چرا جهش تولید؟| پورحاجت: اجماع نخبگان بر این است که «رونق تولید حلّال مشکلات است»


چرا جهش تولید؟| پورحاجت: اجماع نخبگان بر این است که «رونق تولید حلال مشکلات است»

دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان با تأکید بر این‌که ایران می‌تواند سرآمد اقتصاد منطقه باشد، گفت:‌ همه نخبگان و کارشناسان بر این مسئله اجماع دارند که رونق تولید مقدمه جهش اقتصادی است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، رهبر معظم انقلاب امسال را به نام سال "جهش تولید" نامگذاری کرده‌اند. ایشان در پیام نوروزی امسال تأکید کردند «...سال گذشته گفتیم «رونق تولید»، امسال بنده عرض می‌کنم «جهش تولید»؛ امسال سالِ جهشِ تولید است. این شد شعار امسال؛ کسانی که دست‌اندرکار هستند جوری عمل کنند که تولید ان‌شاء‌الله جهش پیدا کند و یک تغییر محسوسی در زندگی مردم ان‌شاء‌الله به وجود بیاورد. البتّه این احتیاج به برنامه‌ریزی دارد؛ سازمان برنامه به‌نحوی، مجلس شورا و مرکز تحقیقاتش به‌نحوی، قوه‌ قضائیّه به‌نحوی ــ قوه‌ قضائیّه هم نقش دارد ــ مجموعه‌های دانش‌بنیان به‌نحوی. مجموعه‌های جوان و مبتکر بحمدالله در کشور زیادند و بنده در طول امسال ــ سال 98 ــ و سال قبل، با تعدادی از اینها نشست‌های بسیار خوب و مفیدی داشتم، آنها را از نزدیک دیدم، حرفهایشان را از نزدیک شنفتم؛ جوانهای علاقه‌مند به کار و پای کار و پُر‌امید و پُر‌نیرو و پُر‌انگیزه و پُر استعداد و ابتکار. اینها بحمدالله هستند؛ اینها باید همه در برنامه‌ریزی‌ها شرکت کنند و این کار با برنامه‌ریزی ان‌شاء‌الله پیش برود.»

کارشناسان و صاحب‌نظران اقتصادی تأکید می‌کنند مبنای نامگذاری‌های هر سال رهبر معظم انقلاب بر اساس زیرساخت‌ها و پتانسیل‌های موجود در کشور است. آنها در عین حال به این نکته نیز اشاره دارند باید تمام مؤلفه‌های موردنیاز برای تحقق شعار سال از سوی ارگان‌ها و دستگاه‌های ذی‌ربط فراهم باشد تا بتوان با تکیه بر توان داخلی، دانش ایرانی و سرمایه‌های بخش خصوصی آن را عملیاتی کرد.

دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان کشور بر این باور است با استفاده از نسل جوان به‌راحتی ایران اسلامی می‌تواند یک اقتصاد پویا و توانمند داشته باشد. مشروح گفت‌وگو با فرشید پورحاجت در ادامه می‌آید؛

تسنیم: به‌نظر شما مبنای انتخاب شعار "جهش تولید" چیست؟

پورحاجت: جامعه ایران بنا بر پیشینه و گذشته درخشان خود همواره در مسیر رشد و بالندگی طی مسیر کرده است. بر پایه این داوری و قضاوت منصفانه جامعه ایرانی و به‌ویژه نسل جوان و نیروی انسانی از چنان توانایی و پتانسیل برخوردار است که می‌تواند متکی بر عرق ملی و خودآگاهی تاریخی در مسیر یک اقتصاد پویا و توانمند حرکت کند، هرچند در این راه با دشواری و چالش‌های فراوان مواجه است. در صورت توجه به این پتانسیل خدادادی و منابع و زیرساخت‌هایی که طی چند دهه اخیر در ایران پایه‌گذاری شده است، می‌توان شاهد شکوفایی و پیشرفت جامعه ایرانی بود. ایرانی متکی بر استعداد و توانایی‌های فردی و داشته‌های تاریخی می‌تواند شاهد جهش تولید در اقتصاد خرد و کلان در یک فرآیند ده‌ساله باشد.

تسنیم: چه ضرورتی داشت که رهبری مانند سال گذشته تولید را مسئله اول و اصلی کشور معرفی کنند؟

پورحاجت: مسئله تولید و کارآفرینی همواره یکی از دغدغه‌های اصلی مسئولان نظام،‌ مردم و کارشناسان دلسوز بوده است. ایران به‌عنوان یک کشور تاریخی و ملت بزرگ در صورت تحقق شعار رونق اقتصادی و تولید ملی می‌تواند شرایط سخت کنونی را طی طریق کند.

 این مهم تحقق نمی‌یابد مگر با ایجاد ساختارهای بوروکراتیک مدرن و تعدیل سیاست‌هایی که تاکنون دولت مجری آن بوده است. در مسیر تحقق شعار جهش تولید ضروری است ضمن حمایت از تشکل‌ها و نهادهای صنفی و حرفه‌ای و بخش خصوصی و استفاده از تجارب گرانبهای آنها شرایط فضای کسب‌وکار بهینه و مناسب را ایجاد کرد. در صورت تداوم وضع موجود نه‌تنها رونقی در اقتصاد صورت نخواهد پذیرفت بلکه داشته‌ها و سرمایه‌های بخش خصوصی چونان گذشته دچار خسران‌های جبران‌ناپذیر خواهد شد.

تسنیم: پرداختن به مسئله تولید چقدر می‌تواند در حل مشکلات دیگر اقتصادی و معیشتی مردم و کشور مشکل‌گشا باشد؟

پورحاجت: اهمیت به تولید و کارآفرینی می‌تواند نقش مهمی در سازندگی و آبادانی کشور ایفا کند. در صورتی که هم‌اکنون ابزارها و مواد و منابع لازم جهت تحقق شعار اقتصادی جهش تولید توسط کارگزاران و سیاست‌گذاری‌های کلان دیده نشده است. این‌که تولید و رونق اقتصادی چاره‌ساز برون‌رفت از وضعیت کنونی است سخنی است که همه نخبگان و کارشناسان به آن معتقدند، ولی سازوکار این روند همچنان از سوی نهادهای حاکمیتی تدوین و محقق نشده است.

تسنیم: چه‌فرقی بین رونق تولید که شعار سال گذشته بود، و جهش تولید وجود دارد؟

رونق تولید مقدمه جهش اقتصادی است. اولویت جامعه ایران و اقتصاد آن رویکرد راهبردی سیاست‌های تشویقی تولیدمحور است، در صورتی که رونق اقتصادی تحقق نیابد نمی‌توان شاهد جهش اقتصادی بود. رسیدن به جهش اقتصادی مستلزم یک جراحی اساسی در اقتصاد و سیاست ایران است که تاکنون نقشه راه آن طراحی و مدون نشده است.

تسنیم: آیا به‌لحاظ زیرساختی و ظرفیت‌ها، امکان جهش تولید در کشور مهیا است؟

پورحاجت: ایران به‌لحاظ داشته‌های فرهنگی و منابع سرشار خدادادی می‌تواند سرآمد و پیشران اقتصاد تولیدمحور در منطقه باشد به‌شرطی که با اصلاح قوانین دست‌وپاگیر شرایط جهش و تولید اقتصادی را فراهم نمود.

تسنیم: آیا تا وقتی که تحریم هستیم، تولید در کشور رونق می‌گیرد یا اینکه تحریم خودش انگیزه برای رونق تولید است؟

پورحاجت: تحریم‌ها هم می‌تواند فرصت باشند و هم تهدید. در صورتی که با اهمیت دادن به بخش پیشران و تولیدمحور مسکن می‌توان با ایجاد اشتغال و کارآفرینی بر غول تحریم‌ها غلبه نمود. توجه به سیاست‌گذاری‌ها و ریل‌گذاری در بخش مسکن مهمترین شاخصه جهش تولید و رونق اقتصادی را فراهم نمود، ولی متأسفانه به‌خاطر عدم‌مدیریت صحیح و کارآمد سیاست‌گذاران و قانون‌گذاران نتوانسته‌اند شرایط مناسب در جهت تسهیل و ترغیب بخش خصوصی و کارآفرینی و تولید را ایجاد نمایند، در نتیجه این سوءمدیریت بخش مسکن که می‌توانست موتور محرکه اقتصاد در شرایط پساتحریم به‌خاطر خودکفایی و بومی بودن باشد در  زمان حاضر با چالش‌ها و مشکلات ساختاری کلان مواجه شده که فرصت تحریم را در بخش تولید مسکن با تهدید جدی و رکود فراگیر مواجه ساخته است.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon