گزارش| وقتی محرومیتها ناعدالتی آموزشی را به رخ میکشد / دانشجویان مناطق محروم به اینترنت دسترسی ندارند
گروه استانها ـ این روزها عدم دسترسی دانشجویان روستایی و مناطق محروم استان مرکزی به اینترنت و آموزشهای مجازی سبب شده تا محرومیتها ناعدالتی آموزشی را به رخ بکشند.
بهگزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، با شیوع ویروس کرونا و تمهیدات مقابلهای مسئولان برای پیشگیری از شیوع این ویروس در کشور دانشگاههای سراسر کشور تعطیل شدند و اکنون حدود دو ماه است که دانشجویان دور از فضای دانشگاه تحصیل میکنند.
به دنبال تعطیلی دانشگاهها آموزش مجازی دانشجویان در فضای مجازی شروع شد و دانشجویان با استفاده از زیرساختهای موجود وارد سامانه آموزش مجازی دانشگاه خود میشوند و با استاد در تعامل و ارتباط هستند.
با توجه به اینکه آموزش مجازی دانشجویان شروع شده اما این آموزش به سبب فراهم نبودن زیرساختهای لازم مشکلات بسیاری را برای دانشجویان فراهم کرده است که میتوان به عدم تعامل کافی دانشجویان و اساتید با یکدیگر، کیفیت پایین تدریس دروس توسط اساتید، هزینههای اینترنت و غیره نام برد.
یکی از دغدغههای دانشجویان بهویژه دانشجویان دانشگاه آزاد مشکل اینترنت و هزینههای آن است که علاوه بر آن سرعت پایین اینترنت هم در برقراری اتصال به سامانه آموزش مجازی دانشگاه مشکلاتی را به وجود آورده است و مسئولان مربوطه باید تمهیدات لازم را در این زمینه داشته باشند.
یکی دیگر از دغدغههای دانشجویان مناطق محروم و روستاها عدم برخورداری از امکانات لازم برای ورود به سامانه آموزش مجازی و برخورداری از اینترنت است به همین سبب میتوان گفت که به سبب عدم دسترسی یکسان دانشجویان به امکانات و فناوری با چالش روبه رو هستیم و عدالت در آموزش هم به نوعی برقرار نیست.
علاوه بر دردسرها و مشکلات دانشجویان در آموزش مجازی دغدغه دانشجویان در برگزاری امتحانات میان ترم و پایانترم، تغییر تقویم آموزشی امتحانات دانشگاه، تکلیف برگزاری کلاسهای عملی، آزمایشگاهی و کارگاهی، موضوع حذف ترم و شهریه است که مسئولان باید در این زمینه پاسخگو باشند.
بنابراین گرچه در کنار همه مشکلات آموزش دانشجویان در بستر فضای مجازی درحال انجام بوده و به نوعی آموز تعطیل نیست اما باید دید با وجود این مشکلات آیا خروجی کار هم قابل قبول است و آیا همگان امکان دسترسی و استفاده از این بستر را دارند و برای افرادی که در این مسیر با مشکلات مختلف رو به رو هستند چه تمهیداتی اندیشیده شده است.
دانشگاه آزاد| مشارکت 40 درصدی دانشجویان در سامانه آموزش مجازی
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، با اشاره به آموزش مجازی دانشجویان دانشگاه آزاد گفت: 26 هزار دانشجو دانشگاه آزاد در استان در 12 واحد، 4 مرکز و 3 واحد سما هستند که بیشترین دانشجو در اراک و ساوه تحصیل میکنند.
حسین کلانتری خلیلآباد افزود: برنامهریزی و سیاستگذاری آموزشهای مجازی قبل از فروردینماه انجام شد و از 5 فروردینماه آموزشهای مجازی شروع شد، مشارکت اساتید در سامانه آموزش مجازی دانشگاه بیش از 85 درصد و مشارکت دانشجویان حدود 40 درصد است که سرکلاس حضور دارند اما در هفته گذشته میزان حضور دانشجویان بهتر شده است.
درصد تشکیل کلاسها بیش از 80 درصد است
وی ادامه داد: درصد تشکیل کلاسها بیش از 80 درصد است و به طور متوسط روزانه بیش از یک هزار نفر وارد سامانه میشوند به طوری که در روزهای ابتدای هفته تعداد شرکتکنندگان کم و در پایان هفته که بیشتر کلاسهای دانشگاه در این روزها برگزار میشوند بیشتر است.
برای دانشجویان مناطق محروم و روستاها که دسترسی به اینترنت امکاناتی دراختیار نداریم و این کار از عهده دانشگاه خارج است
کلانتری خلیلآباد تصریح کرد: در زمینه آموزش دانشجویان در مناطق محروم و روستاها که دسترسی به اینترنت و یا سامانه آموزش مجازی دانشگاه ندارند امکانات و تجهیزات ویژهای که در اختیار آنها قرار گیرد نداریم و این کار از عهده دانشگاه خارج است اما تا پایان هفته اینترنت دانشجویان و اساتید رایگان میشود.
کلاسهای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا از 20 اردیبهشتماه با رعایت اصول بهداشتی به صورت حضوری برگزار میشوند
وی با اشاره به کلاسهای حضوری دانشجویان گفت: پیشبینی میشود که در 4 جلسه آخر در خردادماه آموزشهای مجازی به صورت حضوری برگزار شوند، کلاسهای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا از 20 اردیبهشتماه با رعایت اصول بهداشتی به صورت حضوری برگزار میشوند.
حذف ترم در دانشگاه آزاد نداریم/شهریه دانشجویان باید پرداخت شود
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی با اشاره به موضوع حذف ترم و تخفیف شهریه دانشجویان گفت: حذف ترم در دانشگاه نداریم و شهریه دانشجویان هم باید پرداخت شود و در این زمینه تابع دستورالعمل سازمان مرکزی هستیم.
کلاسهای عملی و کارگاهها خردادماه برگزار میشوند
کلانتری خلیل آباد بیان کرد: در زمینه دروس عملی و کارگاهها کلاسهای حضوری در خردادماه شروع میشوند و شاید همپای ترم تابستانی باشند اما در هرصوررت تشکیل میشوند.
وی با اشاره به تغییر تقویم آموزشی امتحانات دانشگاه گفت: هنوز سیاست کلی دانشگاه مشخص نیست اما تلاش میکنیم تا امتحانات به صورت حضوری برگزار شوند، با تغییر تاریخ امتحانات انبساط ترم داریم.
کلاسهای جبرانی هم به صورت حضوری برگزار میشوند تا مشکلات دانشجویان برطرف شود
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان مرکزی عنوان کرد: دانشجویان در کلاسهای مجازی دانشگاه شرکت کنند، کلاسهای جبرانی هم به صورت حضوری برگزار میشوند تا مشکلات دانشجویان برطرف شود.
کلانتری خلیلآباد افزود: در زمینه غیبتهای دانشجویان در کلاسهای مجازی اساتید درنظر میگیرند و تا حدودی با دانشجویان مساعدت میشود اما نه به این معنا که اصلا در کلاس حضور نداشته باشند.
دانشگاه پیام نور| امتحانات میان ترم دانشجویان به صورت مجازی
رئیس دانشگاه پیام نور استان مرکزی هم در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، با اشاره به آموزش مجازی دانشجویان در دانشگاه پیام نور گفت: آمورشهای مجازی برای دانشجویان کارشناسی ارشد شروع شده و برای دانشجویان کارشناسی هم در مرکز واحدهای استان درحال انجام است.
برای امتحانات پایان ترم هنوز تصمیمی گرفته نشده است
علیاکبر ملکیراد افزود: امتحانات میان ترم دانشجویان به صورت مجازی برگزار میشود و برای امتحانات پایان ترم هنوز تصمیمی گرفته نشده است.
وی ادامه داد: دانشگاه پیام نور در زمینه زیرساختهای مجازی امکانات خوبی دارد به طوری که ارگانها و سایر دستگاهها میتوانند در صورت نیاز از این زیرساختها استفاده کنند.
دانشجویان روستاها و مناطق دور در زمینه امکانات و ورود به سامانه مجازی محدودیتهایی دارند
ملکیراد تصریح کرد: آموزش مجازی در کشور ما قدمت زیادی ندارد و تعدادی از دانشجویان هم در روستاها و مناطق دور در زمینه امکانات و ورود به سامانه مجازی محدودیتهایی دارند به همین سبب مشارکت دانشجویان به صورت نسبی خوب است و این مشارکت کم کم افزایش مییابد.
وی بیان کرد: دانشجویان با تلفن همراه و هر سیستمی از جمله کامپیوتر، لپ تاپ میتوانند وارد سامانه آموزش مجازی دانشگاه شوند و از امکانات سامانه استفاده کنند.
رئیس دانشگاه پیام نور استان مرکزی عنوان کرد: دانشجویان از طریق پیامرسانهای داخلی میتوانند در گروهها و کانالهای دانشگاه عضو شوند و از این طریق نیز با اساتید خود در ارتباط باشند و بخشی از آموزش هم با ارتباط اساتید و دانشجویان در گروهها و کانالهای فضای مجازی انجام میشود.
ملکیراد بیان کرد: در زمینه برگزاری کلاسهای حضوری در خرداد ماه تابع تصمیمات پدافند زیستی استان هستیم و در صورتی که در این زمینه تصمیمی گرفته شود دانشگاه پیام نور هم انجام میدهد.
ترم تابستانی دانشگاه پیام نور برقرار است
وی افزود: براساس تصمیم سازمان مرکزی ترم تابستانی دانشگاه پیام نور برقرار است و تغییر تقویم آموزشی امتحانات دانشگاه به ترم تابستانی مشکلی ایجاد نمیکند و در زمینه درسهای عملی و کارگاهی که امکان فعالیت به صورت مجازی ندارند اگر وضعیت جامعه بهتر شد پس از نابودی ویروس کرونا کلاسها برقرار میشوند و در غیر اینصورت در تابستان دانشجویان دروس عملی خود را دارند.
حذف ترم و تخفیف شهریه نداریم
رئیس دانشگاه پیام نور استان مرکزی تصریح کرد: با توجه به اینکه کلاسها قبل از فروردینماه شروع شدند و ادامه دارند موضوع حذف ترم و تخفیف شهریه نداریم.
ملکیراد خاطرنشان کرد: برای دانشجویانی که در مناطق محروم و روستا به اینترنت و سامانه دسترسی ندارد میتوانند به نزدیکترین دانشگاه پیام نور مراجعه کنند اما با توجه به موضوع مهم شیوع ویروس کرونا و طرح فاصلهگذاری اجتماعی بهتر است این کار انجام نشود به همین سبب در این زمینه مشکلاتی وجود دارد.
دانشگاه اراک| مشکل اینترنت دانشجویان به منظور حضور در سامانه آموزش مجازی
مسئول کارگروه آموزش مجازی دانشگاه اراک در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، با اشاره به آموزشهای مجازی دانشگاه اراک گفت: در زمینه اینترنت دانشجویان برای حضور در سامانه آموزش مجازی دانشگاه اراک با توجه به اینکه قبل از اسفندماه دانشگاه به مخابرات نامه زده اما هنوز این کار انجام نشده است.
بداغیفرد افزود: از اوایل اسفندماه تصمیمات متناسب در زمینه سامانه آموزش مجازی دانشگاه گرفته شد اما با توجه به اینکه دانشگاه زیرساختی فراهم نکرده بود تصمیم گرفته شد تا به صورت موقت اساتید فایلهای آموزشی را بارگذاری و دراختیار دانشجویان قرار گیرد.
سامانه مدیریت یادگیری در دانشگاه اراک نیز راهاندازی شد
وی ادامه داد: ارتباط استاد و دانشجو از این طریق ضعیف بود اما این امکان فراهم شد تا اساتید و دانشجویان در شبکههای اجتماعی مجاز ارتباط داشته باشند اما سامانه مدیریت یادگیری در دانشگاه اراک نیز راهاندازی شد و آموزشهای مجازی شکل بهتری گرفت به طوری که با توجه به این که سامانه آفلاین است اما اساتید و دانشجویان میتوانند به صورت همزمان در سامانه حضور و ارتباط داشته باشند.
مسئول کارگروه آموزش مجازی دانشگاه اراک تصریح کرد: اکنون در سامانه دانشگاه اراک تقریبا دانشجویان به صورت اتوماتیک به این سامانه اضافه شدند و به صورت نسبی حدود بیش از 80 درصد دانشجویان در این سامانه شرکت کردند.
بداغی فرد بیان کرد: همه اساتید هم ملزم شدن تا در سامانه حضور داشته باشند، اکنون مشکلات سامانه نسبت به قبل بهتر شده است و بیشتر مشکلات دانشجویان عدم توجه کافی به راهنمای ورود به سامانه بوده که در این صورت با دقت بیشتر، 80 درصد مشکلات دانشجویان کمتر میشود.
اگر دانشجویی به سامانه دسترسی نداشته باشد میتواند حذف ترم و حذف درس داشته باشد
وی خاطرنشان کرد: پهنای باند المنت سامانه آموزشی با تلاشهای واحد فناوری بیشتر شده تا دسترسی به فایلها و بارگذاری آنها راحتتر انجام شود و اگر دانشجویی به سامانه دسترسی نداشته باشد میتواند حذف ترم و حذف درس داشته باشد که این کار بدون احتساب در سنوات تحصیلی است.
مسئول کارگروه آموزش مجازی دانشگاه اراک افزود: برای دسترسی دانشجویان در روستاها و مناطق محروم برای ورود به سامانه، دانشجویانی که فایلها را دریافت میکنند میتوانند در اختیار دانشجویانی که نتوانستند وارد سامانه شوند قرار دهند.
دانشجویان باید از امکانات کافی از جمله اینترنت، لپ تاپ و سایر امکانات برخوردار باشند
بداغیفرد ادامه داد: برای موضوع آموزش آنلاین دانشجویان در سامانه بخشی به سبب مشکلات موجود در زیرساختها است اما با پیگیریهای دانشگاه و فراهم شدن شرایط و امکانات در هفتههای آینده دانشگاه به سمت آموزش آنلاین پیش میرود اما دانشجویان هم باید از امکانات کافی از جمله اینترنت، لپ تاپ و سایر امکانات برخوردار باشند.
وی عنوان کرد: آموزشهای مجازی تا زمان پایان ترم ادامه دارد و در این زمینه تابع تصمیمات ستاد ملی مبارزه با کرونا هستیم و اگر تصمیمی در زمینه حضور دانشجویان در دانشگاه گرفته شود کلاسهای دروس عملی و تخصصی هم به صورت فشرده برگزار میشوند.
مسئول کارگروه آموزش مجازی دانشگاه اراک بیان کرد: در زمینه تغییر تقویم آموزشی امتحانات دانشگاه هم پیشبینیهایی شده است و احتمال دارد از نیمه خردادماه با بهبود شرایط اجازه حضور به دانشجو داده شود تا کلاسهای عملی و آزمایشگاهی به صورت حضوری برگزار شوند.
بداغیفرد ادامه داد: برای سامانه آموزش مجازی پشتیبان و کارشناس در نظرگرفته شده که دانشجویان میتوانند در صورت بروز مشکل با پشتیبانان در ارتباط باشند.
وی ادامه داد: با توجه به بحران شیوع ویروس کرونا در جهان و کشور ما در سیستم آموزش مجازی دانشگاه هم کمبودها و مشکلاتی وجود دارد اما همه تلاش میکنیم تا خدمات بهتر و باکیفیت تری به دانشجویان ارائه دهیم زیرا دانشجو روح دانشگاه و فلسفه وجودی دانشگاه است.
مسئول کارگروه آموزشی دانشگاه اراک خاطرنشان کرد: به سبب مشکلات موجود در کشور به دنبال شیوع ویروس کرونا در دانشگاه اراک هم کمبودها و مشکلاتی وجود دارد اما همه تصمیمات در جهت رعایت حقوق دانشجو است.
گزارش از فوزیه حسنی
انتهای پیام/713/ش