روز معلم، فرصتی برای بازخوانی کارکردهای آموزشی و تربیتی معلم
معلمان ثابت کردند با وجود سایه سنگین نگاههای مسئولان به آموزش و پرورش با وجود محدودیتها و تنگناهای معیشتی بسیار و عدم وجود زیرساختهای لازم، بار سنگین هزینههای آموزش الکترونیکی و مجازی دانشآموزان را بر دوش کشیدند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حسین صادقی معاون دفتر آموزش متوسطه نظری وزارت آموزش و پرورش در یادداشتی به بهانه روز معلم به بازخوانی کارکردهای تربیتی و آموزشی معلم پرداخت.
او در بخشی از این یادداشت نوشت: شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا و نگرانی خانوادهها از ناتمام ماندن محتوای کتابهای درسی فرزندانشان و غافلگیری مسئولان در بکارگیری شیوههای مناسب استمرار جریان آموزشی، موجب شد معلمان خلاق، مؤمن، متعهد و مسئولیتپذیر کشور، دریچه تازهای به سوی آموزش گشوده و بار دیگر بر اهمیت و جایگاه حرفه معلمی و نقش ویژه و کارکردهای متفاوت خود در پیشبرد اهداف آموزشی و تربیتی مهر تأیید زنند.
مشروح این یادداشت را در ادامه میخوانید:
بیش از دو دهه از نامگذاری پنجم اکتبر از سوی یونسکو به عنوان روز جهانی معلم میگذرد و این در حالی است که در کشور ما فارغ از دیگر کشورها دوازدهم اردیبهشت، سالروز شهادت متفکر فرزانه و فیلسوف شهیر، « علامه شهید مرتضی مطهری» به عنوان « روز معلم » و هفته گرامیداشت مقام شامخ معلم نامیده شده است تا جامعه ایرانی- اسلامی ما هیچگاه نقش این اکسیر ناب را در زندگی خود و فرزندان خود از یاد نبرده و توسعه، تعالی و پیشرفت همه جانبه کشور را مرهون وجود گرانسنگ معلمانی همچون شهید مطهری بدانند و در مقابل او ادای احترام کند.
معلمان، این طلایهداران «هدایت»، «تفکّر» و «اندیشه ورزی» جوامع بشری، همواره به عنوان تأثیرگذارترین مؤلفه نظام تعلیم و تربیت در اعصار و قرون متمادی، با نقشهای بیبدیل خود، بر تارک تعلیم و تربیت نسلهای بشری، درخشیده و از پرتو روحبخش خویش، فرزندان این مرز و بوم را به زیور دانش، تفکّر و اندیشههای ناب آراسته و با حیات معنوی خویش، جامعه را بر محور خردورزی، ارزشها و کرامات انسانی ، استوار ساختهاند.
لذا این روز، فرصت مغتنمی است تا به ابعاد وجودی، نقشها و کارکردهای گوناگون این آموزگاران و بندگان خاص خداوند پرداخته و جامعه را از ثمرات و آثار نیک ایشان آگاه کنیم.
اما هفته بزرگداشت مقام معلم امسال با توجه به شرایط حاکم بر کشور و ابلاغ پروتکلهای بهداشتی ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا، در شرایطی برگزار میشود که نه صحبت از دیدار با مقامات کشوری در میان است و نه سخن از جشن و شکوه مراسم تجلیل از معلم؛ و این درحالی است که معلمان متعهد، ایثارگر و جهادگران میدان مبارزه با جهل و نادانی، امسال جلوهای بی بدیل در ایفای نقش و مسئولیت، از خود به یادگار گذ اشتند تا بر همگان ثابت کنند که « معلمی عشق است، هنر است.»
خانههایی که کلاس درس شد
در ماههای اخیر که مدارس و کلاسهای درس ، در شرایط تعطیلی اضطراری، رنگ و بوی دیگری بر خود گرفته است و مدارس در هجر دانش آموزان، گرد اندوه بر رخسار نشاندهاند و کلاس های درس، خالی از نوای جان افزای معلم و سر وصدای پرشور دانش آموز شده است، در مقابل، خانههای کوچک معلمان ، به کلاس درسی به وسعت دل بزرگ معلمان ، تبدیل شده است، بی حد و مرز ! بی اعتنا به محدودیتهای زمانی. سرشار از هیاهوی عاشقانه دانش آموزانی که با دیدن عشق و ایثار معلمانش، بیش از گذشته بر اهمیت نقش معلمان خویش پی برده و در کنار آموزش مفاهیم کتب درسی، درس عشق، ایثار و از خودگذشتگی آموختند.
شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا و نگرانی خانوادهها از ناتمام ماندن محتوای کتابهای درسی فرزندانشان و غافلگیری مسئولان در بکارگیری شیوههای مناسب استمرار جریان آموزشی، موجب شد معلمان خلاق، مؤمن، متعهد و مسئولیتپذیر کشور، دریچه تازهای به سوی آموزش گشوده و بار دیگر بر اهمیت و جایگاه حرفه معلمی و نقش ویژه و کارکردهای متفاوت خود در پیشبرد اهداف آموزشی و تربیتی مهر تأیید زنند.
معلمان بار سنگین هزینههای آموزش الکترونیک را به دوش کشیدند
معلمان ثابت کردند باوجود سایه سنگین نگاههای مسئولان به آموزش و پرورش با وجود محدودیتها و تنگناهای معیشتی بسیار و عدم وجود زیرساختهای لازم، بار سنگین هزینههای آموزش الکترونیکی و مجازی دانشآموزان را بر دوش کشیدند و خلاقانه با کمترین امکانات همچون گذشته بر حفظ ارزشهای شغلی پای فشرده و جریان آموزشی را حیاتی دوباره بخشیدند و صادقانه و خالصانه، با عشق، تعهد و ایثار در تحقق شعار «آموزش تعطیل نیست»، شمع وجود خویش را به امید آیندهای روشن، فروزان نگه داشتند تا زنگار جهل و نادانی بر رخسار پاک مهین عزیزمان ایران ، ننشیند.
اما مواجهه با چالشهای پیش روی آموزش و پرورش در شرایط کنونی از یک سو و توسعه فناوریهای نوین و رویکردهای جدید آموزشی، از دیگر سو بیانگر این مهم بود که شیوههای آموزش سنتی کنونی، پاسخگوی نیازهای آموزشی کشور، بهویژه در شرایط اضطرار و آموزشهای مجازی، نبوده و هرگز نخواهد توانست در توسعه و بسط عدالت آموزشی و ایجاد فرصتهای برابر آموزشی، نقش آفرین باشد.
از این روی برای کیفیت بخشی به آموزش و پرورش ضروری است در پارادایمهای آموزشی ، تغییری بنیادین ایجاد کرده و در شیوههای آموزشی، طرحی نو دراندازیم.
آنچه مسلم است نظام آموزشی کنونی کشور با توسعه جهانی همگام نیست و لازم است با شتاب بیشتری خود را با تحولات جامعه جهانی هماهنگ کرده، چشم اندازها و تغییرات آینده را پیش بینی و آنها را در جهت ایجاد تحولات آموزشی مطلوب آتی هدایت کند.
در این راستا لزوم برنامهریزی مناسب متولیان سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی برای تولید محتوای الکترونیکی از سرفصلهای آموزشی کتب درسی، ضرورت توجه جدی به آموزشهای برخط و برون خط، فراهم ساختن زیرساختها و تمهیدات لازم برای مواجهه با شرایط اضطرار و نحوه استمرار مطلوب جریان آموزشی از سوی مرکز برنامهریزی و فناوری اطلاعات و برنامهریزی مناسب برای بازآموزی معلمان در حوزه آموزشهای مجازی و الکترونیکی از سوی معاونت برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش بیش از هر زمان دیگری ا حساس میشود و این همه محقق نخواهد شد مگر به دست توانای معلم ؛ توجه ویژه به معلم و انگیزه بخشی و کاستن از بار سنگین دغدغههای معلم.
انتهای پیام/