گزارش| انتقاد مردم قم از گرانی‌های بازار / خبری از نظارت ‌بر کنترل قیمت‌ها و عرضه کالا نیست


گزارش| انتقاد مردم قم از گرانی‌های بازار / خبری از نظارت ‌بر کنترل قیمت‌ها و عرضه کالا نیست

ماه مبارک رمضان آغاز شد و مردم خود را برای ضیافتی بزرگ آماده کرده‌اند، در چند روز اخیر تلاش مردم در تأمین ارزاق و کالاهای اساسی با افزایش ترددها و ترافیک برخی از خیابان‌ها به‌خوبی قابل‌مشاهده بود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، در این روزها که با شیوع کروناویروس، شهروندان، قرنطینه‌های طولانی‌مدت و یا گرفتاری‌های اقتصادی را تحمل و با هر سختی، روزها را یکی پس از دیگری سپری می‌کنند، فرارسیدن ماه مبارک رمضان، شاید فرصتی برای آرامش بیشتر و غرق شدن در فضائی روحانی و معنوی برای رهایی از دغدغه‌ها و مشکلات دو ماه اخیر باشد.

خبری از نظارت مستمر و مداوم بر کنترل قیمت‌ها و عرضه کالا نیست

برخی از التهابات در گرانی کالاهای اساسی هم‌زمان با شیوع کرونا، گویای نظارت‌های ناکافی بر بازار بود. به نظر می‌رسید با تعطیل شدن بسیاری از اصناف و محدود شدن فعالیت برخی دیگر از صنوف، عمده ظرفیت نظارت‌ها را بر اجرای طرح جلوگیری از فعالیت اصناف غیرضروری و عملیاتی شدن طرح فاصله‌گذاری اجتماعی معطوف کرد و از نظارت مستمر و مداوم بر کنترل قیمت‌ها و عرضه کالا، خبر چندانی نیست.

یکی از مطالبات مهم در ماه رمضان، با توجه به تنگناهای اقتصادی جامانده از روزهای کرونایی و تداوم آن، آرامش بازار در این ماه پرفضیلت است، مطالبه‌ای که مسئولان در قم، وعده تشدید نظارت‌ها را برای ایجاد آرامش در بازار داده‌اند، اما وجود فاصله زیاد بین وعده و تحقق این امر، بر نگرانی مردم افزوده است.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت قم در گفت‌وگو با خبرنگار ما تأکید کرد: در جلسه ستاد نظارت بر تنظیم بازار، راهکارهایی در جهت جلوگیری از گران‌فروشی و برخورد قانونی با متخلفان ارائه شد و همه تلاش مسئولان، آرامش نسبی بر بازار ماه رمضان است.

محمود سیجانی عنوان کرد: این نظارت‌ها در چند روز اخیر به‌شدت تشدید شده است و در بازار قم با هرگونه گران‌فروشی و قیمت‌های نامتعارف برخورد می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: نظارت گسترده‌ای در مورد جلوگیری از نوسانان کالاهای پرمصرف در این ایام به‌خصوص خرما، میوه، برنج، لبنیات، مواد پروتئینی، قند، شکر و ...در حال انجام است، ضمن اینکه گزارش‌های مردمی از تفاوت قیمت کالاها و گران‌فروشی‌ها می‌تواند تا حد زیادی مانع از تخلف اصناف شود.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت قم بیان کرد: بازرسی از صنوف مختلف به‌ویژه با شیوع کرونا افزایش یافت و از ابتدای اسفندماه سال گذشته تا پایان فروردین 13 هزار و 212 مورد بازرسی انجام گرفت و با کشف 928 تخلف صنفی به ارزش 39میلیارد و 604 میلیون ریال، 630 پرونده تشکیل شد.

در این راستا امیرحسین پروان معاون بازرگانی داخلی و توسعه تجارت سازمان صنعت،‌ معدن و تجارت قم از تخصیص سه هزار تن کالاهای اساسی و سهمیه قم ویژه ماه مبارک رمضان خبر داد و گفت: این اقلام در جهت تنظیم بازار و جلوگیری از گرانی کالاهای اساسی، توسط اداره کل غله و شرکت پشتیبانی امور دام در حال توزیع است که شامل 787 تن برنج، 787 تن شکر، 394 تن گوشت مرغ، 236 تن گوشت قرمز منجمد گوساله و 787 تن روغن نباتی است.

وی بیان کرد: در ایام ماه مبارک رمضان، گشت‌های نظارتی در سطح شهر به‌طور مستمر و گسترده‌ای حضور دارند تا بتوانی آرامش بازار را حفظ کرد.

پروان با اعلام قیمت این اقلام عنوان کرد: گوشت گوساله منجمد کیلویی 42 هزار تومان،برنج هندی با قیمت هشت هزار، شکر در بسته‌بندی یک کیلوگرمی 5 هزار و 900 تومان و 900 گرمی، با قیمت 5 هزار و 400 تومان و مرغ کیلویی 12 هزار تومان است.

سایه گرانی و فقدان قدرت خرید برخی از خانوارها 

با وجود اعلام مسئولان مبنی بر تشدید نظارت‌ها، تفاوت قیمت اقلام و گران‌فروشی‌ها به‌ویژه در آخرین روز ماه شعبان و در آستانه فرارسیدن ماه رمضان ملموس‌تر شد و با گذری در شهر و شنیدن دغدغه‌های مردم، سایه گرانی و فقدان قدرت خرید برخی از خانوار به‌خوبی احساس می‌شد، هرچند گاهی نگرانی‌ها، فقط در تأمین کالا خلاصه نمی‌شود و بی‌پولی شاید نگرانی بزرگ‌تری برای تأمین این اقلام است.

به‌غیراز ترددهای فراوان و عدم رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در برخی از صنوف با توجه به افزایش مراجعات مردمی در ساعات پایانی آخرین روز ماه شعبان، حرف‌ها و گلایه‌های شهروندان را یک‌به‌یک مرور می‌کردیم، حرف‌هایی که پر از نگرانی و دغدغه است و به دنبال گوش‌های شنوایی می‌گردند.

علی احمدی پیرمرد 59 ساله می‌گوید: من بازنشسته معدن هستم، سه فرزند مجرد در منزل دارم و از نوه 7 ساله‌ام نگهداری می‌کنم، بابت پیش‌پرداخت خانه وام سنگینی گرفته‌ام که اقساط آن به‌طور کامل در این دو ماه برداشته شد، جمعیت زیاد باعث شده است، منزلی دوطبقه و دربست با مساحت 60 متر کرایه کنم و بخشی از حقوق بازنشستگی من بابت شهریه دانشگاه فرزندانم و کرایه منزل می‌رود.

وی گفت: برای این وام یک‌میلیون تومان از یارانه پیامک دادم، اصلاً نمی‌دانم با چه خطی یارانه‌ام را ثبت‌نام کرده بودم، با خودم گفتم وام 5 شنبه واریز می‌شود من هم کرایه عقب‌افتاده را می‌دهم هم برای ماه رمضان خرید می‌کنم، خدا می‌داند تا 12 شب چشم از گوشی برنداشتم شاید پیامک بیاید دوباره جمعه صبح به عابر بانک مراجعه کردم، هیچ خبری نبود، امروز آمدم خرما و شیر بخرم برای سحری، نه قدرت خرید برنج دارم و نه گوشت، چرا مسئولان فکر می‌کنند باید برای همین وام هم التماس کنیم، به خدا هیچ‌کس درد ما را نمی‌داند.

احمدی اظهار داشت: مدتی قبل یکی از آشنایان که در جریان مشکلات مالی من بود، اسم من را برای گرفتن سبد کالا از طریق یکی از مساجد نوشت و آدرس داد، باوجوداینکه می‌گفت اسم من را رد کرده است، در ازدحام جمعیت جلوی مسجد، با رفتاری نامناسب به من مثل بقیه افرادی که ایستاده بودیم جواب رد دادند، به خدا شرمنده شدم، اصلاً صدایم به‌جایی نرسید که بخواهم اسم خودم را بگویم، گاهی در این دشواری‌های زندگی وقتی شرمنده فرزندانم می‌شوم می‌گویم پس چرا من که روی برگشت به خانه را ندارم و خیلی وقت‌ها در پارک می‌نشینم بیمار نمی‌شوم شاید با نبود من، زندگی روی خوش خود را به فرزندانم نشان دهد!

حرف‌های تلخ این پیرمرد وقتی دستانش حتی قدرت نگه‌داشتن بسته‌های شیر و خرما را نداشت، درد آورد است، وقتی این قشر ضعیف از همان بسته‌های حمایتی بنا به هر دلیلی، محروم می‌مانند نیز، شرایط زندگی سخت‌تر می‌شود.

خوش‌گفتار یکی از شهروندان در حال خرید اقلام می‌گوید: من خودم معامله املاک دارم در این دو ماه هیچ معامله‌ای انجام‌نشده و فقط باید کرایه بالای مغازه را بدهم، گاهی اخیراً دو سه نفر مراجعه‌کننده داشتم موعد بلند شدن از منزلشان اوایل اردیبهشت هست و می‌گویند صاحب‌خانه‌هایشان گفته است یا افزایش 20 درصدی کرایه و پول پیش و یا بلند شوید، در این شرایط که مردم نگران تأمین معیشت در ماه مبارک رمضان هستند و با وجود کرونا، اگر صاحب‌خانه‌ها منصف‌تر باشند و خانه‌ها را برای افراد ضعیف، تمدید کنند، راه دوری نمی‌رود.

وی گفت: گاهی مردم فکر می‌کنند مشاور املاک فقط دنبال منفعت خودش هست، اما به دلیل اینکه با همه قشری از افراد سروکار داریم سعی می‌کنیم معامله را با شرایط خوبی پیش ببریم که مستأجران به‌خصوص افراد پرجمعیت هم بدون سرپناه نباشند، در این وضعیت که همه ما دغدغه معاش داریم، اگر به هم رحم کنیم و بی‌انصاف نباشیم، خدا هم برکت آن را به زندگی ما برمی‌گرداند.

کرونا توان خرید مردم را کاهش داده

خانم شهروندی نیز که کارمند قراردادی یکی از ادارات است می‌گوید: امسال زندگی بسیار سخت شده است، سال قبل برای تأمین ارزاق ماه رمضان، مبلغی را برای کارمندان و نیروها در نظر گرفته بودند تا از یکی از فروشگاه‌های بزرگ بتوانیم خرید کنیم، امسال به بهانه کرونا و یا هر علت دیگری، همان سبد معیشتی ماه رمضان را نیز قطع کرده‌اند.

وی گفت: ما افراد پیمانی و قراردادی پاره‌وقت هیچ پشتوانه‌ای نداریم و هرلحظه ممکن است بیکار شویم و حتی برای از دست ندادن کار، از مطالبه همین سبد معیشتی هم صرف‌نظر کردیم، اما خواهش می‌کنیم مدیرانی که حقوق بالای 5 میلیون تومان دارند، با وضعیت کار ساعتی و قراردادهای بدون پشتوانه و موقت، حداقل شرایط بهتری را برای ما در نظر بگیرند.

حسینی نیز یکی از اصناف در توزیع کالاهای اساسی می‌گوید: نسبت به سال قبل میزان فروش بسیار پایین آمده است، در سال‌های گذشته خیلی از خانواده‌ها چند کیلو مواد غذایی می‌خریدند و یا حداقل برنج را در گونی‌های ده کیلویی خریداری می‌کردند اما امسال حتی برای خرید برنج هندی هم بسیاری از مشتریان تقاضای فروش به‌صورت کیلویی دارند، واقعاً وضعیت معیشت مردم نسبت به قبل بدتر شده است و این کرونا، توان خرید مردم را کاهش داده است.

وی گفت: خیرین زیادی هستند که امسال برای مردم سنگ تمام گذاشتند و سبد کالاهای زیادی را همین مردم در مساجد بسته‌بندی کردند و برخی از افراد نیز برای تهیه این بسته‌ها به سراغ اصناف می‌آمدند و ما هم در حد توان همراهی می‌کردیم، اما تقاضای ما این هست که این بسته‌ها را به دست نیازمندان واقعی آن‌هم با حفظ کرامت برسانند، خانواده‌هایی هستند که بسیار آبرودار هستند، کسی هم از فقر و نداری آن‌ها خبر ندارد، نباید این بندگان خدا فکر کنند که فراموش‌شده‌اند، در این وضعیت خطیر، همه باید به دردهای هم برسیم، کرونا و گرفتاری‌ها همه آزمونی است که ما خودمان را بهتر بشناسیم، اگر قرار باشد بعد از هر آزمونی، تغییر نکنیم، قطعاً بازنده هستیم.

گزارش: حمیده زند

انتهای پیام/457/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon