قزوین دومین استان پیشتاز در تولید انگور/ کشاورزان بی بهره از ماشین‌‌آلات نوین و سموم موافق طبیعت


قزوین دومین استان پیشتاز در تولید انگور/ کشاورزان بی بهره از ماشین‌‌آلات نوین و سموم موافق طبیعت

در حالی که استان قزوین دومین استان پیشرو در تولید انگور است، اما در صورت استفاده از ماشین‌آلات مدرن و سموم دوستدار طبیعت می‌تواند حتی رتبه اول در این حوزه را از آن خود کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، بخشی مهمی از صادرات غیرنفتی کشور به انگور و کشمش اختصاص دارد و در این میان استان قزوین یکی از قطب‌های مهم تولید انگور باکیفیت و صادراتی در ایران محسوب می‌شود. لازمه تولید محصول باکیفیت برای رقابت در بازهای جهانی، برخوردار بودن از علم و فناوری روز دنیا برای تولید محصولی با کیفیت و کمیت بالاست. با وجود اینکه استان قزوین دومین تولیدکننده بزرگ انگور در کشور است، اما آیا باغداران مینودری از دانش روز و تجهیزات پیشرفته باغبانی برخوردارند تا بتوانند کمیت و کیفیت تولید خود را به اوج رسانده و از بازار رقابت جهانی عقب نمانند؟

رتبه اول استان قزوین در تولید کشمش

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در قزوین با بیان اینکه 74 هزار هکتار از زمین‌های زراعی استان به باغ‌های انگور تعلق دارد، اظهار داشت: 40 درصد از این میزان زیر کشت انگور رفته که انگورکاران شهرستان تاکستان توانسته‌اند 32 هزار هکتار از آن را به خود اختصاص دهند.

علی اکبری افزود: در حالی که رقابت تنگاتنگی در زمینه تولید انگور بین استان‌های قزوین، همدان و خوزستان وجود دارد، اما در میزان سطح زیرکشت انگور توانسته‌ایم رتبه دوم کشور را به خود اختصاص دهیم. به‌طور میانگین سالانه 400 تا 450 هزار تن انگور در استان قزوین تولید شده و اگر بر اثر سرمازدگی با کاهش تولید مواجه باشیم، این میزان از 350 هزار تن در سال کمتر نخواهد شد که 30 درصد آن به صورت تازه‌خوری مصرف می‌شود.

وی با ذکر اینکه 70 درصد انگور تولیدی استان قزوین تبدیل به کشمش شده و عموماً صادر می‌شود، گفت: سالانه 40 تا 55 هزار تن کشمش در استان تولید می‌شود و قزوین توانسته رتبه اول در تولید کشمش کشور را به خود اختصاص دهد.  

اصلاح ارقام ایرانی در ایستگاه تحقیقات انگور تاکستان

این مقام مسئول با اشاره به ایجاد ایستگاه تحقیقات انگور در شهرستان تاکستان یادآور شد: بیش از هزار گونه انگور گردآوری شده از سطح جهان در این مجموعه نگهداری می‌شود و در این ایستگاه تحقیقاتی با همت مهندسان متخصص ارقام ایرانی اصلاح ‌شده و با عملکردی بهتر در اختیار باغداران قرار می‌گیرد.

اکبری ادامه داد: با همکاری یکی از شرکت‌های دانش‌ بنیان 8 رقم انگور جدید تکثیر و به روش کشت بافت که روشی مدرن برای عاری‌سازی محصول از ویروس و بیماری‌های پایه‌ای انگور است، ثبت شده و علاوه بر پوشش بازار استان قزوین به نقاط دیگر کشور هم ارسال شده است.

داربستی شدن 51 هزار هکتار از باغات انگور استان

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان ضمن تشریح مزایای داربستی کردن باغات انگور و از زمین به ارتفاع انتقال دادن آنان خاطرنشان کرد: بهبود عملکرد باغ به دلیل استفاده بهینه از فضا، افزایش کمیت در تولید محصولات انگور، افزایش کیفیت مبارزه با آفات و مکانیزه‌ شدن سیستم آبیاری قطره‌ای از جمله مزایای داربستی کردن بوته‌های انگور است.

وی اضافه کرد: بیش از 51 هزار هکتار از باغات انگور استان به سیستم داربستی مجهز شده و سیستم آبیاری تحت ‌فشار که به کاهش مصرف آب و افزایش راندمان کار منجر می‌شود، در این باغ‌ها به‌کار گرفته شده است.

نیاز باغداران به ماشین‌آلات مکانیزه و سموم دوستدار محیط‌ زیست

این مسئول با ذکر اینکه در حال حاضر مسیر تولید تا فروش و صادرات انگور در ایران هموار است، خاطرنشان کرد: اما در این زنجیره چند حلقه به صورت ضعیف عمل می‌کنند که ممکن است بر بخش‌های دیگر هم تاثیرگذار باشند.

اکبری تصریح کرد: در زمینه ماشین‌آلات برداشت انگور، انبارهای سرد و خشک نگهداری انگور برای صادرات به‌صورت تازه‌خوری و بارگاه‌های بهداشتی برای خشک کردن انگور با مشکلاتی مواجه هستیم؛ ضمن اینکه برای آفت‌کشی باید بتوانیم از سمومی استفاده کنیم که دوستدار محیط زیست بوده و در امر صادرات مانعی ایجاد نکنند.

وی با یادآوری اینکه علف‌های هرز در گذشته به‌صورت دستی و با بیل‌زنی حذف می‌شدند، افزود: بیل زدن و استفاده از کارگر مزایای بسیاری داشت؛ چون علاوه بر از بین بردن علف‌های هرز، خاک اصلاح می‌شد، آفات خاک از بین می‌رفت و سرطان کنترل می‌شد. اما با توجه به افزایش هزینه‌‌ کارگری این کار با مشکلاتی مواجه شده و ماشین‌آلات مناسب برای جایگزینی بیل زدن در اختیار باغداران وجود ندارد.

اکبری با بیان اینکه اولویت دنیا خرید محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک است، ادامه داد: دولت باید یارانه و نقدینگی لازم را به صورت تسهیلات بانکی در اختیار باغداران قرار دهد تا بتوانند خود را به ماشین‌آلات کشاورزی نوین مجهز کنند و از سمومی استفاده کنند که مشکلی برای سلامتی مصرف‌کننده ایجاد نکرده و برای صادرات آن مانعی وجود نداشته باشد.

کشاورزان به راهنمایی تخصصی جهاد کشاورزی نیاز دارند

از سوی دیگر، عادل طاهرخانی از باغداران نمونه شهرستان تاکستان در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم با یادآوری سابقه 35 ساله‌اش در عرصه تولید انگور اظهار داشت: سالیانه 18 هکتار از باغ‌های خود را به کشت انگور اختصاص می‌دهم و به طور میانگین 25 نفر در طول سال در این باغات مشغول به فعالیت هستند که متاسفانه تعدادی از این باغات خشک شده و 2 سال است که باغات تازه را به چرخه تولید وارد کرده‌ایم.

وی اضافه کرد: اگر انگور آفت‌زدایی و باکیفیت مناسب تولید نشود، سود چندانی نصیب باغداران نخواهد شد و به همین جهت جهاد کشاورزی باید با مشاوره‌های به‌موقع و راهنمایی باغداران آنها را در بهره‌برداری از فناوری روز دفع آفات یاری کند.

سازمان جهاد کشاورزی جلوی ورود سموم آسیب‌زا را بگیرد

این باغدار تاکستانی با ذکر اینکه همه باغداران درخواست داربستی کردن باغ‌های خود را دارند، عنوان کرد: اما بسیاری از آنها به نان شب خود هم محتاجند و انجام این کار مستلزم ارائه تسهیلات بانکی کم‌بهره و وام‌هایی بلندمدت و با سود کم به کشاورزان است تا بتوانند با فناوری روز پیش رفته و با ارتقای بهره‌وری بیشترین کیفیت را در محصولات خود ایجاد کنند.

طاهرخانی ادامه داد: سازمان جهاد کشاورزی باغداران را برای تهیه سموم آفت‌کش به سم ‌فروشی‌ها ارجاع می‌دهد و سم فروش‌ها هم با توجه به نمونه آفت، ترکیبی از سموم را به باغدار پیشنهاد می‌کنند که نه‌تنها جلوی خسارت را نمی‌گیرند، بلکه صدمه‌هایی بدتر از آفت اولیه به محصول وارد می‌کنند و گاه درخت را از ریشه خشک می‌کنند.

وی تاکید کرد: سازمان جهاد کشاورزی به ‌‌عنوان متولی امور کشاورزی استان باید از مبدا جلوی ورود و توزیع سم‌هایی که به محصولات باغی آسیب می‌زنند را بگیرد تا مانعی جدی از سر راه بهره‌برداری، سودآوری و صادرات باغداران برداشته شود.

اما در حالی که مسئولان و بهره‌برداران از باغات انگور تمام تلاش خود را برای افزایش تولید و کیفیت این میوه و به گردش درآمدن چرخه تولید آن در استان به کار بسته‌اند، دغدغه هر دو طرف وجود سموم باقی‌مانده در محصولات و مجهز نبودن باغات به تجهیزات مکانیزه و نوین است که در ارتقای بهروری باغ‌ّهای انگور تأثیر زیادی دارند.

انتهای پیام/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon