یادداشت اختصاصی سفیر چین|پدیدارشدن افق‌های روشن در برابر اقتصاد چین

یادداشت اختصاصی سفیر چین|پدیدارشدن افق‌های روشن در برابر اقتصاد چین

اقتصاد چین پایه و مبنایی مستحکم برای مواجهه و مقابله با چالش‌ها و خطرات داشته و همواره با عملکرد صحیح، تاب‌آوری خود در برابر این مسائل را حفظ کرده است.

«چانگ هوا» سفیر جمهوری خلق چین در تهران در یادداشتی اختصاصی برای خبرگزاری تسنیم به چشم‌انداز اقتصادی چین در دوران پساکرونا نگاهی انداخته و معتقد است چین از ظرفیت عظیم سازماندهی نیروهای مختلف و بسیج اقوام گوناگون خود برخوردار بوده و علاوه بر آن توانایی کنترل امور در سطوح کلان را نیز در عرصه عمل به اثبات رسانیده و این خصیصه‌ای است که به‌طور مداوم در حال ارتقا می‌باشد، و البته این موارد به‌نوعی تضمین استحکام ساختارهای کشور برای یک اقتصاد منعطف نیز محسوب می‌شوند.

متن این یادداشت را در زیر می‌خوانید:

سه‌ماهه نخست سال جاری، ایامی به‌غایت غیرعادی بود، از آن جهت که آغاز فراگیری کووید19 هجومی بی‌سابقه را نسبت به روند توسعه اقتصادی و اجتماعی در چین رقم زد. آمار و ارقام حاکی از آن است که در سه‌ماهه نخست، میزان تولید ناخالص داخلی چین (جی‌دی‌پی) رقمی معادل 20.65 تریلیون یوآن یا به‌عبارتی 6.8 درصد کمتر از میزان مشابه در سال گذشته بوده است، این موضوعی بود که بسیاری از رسانه‌ها و مردم ایران نیز به آن توجه نمودند و من می‌خواهم در این رابطه سه نکته را مطرح نمایم:

نکته نخست این که فرآیند نزول اقتصادی در سه‌ماهه نخست با توجه به شرایط موجود، امری غیرقابل اجتناب بود؛ دولت چین به‌عنوان کشوری که در زودترین زمان ممکن و پیش از دیگر کشورها، فراگیری ویروس جدید کرونا را گزارش کرده و بلافاصله نسبت به اتخاذ مواضع مسئولانه در خصوص مسئله سلامت مردم اقدام نمود و با در پیش گرفتن تدابیر قدرتمند، به‌طور همه‌جانبه به مصاف فراگیری ویروس رفت. در فرآیند مبارزه با ویروس، تمام ارکان کشور به‌گونه‌ای همدلانه در کنار یکدیگر قرار گرفتند، بسیاری از شرکت‌ها کسب‌وکارهایشان را متوقف کردند، بسیاری از شبکه‌های تجاری غیرضرور از توقف خدماتشان خبر دادند، ترافیک و حمل‌و‌نقل به‌گونه‌ای ملموس کاهش یافت، تعطیلات مراکز آموزشی تمدید شد، شهروندان میزان خروج از منازل خود را به حداقل کاهش دادند، و انواع فعالیت‌های اقتصادی با تعطیل نمودن امورات خود، گروه گروه به جریان مبارزه با فراگیری ویروس پیوسته و  "معبری" ارزشمند را برای این منظور باز نمودند.

در سه‌ماهه نخست، میزان تولیدات صنعتی چین، تولیدات حوزه خدمات، میزان فروش در بازار عرضه و تقاضا، و‌به تبع این موارد میزان تجارت در دو حوزه صادرات و واردات به‌اشکال مختلف سیری نزولی پیدا کرد، بخش کشاورزی، بخش صنعت و بخش خدمات به‌ترتیب با روند نزولی به‌میزان 3.2درصدی، 9.6درصدی و 5.2درصدی مواجه گشتند، در عین حال، موضوعی که باید مورد توجه ما قرار داشته باشد این‌که در دوران فراگیری ویروس، امور معیشتی مردم چین به‌گونه‌ای شایسته مورد حفاظت قرار گرفته و این امر چه در عرصه تأمین مواد اولیه مورد نیاز برای مقابله با اپیدمی کرونا و چه در عرصه نیازهای روزمره مردم محقق گشته و اساساً به‌طور نسبی مسئله کمبود غیرقابل کنترلی در زمینه مواد مورد نیاز در این حوزه‌ها مشاهده نشد، بر همین مبنا عرضه مواد مورد نیاز در بازار به‌میزان کافی انجام شد و میزان قیمت محصولات نیز به‌طور متوسط و نسبتاً ثابت نگه داشته شد، به‌عنوان نمونه، در سه‌ماهه نخست که ذکر آن رفت، قیمت محصولات کشاورزی تولید داخل چین به‌طور پیوسته سیری نزولی یافت و قیمت عمده‌فروشی محصولات کشاورزی در سه‌ماهه نخست، در 200 شاخص مربوط به ماه مارس به‌طور میانگین با کاهش در 129.35 نقطه روبه‌رو شد که نسبت به ماه فوریه به‌میزان 6.38 درصد کاهش را نشان می‌داد و البته این میزان قیمت‌ها به‌طور مبنایی با قیمت‌های ماه ژانویه برابری می‌کرد. تا اواخر ماه سوم میلادی، ما شاهد کاهش مداوم قیمت عمده‌فروشی بودیم، در همین چارچوب میزان قیمت گوشت گاو و گوسفند، ماکیان و تخم‌مرغ نیز سیر نزولی داشته و مدیریت بازار میوه و تره‌بار نیز به‌گونه‌ای بود که در قیاس با زمان مشابه در سال گذشته میزانی کمتر را نشان می‌داد. نکته‌ای که بیش از این جالب توجه بوده این‌که همزمان با بازگشت کسب‌وکارها به شرایط عادی خود، شاخص‌های ماهانه در عرصه‌های اقتصادی از جمله صنعت، خدمات و حتی امور خرده‌فروشی‌های سطح اجتماع به‌رغم کاهش در ماه‌های گذشته، سیر بهبود را در پیش گرفته و به‌عنوان نمونه شاخص امور خدماتی در فعالیت‌های تجاری رقم 51.8 درصد را نشان می‌دهد که نسبت به ماه فوریه با رشد 21.7درصدی در جدول شاخص‌ها مواجه شده است.

نکته دیگر این است که سیر بهبود وضعیت اقتصادی چین در بلندمدت امری بدیهی و غیرقابل انکار است. رئیس جمهور چین، جناب آقای شی جین پینگ، بیان داشته‌اند که "اقتصاد چین به دریایی عظیم می‌ماند، و نه یک آبگیر کوچک"، "باد و باران‌های موسمی می‌توانند آبگیر کوچک را از بین ببرند اما در خصوص دریای بی‌انتها مسئله متفاوت است و طوفان‌ها را توان سرنگونی دریا نیست."، واقعیت این است که اقتصاد چین پایه و مبنایی مستحکم برای مواجهه و مقابله با چالش‌ها و خطرات داشته و همواره با عملکرد صحیح، تاب‌آوری خود در برابر این مسائل را حفظ کرده است. این خصوصیت تاب‌آوری امری است برآمده از بازار عظیم و قدرتمند داخلی چین. کشور چین بازاری عظیم به‌وسعت یک میلیارد و چهارصد میلیون نفر با گروه درآمدی و قدرت خرید متوسط به‌وسعت 400 میلیون نفر را در خویش نهفته که این امر در واقع موتور محرک اقتصاد چین و البته منبعی برای تحقق رشد اقتصادی در جهان محسوب می‌شود. در سایه فراگیری ویروس کرونا و تحت تأثیر این بیماری، اشکال جدیدی از خرید و فروش و فعالیت‌های نوظهور در چین رواج و گسترش یافته است. در دوران عید بهاره چین با توجه به گسترش و افزایش تقاضای مربوط  به "اقتصاد در خانه"، بازار مصرف در این ایام به‌ سمت و سوی این نوع اقتصاد هدایت شد و هفت روز پیش از آغاز تعطیلات، میزان معاملات و نقل و انتقالات مالی در سامانه مجازی چاینا یونیون پی، تا 13.3 درصد افزایش یافته و کلّیت مبادلات مالی در فضای مجازی چین نسبت به سال گذشته افزایشی 46.79درصدی را نشان می‌داد، از سوی دیگر در این ایام اشکال جدیدی از تجارت الکترونیک و اقتصاد دیجیتال از جمله "خدمات دفتری ابری" و موارد مشابه به‌وضوح بیش از پیش فعال شدند. تمام این موارد نمایانگر و بازتاب‌دهنده توانایی چین در تبدیل اشکال قدیمی اقتصاد به انواع جدید و پتانسیل عظیم داخلی در حوزه تقاضا در این موارد است.

حقیقت این است که تاب‌آوری اقتصاد چین در این چارچوب به فضای عظیم گردش و تغییر و تحول در اقتصاد چین بازمی‌گردد. امروز چرخه و زنجیره تولید در چین تکمیل شده است، اقتصاد قوت و قدرتی قابل توجه در مواجهه با چالش‌ها و شوک‌های ناگهانی یافته، و این توانایی ایجاد شده که برخی کمبودهای عرضه در حوزه‌های محلی در شرایط خاص در اسرع زمان جبران گردند و در صورت تأثیرپذیری اقتصادهای محلی و کوچکتر، امکان ترمیم سریع آسیب‌های احتمالی فراهم آمده باشد. در شرایط کنونی چین همچنان در فرآیند توسعه سریع قرار دارد، و به همین دلیل اقتصاد آن نیز از فضای قابل‌توجهی برای مانور برخوردار است، در این خصوص می‌توان به نمونه‌ای در حوزه شهری‌سازی اشاره کرد که تا اواخر سال 2019، میزان جمعیت شهرنشین دائمی در چین 60.6 درصد بود که نسبت به متوسط میزان 80درصدی کشورهای توسعه‌یافته به‌مراتب رقم کمتری را شامل می‌شد، از سوی دیگر اما به‌ازای هر یک درصد رشد نرخ شهرنشینی در چین، جمعیتی قریب به 14 میلیون نفر از مناطق روستایی به شهرها نقل مکان می‌کنند که طبعاً این امر نه‌تنها مستلزم افزایش خدمات عمومی شهری و تسهیلات عمومی است که موجبات افزایش تقاضای جامعه مصرف‌کننده در مواردی چون مواد غذایی، پوشاک، مسکن، حمل‌ونقل و موارد دیگر را نیز رقم خواهد زد.

در چنین مواردی، انعطاف اقتصادی امری برآمده از مزیت‌های ساختاری است که باید مورد توجه قرار گیرد. امروز چین از مزیت ساختاری هماهنگ و عملکرد متناسب و مثبت در اجزای مختلف کشور و همچنین قدرت تمرکز دقیق بر مسائل مختلف برخوردار است، در عین حال چین از ظرفیت عظیم سازماندهی نیروهای مختلف و بسیج اقوام گوناگون خود برخوردار بوده و علاوه بر آن توانایی کنترل امور در سطوح کلان را نیز در عرصه عمل به اثبات رسانیده و این خصیصه‌ای است که به‌طور مداوم در حال ارتقا می‌باشد، و البته این موارد به‌نوعی تضمین استحکام ساختارهای کشور برای یک اقتصاد منعطف نیز محسوب می‌شوند. از زمان آغاز فراگیری ویروس کرونا، تحت رهبری متمرکز و یکپارچه کمیته مرکزی حزب کمونیست چین، تمامی منابع کشور در حوزه‌های مختلف در اسرع وقت یکپارچه و بسیج شده و با هماهنگی و همدلی کامل مأموریت خویش را به اتمام رسانیدند. تیم‌های پزشکی در اقصی نقاط چین به یاری شهر ووهن شتافته و بیمارستان‌های موقت در سریع‌ترین زمان ممکن ایجاد شدند، تمام این موارد در حقیقت نمایانگر مزیت ساختاری کشور چین بوده است. پس از فراگیری بیماری، مرکز واحد فرماندهی امور مستقر گشته و ضمن اتخاذ تمهیدات مورد نیاز، حمایت‌های مالی متمرکز را در دستور کار خود قرار داده و ضمن ارائه مشوق‌های مالیاتی، روند عرضه و تقاضا را ترویج نموده و با حمایت عملی از شرکت‌های متوسط و کوچک و در عین حال اتخاذ تدابیر جدی برای ازسرگیری تولید، شرایط افزایش ظرفیت برای بازگشت کسب‌وکارها به حالت عادی را فراهم آورد.

نکته دیگری که در این خصوص باید مورد توجه قرار گیرد آن است که آینده اقتصاد جهان همچنان نیازمند تقویت همکاری‌ها می‌باشد. از منظر جهانی، هرچه شرایط دشوار بیشتر پیش آید، نیاز به تقویت همکاری بین کشورها نیز بیشتر خواهد بود. ویروس کرونا دشمن مشترک بشریت است، و چین در این رابطه همواره شفافیت در اعلام مواضع را در دستور کار خود داشته و در عین حال ضمن هم‌رسانی اطلاعات خود با جامعه جهانی و شکل‌دهی به همکاری‌های مشترک، موجبات تحقق بی‌وقفه تأثیرگذاری اقدامات کشورهای مختلف در حوزه مبارزه با ویروس را فراهم آورده است. این اطمینان وجود دارد که از قبل همکاری‌های جامعه جهانی و دولت‌های کشورهای مختلف و همچنین ملت‌ها، فراگیری این ویروس نهایتاً کنترل و مهار گردد. وقوع فراگیری ویروس کرونا، اثراتی جدی را بر فعالیت‌های اقتصادی در گستره جهان برجای گذاشت. صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده که در سال 2020 اقتصاد جهانی با انقباض 3درصدی مواجه خواهد شد؛ این پیش‌بینی با اتکا بر احتمال عقب‌نشینی فراگیری ویروس در نیمه دوم سال 2020، از احتمال رشد 5.8درصدی اقتصاد جهانی در سال 2021 خبر داده است. هرچند که در وضعیت کنونی شاهد اتخاذ تدابیری از جمله قرنطینه کشورها در مقابله با فراگیری ویروس هستیم اما جهانی‌سازی اقتصاد نتیجه اجتناب‌ناپذیر توسعه اقتصاد جهانی و پیشرفت علم و فناوری بوده و طبعاً روند کلی آن غیرقابل بازگشت خواهد بود. علت این امر آنجاست که از سویی، برخورداری کشورها از عوامل مختلف متفاوت بوده و طبعاً قدرت رقابت و مزایای آن‌ها نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود که در این چارچوب بدون شک به حداکثر رسانیدن منافع اقتصادی جهانی در گروی تجارت و سرمایه‌گذاری‌های متقابل خواهد بود، از سوی دیگر، امروز اقتصاد جهان به‌صورت زنجیره‌وار و قابل‌توجهی در حوزه‌های تولید، تأمین و ارزش کالاها دچار نوعی وابستگی متقابل و به‌بیانی ادغام در یکدیگر گشته که بر اساس آن می‌توان این عبارت را بر زبان راند که "من در میان تو و تو در میان منی."، و این مسئله‌ای است که دیگر به‌سادگی قابل تغییر یا بازگشت نخواهد بود.

دشواری ها و مسائلی که امروز اقتصاد جهانی با آن مواجه گشته، به‌گونه‌ای نیست که یک کشور به‌تنهایی و مستقل از دیگران بتواند به حل‌وفصل آن بپردازد. امروز تمام کشورها نیازمند آنند تا با موضعی بازتر ضمن مهار مشترک فراگیری جهانی ویروس، مشترکاً به بزرگتر ساختن کیک بازار جهانی پرداخته و ضمن استحکام‌بخشی به مکانیزم‌های ایجاد فرصت‌های مشترک، ضمن تحقق بهره‌برداری مشترک به احیای همکاری‌های جهانی در این چارچوب همت بگمارند، در این راستا کشورهای مختلف باید با روش همکاری‌هایی در گستره جهانی، دست در دست یکدیگر، به احیای اقتصاد جهانی بپردازند، در این میان چین همچنان با قوت بر عزم خود در باز بودن درهای خود به‌سوی جهان خارج ایستاده و توسعه باکیفیت در امر ساخت مشترک ایده "یک کمربند یک راه"(Belt and Road)را پیگیری خواهد نمود. چین همچنان توان و اعتماد به نفس کافی را برای ایفای نقش موتور محرک اقتصاد جهانی را دارا بوده و ضمن پیگیری هدف ساخت جامعه بشری با سرنوشت مشترک، سهم خود را در عرصه بازیابی وضعیت زندگی سلامت و زیبا برای مردمان جهان انجام خواهد داد. در باب مناسبات ایران و چین، در زمینه مبارزه با فراگیری ویروس کرونا، ما و ایران ضمن همیاری یکدیگر سوار بر یک کشتی مشترک به مواجهه با طوفان‌ها پرداخته و ضمن کمک‌رسانی متقابل، فصلی جدید را در عرصه همکاری مشترک در مبارزه با فراگیری ویروس رقم زدیم. در دوران پساکرونا، بدون شک تعاملات استراتژیک ما با ایران بیش از پیش تقویت خواهد شد، و در همین راستا، رشد و توسعه ایران و چین به‌عنوان دو کشور با اقتصاد نوظهور بازار امری اجتناب‌ناپذیر در گستره تاریخ خواهد بود.

هم‌اکنون، روند رو به رشد پیشگیری و مهار فراگیری ویروس در چین در حال تثبیت بوده و اقتصاد چین نیز شاهد پدیدار شدن افق‌هایی روشن در برابر خود پس از عبور از کوران حوادث اخیر است، امروز ازسرگیری کسب‌وکارها و امور مربوط به تولیدات در چین به سطح عادی خود نزدیک گشته و در عین حال بسیاری از اشکال جدید کسب‌وکار و تجارت که در نتیجه وقوع فراگیری این بیماری تقویت یافته در مسیر توسعه سریع قرار گرفته است. اکنون انعطاف‌پذیری عظیم اقتصاد چین، بهبود وضعیت اقتصاد در طولانی‌مدت را تضمین نموده و روندی که با سیاست اصلاحات و درهای باز در چین آغاز شده هرگز به‌واسطه عواملی چون فراگیری یک ویروس متوقف نخواهد گشت.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران