مختومقلی فراغی؛ شاعری که عشق به اهل بیت در اشعارش موج می‌زند / چرا « فردوسی قوم ترکمن» ماندگار شد؟


مختومقلی فراغی؛ شاعری که عشق به اهل بیت در اشعارش موج می‌زند / چرا « فردوسی قوم ترکمن» ماندگار شد؟

اثرگذاری مختومقلی فراغی بر شعر ترکمن و حفظ آن تا حدی است که بسیاری از صاحب نظران معتقدند او فردوسی قوم ترکمن است؛ ظرفیتی که می‌تواند پیوند بین اقوام و مذاهب درون گلستان ایجاد کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، مختومقلی فراغی 287 سال قبل در منطقه گینگ جای در مجاورت روستای حاجی قوشان به دنیا آمد. پدرش دولت محمد آزادی از سرشناسان قوم ترکمن در منطقه و از احترام زیادی برخوردار بود.

مختومقلی در اشعارش بیشتر به دنبال مضامین اجتماعی و سیاسی بوده و بسیاری از آنها در اعتراض به سیاست‌های حاکمان و ظلم و ستمی است که آن زمان بر مردم سایه افکنده بود.

این شاعر شوریده و عارف نامی ترکمن را می‌توان « فردوسی قوم ترکمن» دانست چراکه با گذشت نزدیک به سه قرن، هنوز مردم ارزش‌های والای انسانی را از اشعار و در سخنانش جست‌وجو می‌کنند.

او آرزوها و آمال مردمش را در اشعارش سراییده و همین رمز مانایی مختومقلی فراغی است که هرساله در اواخر اردیبهشت ماه، بسیاری از دوستداران ادب، فرهنگ و هنر را در آق‌توقای گرد هم جمع‌ می‌کند تا یاد و نامش را گرامی بدارند و اشعارش را با نوای دوتار زمزمه کنند.

دکتر غلامرضا منتظری که در کسوت مدیرکل اسبق فرهنگ و ارشاداسلامی گلستان یکی از بانیان مراسمات گرامیداشت مختومقلی فراغی است، درباره نکوداشت دویست و هشتاد و هفتمین سالروز تولد این شاعر شهیر ترکمن اظهارداشت: مختومقلی فراغی، حکیمی است که در اشعارش به شیوایی و در خلال حکایت‌ها و ابیات شیوا و خواندنی که برگرفته از قرآن و سیره پیامبر اکرم (ص) است، به ارزش‌های متعالی اخلاقی، همچون انسان‌دوستی، خدامحوری، دفاع از مظلوم و مبارزه با ظالم، عدالت و انصاف، خوش‌رویی، امداد و دستگیری از بندگان خدا دعوت کرده است.

وی با اشاره به دوران پرتنش روزگار این شاعر عارف، افزود: جهان اسلام و جامعه ما، امروز بیش از هر زمان دیگر، نیازمند شخصیت‌هایی تقریبی با اندیشه صلح و وحدت و احترام متقابل است و گرامی‌داشت این شاعر بزرگ، درواقع، گرامی‌داشت صلح و وحدت و تقریب مذاهب اسلامی است.

وی خاطرنشان کرد: باید با تبیین اندیشه‌های مختومقلی فراغی، اخلاق و ارزش‌های اصیلی چون وحدت بین اقوام گسترش یابد.

نماینده مردم گرگان و آق‌قلا در مجلس یازدهم گفته برگزاری نکوداشت مختومقلی فراغی می‌تواند فرصتی برای توسعه‌ روابط فرهنگی و سیاسی بین ایران و ترکمنستان و سایر کشورهای همسایه باشد تا زمینه تحقق اندیشه امت واحده اسلامی مهیا شود.

هادی حق شناس، استاندار گلستان هم در مراسمی که برای بزرگداشت این شاعر برگزار شده است، گفت: باید اشعار مختومقلی فراغی بین مردم جاری و ساری شود زیرا با این اقدام می‌توانیم اثرگذاری اشعار این شاعر بزرگ ترکمن را در بین جامعه بیشتر کنیم.

وی افزود: مختومقلی فراغی در کنار مردم و با مردم زندگی می‌کرد و عشق به امام رضا(ع)، پیامبر مکرم اسلام و اهل بیت (ع) در اشعارش موج می‌زند.

حق شناس معتقد است در دنیا، توسعه به برج سازی نیست و حتی توسعه در کالاهای فیزیکی نیست بلکه توجه به انسانیت است که می‌تواند توسعه را به ارمغان بیاورد. انسان‌های اهل کتاب و دانش، مثل مختومقلی فراغی در تاریخ ماندگار می‌شوند و منشاء الهام دیگر انسان‌ها هستند.

وی گفت: اغلب بزرگان ما در عصر خود کمتر مورد توجه قرار می‌گیرند و وقتی از عصر خود فاصله می‌گیرند بیشتر عظمت و بزرگی آنها مشخص می‌شود؛ مختومقلی نیز همین گونه است، او فردوسی ترکمن‌ها است و در بین مردم ترکمن جایگاه والایی دارد.

امسال دویست و هشتاد و هفتمین سالگرد ولادت مختومقلی فراغی که هرسال با حضور مهمانانی از ترکمنستان برگزار می‌شد، به علت شیوع بیماری کرونا لغو شده است.

انتهای پیام/581/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon