گزارش| هشدار مجدد داوود اوغلو در مورد نواقص نظام ریاستی ترکیه

گزارش| هشدار مجدد داوود اوغلو در مورد نواقص نظام ریاستی ترکیه

نخست وزیر سابق ترکیه برای نخستین بار، جزئیات هشدارهایی  را که در سال ۲۰۱۶ به اردوغان داده بود، با رسانه‌ها در میان گذاشت.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم ، با آن که نتایج انتخابات نظام سیاسی در ترکیه با یک رای ناپلئونی، به سود اردوغان تمام شده و نظام پارلمانی کنار گذاشته شد، اما هنوز هم این نطام سیاسی و اجرایی، مخالفین فراوانی دارد.

مخالفین حزب عدالت و توسعه بر این باورند که در عمل، اصل تفکیک قوا از بین رفته و قدرت به شکل یک قبضه و بدون نظارت، در دست اردوغان است.

یکی از این مخالفین، احمد داوود اوغلو رهبر حزب آینده است. یعنی همان استاد دانشگاه و نظریه پردازی که راه صد ساله را یک شبه پیمود و از پله مقاله نویسی روزنامه ینی شفق و تدریس در دانشگاه، به مشاوری نخست وزیر، پست سفیر کبیر، وزارت امور خارجه و نمایندگی حزب در پارلمان رسید.

پس از آن هم، نخست وزیر و رهبر حزب عدالت و توسعه شد. اما عمر زمامداری او کوتاه بود و بر سر مساله تغییر ساختار سیاسی، با اردوغان دچار اختلاف شد و استعفا داد.

داوود اوغلو در گفت وگویی مفصل با شبکه تلویزیونی قرار، در مورد وضعیت سیاسی امروز ترکیه اظهار نظر کرد.

وی در این مصاحبه، برای نخستین بار، جزئیات هشدارهایی  را که در سال 2016 به اردوغان داده بود، با رسانه‌ها در میان گذاشت.

انتخابات پیش از موعد
داوود اوغلو در مصاحبه با قرار، در مورد انتخابات پیش از موعد می‌گوید:" بعید است ترکیه تا سال 2022 میلادی، بدون انتخابات تاب بیاورد. به باور من، موضوع انتخابات پیش از موعد، موضوع حساسی است. یا نباید مطرح شود، یا اگر مطرح شد، باید برگزار کرد. چرا که مردم احساس بلاتکلیفی خواهند کرد و نمیدانند آیا باید در فلان حوزه، سرمایه گذاری کنند یا خیر."
مولف کتاب عمق استراتژیک، در ادامه گفته است:" وقتی که تا این اندازه در مورد انتخابات صحبت میشود، نشانه این است که مشکلات بسیاری در کشور وجود دارد. اردوغان در حال حاضر در شرایطی است که نمیتواند به شکل شفاف و قاطعانه حرف بزند. چرا که باید، اول رضایت باغچلی را جلب کند."

آکپارتی صاحب قدرت نیست، باغچلی میدان دار است
نخست وزیر سابق ترکیه در مورد میزان قدرت حزب عدالت و توسعه یا آکپارتی گفته است:" از دوستان عضو آکپارتی می خواهم خودشان را فریب ندهند و تصور نکنند که قدرت در دست آنهاست. الان دولت باغچلی و رهبر حزب حرکت ملی، میدان دار است و در پارلمان، بدون اذن او نمی‌توانند هیچ قانونی را تصویب کنند. یعنی حزبی که احتمال رای یک در هزار داشت، الان مدعی اداره کشور است و عناصر قدیمی عرصه سیاست ترکیه، شریک قدرت شده‌اند."
داوود اوغلو در مورد میزان قدرت دو حزبی که توسط اردوغان و باغچلی رهبری می‌شوند گفته است:" این دو حزب، قدرت پیشین خود را از دست داده‌اند و نمی‌توانند رئیس جمهور تعیین کنند. قبلاً تصور میشد هر رای که از حزب عدالت و توسعه (اردوغان) کم شود، سر از سبد رای حزب حرکت ملی (باغچلی) درخواهد آورد. اما حالا چنین نیست و بخشی از این آراء به سوی حزب خوب (مرال آکشنر) خواهد رفت. حزب عدالت و توسعه، بر اساس یک افق خاص وارد دنیای سیاست شد و ما به آن افق، ایمان داشتیم. اما حالا، این حزب، تهدید محور شده است. الان بسیاری از افراد، با زبان و ادبیات تهدیدگرانه صحبت میکنند. اردوغان هم در برابر آنها ساکت است و روزی فرا خواهد رسید که این افراد، اردوغان را هم دور بزنند و گوش به حرف او نسپارند."

به اردوغان هشدار دادم
رهبر سابق حزب عدالت و توسعه در مورد نظام ریاستی گفته است:" در سال 2016 میلادی، گزارشی برای اردوغان فرستادم و در مورد تغییر نظام سیاسی، هشدارهای لازم را دادم. گفتم: این نظام، استبدادی خواهد شد و تفکیک قوا را از بین خواهد برد. همچنین به این موضوع اشاره کردم که لازم است معاون رئیس جمهور هم با رای مردم انتخاب شود و اختیارات داشته باشد. بسیار واضح و شفاف اعلام کردم که رئیس جمهور نباید و نمی‌تواند حزبی باشد."

فضای سیاسی تروریزه نشود
داوود اوغلو درباره حزب دموکراتیک خلق ها (ه.د.پ) و اخراج شهرداران این حزب به اتهام همسویی با پ.ک.ک گفته است:" باید به رای و اراده سیاسی مردم احترام گذاشت. اگر یک شهردار تخلف کرده، باید او را به دادگاه بسپارند. اگر محکوم شد، انتخابات میان دوره ای برگزار کنید و شانس دیگری به مردم بدهید. دموکراسی با قیم معرفی کردن و اخراج شهردار، نسبتی ندارد. با این کارها، فضا تروریزه خواهد شد و آدم‌ها را به سوی ترور و خشونت، سوق خواهیم داد.

وقتی که یک حزب، نماینده به پارلمان میفرستد، نمیتوان این حزب را بایکوت کرد یا آن را از فضای سیاسی حذف کرد. من فکر می‌کنم رهبر جدید ه.د.پ، مدحت سنجار، آدمی است که میتواند از ترور و پ.ک.ک فاصله بگیرد."

سقوط ارزش لیره
داوود اوغلو در مورد سقوط ارزش لیره ترکیه در برابر دلار آمریکا و ربط دادن این موضوع به فعالیت شرکتهای انگلیسی ضد آنکارا نیز گفت: اینها، بهانه‌های واهی آدم‌های شکست خورده است. در دوران نخست وزیری من، دلار نزدیک به 3 لیره بود و حالا به 7 لیره رسیده است. در این چند سال، همه واحدهای پولی در برابر دلار قدرت گرفته‌اند اما لیره ارزش خود را از دست داده است. چنین چیزی نه به انگلیس ربط دارد نه به کرونا، این حاصل مدیریت ضعیف، ولخرجی، اسراف و مناقصات مشکوک است.

انتقادات احمد داوود اوغلو نخست وزیر سابق ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه در حالی مطرح شده که او و علی باباجان از سران اسبق آکپارتی، پس از جدایی از حزب حاکم، هر کدام یک حزب سیاسی جدید تاسیس کرده و در تدارک آماده شدن برای حضور در رقابت انتخاباتی آتی ترکیه هستند. 

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران