اشتغالزایی گل محمدی در «قمصر خراسان»/ چرا قیمت خرید کاهش یافته است؟
در سالهای اخیر قیمت خرید گلمحمدی در روستای فرخد مشهد کاهش یافته و همین مسئله مشکلاتی را برای باغداران ایجاد کرده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، گل محمدی از گذشتههای دور به دلیل ویژگیهای خوراکی و درمانی نزد ایرانیان شناخته شده بوده و طبق اسناد بین المللی مبدا تولید گلاب، ایران است.
معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی مشهد در این زمینه گفت: به دلیل سازگاری با انواع شرایط آب و هوایی و مقاومت به خشکی و کم آبی و شرایط سخت محیطی دیگر،کشت و توسعه آن در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است.
امید طهماسبیزاده گفت: تکثیر و کشت گل محمدی عمدتا از طریق قلمه و پاجوش انجام میگردد.
وی بیان کرد: شهرستان مشهد و به ویژه روستای فرخد در سالهای گذشته بزرگترین سطح زیر کشت و تولید گل محمدی در استان را داشته است.
در سال 98 سطح زیر کشت این محصول در شهرستان 195 هکتار و میزان تولید آن 630 تن بوده که حدود 90 درصد از کشت و تولید به روستای فرخد اختصاص داشته و این روستا از گذشته به عنوان «قمصر خراسان» شهرت داشته است.
طهماسبیزاده گفت: بیشتر محصول تولیدی به صورت گل تر و خام عرضه و به فروش میرسد و تنها بخش بسیار کمی با استفاده از دستگاههای گلابگیری سنتی فراوری و یا خشک میگردد. از هر 3 تن گل تر حدود یک کیلوگرم اسانس و از هر تن 500 لیتر گلاب درجه یک و حدود هزار لیتر گلاب درجه دو به دست میآید.هر هکتار گلستان گل محمدی برای 3 نفر شغل دائم و حدود 150 نفر شغل موقت ایجاد میکند.
وی بیان کرد: متاسفانه در سالهای اخیر با توجه به توسعه سطح زیر کشت در استان و افزایش تولید،و علی رغم وجود حدود بیست کارخانه و کارگاه فراوری گیاهان دارویی در مشهد، قیمت خرید محصول علی رغم تورم و افزایش هزینههای تولید نه تنها افزایش نداشته که گاه شاهد کاهش قیمت محصول به ویژه در سال گذشته و سالجاری بودهایم و به همین دلیل بسیاری از باغداران در روستای فرخد،اقدام به حذف باغات خود کردهاند.
وی افزود: با توجه به اینکه عمده صادرات محصول به صورت اسانس است و قیمت هر کیلو اسانس در بازارهای جهانی بین 60 تا یکصد میلیون تومان است،راهاندازی واحدهای تولید اسانس،یکی از راههایی است که میتوان به عنوان اقتصادی کردن کشت و تولید محصول گل محمدی پیشنهاد کرد.
مدیر جهاد کشاورزی مشهد عنوان کرد: با توجه به ویژگیهای این محصول و همچنین اشتغالزایی بالا، امید میرود با حمایت ویژه جهت خرید محصول تولیدی باغداران و افزایش واحدهای فرآوری،ضمن جلوگیری از روند حذف باغات شاهد توسعه کشت و شکوفایی این محصول بینظیر باشیم.
انتهای پیام/281/ ع