گزارش| چرا صنایع تبدیلی در ‌قزوین رونقی ندارد؟ / وقتی وام‌های کمرشکن سرمایه‌گذار را ‌فراری می‌دهد


گزارش| چرا صنایع تبدیلی در ‌قزوین رونقی ندارد؟ / وقتی وام‌های کمرشکن سرمایه‌گذار را ‌فراری می‌دهد

با وجود نقش بالای صنایع تبدیلی در جهش تولید محصولات کشاورزی، افزایش کیفیت و رونق صادرات این محصولات، سود بالای تسهیلات بانکی و موانع اداری مهمترین چالش‌های توسعه صنایع تبدیلی استان قزوین محسوب می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین،بر اساس آمارهای رسمی وزارت جهاد کشاورزی 30 درصد محصولات کشاورزی در کشور به ضایعات تبدیل شود. به همین منظور توسعه صنایع تبدیلی برای کاهش حجم ضایعات کشاورزی و باغی، بیش از پیش ضرورت پیدا کرده است. با توجه به تولید سالانه 4 میلیون تن محصولات کشاورزی در استان قزوین، حدود 5 درصد از محصولات باغی و زراعی کشور در این استان تولید می‌شود. همچنین استان قزوین مقام اول تولید انگور، کشمش و زغال­ اخته را به خود اختصاص داده و در حوزه تولید محصولات باغی کشور صاحب رتبه است. به همین خاطر این پرسش مطرح است که چرا صنایع تبدیلی در استان قزوین رونق نگرفته و ظرفیت صنایع تبدیلی کشاورزی استان با تولیدات آن تناسبی ندارد؟

غفلت دولت از توسعه محصولات باغی

یک باغدار قزوینی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در قزوین با انتقاد از غفلت دولت از توسعه محصولات باغی استان اظهار داشت: بدبختانه دولت از نظر مهندسی کشاورزی هیچ کمکی به باغدار نمی­کند. من چندین سال در اینجا باغ دارم، اما سازمان جهاد کشاورزی در استان قزوین هیچ رسیدگی­ای به مشکلات ما نمی‌کند. هر کسی هر جور میوه را عمل آورد، هر جور آن را برد، فروخت و ضرر کرد، کسی به او و رنج­هایش کاری ندارد.

رضا آقایی دلیل تورم بالای قیمت میوه خشک را سفته­بازی دلالان و واسطه‌­ها دانست و افزود: اگر جهاد کشاورزی پایگاه داده دقیقی از باغدارها تهیه کند و به طور شفاف، دقیق و مدون به تولیدکننده­‌های میوه خشک بگوید که برای فلان محصول از بهمان باغدار خرید کند، قطعاً دیر یا زود دست دلالان از بازار صنایع تبدیلی میوه قطع خواهد شد.

وام­‌های کمرشکن بانکی

همچنین یک کارآفرین در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در قزوین سود سنگین بازپرداخت وام­‌های بانکی را مهمترین مشکل تولیدکنندگان واحدهای تبدیلی بیان کرد و گفت: درست است که توانستیم پس از طی مراحل اداری طاقت­فرسا وام بگیریم، اما بازپرداخت این وام با سود حدود 26 درصد خیلی سخت بوده و نفس تولیدکننده تازه­کار صنایع تبدیلی را می­گیرد.

رضا علی­محمدی نبود حمایت­های دولتی از واحدهای تبدیلی بعد از راه­‌اندازی آنها را از جمله مشکلات این حوزه دانست و اضافه کرد: متاسفانه بعد از راه اندازی و افتتاح واحد تولیدی ما که همه مسئولان در آن حضور داشتند و برای خود خبر و عکس زیادی تهیه کردند، دیگر هیچ مدیر یا مسئول اقتصادی استان از ما احوالی نپرسید.

وی با بیان اینکه گرانی تهیه مواد اولیه را بسیار سخت کرده، ادامه داد: با توجه به افزایش چند برابری بهای تمام شده محصول در 5/2 سال اخیر، بازاریابی هم خیلی سخت شده و برای پیدا کردن مشتری عمده (عمده فروش) و فروختن محصول به او باید زمان زیادی را صرف کرد تا بتوانید هر طور شده وام­‌های سنگین بانکی را تسویه کنید.

تهیه طرح جامع توسعه صنایع تبدیلی ضروری است

مدیر صنایع تبدیلی و غذایی سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین گفت: برای جلوگیری از موازی‌کاری‌ها و ایجاد تصویری دقیق از ظرفیت‌های استان در حوزه صنایع تبدیلی باید طرح جامع توسعه این صنایع تهیه و تدوین شود.

آبرادات مصلایی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در قزوین اظهار داشت:‌ چون همه محصولات باغی و زراعی ما به فرآوری نیاز ندارند، بعضی از آنها مستقیم در بازار عرضه شده و برخی هم به مبادی صادراتی می‌­روند، باید همه این موارد درست و دقیق سنجیده شود و بعد برای ساماندهی واحدهای تبدیلی آنها طرح جامعی ارائه شود.

مصلایی با یادآوری اینکه هنوز این مطالعه به صورت کامل انجام و اجرایی نشده، اضافه کرد: به همین خاطر بعضاً تداخل هایی بین فعالیت کارخانجات صنایع تبدیلی پیش می­آید که ناشی از نداشتن تصویری درست از پتانسیل­‌های استان است.

وی درباره علت تهیه نشدن این طرح طی چند دهه اخیر گفت: چون صنایع تبدیلی ما متاسفانه دو متولی دارد که یکی وزارتخانه جهاد کشاورزی و دیگری صنعت، معدن و تجارت است، تهیه چنین طرح‌­هایی معمولاً بین این دو وزارتخانه سرگردان می­شود و اگرچه طبق قانون ظاهراً این مشکل حل شده، ولی مشکلات همچنان به قوت خود باقیست.

مصلایی ادامه داد: امیدواریم که در آینده با اجرای طرح جامع آمایش صنایع تبدیلی، با آرامش بیشتر مجوزها در اسرع وقت صادر شود؛ چرا که صدور مجوز اشتباه سرمایه مردم و کشور را هدر می­‌دهد.

لزوم ایجاد اتحادیه‌­های صنفی صنایع تبدیلی در استان

این مقام مسئول خام‌فروشی را از چالش‌های توسعه کشاورزی در استان دانست و گفت: ظرفیت بالقوه تولید فرآورده­‌های صنایع تبدیلی استان قزوین یک میلیون تن در سال است و بخش خصوصی باید بیشتر در این حوزه سرمایه‌گذاری کند.

وی در ادامه به ضرورت ایجاد اتحادیه و انجمن­‌های صنفی صنایع تبدیلی اشاره کرد و افزود: خوشبختانه در بخش دامی دستاوردهای خوبی داشتیم که نمونه آن تشکیل اتحادیه دامداران است که توانسته‌­اند با هم­‌افزایی مواد اولیه مورد نیاز خود مانند نهاده­‌های دامی را بدون دخالت دولت از کشورهای خارجی تهیه کنند.

با این همه آنچه در توسعه صنایع تبدیلی استان ضروری است، تسریع و تسهیل روند اعطای مجوز به واحدهای تولیدی است؛ چرا که اگر کمتر وقت تولیدکنندگان صرف رفت‌وآمدهای اداری شود، قطعاً آنها زمان بیشتری برای فرآیندهای تحقیق و توسعه خواهند گذاشت که می­‌تواند به رشد پویایی و خلاقیت در فرآیند تولید، توزیع و فروش منجر شود.

انتهای پیام/ی

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon