تأکید ۱۳ انجمن علمی بر حفظ "پژوهشکدۀ آبخیزداری"


تأکید 13 انجمن علمی بر حفظ "پژوهشکدۀ آبخیزداری"

سیزده انجمن علمی منابع طبیعی و محیط زیست کشور با انتقاد از مصوبۀ دولت مبنی بر ادغام پژوهشکدۀ آبخیزداری و ویرانگر دانستن آن، خواستار تشکیل پژوهشگاه حفاظت خاک و آبخیزداری شدند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اتحادیۀ انجمن­‌های علمی منابع طبیعی و محیط زیست ایران به‌نمایندگی از 13 انجمن منابع طبیعی و محیط زیست کشور، در بیانیه‌ای با انتقاد از مصوبۀ اخیر شورای‌عالی اداری مبنی بر ادغام پژوهشکدۀ حفاظت خاک و آبخیزداری در مؤسسۀ تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، خواستار رشد و ارتقای ساختارهای علمی و پژوهشی آبخیزداری در کشور شد. اهم مطالبی که در این بیانیه بدان اشاره شده، به‌شرح زیر است:

  • آبخیزداری و منابع طبیعی در کشور دارای ساختار بسیار ضعیف و ناکارآمد است و با توجه به اهمیت فراوان منابع طبیعی در جلوگیری از بلاهای طبیعی به‌خصوص سیل، این ساختار باید اصلاح شود.
  • آبخیزداری و مدیریت جامع حوزۀ آبخیز، بدون هیچ‌گونه تعصب و اغراقی نقش بسیار درخشانی در مهار سیلاب­‌ها ایفا نموده است.
  • موضوع ادغام پژوهشکدۀ حفاظت خاک و آبخیزداری کشور در مؤسسۀ تحقیقات جنگل­‌ها و مراتع، تخریب ویرانگر منابع طبیعی را به‌دنبال خواهد داشت.
  • پژوهشکدۀ آبخیزداری در قیاس با بسیاری از مراکز و مؤسسات موازی دارای دستاوردهای فراوان و قابل قبولی است که نه‌تنها نباید ادغام شود، بلکه باید به‌لحاظ ساختاری رشد کند و ارتقا یابد.
  • قابل تحمل نبودن پژوهشکدۀ حفاظت خاک و آبخیزداری که حداقل 85 درصد مساحت کشور را پایش و حفاظت می­‌کند، به‌دور از انصاف است.
  • مدیریت صحیح منابع طبیعی و آبخیزداری علاوه بر اینکه باعث امنیت غذایی و حیاتی کشور می­‌شود، موجب توسعۀ پایدار مناطق خواهد شد.

کل مطالب پروندۀ «معجزۀ آبخیزداری» اینجا در دسترس شماست

در بیانیۀ اتحادیۀ انجمن­‌های علمی منابع طبیعی و محیط زیست ایران چنین آمده است:

بر همگان مبرهن است که پشتیبانی و حمایت همه‌جانبه و همیشگی رهبر انقلاب از منابع طبیعی کشور که نشان از اندیشۀ مترقی و پیشروی اسلام در حفظ زیرساخت­‌های اصلی حیات دارد، خمیرمایۀ اصلی حفظ و ارتقای این منابع خدادادی و انفال می­‌باشد. از طرفی این عناصر مشتمل بر پوشش گیاهی، آب، خاک و هوا جایگاه خود را در کاهش مخاطرات و بلایای طبیعی از قبیل سیل، گردوغبار، رانش­‌های زمین، آلودگی­‌ها و... این روزها به‌خوبی نمایش داده­‌اند. این عملکردها افزون بر همۀ داشته­‌های ملموس و غیرملموس این عناصر در حفظ امنیت حیاتی و امنیت غذایی کشور می­‌باشد.

یکی از زیربخش­‌های منابع طبیعی کشور که چهارچوب اصلی استقرار و حیات را برای همۀ موجودات زنده اعم از انسان، گیاه و جانور فراهم می­‌نماید، مقولۀ آبخیزداری و یا مدیریت جامع حوزۀ آبخیز می­‌باشد، که بدون هیچ‌گونه تعصب و اغراقی بنا به شهادت همۀ آبخیزنشینان (اعم از روستاییان، کشاورزان و شهرنشینان) و کارشناسان و اندیشمندان نقش بسیار درخشانی در مهار سیلاب­‌ها، کاهش ریزگرد و در یک کلام پایداری طبیعت ایفا نموده است.

علاوه بر همۀ نقش­‌های مستقیم و غیرمستقیم، همگان می­‌دانند که چنانچه سیلاب­‌ها در منشأ توسط عملیات آبخیزداری مهار و مدیریت جامع حوزه­‌های آبخیز در کل کشور به‌عنوان یک زیرساخت اساسی مورد توجه و اهتمام قرار گیرد، مواردی از قبیل لایروبی رودخانه­‌ها، پرشدن سدها و مخازن، و تعدّی و تجاوز به حریم و بستر رودخانه­‌ها، سدسازی­‌های هزینه­‌بر و مشکل‌ساز و غیره به حداقل ممکن می­‌رسد و این در حالی است که پروژه‌های آبخیزداری همگام با طبیعت و با حداقل هزینه، حداکثر دستاورد را دارند.

این همه آورد، می­‌طلبد که زیرساخت­‌های دانش‌بنیان آن اعم از دانشکده­‌ها، پژوهشکده­‌ها و مراکز علمی و پژوهشی با کمّیت و کیفیت مناسب، امر تغذیۀ علمی و روبه‌جلوی این دانش بومی و نوین را به‌عهده داشته باشند. خوشبختانه در زمینۀ آموزش عالی وضعیت مناسبی در کشور داریم که توصیه بر تجمیع و کیفی‌سازی آنها می­‌باشد ولی در بعد پژوهشکده­‌ها، کل مجموعه منابع طبیعی کشور واجد دو پژوهشکدۀ ملی، شامل پژوهشکدۀ حفاظت خاک و آبخیزداری کشور و مؤسسۀ تحقیقات جنگل­‌ها و مراتع کشور می­‌باشد.

از همین پرونده بیشتر بخوانید

اخیراً تصویب‌نامۀ شورای‌عالی اداری کشور در مورخۀ 1399/2/1 به‌شمارۀ 30822 وفق درخواست وزارت جهاد کشاورزی، موضوع ادغام پژوهشکدۀ حفاظت خاک و آبخیزداری کشور با مؤسسۀ تحقیقات جنگل­‌ها و مراتع کشور را اعلان و سه ماه فرصت جهت این تخریب ویرانگر داده شده است. چنانچه این تجمیع به‌عنوان ایجاد پژوهشگاه منابع طبیعی و آبخیزداری معنا شود بسیار میمون و مبارک است، در غیر این صورت این اتحادیه با توجه به وظایف ذاتی و دیده­‌بانی منابع طبیعی کشور و محیط زیست موارد زیر را محضرتان معروض می­‌دارد:

1 ــ بشریت از مدیریت سخت و خشن بر طبیعت جز خسارت و سیر قهقرایی روح و روان، چیزی عایدش نشده است، فلذا با درایت، مدیریت نرم طبیعت را شدیداً در دستور کار خود داده و این مدیریت یعنی فقط احترام و پناه بردن به عناصر اصلی حیات، آب، خاک، گیاه و هوا و نجات انسان از منجلاب آهن و بتن و زباله، در یک کلمه یعنی حفظ و ارتقای منابع طبیعی و محیط زیست همراه با توسعۀ درخور. با توجه به رویکرد صحیح جهانی و منبعث از آموزه­‌های دینی مترقّی اسلام ناب و دانش بومی ایران کهن و متمدن می‌طلبد ما همچنان پرچمدار و سردمدار احترام به طبیعت و مادر خویش باشیم.

2 ــ ایجاد گروه­‌های پژوهشی، پژوهشکده­‌ها و پژوهشگاه­‌ها در کنار مراکز آموزش عالی وفق نیازها، اولویت­‌ها و با هدف حل مشکلات و ارائۀ راه­‌حل­‌ها و همچنین چراغ راهنمای فرآیندهای آتی بخش اجرا، حکایت از شعور مدیریت اجتماعات دارد که کلید حل همه مشکلات را در تحقیق و نوآوری می­‌دانند ولی در همۀ امور "خیرالامور اوسطها". یعنی در کشور ما در بعضی بخش­‌ها تعدد مراکز پژوهشی دست‌وپاگیر و فقط بلعنده بودجۀ حقوق و دستمزد شده­‌اند (در همین مجموعۀ وزارت جهاد کشاورزی قریب 20 مؤسسۀ پژوهشی که هر کدام واجد چندین پژوهشکدۀ زیرمجموعه می­‌باشند) و در بعضی بخش­‌ها من‌جمله و شاید تنها، منابع طبیعی و آبخیزداری که امنیت حیاتی و زیربنای پایدار همۀ انواع توسعه را رسالت دارد و از طرفی حداقل 85 درصد کشور را پایش و حفاظت می­‌نماید با داشتن ساختار اجرایی بسیار ضعیف و ناکارآمد (در یک تعارض کاملاً مخرّب، بخش انفال و حاکمیتی کشور یکی از معاونین نُه‌گانۀ وزارت تولیدی ــ مصرفی جهاد کشاورزی) وجود دو پژوهشکده با عملکرد قابل قبول نیز قابل تحمل نمی­‌باشد که این به‌دور از انصاف می­‌باشد.

3 ــ با توجه به موارد فوق و عکس‌العمل­‌های ناگهانی، آنی و فراگیر فعلی طبیعت، که در قالب سیلاب­‌های ویرانگر، ریزگردهای زمین‌گیرکننده، آتش­‌سوزی­‌های بی­‌وقفه، ریزش­‌ها و لغزش­‌های نابودکنندۀ تغییر اقلیم و گرمایش جهانی که همۀ ارکان توسعه و حیات را در جهان و بالاخص کشور عزیز ما به‌طور جدی تحت تأثیر قرار داده، آیا حذف بسیاری از تشکیلات اجرایی موازی و بی‌حاصل و پژوهشکده­‌های سنتی و سرگردان راه‌کاری علمی و اجرایی است و یا توسعه و اقتدار پژوهشکده­‌های منابع طبیعی، آبخیزداری و محیط زیست؟

4 ــ بر این اساس این اتحادیه وفق رسالت ذاتی و به‌عنوان چشم و چراغ بخش منابع طبیعی و محیط زیست کشور به‌نمایندگی از انجمن­‌های علمی 13گانۀ عضو، از مسئولان استدعا دارد که با توجه به عملکرد بسیار قابل قبول این دو مرکز پژوهشی در قیاس با بسیاری از مراکز دیرپا و کهن و با عنایت به جبر طبیعت مبنی بر مدیریت نرم، که وظیفۀ ذاتی این پژوهشکده­‌ها می­‌باشد، ضمن توجه جدی به مسائل اعتباری و تشکیلاتی این دو مرکز و اقتدار ملی و استانی آنها، برای همیشه زمزمه­‌های ادغام، تجمیع و حذف آنها را به شعار «اقتدار بین‌المللی، ملی و استانی این دو پژوهشکده، کاهش چشمگیر بلایای طبیعی» تبدیل و روحیۀ یأس و نومیدی از خانوادۀ منابع طبیعی و محیط زیست کشور زدوده و با حفظ و ارتقای این حداقل دو پژوهشکدۀ منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، انگیزۀ متخصصین بخش در دستگاه­‌های آموزشی، اجرایی و سمن­‌ها را به روحیۀ بالندگی و شادابی ایران عزیز تبدیل نمایند.

به گزارش تسنیم، اتحادیۀ انجمن­‌های علمی منابع طبیعی و محیط زیست ایران به‌عنوان یکی از سمن­‌های علمی فراگیر در زیرمجموعۀ عتف وزارت علوم و تحقیقات و فناوری است و خیل عظیمی از اساتید دانشگاه، نخبگان، کارشناسان و فرهیختگان منابع طبیعی و محیط زیست عضو این اتحادیۀ علمی­ هستند. انجمن­‌های علمی عضو اتحادیۀ انجمن­‌های علمی منابع طبیعی و محیط زیست ایران عبارتند از:

  • انجمن علمی آبخیزداری ایران
  • انجمن علمی مدیریت و کنترل مناطق بیابانی ایران
  • انجمن علمی سیستم­های سطوح آبگیر باران
  • انجمن علمی سازگاری با خشکی و خشکسالی ایران
  • انجمن ارزیابی محیط زیست ایران
  • انجمن علمی آموزش محیط زیست و توسعه پایدار ایران
  • انجمن علمی جنگلبانی ایران
  • انجمن علمی مرتعداری ایران
  • انجمن علمی آبزی‌پروری ایران
  • انجمن علمی ماهیان زینتی ایران
  • انجمن علمی ماهی‌شناسی ایران
  • انجمن علمی گیاهان دارویی
  • انجمن علوم و صنایع چوب و کاغذ ایران.


انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon