آخرین تمهیدات برپایی بزرگداشت حکیم توس؛ کرونا بزرگداشت فردوسی را هم مجازی کرد
آخرین تمهیدات برپایی بزرگداشت حکیم توس؛ ابوالقاسم فردوسی اندیشیده شده و قرار است این مراسم به صورت مجازی برپا شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، جعفر مروارید در جلسه نشست شورای سیاست گذاری انجمن آثار و مفاخر فرهنگی خراسان رضوی اظهار داشت: با توجه به رعایت مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا که تاکنون مجوزی برای برگزاری مراسمها به صورت تجمعی صادر نشده است، امسال برنامههای بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی به صورت مجازی و نیز پس از مجوز ستاد ملی مقابله با کرونا به صورت حضوری برگزار میشود.
دبیر انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان ادامه داد: پیام صالحی وزیر ارشاد نیز همزمان با 25 اردیبهشت روز ملی فردوسی و پاسداشت زبان فارسی منتشر میشود.
مروارید گفت: ویبنار همایش تخصصی فردوسی به همت خردسرای فردوسی در 5 و 6 خرداد ماه برگزار میشود.
وی افزود: به مناسبت بیست و چهارمین سالگرد سفر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به توس در تیرماه 1375 برنامههای بزرگداشت فردوسی، اعطای نشان عالی فرهنگی هنری فردوسی و افتتاح جلو خان و مراسم بزرگداشت در آرامگاه به همت شهرداری، دانشگاه فردوسی مشهد، اداره کل میراث فرهنگی استان و اداره کل ارشاد خراسان رضوی بعد از ماه مبارک رمضان و از 18 تیرماه به مدت سه روز برگزار میشود.
مدیرکل ارشاد خراسان رضوی گفت: در مراسم اعطای نشان فرهنگی و هنری فردوسی از 6 نفر از فردوسی شناسان و اساتید زبان فارسی تجلیل و نشان عالی فرهنگی هنری فردوسی به آنان اهدا خواهد شد.
مروارید گفت: مصاحبه با فردوسی شناسان و انتشار در رسانهها و فضای مجازی، انتشار کلیپهای مرتبط با فردوسی و شب شعرهای مجازی، اکران تصاویر مفاخر و فردوسی شناسان در فضاهای شهری از جمله برنامههایی است که در این ایام برگزار می شود.
برگزاری وبینار همایش تخصصی بزرگداشت فردوسی در خردادماه
وبینار همایش حکیم ابوالقاسم فردوسی با حضور فردوسی شناسان برجسته داخل و خارج از کشور خردادماه برگزار می شود.
جعفر یاحقی استاد برجسته زبان فارسی و عضو انجمن آثار و مفاخر فرهنگی استان با بیان این خبر افزود: با توجه به شرایط ویژه کشور و شیوع بیماری کرونا، همچنین همزمانی روز ملی بزرگداشت فردوسی با ایام شهادت امام اول شیعیان(ع) برنامه همایش تخصصی بزرگداشت روز ملی فردوسی 5 و 6 خرداد ماه به صورت مجازی برگزار میشود.
وی درباره اساتید حاضر در این وبینار بیان داشت: 9 سخنران در این ویبنار مقالات خود را ارائه خواهند داد، که 7 نفر از اساتید داخل کشور و 2 نفر از اساتید خارج از کشور سخنرانی خواهند کرد، سرفرازی سردیسها و تندیسها عنوان سخنرانی اینجانب در ویبنار است، میرجلال الدین کزازی، "کدیور و سیاهی" ابوالقاسم اسماعیل پور، "پردهخوانی داستانهای شاهنامه و خاستگاه مانوی آن" بهمن نامور مطلق، "تصویر شرارت و شقاوت در داستانهای شاهنامه" پرفسور آنا کراسناولسکا از لهستان، "آغاز آشنایی مردم لهستان با شاهنامه" حسن آبادی از سوئد، "نگارههای ترجمه ترکی شاهنامه" قطب الدین صادقی،"جاودانگی فردوسی" فرزاد قایمی، "نگاهی دیگر به فرجام کار رستم" و فاطمه ماهوان، "فتوکلاژ در نگارههای شاهنامه" سخنرانان این همایش خواهند بود.
یاحقی گفت: سعی خواهیم کرد بعد از همایش سخنرانیها در دسترس عموم قرار گیرند که همه بتوانند از این سخنرانیها استفاده کنند، آدرس مجازی حضور در این ویبنار هم منتشر خواهد شد که علاقه مندان بتوانند در همایش شرکت کنند. نحوه برگزاری این همایش از طریق فضای مجازی متعاقبا اعلام میشود.
پیام بزرگداشت مراسم فردوسی
همچنین جعفر مروارید؛ مدیرکل ارشاد خراسان رضوی به مناسبت روز بزرگداشت فردوسی پیامی صادر کرد که به شرح زیر است:
"به نام خداوند جان و خرد
کزین برتر اندیشه برنگذرد"
از آن پس نمیرم که من زندهام
که تخم سخن را پراگندهام
هر آنکس که دارد هُش و رای و دین
پس از مرگ بر من کند آفرین
تقویم فرهنگی جمهوری اسلامی ایران دو مناسبت بسیار مهم را بر صفحهٔ 25 فروردین خود رقم زده است؛ روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و روز پاسداشت زبان پارسی دو عنوان روشن و دو سرخط درخشانی که چون نیکو بنگریم در واقع یکیست.
مگر نه این است که فردوسی پدر زبان پارسی است و این زبان به عنوان سند هویت و جاودانگی قوم و ملت ایرانی و ضامن بقا و استمرار حیات فرهنگی او، بود و نمود خود را پس از سال ها وامدار اوست، چنان که شاهنامهٔ گرانسنگ او را پیر و جوان و عارف و عامی، پس از گذشت بیش از هزار سال از تاریخ سرایش آن، به آسانی و روانی میخوانند و میدانند و از آن بهره برمیگیرند و مگر نه این که فردوسی بزرگ اثر ماندگار خود را که تنیدهای استوار و دلپذیر از حکمت و خرد و حماسهٔ ایرانی و اسلامی است به زبان پارسی آفریده و چشمهٔ زلال اندیشه و احساس و آرمان خود را بر بستر این زبان روان ساخته است.
بر همین اساس بزرگداشت یاد و نام و اثر گرانقدر فردوسی در واقع پاسداشت زبان پارسی و پاسداشت زبان پارسی در حقیقت ارج نهادن به کوشش و تلاش ارجمند فردوسی در زنده نگاهداشتن آن است و صد البته نکوداشت این هر دو تعظیم و تجلیل فرّ و فرهنگ و اندیشه و هنر ملت بزرگ ایران در طول تاریخ.
اکنون بر ماست که این دو گوهر قیمتی و این دو گنجینهٔ گرانبها را از دل و جان پاس بداریم و آنی از پاسداری و نگاهبانی آنها نیاساییم.
با دریغ فراوان با وجود تلاشهای بسیار شیفتگان زبان و ادب پارسی و علاقهمندان به حکیم ابوالقاسم فردوسی اعم از فردوسی شناسان، شاهنامه پژوهان، هنرمندان و استادان زبان و ادب فارسی و برنامه ریزی های زیاد در گسترههای استانی و کشوری برای برگزاری باشکوه آیین ها و مراسم بزرگداشت و پاسداشت این دو مناسبت مهم، شرایط بهداشتی ناشی از بیماری همهگیر کووید 19، امکان برگزاری همایشها و آیینهای حضوری را در شرایط کنونی از ما گرفت و ما را از ادای وظیفه چنان که باید و شاید بازداشت.
اما چه باک که ملت ایران رمز و راز گذار از شرایط خوف و خطر را در طول تاریخ پرفراز و نشیب خویش بخوبی آموخته و آزمونهای دشوار را با پیروزی و سرافرازی تاب آورده و پشت سر گذاشته است. شاهنامهٔ حکیم طوس گویاترین گواه این امر است. هم او، درس گذار از سختیها را به ما داده است، درسی با سرمشقهایی چون شکر و شکیب و دانش و دلاوری و صد البته داد و دهش و دستگیری و مهربانی.
با توجه به شرایط کنونی و بنا بر تصمیم و تصویب انجمن آثار ومفاخر فرهنگی و ستاد بزرگداشت مفاخر فرهنگی استان، امسال بخشی از برنامهها با بهرهگیری از امکانات فضای مجازی و بخشی نیز در فرصتی مناسب به صورت حضوری برگزار و به جای آورده خواهد شد که عناوین و جزئیات آن به آگاهی عموم رسانده میشود.
اینجانب ضمن تسلیت ایام شهادت اسوه و اسطورهٔ داد و دهش و دانش و دلاوری، حضرت علی_ که درود خدا بر او باد_ و استمداد از ساحت ربوبی آن امام همام برای پیروزی و سرافرازی ملت بزرگ ایران، 25 فروردین، روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و روز پاسداشت زبان پارسی را گرامی میدارم، بر روان فردوسی بزرگ درود میفرستم و تمام تلاشهای انجام شده برای بزرگداشت این دو مناسبت مهم فرهنگی را در کشور و استان ارج مینهم.
انتهای پیام/281/ح