گزارش| وقتی خاکستر میراث جنگل‌های زاگرس می‌شود / ۳۸۰ هکتار از مراتع بوزین و مره‌خیل طعمه حریق شد

گزارش| وقتی خاکستر میراث جنگل‌های زاگرس می‌شود / 380 هکتار از مراتع بوزین و مره‌خیل طعمه حریق شد

هر ساله با آغاز فصل گرما و به دلیل بی‌توجهی گردشگران و عوامل انسانی بخشی از جنگل‌های زاگرس به خاکستر تبدیل می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، آتش‌سوزی یکی از عوامل مهم ایجاد اختلال در اکوسیستم‌های جنگلی کشور است که علاوه بر آسیب به عرصه‌های طبیعی حیات جانداران را نیز تهدید می‌کند.

رشته‌‌کوه‌های زاگرس وسیع‌ترین و اصلی‌ترین رویشگاه گونه‌های مختلف بلوط در ایران است که با گستردگی در 11 استان کشور 6 میلیون هکتار مساحت دارد و 40 درصد جنگل‌های ایران را شامل می‌شود.

اما زاگرس در این میان سهم بیشتری از آتش‌سوزی‌ها را دارد و سالانه بسیاری از گونه‌های گیاهی و بلوط‌هایش در آتش خاکستر می‌شود.

استان کرمانشاه با بیش از 527 هزار هکتار جنگل و مرتع یکی از منابع مهم جنگل‌های زاگرس است و به گفته مسئولان منابع طبیعی در بیش از 100 مورد آتش‌سوزی در مناطق جنگلی کرمانشاه طی سه سال اخیر بیش از 434 هکتار از طبیعت استان در آتش خاکستر شده است.

بررسی‌ها نشان داده عامل 98 درصد از آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌های استان انسانی است و سهم رعد و برق و عوامل طبیعی بسیار ناچیز است اما با آغاز آتش‌سوزی به دلیل کمبود تجهیزات، امکانات و کوهستانی بودن مراتع مهارش سخت می‌شود.

380 هکتار از مراتع بوزین و مره‌خیل طعمه حریق شد

فرمانده انتظامی استان کرمانشاه از وقوع آتش سوزی گسترده در منطقه حفاظت شده بوزین و مره خیل بخش باینگان از توابع شهرستان پاوه خبر داد و گفت: بر اثر این آتش سوزی بیش از 380 هکتار از مراتع و جنگل‌های این منطقه در آتش سوخت.  

سردار علی اکبر جاویدان عنوان کرد: این آتش سوزی گسترده از عصر روز چهارشنبه در جنگل‌های باینگان و اطراف پاسگاه نظامی مره خیل آغاز و تا حوالی صبح امروز (پنجشنبه) ادامه داشت. 

وی افزود: شیب تند منطقه، کوهستانی و صعب العبور بودن و از طرفی پوشش گیاهی انبوه و متراکم و جنگلی بودن منطقه و وجود هیزم های خشک در این مناطق باعث گسترش بیشتر آتش و شعله ور شدن حریق و عدم مهار به موقع آن شد. 

جاویدان عنوان کرد: این آتش سوزی گسترده ابتدا از ساعت 15 تا 23 روز 6 خرداد رخ داد و پس از اطفاء آن متاسفانه از ساعت 7 صبح روز هفتم خرداد مجددا شعله ور و تا ساعت 3 بامداد امروز (هشتم خرداد) ادامه یافت. 

فرمانده انتظامی استان کرمانشاه گفت: در این آتش سوزی گسترده متاسفانه بیش از 380 هکتار از جنگل‌ها و مراتع منطقه حفاظت شده بوزین و مره خیل طعمه حریق شد که در نهایت با حضور گسترده نیروهای نظامی و انتظامی، منابع طبیعی، نیروهای امدادی و اهالی بومی منطقه مهار گردید. 

وی با بیان اینکه علت وقوع این آتش سوزی در دست بررسی و اقدام قرار دارد افزود: هنوز میزان خسارت وارد آمده به جنگل‌ها و مراتع منطقه اعلام نشده است. 

جاویدان عنوان کرد: در این آتش سوزی متاسفانه یکی از نیروهای تیپ انصار الرسول(ص) نیز که به عنوان نیروی کمکی حضور پیدا کرده بود هنگام مهار آتش، دچار حادثه شد و جان خود را از دست داد.

کمبود شدید محافظ در جنگل‌ها و مراتع استان

کولانی مدیرکل منابع طبیعی استان کرمانشاه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، با اشاره به اینکه منابع طبیعی استان یک میلیون و 700 هزار هکتار وسعت دارد اظهار داشت: 527 هزار هکتار آن را جنگل و مابقی را مراتع تشکیل می‌دهد.

وی با بیان اینکه استان کرمانشاه از نظر داشتن جنگل رتبه 12 کشور را دارد عنوان کرد: جنگل‌ها مخزن و منبع 40 درصد از آب‌های زاگرس هستند و سالانه بین 200 تا 500 مترمکعب در هر هکتار آب جذب می‌کنند و در هر هکتار 2.5 تن اکسیژن تولید می‌شود و 2.5 تن گرد و غبار در خود رسوب می‌کنند.

کولانی با اشاره به اینکه 63 هزار نفر به طور مستقیم از علوفه بهره‌مند می‌شود افزود: سالانه بیش از 300 میلیارد تومان علوفه برداشت می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی استان کرمانشاه گفت: وسعت و صعب‌العبوری استان و کمبود امکانات و نیروها از جمله مشکلات نگهداری جنگل است.

وی با بیان اینکه براساس استانداردها برای هر 5000 هکتار جنگل یک نفر و در مراتع برای هر 10 هزار هکتار یک نفر محافظ باید وجود داشته باشد گفت: در استان کرمانشاه هر 27 هزار هکتار دارای یک محافظ است.

کولانی با اشاره به اینکه آتش‌سوزی در منابع طبیعی در سال 97 حدود 82 درصد و در سال 98 حدود 30 درصد کاهش یافته است افزود: انسجام و یکپارچگی و همکاری سازمان‌های مردم نهاد و نیروهای نظامی و انتظامی و مردم سبب این کاهش شد.

وجود 80 نقطه بحرانی حریق در منابع طبیعی استان 

بالایی مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، با اشاره به اینکه کم‌توجهی گردشگران و رانندگان عبوری و جارسوزی از مهمترین عوامل وقوع آتش‌سوزی است اظهار داشت: جارسوزی سبب نابودی خاک و آلودگی هوا می‌شود و دادستانی به این موضوع ورود پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه امکانات موجود به دلیل وسعت استان پاسخگو نیست عنوان کرد: اکنون بیش از 200 دستگاه دمنده در منابع طبیعی وجود دارد.

بالایی با اشاره به اینکه 80 نقطه بحرانی از نظر حریق در منابع طبیعی استان وجود دارد گفت: این نقاط شناسایی شده‌اند و امکانات زیادی در آن نقاط متمرکز شده‌اند اما در مجموع مردم در این زمینه نقش محوری و اساسی دارند.

انتهای پیام/832/ش

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon