گزارش| اما و اگرهای تست کرونا در ترکیه
فروش غیرقانونی کیتهای تست کرونا در برخی پایگاههای اینترنتی و شبکههای ارتباطی فضای مجازی مشاهده شده اما دولت ترکیه تلاش کرده در روال قانونی و رسمی٬ شمار تست روزانه را بالا ببرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم ٬ تاکنون در ترکیه 105 هزار نفر از شهروندان این کشور به ویروس کرونا مبتلا شده و آمار افراد فوت شده نیز به 2 هزار و 600 نفر رسیده است و به این ترتیب٬ ترکیه از حیث تعداد مبتلایان٬ از ایران نیز پیشی گرفته و پس از کشورهای آمریکا٬ اسپانیا٬ ایتالیا٬ فرانسه٬ آلمان و انگلیس٬ در رده هفتم جهان ایستاده است.
امیدهای ترکیه در مبارزه با کرونا
اگر چه سرعت شیوع کرونا در ترکیه در یک بازه زمانی 45 روزه٬ توجه کارشناسان را به سوی خود جلب کرده و موجب نگرانی مقامات سیاسی و بهداشتی شده٬ با این وجود٬ ترکیه 4 نقطه امید مهم دارد:
نخست این که ترکیه توانسته نظام بهداشتی خود را به سطحی برساند که روزانه٬ دست کم بین 35 تا 40 هزار تست کرونا انجام شود.
نکته دوم این است که سرعت مداوای بیماران بیشتر شده و برای نخستین بار شمار شفا یافتگان از شمار مبتلایان در یک روز٬ پیشی گرفته است.
نکته سوم این است که میزان مرگ و میر مبتلایان به ویروس کرونا در سطحی کمتر از 3 درصد است.
نکته چهارم٬ با هماهنگیهای صورت گرفته بین کشورهای چین و ترکیه٬ داروهایی در اختیار بیمارستانهای ترکیه گذاشته شده که سرعت مداوا را بالا برده و بیمارانی که پیشتر 12 روز در بخش مراقبتهای ویژه میماندند حالا با مصرف داروهای ویژه چینی٬ فقط 4 شبانهروز در بخش مراقبتهای ویژه میمانند و چنین چیزی موجب آن میشود که بار بیمارستانها تا حد قابل توجهی سبکتر شود.
اولویتگذاری در بخش خرید و واردات ملزومات پزشکی
یکی از بزرگترین چالشهای نظام بهداشت و درمان کشورهای مختلف در مسیر مبارزه با کرونا٬ این است که با منابع مالی محدودی که در بودجه سالانه بخش بهداشت و سلامت در نظر گرفته شده٬ در سطحی نیست که به یک باره و به شکل ناگهانی٬ تمام کالاها٬ داروها٬ تجهیزات و ملزومات مبارزه با ویروس کرونا٬ خریداری و یا تولید شود.
چالش دوم این است که ظرفیتهای مالی٬ تولیدی و وارداتی٬ نمیتواند فقط بر روی یک کالا متمرکز شود. به عنوان مثال٬ یک کشور نمیتواند به یک باره همه بودجه بخش بهداشت و سلامت را صرفاً در مسیر تجهیز کردن بخشهای مراقبت ویژه و خرید دستگاههای تنفس مصنوعی و یا در بخش ماسک و ضدعفونی مصرف کند.
یکی از انتقادات مداوم مخالفین حزب حاکم ترکیه این بود که دولت برای خرید ماسک و توزیع گسترده کیت تست کرونا٬ تعهد لازم را به نمایش نمیگذارد. اما مقامات بهداشتی ترکیه تلاش کردند٬ این موضوع را برای مردم و افکار عمومی جا بیندازند که اساساً همه شهروندان به تست کرونا نیاز ندارند و دوم این که چنین هدفی٬ نیاز به میلیاردها دلار متمم بودجه دارد.
اهمیت موضوع تست
بر اساس اطلاعات رسمی منتشر شده از سوی وزارت بهداشت ترکیه٬ تاکنون تعداد تستهای صورت گرفته به رقمی نزدیک به 850 هزار مورد رسیده است.
یکی از مهمترین ابعاد افزایش آمار تست٬ این است که سرعت نظام بهداشتی برای مبارزه با شیوع ویروس بالاتر میرود. در نتیجه اگر در شبانه روز٬ به ویژه در کلانشهرها و شهرهای پرجمعیت٬ هزاران تست انجام شود٬ پایش اطلاعات کلان و ترسیم تابلوی کلان میزان گستردگی و مناطق جغرافیایی آن٬ روشن میشود و مدیران و فرماندهان ستاد مبارزه با کرونا میتوانند با آمادگی و اطلاعات بیشتری به جنگ کرونا بروند.
از آنجایی که ترکیه در هر دو بخش تولید و خرید و واردات کیت تست کرونا مشکل خاصی ندارد٬ در نتیجه میتواند آمادگی دفاعی بیشتری برای مبارزه با کرونا داشته باشد.
مقایسه آمار و ارقام موجود نشان میدهد که ایران٬ همسایه غربی ترکیه٬ تاکنون اندکی بیش از 400 هزار تست کرونا انجام داده و با ترکیه٬ فاصلهای در حد 400 هزار تست دارد.
اینجاست که اهمیت سیاست جنایتکارانه و ضدبشری تحریمهای آمریکا علیه ایران٬ یک بار دیگر روشن میشود. به عبارتی دیگر در مقایسه میزان موفقیت نظام بهداشتی کشورها در مبارزه با کرونا٬ آن چه به عنوان فاکتور مهم و حیاتی نشان داده میشود٬ تنها ایثار٬ تخصص و تعهد پرسنل بهداشت و درمان کشورها نیست و موضوع مهمی همچون دارو٬ دسترسی آزاد و آسان به کیت کرونا و تجهیزات لازم برای بخش مراقبتهای ویژه٬ موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت.
در نتیجه٬ تحریمهای جنایتکارانه آمریکا در چنین موضوع حیاتی و حساسی٬ موجب آن شده که ایران٬ با وجود برخورداری از نظام بهداشتی متعهد٬ متخصص و قدرتمند٬ به اندازه دیگر کشورها٬ از امکان دسترسی به دارو٬ کیت و تجهیزات برخوردار نباشد.
معضلی به نام فروش غیرقانونی کیت
وزارت بهداشت ترکیه٬ دستور اکید داده که فروش کیت کرونا و انجام آزمایش آن٬ در هر مکان و مجموعهای که خارج از ساختار وزارت بهداشت و دولت باشد٬ ممنوع و غیرقانونی است. با این حال٬ فروش غیرقانونی کیتهای تست کرونا در برخی پایگاههای اینترنتی و شبکههای ارتباطی فضای مجازی مشاهده شده اما دولت تلاش کرده در روال قانونی و رسمی٬ شمار تست روزانه را بالا ببرد.
روزنامه حریت در گزارشی اعلام کرده که برخی سایتهای اینترنتی و همچنین بعضی اکانتهای ناشناس در توئیتر و اینستاگرام٬ بازار سیاه فروش کیت کرونا به راه انداختهاند.
برخی از آنها کیتهای کرونا را به پول رسمی ترکیه یعنی لیره و برخی نیز به دلار و یورو و با قیمتهای متفاوت در اختیار افرادی میگذارند که از توانایی مالی بالاتری برخوردارند. اما متخصصین بر این باورند که مردم نباید به این تستها اعتماد کنند.
در پایان باید گفت٬ بحران کرونا و بررسی اجمالی نمونه ترکیه٬ این واقعیت را نشان میدهد که سازمان بهداشت جهانی٬ سازمان ملل و جامعه بینالملل در خصوص سیاستهای ضدانسانی تحریم اقتصادی و مالی با محوریت آمریکا٬ نیاز به تجدیدنظر اساسی دارند.
انتهای پیام/