یادداشت| صدور فرهنگ انقلابی با سریال‌های شاخص مذهبی

یادداشت| صدور فرهنگ انقلابی با سریال‌های شاخص مذهبی

فراموش نکنیم که سریال "یوسف پیامبر" در حالی با چنین استقبالی در جهان روبرو شده که بودجه آن در قیاس با آثار مشابه خارجی بسیار کمتر و حتی ناچیز بوده است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، ساخت سریال‌های شاخص مذهبی هم پربیننده‌اند و هم در مجامع بین‌المللی مورد استقبال مخاطبین قرار می‌گیرد. مجموعه‌هایی که مدتی تلویزیون به دلیل فقدان بودجه از آنها فاصله گرفت و مدتی است در دستور کار قرار داده و سریال "سلمان" را جلوی دوربین برده و درصدد شروع فیلمبرداری سریال "موسی(ع)" است. برنامه‌هایی برای ساخت سریال "صیاد شیرازی" و دیگر شخصیت‌های ملی و دفاع‌مقدسی هم وجود دارد که تلویزیونی‌ها با رفع مشکلات بودجه‌ای و اقتصادی و برنامه‌ریزی درست به زودی وارد فیلمبرداری این آثار شود.

این یادداشت به بهانه پخش سریال "یوسف پیامبر" در شبکه قرآن و معارف سیما و آی‌فیلم منتشر می‌شود:

انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک پدیده نوظهور و خارق العاده در قرن بیستم، نه فقط یک کنش سیاسی مردمی، که رخدادی همه جانبه با وجوه مختلف است. این انقلاب فقط در سرنگونی رژیم شاهنشاهی و استقرار یک نظام جدید تحت عنوان جمهوری اسلامی خلاصه نمی شود و دارای وجوه مختلف از جمله بار و اصالت فرهنگی است. اصولاً یکی از دلایل بروز انقلاب، نارضایتی مردم از وضعیت فرهنگی غالب در جامعه بود که خواهان برقراری فرهنگ اصیل از نوع ایرانی- اسلامی بودند. از همان بدو تأسیس جمهوری اسلامی، مقوله صدور انقلاب در دستور کار رهبرانش قرار گرفت که به طور قطع، یکی از ابعاد آن شناخت و آشنایی مردم دنیا و به خصوص منطقه خاورمیانه با فرهنگ ایرانی_ اسلامی برآمده از انقلاب و منطبق با ارزش‌‌های آن بود.

سریال "یوسف پیامبر" بی‌گمان مؤفق‌ترین مجموعه نمایشی ایران در سطح بین‌المللی است. این واقعیت مبرهن جای انکار ندارد و حتی منتقدان سریال و کسانی که با شخص مرحوم فرج‌الله سلحشور به عنوان کارگردان این اثر، زاویه شخصی و کاری داشتند هم بر آن اذعان دارند. تاکنون مردم بیش از 90 کشور به تماشای سریال یوسف پیامبر نشسته‌اند و این اثر شاخص، محبوب قلوب پرشمار بینندگان خود بوده است. اثر ممتاز مرحوم سلحشور نه فقط سریال محبوب کشورهای همسایه شمالی و شرقی و عرب خلیج فارس از جمله تاجیکستان، افغانستان، عراق، عربستان، بحرین و ... است که در اقصی‌نقاط دنیا به نمایش درآمده و با استقبال بی نظیر مخاطبان هم مواجه شده است؛ از کشور آمریکا و کانادا و ونزوئلا در قاره آمریکا گرفته تا آلمان و اسپانیا و بوسنی در قلب اروپا و از کشورهای تونس و مصر و گینه در قاره آفریقا گرفته تا چین و مالزی و اندونزی در شرق آسیا و الی آخر.

حتی این ادعای گزاف نیست که سریال یوسف پیامبر(ع) در خارج از مرزهای کشور با استقبال بیشتری نسبت به خود ایران روبرو بوده، بماند که در داخل نیز چه در پخش اول و چه در بازپخش‌های متعدد با اقبال فوق‌العاده تماشاگران ایرانی مواجه شده است. چنین اقبال و توجه تاریخی و چشمگیری را چه می‌‌توان نام نهاد مگر همان مقوله استراتژیک و راهبردی صدور انقلاب اسلامی؟ کدام عامل به اندازه یک سریال جذاب و دیدنی می‌‌تواند وجوه فرهنگی انقلاب اسلامی را نمایندگی کند و وسیله‌ای باشد برای معرفی بی‌واسطه و بدون تحریف و به دور از غل و و غش فرهنگ پربار و ممتاز ایرانی- اسلامی؟

مرحوم فرج‌الله سلحشور با دستمایه قرار دادن احسن القصص قرآن کریم، یعنی قصه یوسف پیامبر، علاوه بر ارائه مفاهیم اصیل اسلامی به مخاطبان علی‌الخصوص فرامرزی خود، بخشی از توانایی‌ها و قابلیت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری تلویزیون ایران را نیز در ساخت‌های فاخر و جذاب با قسمت‌های پُرتعداد به رخ جهانیان می‌‌کشد. فراموش نکنیم که سریال "یوسف پیامبر" در حالی با چنین استقبالی در جهان روبرو شده که بودجه آن در قیاس با آثار مشابه خارجی بسیار کمتر و حتی ناچیز بوده است. در ضمن، امکانات سخت‌‌افزاری و تجهیزات فنی تلویزیون و سینمای ایران اصلاً قابل مقایسه با بعضی از کشورهای آمریکایی، اروپایی، آسیایی و حتی عربی نیست.

نقطه تمایز و نکته درخشان کار مرحوم سلحشور و تیم همکارانش ساخت سریالی فارغ از زرق و برق‌های مرسوم آثار تاریخی و مذهبی این چنینی با امکانات حداقلی و تأثیرگذاری فوق‌العاده داخلی و بین‌المللی است. مایه افسوس و دریغ است که این کارگردان متعهد و هنرمند فرصت نیافت تا سریال بعدی‌اش درباره زندگی حضرت موسی(ع) را به سرانجام برساند که چه بسا، اثری بهتر و شاخص‌تر از "یوسف پیامبر" می‌شد و جهانیان را به حیرتی دوباره وا می‌داشت.

شبکه آی‌فیلم و کانال‌های برون‌مرزی‌اش به عنوان سفیران فرهنگی تلویزیون جمهوری اسلامی ایران در فراسوی مرزها، سال‌هاست پخش سریال‌های فاخر و شاخصی همچون "یوسف پیامبر" را در دستور کار دارند و این شب‌ها نوبت به کانال آی‌فیلم عربی رسیده تا این سریال را برای مخاطبان عرب‌زبان خود در اقصی‌نقاط دنیا به نمایش بگذارد. آی‌فیلم عربی به گواه نظرسنجی‌ها ضریب نفوذ بالایی در میان کشورهای عربی منطقه دارد و پخش سریال "یوسف پیامبر" با دوبله ممتاز عربی، علاوه بر آنکه اثری جذاب را در معرض دید مخاطبان این کانال قرار می‌‌دهد از منظری مهم‌تر و جامع‌تر، بخشی از هویت ایرانی- اسلامی و توانایی‌های کارگردانان و بازیگران ایرانی را به نمایش می‌گذارد.

آی فیلم برای ماه رمضان فارسی‌زبانان آسیای میانه از جمله تاجیکستان و همچنین مردم افغانستان نیز پخش یوسف پیامبر(ع) را درنظر گرفته که این شب‌ها روی آنتن است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران