برنده جایزه نوبل اقتصاد: دنیا شاهد سوء مدیریت ترامپ در دوران کرونا است


برنده جایزه نوبل اقتصاد: دنیا شاهد سوء مدیریت ترامپ در دوران کرونا است

یک اقتصاد دان برجسته آمریکایی با اشاره به اینکه نه سیستم اقتصادی و نه سیاسی آمریکا برای وقوع چنین بحرانی (کرونا) آماده نبود گفت: دنیا شاهد سوء مدیریت ترامپ در دوران کرونا است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم ، " جوزف یوجین استیگلیتز " اقتصاددان معاصر آمریکایی و برنده جایزه نوبل اقتصاد در سال 2001 در گفتگو با روزنامه "هندلزبلات آلمان" به بحران کرونا و عواقب آن پرداخته و گفت: من فکر می کنم کسی بیماری واگیری در این ابعاد را ندیده است. اما اقتصاددانی که کمی از اپیدمیولوژی سررشته دارند تشخیص داده‌اند که این همچنین یک تهدید بزرگ اقتصادی محسوب می شود.

وی افزود: یکی از نکات جالب توجه در این زمینه این است که آمریکا تریلون ها دلار برای ارتش هزینه کرده اما فکر نکرده است که دشمن او می تواند یک ویروس کوچک باشد.

استیگلیتز با اشاره به اینکه تحت ریاست جمهوری باراک اوباما این مسئله به عنوان یک تهدید بالقوه شناخته شد و از این رو کاخ سفید تیمی از متخصصان بیماری های واگیر را در شورای امنیت ملی ادغام کرد همچنین گفت: اما دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا وقتی این بحران را جدی گرفت که مجبور به این کار شد.

این اقتصاددان برجسته آمریکایی مقایسه عواقب اقتصادی کرونا با عواقب بحران اقتصادی بزرگ سال های 1930 را مبالغه آمیز ندانسته و گفت: سختی های این بحران ها مشابه هم است حتی وقتی که دلایل ایجاد آن متفاوت باشد. کرونا ویروسی است که انسان ها را مجبور می کند خود را از همدیگر دور نگه دارند و تاثیراتی هم روی عرضه و هم تقاضا در جامعه دارد. تفاوت شرایط فعلی با سال های 1930 این است که کشورها آماده اند دخالت کنند و از اقتصاد حمایت کنند. این می تواند تفاوت مهمی باشد.

"استیگلیتز" شرایط اروپا را در دوران بحران کرونا بهتر از آمریکا ارزیابی کرده و گفت: نرخ بیکاری در آمریکا بیشتر از اروپا افزایش خواهد یافت.

وی در بخش دیگری از این گفتگو از فقدان رهبری در آمریکا سخن گفته و تاکید کرد: رئیس جمهوری که همیشه از دو قطبی و شکاف حمایت می کند حتی در شرایطی که لازم باشد نمی تواند سبک خود را تغییر دهد. حتی در این بحران هولناک هم ترامپ همه چیز را به صورت نمایشی پیش می برد و هر روز دروغ های خود را گسترش می دهد. ممکن است طرفداران او این دروغ ها را باور کنند، اما این ویروس به این سخنان رئیس جمهور ما گوش نمی دهد.

استیگلیتز در ادامه با اشاره به اینکه سیستم سیاسی آمریکا برای وقوع چنین بحرانی آماده نبود همچنین گفت: نه سیستم سیاسی و نه اقتصادی آمادگی وقوع چنین بحرانی را نداشت. من تمایل دارم اقتصاد کشورمان را با یک ماشین مسابقه مقایسه کنم که به گونه ای طراحی شده که به سرعت به پیش می رود اما در برابر بحران ها مقاوم نیست. مثلا ماشین مسابقه ما تایر اضافی ندارد.

وی در ادامه از کمبود تخت های بیمارستانی در آمریکا سخن گفته که نسبت به خیلی کشورها وضعیت بدتری دارد و گفت: قبل از بحران امید به زندگی در کشور ما خیلی پایین تر از کشورهای صنعتی دیگر بود. یک فرد کم در آمد در آمریکا از خدمات درمانی ضعیفی برخوردار است. ما سیستمی بسیار آسیب پذیر را در برابر بیماری های واگیر ایجاد کرده‌ایم.

این اقتصاددان برجسته آمریکایی در ادامه گفت: من فکر می کنم آمریکا در رویکرد خود تجدید نظر خواهد کرد و ما یک شبکه اجتماعی قدرتمندانه تری به دست خواهیم آورد. اینکه شرایط جدید چگونه خواهد بود بستگی به خروجی انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر دارد.

وی در ادامه درباره احتمال موفقیت مجدد ترامپ در این انتخابات ریاست جمهوری گفت: من فکر نمی کنم این اتفاق بیفتد. جدیدترین نظر سنجی های ما نشان می دهد که جو بایدن ده درصد جلوتر است. اگر دموکرات ها وارد کاخ سفید شوند و اکثریت در کنگره را به دست گیرند ما بیمه درمانی قانونی دریافت خواهیم کرد. در این صورت با نابرابری های اجتماعی بزرگ در آمریکا مبارزه می شود و دولت نقش مهم تری را ایفا خواهد کرد.

استیگلیتز در ادامه درباره عواقب انتخاب مجدد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا هشدار داده و در بخش دیگری از این گفتگو تاکید کرد: در حال حاضر مبارزه با کرونا اهمیت دارد. دنیا در صورتی روی آرامش را می بیند که این ویروس در هر کشوری مهار شود. از این رو ما باید به کشورها در حال توسعه کمک کنیم.

وی تاکید کرد که اگر این امر رخ ندهد بهبود اوضاع اقتصادی جهانی بسیار دشوار خواهد بود.

برنده جایزه نوبل اقتصاد در بخش دیگری از این گفتگو درباره شرایط ایتالیا و مسئله انسجام اروپایی در دوران بحران کرونا ابراز نگرانی عمیق کرده و گفت: هفته های آینده برای آینده پروژه های مهم اروپایی بسیار اهمیت دارد. در یک جامعه مسئله کمک به یکدیگر اهمیت دارد و ایتالیا به کمک فوری نیاز دارد.

وی در ادامه گفت: به نظر من اگر اروپا به ایتالیا کمک نکند جنبش های ضد اروپایی در این اتحادیه قدرتمند شده و بعد از آن باید این پرسش را مطرح کرد که آیا اتحادیه اروپا می تواند در این شرایط زنده بماند.

استیگلیتز در ادامه همچنین گفت: آنچه که ما واقعا در آمریکا به آن نیاز داریم حضور و عمل قاطعانه تر دولت است.

این اقتصاددان برجسته آمریکایی در ادامه درباره اینکه آمریکا در این بحران یک بازنده باشد ابراز نگرانی کرده و گفت: هر کسی در دنیا شاهد سوء مدیریت آمریکا در این بحران است.

وی همچنین درباره عواقب کاهش محدودیت های ضد کرونایی در آمریکا ابراز نگرانی کرده و گفت: این مسئله می تواند به وقوع یک موج بزرگ دومی منجر شود.

استیگلیتز افزود: این بحران بسیار عمیق تر از بحران دوازده سال پیش است و این مسئله بخصوص در آمریکا قابل مشاهده است. این بحران کمبودهای اساسی در سیستم ما را آشکار کرد.

وی همچنین گفت که نابرابری های اجتماعی که ما امروز تجربه می کنیم برای خیلی ها دیگر قابل تحمل نیست.

برنده جایزه صلح نوبل اقتصاد با ابراز  خوش بینی نسبت به آینده آمریکا در عین حال گفت: این یک مبارزه خواهد بود و مدتها طول می کشد تا زخم ها معالجه شده و ما در این جامعه از هم گسیخته یک همبستگی ملی ایجاد کنیم. من امیدوارم که ما  بتوانیم معالجه این روند  را بعد از انتخابات ریاست جمهوری بتوانیم آغاز کنیم.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت