حجت الاسلام عالی: راهکاری برای پیشگیری از افتادن در دام عُجب و خودپسندی
حجتالاسلام عالی به راهکارهای برای جلوگیری از افتاد در ورطه عجب و خودپسندی اشاره میکند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، حجتالاسلام عالی در برنامه «مهمان خدا» که در آستان امامزاده عبدالله تهران برگزار شد، درباره اوصاف متقین در بیان امیرالمؤمنین (ع) گفت: امیرالمؤمنین در بخشی از خطبه همام که در اوصاف متقین است، فرمود «فَهُمْ لاَِنْفُسِهِمْ مُتَّهِمُونَ، وَ مِنْ أَعْمَالِهِمْ مُشْفِقُونَ؛ متقین نفس خود را متهم میکنند و نسبت به اعمالشان ترس و شفقت دارد» یعنی متقین کسانیاند که به چشم متهم و خائن به نفس خود نگاه میکنند و نسبت به اعمال خود هراسناکند. اینطور نیست که خوشبین و خوششیفته عمل خود باشند. اینطور نیست که کار خوبی کنند و دچار عُجب شوند، بلکه در عین حال که شاکرند که توانستند کار خوب انجام دهند، خیالشان هم راحت نیست و در واقع بین خوف و رجا قرار دارند. خداوند در سوره مؤمنون میفرماید «وَ الَّذینَ یُؤْتُونَ ما آتَوْا وَ قُلُوبُهُمْ وَجِلَة؛ کسانی که از آنچه دارند میبخشند در حالی که قلبهایشان هراسناک است»
وی افزود: حضرت خدیجه (س) یکی از بانوان بهشتی است. ایشان پس از امیرالمؤمنین به اسلام ایمان آورد و بانویی بود که تمام ثروت خود را به پیامبر و در راه اسلام بخشید. این بانوی بزرگوار زمان مرگ حتی یک کفن هم نداشت. در زمانی که در بستر مرگ بودند، گریه میکرد. پیامبر از علت گریه ایشان پرسید. عرض کرد میترسم اعمالم لایق درگاه خدا نباشد ! ایشان که همه دارایی خود را در راه خدا بخشیده است، اما با این حال طلبکار نیست و منت نمیگذارد. همان جا جبرئیل نازل شد و گفت یا رسول الله خداوند به تو سلام می رساند و میفرماید سلام مرا به خدیجه برسانید؛ من از او کمال رضایت را دارم. نسبت به خودشان سوءظن داشتند که نکند خدا عمل ما را نپذیرد. صفت بدی است که انسان نسبت به عملش خوشبین باشد و دچار عُجب شود.
عالی افزود: دلیل اینکه توصیه شدیم نسبت به عملمان سوءظن داشته باشیم، از آن روست که عمده انسانها حب ذات دارند و از عمل خودشان راضیاند؛ لذا عیبهای خود را نمیبیند بلکه گاهی اوقات زشتیهای خود را برای خود هنر میداند. عیب دیگران را خوب میبینیم و به زمین و زمان انتقاد میکنیم؛ به تعبیر ضرب المثل، مویی را در چشم دیگری میبیند، اما تیر را در چشم خود نمی بیند. بنابراین بدبینی نسبت به عمل خودمان سبب میشود، تعادلی در عملمان ایجاد کنیم تا به عجب نیفتیم.
انتهایپیام/