چهارمحال و بختیاری| ترویج و حمایت از اقتصاد دانشبنیان، راه اصلی پیشرفت اقتصاد و «جهش تولید» است
اقتصاد دانشبنیان یکی از ارکان اقتصاد مقاومتی است که میتواند با ایجاد اشتغال پایدار، مقدمه ای برای تحقق شعار «جهش تولید» باشد، به همین منظور، حمایت و ترویج اقتصاد دانشبنیان باید مورد توجه مسئولین قرار گیرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، با نامگذاری سال 99 با عنوان«جهش تولید» قابل فهم است که آنچه در مرحله جهش مدنظر است، دیگر ایجاد سیاستهای ترویجی نیست بلکه تولید انبوه برای بازار داخلی کشور است.
یکی از روشهای تحقق شعار «جهش تولید»، ترویج اقتصاد دانشبنیان و حمایت از شرکتهای دانشبنیان است.
اقتصاد دانش بنیان کلیدواژهای است که از سالهای پیشین نیز مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بوده است، به طوری که ایشان در اسفند 92 میفرمایند:« اقتصاد دانش بنیان از مهمترین زیرساخت های اقتصادی هر کشور است و اگر این موضوع مورد توجه جدی قرار گیرد، چرخه علم تا ثروت تکمیل میشود.»
از دلایل اهمیت اقتصاد دانشبنیان این است که کشور ایران سالهاست با تحریمهای اقتصادی امکان استفاده از روشهای سرمایه انبوه و یا تولید صنعتی را ندارد، البته در عین ظالمانه بودن این تحریمها، محدودیتها باعث پیشرفت نیز شده است.
از جمله این پیشرفتها متمایل شدن بازار داخلی و اقتصادی به دانش و فنّاوری است و این دانش، نقش اساسی را در ارتقاء تولید ملی کشور ایفا میکند.
شرکتهای دانشبنیان کوچک و بزرگ استان چهارمحالوبختیاری نیز سهم قابل ملاحظهای در تولید کشور و مبارزه با تحریمها را دارند که برای تکمیل اطلاعات در این حوزه با دو تن از مسئولین این امر به گفتوگو نشستهایم.
اسماعیل پیرعلی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد اظهار داشت: اقتصاددانان همواره بر درونزایی و بروننگری در اقتصاد تاکید دارند. مقام معظم رهبری نیز به صورت جدی بر قدرت درونزای داخلی تاکید میکنند و بارها فرمودهاند که ما چارهای جز اتکا به سرمایههای داخلی برای قوی شدن نداریم.
وی ادامه داد: مولفه اصلی این قدرت، توانمندی اقتصادی و توجه به اقتصاد دانش بنیان است. یکی از کلیدیترین ابزارهای موفقیت در این عرصه که تاثیر آن بلند مدت است، تولید و خلق ارزش افزوده در زنجیره تولید است و این، همان کاری است که شرکتهای دانش بنیان و فناور انجام میدهند.
رئیس پارک علم و فناوری چهارمحالوبختیاری با اشاره به اینکه حمایت از شرکتهای دانش بنیان میتواند نقش کلیدی در جهش تولید داشته باشد، تصریح کرد: از آنجایی که مدار حرکت شرکتهای دانش بنیان و فناور بر مدار دانش استوار است، با خلق ارزش افزوده در تولید ،ارتقاء کیفیت کالاهای تولید شده، حضور فعال در بازار رقابتی و صادرات، موجب تحقق جهش تولید میشوند.
وی افزود: پارکهای شرکتهای دانش بنیان و شرکتهای فناور واحدهای فناور مستقر در پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد، نقش محوری در محقق شدن شعارهای اقتصادی مطرح شده از طرف مقام معظم رهبری را دارند.
پیرعلی با بیان اینکه شرکتهای دانشبنیان با حضور فعال در حوزههای خدمات ، صنعت و کشاورزی، گردشگری عملا موتور محرک اقتصاد مقاومتی به شمار میروند، گفت: در بخش خدمات، شرکتهای دانش بنیان و فناور مبتنی بر بسترهای موجود IT و ICT، توانستهاند نقش موثری ایفا کنند و با توجه به بازار گستردهای که در اختیار دارند توانستند به لحاظ مالی به مرحله بلوغ خودشان نزدیک شوند.
وی ادامه داد: در حوزه دانش صنعت، کشاورزی و گردشگری، این مجموعهها توان خوبی را به عرصه آورده و اقدامات قابل توجهی انجام دادهاند، اما برای نقش آفرینی پررنگتر نیازمند حمایت و همراهی جدی دیگر بخشهای تاثیرگذار علمی ، اقتصادی و حاکمیتی کشور هستند.
رئیس پارک علم و فناوری استان با بیان اینکه مهمترین نقش برای بالندگی و گسترش شرکتهای دانش بنیان و فناوری در حوزه حاکمیت تعریف میشود، گفت: توجه به این بخش با حمایتهای مقام معظم رهبری در قالب اقتصاد مقاومتی آغاز شده و در سیاستهای اقتصاد مقاومتی نیز بلافاصله بعد از توسعه کارآفرینی، به پیشتازی اقتصاد دانش بنیان و اهمیت نظام نوآوری اشاره شده است.
پیرعلی به مشکلات شرکتها برای دستیابی به تولید بیشتر اشاره کرد و گفت: اساس شرکتهای دانش و فناور مستقر در پارکها بر سرمایه انسانی جوان و نخبه استوار است که با وجود تاکیدات مقام معظم رهبری بر چرخش نسلی مدیران و حضور جوانان در عرصههای تاثیرگذار در قالب این شرکتها، این نگرش هنوز دردیگر بازیگران اصلی نظام اقتصادی کشور پررنگ نشده است و همین امر موجب شده دانش بنیانها هنوز به جایگاه اصلی خود در اقتصاد ایران نرسند.
وی ادامه داد: مشکل دیگری که در این خصوص وجود دارد این است که هر جا بحث از حمایت شرکتهای دانش بنیان و فناور میشود، در گام نخست ذهنها به سمت حمایتهای مالی و تسهیلاتی و از این قبیل موارد سوق داده میشود، اما این در حالی است که بر اساس تجربیات پیشرو و پژوهشها، این شرکتها برای رشد و رسیدن به مرحله بلوغ بیش از حمایت مالی، نیاز آموزش ،مشاور و مهمتر از آن نیاز به دیده شدن و در حقیقت ایجاد اعتماد به نفس دارند.
پیرعلی گفت: این جا است که روند تولید، حمایت دیگر دستگاههای حاکمیتی را میطلبد. البته امیدواریم با مطالبهگری بخش عظیمی از جوانان نخبه در این حوزه شاهد جهش قابل توجهی در مسیر شرکتهای دانش بنیان باشیم و این امر هر چه زودتر محقق شود.
فعالیت بیش از 130 شرکت دانشبنیان در استان
وی تصریح کرد: بیش از 130 شرکت فناور و دانش بنیان در مجموعه پارک علم وفناوری مشغول تولید میباشند که بعد از شیوع ویروس کرونا برخی از شرکتها فعالیت تولیدی خود را به سمت محصولات محافظتی و بهداشتی تغییر داده و برخی به دلیل مشکلات ناشی از این بحران دچار رکود و کاهش فعالیت شدند.
رئیس پارک علم و فناروری استان افزود: در حال حاضر 12 شرکت در حوزه سلامت فعال و مشغول تولید محصول میباشند که این محصولات شامل ماسکهای سه لایه استاندارد، مواد ضدعفونی کننده بر پایه نانو، تولید اتانول، خطوط تولید ماسک با استفاده از تکنولوژی التراسونیک و طراحی سامانه آموزش مجازی و ویدئو کنفرانس است.
حسین عباسی در ادامه این گزارش در رابطه نقش شرکتهای دانشبنیان در افزایش تولید در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: شرکتهای کوچک و نوپا نیاز به حمایت دارند تا بتوانند وارد بازار رقابت شوند که این امر حمایت دولت را میطلبد، مانند کشور چین که در فازهای مختلف از جمله سرمایه گذاری، پرسنل و حتی بازار فروش، تمامی شرکتهای تولیدی را حمایت میکند.
وی افزود: پارک علم و فناوری و افرادی به افرادی صاحب ایده هستند کمک بزرگی میکند، افراد بسیاری در این زمینه وارد و طرحها مختلفی میدهند اما تنها طرحهایی که امکان تجاری سازی داشته باشند از طریق این پارک تایید و فضا برای شروع کار به آنها داده میشود.
مدیرعامل شرکت تولیدی تجهیزات دامپزشکی استان گفت: این حمایتها سبب میشود که جوان تولید کننده درگیری ایجاد فضای تولید و مشکلات بروکراسی نشود و حمایت خوبی برای جوانان است که امکاناتی از قبیل ابزار کار و بازار فروش برایشان آماده میکنند و این روند و این نوع حمایت در قدرتمند شدن آن شرکت نوپا بسیار اثرگذار است.
وی تصریح کرد: یکی از محصولات این شرکت تولید دستکش یکبار مصرف است که به دلیل کاهش سرمایه در گردش در تهیه مواد اولیه این محصول دچار مشکل شدیم و با وجود پایین بودن نقدینگی، در نهایت، مواد اولیه لازم یک سوم گرانتر از بازار خریداری شد.
عباسی با بیان اینکه همه کمکهای دریافتی ما تا کنون کمکهای شخصی و از طریق افراد به ما شده است، گفت: اگر کمکهای دریافتی سازمانیافته شود و از طریق کشور به سرمایه در گردش و بازار فروش تولید کنندگان کمک شود کمک خوبی برای جوانان است.
وی با اشاره به اینکه کمک به تولید کنندگان، راه درمان معضل بیکاری است، افزود: هر شخص یک کارگاه کوچک را نهایتا با دو نفر نیروی کار راهاندازی میکند که حمایت از این شرکت به مرور زمان باعث جذب بیشتر و کارگاه تولید، تبدیل به کارخانه میشود که همین امر سبب حل مشکل اشتغال جوانان میشود.
عباسی در ادامه توضیح داد: جوانان با استعدادی در استان وجود دارند که تنها به انگیزه و مواد اولیه نیاز دارند تا بتوانند در آینده برای تولیدات محصولات استانی و کشوری سختی برای گفتن داشته باشند، همان افرادی که در سطح کلان در کشور در حال تولید هستند، همین جوانهایی بودند که در شرکتهای دانش بنیان کار خود را آغاز کردند و با همت خود و حمایت مسئولان امروز به اینجا رسیدهاند.
انتهای پیام/7540/ ت