گزارش| آخرین وضعیت شیوع کرونا در ترکیه/ گلایه از ماسک‌های دولتی تا شرایط خاص استانبول

گزارش| آخرین وضعیت شیوع کرونا در ترکیه/ گلایه از ماسک‌های دولتی تا شرایط خاص استانبول

ممکن است در اواخر بهار٬ شرایط در ترکیه تا حدودی مطلوب شود، اما بدون تردید تابستان پیش رو برای مردم این کشور٬ همچون تابستان‌های سالیان گذشته نخواهد بود.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ شیوع گسترده ویروس کرونا در ترکیه٬ همچنان ادامه دارد و هنوز در آمار مبتلایان٬ کاهش و نزول٬ مشاهده نشده است.

بر اساس گزارش رسمی منتشر شده توسط فخرالدین کوجا وزیر بهداشت ترکیه٬ آمار و ارقام از این قرار است:

مبتلایان به ویروس کرونا در ترکیه: 90 هزار و 980 نفر.

شمار فوت‌شدگان به خاطر ابتلا به کرونا: 2 هزار و 140 نفر.

شمار بیماران بستری شده در بخش مراقبت‌های ویژه: 1 هزار و 909 نفر.

شمار بیمارانی که سلامتی خود را باز یافته‌اند: 13 هزار و 430 نفر.

شمار تست‌های انجام شده: 673 هزار و 980 مورد.

با نگاهی اجمالی به این تابلو٬ می‌توان این واقعیت را مشاهده کرد که ترکیه فعلاً در میان لیست 10 کشور نخست جهان می‌ماند و به زودی شمار مبتلایان در این کشور از یکصد هزار نفر هم عبور خواهد کرد.

عادی‌سازی یا سخت‌گیری؟ مساله این است

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه اعلام کرده که دولت و مقامات بهداشتی ترکیه قصد دارند پیش از آغاز ماه مبارک رمضان٬ شرایط را تا حدودی عادی کنند.

این در حالی است که اعضای هیات علمی ستاد مبارزه با کرونا٬ حتی در مورد شرایط بعد از رمضان و تابستان نیز نگران هستند.

پروفسور آتش کارا از اعضای هیات علمی این ستاد گفته است:«ممکن است در اواخر بهار٬ شرایط تا حدودی مطلوب شود. اما بدون تردید٬ تابستان پیش روی ما٬ همچون تابستان پارسال نخواهد بود. کسی انتظار نداشته باشد که در سواحل٬ بتواند آزادانه در پلاژهای شلوغ و در میان مردم حضور پیدا کند. بنابراین در فصل تابستان نیز شرایط به صورت کاملاً عادی و شبیه به تابستان‌های قبل نخواهد بود.»

این پزشک و استاد دانشگاه همچنین افزوده است: «باید تلاش کنیم فاصله اجتماعی را به عنوان یک اصل مهم و حیاتی رعایت کنیم و اجازه ندهیم تحت هیچ شرایطی فاصله ما با دیگران٬ کمتر از 1 متر باشد.»

وی همچنین در مورد انتظار جامعه پزشکی و علمی برای تولید واکسن کرونا گفته است:« همه منتظرند و دانشمندان در حال کار و آزمایش هستند. پیش‌بینی‌های  ما نشان می‌دهد که احتمالاً در اوایل سال آینده میلادی واکسن تولید خواهد شد و شاید در بهار سال آینده٬ در اختیار همگان قرار بگیرد.»

بیم و امیدهای قرنطینه 4 روزه

وزارت کشور ترکیه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرده که در 31 مرکز استان این کشور٬ قانون منع آمد و شد به مدت 4 شبانه‌روز اجرا می‌شود اما در روزهای سوم و چهارم٬ با توجه به فرا رسیدن ماه مبارک رمضان٬ سوپرمارکت‌ها و بقالی‌ها می‌توانند به صورت نیمه وقت فعالیت کنند تا مردم بتواند مواد غذایی لازم را تهیه کنند.

مقامات بهداشتی ترکیه امیدوارند که با اعمال قانون قرنطینه عمومی به مدت 4 شبانه‌روز٬ زمینه آن را فراهم کنند که دست کم در هفته‌ آینده٬ کاهش جدی آمار مبتلایان٬ مشاهده شود. اما منتقدین بر این باورند که این هدف خوشبینانه است و دولت راهی ندارد جز برقراری قرنطینه طولانی مدت دوهفته‌ای.

پروفسور افق آکچغیت از اقتصاددانان ترکیه معتقد است که در سیاست اعلام قرنطینه٬ چند و چون اطلاع رسانی و بازگذاشتن راه خرید ارزاق و مواد مورد نیاز خانواده‌ها٬ یک مساله حیاتی است که عدم توجه به آن فاجعه می‌آفریند.

او از این موضوع خبر داده که کارشناسان مرکز آمار٬ با بررسی جداول و نمودارها٬ این موضوع را دریافته‌اند که در نخستین تجربه اعلام قرنطنیه 48 ساعته در ترکیه٬ ازدحام ناگهانی مردم برای تامین مواد غذایی و هجوم به فروشگاه‌ها٬ موجب آن شد که نزدیک به 3800 نفر به شمار مبتلایان٬ افزوده شود.

شرایط خاص استانبول

استانبول٬ هنوزهم اصلی ترین کانون شیوع ویروس کرونا در ترکیه است.

پروفسور اُزلم کورت آزاپ از اطبای متخصص بیماری‌های واگیردار٬ معتقد است که در کلانشهر 16 میلیون نفری استانبول٬ ممنوعیت‌های 4 ساعته چندان کارساز نیست اما اگر به مدت یک هفته اجرا شود٬ نتایج بهتری به دنبال می‌آورد.

یکی از مشکلات استانبول٬ اختلاف نظر سیاسی بسیار جدی بین شهردار و دولت است. نه تنها در استانبول٬ در آنکارا هم این مشکل به شکل جدی وجود دارد.

به تازگی٬ منصور یواش شهردار آنکارا و اکرم امام اوغلو شهردار استانبول (هر دو وابسته به حزب جمهوری خلق)٬ از مردم خواستند تا کمک‌های نقدی خود را برای حمایت از فقرا به حساب شهرداری بریزند اما دولت٬ این مساله را تخلف قلمداد کرده و به اتهام تلاش برای ایجاد ساختار حکومتی موازی٬ از هر دو آنها شکایت کرده است.

در همین حال٬ روزنامه نیویورک تایمز آمریکا٬ در گزارشی٬ این احتمال را مطرح کرده که دولت اردوغان اجازه نمی‌دهد که  شمار فوت شدگان بر اثر ویروس کرونا در استانبول و آنکارا٬ به شکل دقیق بیان ‌شود.  

استدلال روزنامه نیویورک تایمز این است که با مقایسه گزارش‌های رسمی و دولتی آمار مرگ و میر در این دو شهر در سال 2019 میلادی و مقایسه آن با آمار سال 2020 میلادی٬ می‌توان چنین نتیجه‌گیری کرد که آمار به شکل معنی داری افزایش پیدا کرده اما بیمارستان‌ها٬ علت مرگ را کرونا ذکر نمی‌کنند.

گلایه از کیفیت ماسک‌های رایگان

یکی از اقدامات دولت اردوغان در روزهای اخیر٬ این بود که به شهروندان 20 تا 65 ساله کشور٬ بر اساس کد ملی 5 عدد ماسک رایگان داد تا در طول یک هفته به مصرف برسانند.

مهمت ی.ییلماز از تحلیل‌گران ترکیه در پایگاه خبری تحلیلی اینترنتی تی 24 در این مورد نوشته است:«برایم پیامکی آمد و نوشته بود که می‌توانم در محله ببک استانبول در فلان داروخانه 5 عدد ماسک رایگان دولتی دریافت کنم. خودم را به آنجا رساندم و ماسک‌ها را تحویل گرفتم. اول این که اصلا بسته بندی جالبی نداشت و در برابر آلوده شدن٬ مقاوم نبود. دوم این که نخستین ماسکی را که باز کردم و خواستم به صورتم بزنم٬ در همان لحظه اول٬ کشش پاره شد و ماسک بلا استفاده ماند. دومی را امتحان کردم. خیلی دیر توانستم ماسک را نصب کنم. فهمیدم قضیه از چه قرار است. ماسک خودم را از جیبم درآوردم. یعنی همان ماسکی که قبلاً از بازار آزاد خریده بودم. آن را با ماسک دولتی مقایسه کردم و دیدم نه تنها کش بسیار کوتاه‌تر است٬ بلکه روی بینی و دهان نمی‌نشیند و واقعاً به شکل بد و بی‌کیفیتی تولید شده است. بنابراین از وزیر بهداشت می‌پرسم چرا بر این مساله نظارت نمی‌کنند و اجازه میدهند که ماسک بدون کیفیت به مردم داده شود؟»

ارتباط اس 400 و کرونا

مقامات وزارت دفاع ترکیه اعلام کرده‌اند که به خاطر بیماری کرونا٬ نصب سامانه‌ موشکی دفاعی اس 400 به زمانی دیگر موکول شده است. اما وزارت امور خارجه آمریکا٬ اطلاعیه‌ای منتشر کرده که در آن به «درک روشن اردوغان از نگرانی‌ها و دغدغه‌های واشنگتن» اشاره شده است.

مقامات آمریکایی چنین القا کرده‌اند که عدم نصب اس 400 در ترکیه٬ ربطی به کرونا ندارد و پای توافق در میان است.

ماهیگیری احزاب جدید از برکه بحران

علی باباجان رهبر حزب جهش و دموکراسی٬ نتایج یک نظرسنجی در آنکارا و استانبول را با رسانه‌ها در میان نهاده است. او اعلام کرده که حزب متبوعش٬ به یک شرکت معتبر سفارش نظرسنجی داده و بررسی گزارش نهایی این نظرسنجی نشان می‌دهد که دست کم 36 درصد از هواداران احزاب مختلف٬ از عملکرد فعلی حزب خود راضی نیستند و نیمی از آنان تمایل دارند که در یک انتخاب جدید٬ تغییر جبهه داده و به حزب دیگری رای دهند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon