واکنش اتحادیه اروپا به احتمال همکاری با آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پاسخ به سؤالی درباره احتمال همکاری این اتحادیه با آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران اعلام کرد که مقامات اتحادیه اروپا هنوز در این رابطه تصمیمی اتخاذ نکردهاند و باید در موردش فکر کنند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه اعلام کرد که اعضای اروپایی برجام هنوز درباره اینکه به درخواست آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران پاسخ مثبت دهند، تصمیمی نگرفتهاند.
جوزپ بورل در پاسخ به سؤال «لارنس نورمن» خبرنگار نشریه آمریکایی والاستریت ژورنال درباره اینکه آیا اتحادیه اروپا به درخواستهای آمریکا برای مشارکت در تلاشهای این کشور برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران پاسخ مثبت خواهد داد یا اینکه در برجام باقی خواهد ماند، اظهار داشت: «ما باید درباره آن فکر کنیم، اما در حال حاضر من نمیتوانم درباره چیزی که هنوز اتفاق نیفتاده است به شما توضیح بدهم.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چندی پیش در مصاحبه اختصاصی با رادیو آزاد اروپا درباره تلاشهای آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران و احتمال سوءاستفاده کاخ سفید از برجام برای پیشبرد اهداف خود در این زمینه گفته بود: «آمریکا دیگر عضو برجام نیست. کاملاً مشخص است که در بیانیهای که رئیسجمهور ترامپ در ماه می سال 2018 [اردیبهشت 97] صادر کرد، آنها رسماً اعلام کردند که به مشارکت خود در برجام پایان میدهند.»
وی در این مصاحبه ضمن اشاره به اینکه طبق مفاد برجام، تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران ظرف 5 سال [یعنی در اکتبر 2020] برداشته میشود، تصریح کرده بود: «البته هر یک از اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد میتواند به آن مراجعه کنند و اقدامات دیگری را پیشنهاد دهند و بعد باید ببینیم که شورای امنیت چه تصمیمی خواهد گرفت.»
اوایل اردیبهشتماه جاری نشریه آمریکایی نیویورک تایمز گزارش داد که «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا قصد دارد با استفاده از یکی از بندهای توافق هستهای «برجام»، تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران را تمدید و یا شورای امنیت سازمان ملل متحد را به اعمال تحریمهایی دیگر علیه ایران وادار کند.
روزنامه نیویورکتایمز نوشته طرح وزیر امور خارجه آمریکا بر تلاش برای پیشبرد یک استدلال حقوقی مبنی بر اینکه آمریکا علیرغم خروج از برجام همچنان یکی از طرفهای مشارکتکننده در این توافق چندجانبه است، استوار است.
با این حال، مقامات جمهوری اسلامی ایران و برخی دیگر از کشورهای عضو برجام بارها تأکید کردهاند که آمریکا از برجام خارج شده و اساساً در جایگاهی نیست که بخواهد برای کشورهایی که همچنان در برجام حضور دارند، تعیین تکلیف کند.
البته چند روز پس از انتشار گزارش نیویورکتایمز، مایک پامپئو وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه اختصاصی با شبکه خبری فاکسنیوز ضمن رد کردن احتمال بازگشت کشورش به برجام مدعی شد: «بحث بازگشت به برجام مطرح نیست و ما هرگز قصد انجام چنین کاری نداریم، آن توافق یک فاجعه بود. هدف ما بازگشت به برجام نیست و این کاری نیست که ما بهدنبال انجامش باشیم.»
انتهای پیام/.