گزارش|داستان غم‌انگیز زباله‌گردی جوانان کردستانی در روزهای کرونایی


گزارش|داستان غم‌انگیز زباله‌گردی جوانان کردستانی در روزهای کرونایی

داستان زباله‌گردی تازه نیست، تصویر خم شدن کودک، زن و یا مردی تا کمر درون سطل‌های زباله برای همه ما تصویری آشنا و البته ناراحت‌کننده و غمبار است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، در گذشته نه چندان دور تصور مردم از زباله‌گردی بسیار رقت‌انگیز بود اما متأسفانه در سال‌های اخیر به‌دلیل شرایط نامناسب اقتصادی و بیکاری، این پدیده گسترش پیدا کرده، به‌ طوری‌که امروزه زباله‌گردی به‌عنوان یک مساله بین‌‌المللی مورد بحث قرار می‌‌گیرد که محصول اقتصاد ضعیف و ناموزون در جوامع است و امروزه تنها مختص معتادان نبوده و شاهد فعالیت بسیاری از تحصیل‌کرده‌ها از سر ناچاری در این شغل هستیم.

وقتی از آسیب‌های اجتماعی سخن می‌گوییم، اعتیاد و کارتن خوابی تا طلاق و بیکاری به ذهن متبادر می‌شود، اما در سال‌های اخیر معضل و پدیده زباله‌گردی که نمود بارز و بیرونی یک آسیب اجتماعی است در مناطق مختلف شهرهای استان کردستان از جمله سنندج مشاهده و با توجه به اقتصاد بسیار ضعیف، به شغلی کاذب تبدیل شده که روز به روز بر طرفداران آن افزوده می‌شود.

در طول روز به کررات با افرادی مواجه می‌شویم که برای پیدا کردن لقمه نانی در میان آشغال‌ها به دنبال وسیله‌های قابل بازیافت هستند و در روزهایی که مردم از ترس کرونا خود را در خانه قرنطینه کردند، زباله‌گردها از این مهمان منحوس و ناخوانده هراسی نداشته و از سر ناچاری تا کمر در سطل‌های زباله که بسیاری از آنها حاوی دستکش، دستمال کاغذی، بطری و ماسک‌های آلوده بوده، خم شده و این امر نه تنها برای خود این افراد و خانواده آنها خطرناک بوده بلکه یکی از عوامل انتقال کرونا ویروس محسوب می‌شود، بنابراین با وجود اینکه فروش مواد بازیافتی تنها منبع درآمد زباله‌گردها در این شرایط سخت اقتصادی بوده و این افراد در مضیقه مالی به سر می‌برند اما برای سلامتی شهروندان سنندجی باید مسئولان مربوطه از فعالیت این افراد حداقل تا پایان کرونا جلوگیری کنند و در صورتی‌که مسئولان امر، تدبیر اساسی برای این وضعیت تأسف‌بار نکنند، اتفاقاتی جبران‌ناپذیر رخ می‌دهد.

هرچند با شیوع کرونا و گسترش آن در کشور، فعالیت زباله‌گردها و مراکز خرید و فروش ضایعات کنترل شده اما کماکان در سطح شهر سنندج شاهد فعالیت برخی از زباله‌گردها هستیم و در طول روز در خیابان‌های این شهر با صحنه‌های مختلفی از فعالیت آنها روبه‌رو شده که بدون دستکش، ماسک و هیچ ترسی از کرونا، به جمع‌آوری ضایعات می‌پردازد.

شماری از شهروندان براین باروند که سازمان پسماند شهرداری سنندج و دیگر اصناف مربوط در این شرایط حساس باید فکر اساسی برای زباله‌گردها کرده و اجازه ندهند این افراد اقدام به جمع‌آوری ظروف و پلاستیک‌های بازیافتی کنند و یا با تعطیلی گارگاه‌های مربوط قدمی بزرگ در راه مبارزه با شیوع کرونا بردارند.

علی رحمتی، یکی از مغازه‌داران سنندجی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در خصوص این معضل گفت: بیشتر کسانی که اقدام به زباله‌گردی کرده افراد کم سن‌وسال و بعضاً میانسال هستند که برای امرار معاش اقدام به این‌گونه کارهای خطرناک می‌کنند.

وی افزود: قبلاً با فعالیت این دسته از افراد کنار آمده‌ایم اما با شیوع کرونا این دسته از فعالیت‌ها به شدت خطرناک بوده و سلامت همه مردم را تهدید می‌کند و شخصاً در صورت مشاهده آنان، اجازه نمی‌دهم این افراد در سطل زباله‌ها که خود عاملی برای انتقال هر گونه ویروس هستند، بگردند.

شهروند سنندجی تصریح کرد: از مسئولان شهری و مربوطه انتظار می‌رود که برای یک‌بار هم که شده قدمی برای مردم برداشته و وضعیت زباله‌گردها ساماندهی شود.

زباله‌گردی در سطح شهر سنندج ممنوع شود؛ مسئولان ورود کنند

محمد کرمی از دیگر شهروندان سنندجی در باره زباله‌گردی به خبرنگار تسنیم گفت: قبلاً به ندرت شاهد زباله‌گردی افراد که اکثرا معتاد بودند، بودیم اما با توجه به شرایط سخت اقتصادی و بیکاری جوانان در سال‌های اخیر برخی از مردم که بسیاری از آنها تحصیل‌کرده و به دور از اعتیاد‌ند، برای امرار معاش به این شغل کاذب روی آورده‌اند.

وی افزود: این افراد که گاهاً میانسال و جوان هستند با ماشین درون تمام سطل زباله‌های شهر را یک به یک جستجو کرده و بعد از زیرورو کردن محتوای تمامی نایلون‌ها به دنبال مواد بازیافتی بوده و با این کار خود باعث گسترش بیماری‌های خطرناک از جمله کرونا می‌شوند.

کرمی ضمن ابراز نگرانی از به خطر افتادن سلامتی شهروندان و زباله‌گردها، تصریح کرد: شرایط اقتصادی و بیکاری این قشر را درک کرده اما شرایط فعلی بسیار جدی و خطرناک است و باید زباله‌گردی کنترل و از ادامه فعالیت این افراد جلوگیری شود.

مدیریت شهری از فعالیت زباله‌گردها جلوگیری کند

مریم احمدی از دیگر شهروندان سنندجی فعالیت زباله‌گردها را با توجه به شرایط اقتصادی انکارناپذیر دانست و گفت: با نظارت و اعمال امور سختگیرانه می‌توان تا حدی فعالیت زباله‌گردها را متوقف کرد اما کنترل آن به طور صد در صد غیرممکن است؛ بنابراین مدیریت شهری باید به فکر راه‌چاره باشد.

بانوی سنندجی شستشوی مکرر سطل‌های زباله در سطح شهر را یکی از راه‌حل‌ها عنوان کرد و افزود: شهرداری می‌تواند با شستشو و ضدعفونی کردن سطل‌های زباله تا حدی راه انتقال کرونا را کنترل کند.

جوانان تحصیلکرده از سر ناچاری به زباله‌گردی روی آورده‌اند/راهکار برای برچیده شدن معضل زباله‌گردی

غزال. ب، کارشناس حوزه اجتماعی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در سنندج خصوص پدیده زباله‌گردی گفت: تعدادی از افرادی که به لحاظ درآمدی در سطح بسیار پایینی قرار دارند اقدام به زباله‌گردی و پسماندهای موجود را جمع‌آوری کرده و آنها را به ضایعاتی‌ها می فروشند. معمولاً این افراد بسیار فقیرند، چراکه اگر از درآمد مالی مکفی برای زندگی و امرار معاش برخوردار بودند، هیچ‌گاه اقدام به زباله‌گردی نمی‌کردند.

وی افزود: در گذشته که زباله‌گردها تعداد اندکی بودند، از طریق جمع‌آوری پسماند سود بسیار بالایی به دست می‌آوردند اما در حال حاضر که تعداد آنان بسیار زیاد شده، سود حاصل از جمع‌آوری پسماندها برای هر کدام از این افراد چندان بالا نیست و تنها از سر ناچاری برای گذران زندگی و روزمرگی و امرار معاش به چنین کاری دست می‌زنند.

این کارشناس حوزه اجتماعی، «اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا تا مقصد» را یکی از راهکارهای برچیده شدن معضل زباله‌گردی دانست و گفت: ساماندهی زباله‌گردها در این شرایط مساله‌ای است که باید مورد توجه قرار گیرد در غیراین‌صورت ممکن است اتفاقاتی رخ دهد که جبران آن سخت باشد ضمن اینکه ساماندهی زباله‌گردها علاوه‌بر سلامت آنها مانع از انتقال ویروس می‌شود.

وی عنوان کرد: زباله‌گردی به‌عنوان پدیده‌ای اجتماعی از نظر ریشه‌ها و علل قابل بررسی است و از بین بردن آن نیز زمان‌بر و نیازمند اقدامات جامع و ریشه‌ای است اما در این مقطع ناچار باید برای جلوگیری از گسترش کرونا موقتاً برنامه‌ریزی برای کنترل سریع آن از سوی متولیان انجام شود.

برخورد با زباله‌گردها همکاری دادستانی را می‌طلبد

عبدالله قوامی، معاون اجرایی سازمان مدیریت پسماند مدیریت شهرداری سنندج نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: معضل زباله‌گردی تنها مختص سنندج و کردستان نبوده بلکه در کشورهای پیشرفته نیز این پدیده رخ داده و افراد دوره‌گرد به جمع‌آوری زباله‌های ارزشمند و قابل بازیافت پرداخته و از این طریق امرار معاش می‌کنند.

وی افزود: با توجه به شرایط اقتصادی ضعیف و نبود هیچ‌گونه کارخانه در مرکز استان کردستان، آمار جوانان بیکار در این شهر بسیار بالا بوده و متأسفانه برخی از مردم به زباله‌گردی روی آورده‌اند.

قوامی تصریح کرد: با شیوع بیماری کرونا در سطح شهر، سازمان مدیریت پسماند شهرداری سنندج از 15 اسفند سال قبل تا پایان اردیبهشت سال‌جاری فعالیت پیمانکاران رسمی تفکیک در مبدا و مقصد را منفعل کرده و در صورت لزوم و بنا به نظر علوم پزشکی استان، این تعطیلی ادامه‌دار خواهد بود.

وی خاطر نشان کرد: خوشبختانه با کنترل و اقدامات صورت گرفته، فعالیت زباله‌گردها در سطح شهر در دوران شیوع کرونا کاهش بسیار چشم‌گیری داشته و به ندرت شاهد فعالیت زباله‌گردها هستیم.

معاون اجرایی سازمان مدیریت پسماند مدیریت شهرداری سنندج فعالیت آن دسته از زباله‌گردهایی که همچنان با وجود کرونا ادامه‌دار بوده را ناشی از فشار بالای اقتصادی دانست و گفت: این افراد همچون دیگران نیز به سلامتی خود و خانواده اهمیت می‌دهند اما از سر ناچاری و نبود شغل مناسب مجبور به امرار معاش از راه زباله‌گردی هستند.

قوامی عنوان کرد: برخورد سازمان مدیریت پسماند شهرداری سنندج با زباله‌گردها در ایام کرونا نیازمند نیروی انسانی، کمک راهنمایی و رانندگی و نیروی انتظامی است بنابراین در راستای کنترل این پدیده با دادستانی، دانشگاه علوم پزشکی و مرکز بهداشت استان مکاتباتی صورت گرفته اما تاکنون منتج به نتیجه نشده و کنترل این اوضاع، نیازمند ورود نیروی انتظامی و دستگاه قضایی است.

به گزارش تسنیم؛ در عین حال زباله‌گردی به‌عنوان پدیده‌ای اجتماعی نیازمند انجام اقداماتی ریشه‌ای، آموزشی و فرهنگی و اجرای طرح‌هایی همچون تفکیک زباله از مبدا است که می‌تواند تا رسیدن به نتیجه دلخواه زمان‌بر باشد.

حال پدیده زباله‌گردی در شرایط همه ‌گیری ویروس کرونا، باید نه فقط به‌عنوان یک معضل اجتماعی بلکه به‌عنوان یک اولویت بهداشتی مورد توجه مسئولان قرار گیرد و با همکاری دستگاه‌های مختلف مرتبط، برنامه‌ای کوتاه مدت و موقت در مورد آن اعمال شود تا سلامت شهروندان به خطر نیفتد.

انتهای پیام/485/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon