گزارش| قصه پر غصه زندگی در سکونتگاههایی که هر آن احتمال ریزش دارند / زندگی با کابوس آوار
زندگی در خانههای کوچک با سقفهای چوبی و عبور از کنار ساختمانهای دخمه تنها یکی از مشکلات بافتهای فرسوده روستایی در زنجان است و هنوز قریب به نیمی از مساکن روستایی در این استان مقاوم سازی نشده اند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، گذر از کوچهپسکوچههای تنگ و دیدن خانههای فرسوده و مخروبه تن آدم را میلرزاند چه برسد به زندگی در زیر سقفهایی لرزان که هر آن خطر ریزش و آور شدنش وجود دارد.
زندگی مردم در بافت های فرسوده شرایط نامناسبی را ایجاد میکند و جمعیت ساکن در این مناطق از کمترین خدمات رفاهی برخوردار می شود علاوه بر آن بسیاری از آسیبهای اجتماعی نیز در این مناطق به وقوع میپیوندد که بر نگرانی ها در جامعه میافزاید.
شتاب بخشی کارها در بافتهای فرسوده صرفاً توسط دولت با توجه به منابع محدود آن امکان پذیر نیست و بهره گیری از ظرفیت های شهری و روستایی و سرمایهگذاران با تعامل بر همبستگی در نقاط مختلف کشور و استان زنجان میتواند به پیشبرد امور و فعالیت ها کمک شایانی داشته باشد از سویی دیگر پروسه طولانی مدت برای به سرانجام رساندن پروژه های مربوط به بافتهای فرسوده کاری را از پیش نمیبرد و ظرفیتهای موجود چندان جدی گرفته نمیشود و بسیاری تصور میکنند که میتوان تکمیل آنها را در مقیاس ملی انجام داد.
اما این امر نیازمند این است تا توجه بیشتری توسط مسئولین به بافتهای فرسوده در استانها از جمله زنجان انجام شود زیرا تنها در شهر زنجان 50 هزار نفر از جمعیت در بافت فرسوده زندگی می کنند و نیازمند بازسازی منازل مسکونی است زیرا در صورت بروز حوادث عواقب جبران ناپذیری در پی خواهد داشت به طوری که جان و مال مردم در خطر نابودی قرار می گیرد و هزینه فراوانی نیز به دولت تحمیل می شود همین جا است که مسئله «پیشگیری بهتر از درمان است» نمود واقعی می یابد.
زندگی در خانههای کوچک با سقفهای چوبی و عبور از کنار ساختمانهای دخمه تنها یکی از مشکلات بافتهای فرسوده روستایی در زنجان است و هنوز قریب به نیمی از مساکن روستایی در این استان مقاوم سازی نشده اند و جان و تن روستا نشینان همواره در فکر فرو ریختن این سکونت گاه ها در لرز و اضطراب است.
رضا خواجهای در گفت و گو با خبرنگار تسنیم از زنجان در خصوص مقاوم سازی منازل مسکونی روستایی اظهار کرد: تسهیلات طرح ویژه بهسازی و مقاوم سازی مسکن روستایی استان زنجان طی یک سال گذشته، به تعداد 2 هزار و 400 فقره ابلاغ شده که از این تعداد تاکنون 2 هزار و 143 فقره انعقاد شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان زنجان با بیان اینکه، این تسهیلات با همکاری بانکهای عامل با کارمزد 5 درصد تا سقف 40 میلیون تومان اعطا شده است، ادامه داد: در راستای سرعت بخشیدن به احداث مسکن مقاوم در روستاها، در طول یک سال گذشته، تسهیلات طرح ویژه بهسازی و مقاوم سازی به 2 هزار و 143 واحد مسکونی روستایی و شهرهای زیر 25 هزار نفر پرداخت شده است.
وی افزود: 47 درصد واحدهای روستایی استان زنجان هنوز در مقابل حوادثی مانند سیل و زلزله غیرمقاوم است.
این مسئول با بیان اینکه هیچ محدودیتی برای اعطای وام بنیاد مسکن وجود ندارد خاطر نشان کرد: متقاضیان میتوانند برای دریافت تسهیلات اقدام کنند.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان زنجان با اشاره به اینکه نوسازی و مقاوم سازی ازسال 84 آغاز شده است ابراز داشت: تا سال 1405 در قالب 3 برنامه 5 ساله باید همه واحدهای روستایی کل کشور مقاوم سازی شوند.
وی خاطر نشان کرد: 89 درصد سهمیه ابلاغی تسهیلات طرح ویژه بهسازی و مقاومسازی مسکن روستایی در استان در این مدت برای مقاومسازی واحدهای مسکونی روستایی محقق شده است.
خواجهای نهادینه شدن فرهنگ مقاومسازی در روستاها و ایمنی بیشتر واحدهای مسکونی روستایی در برابر حوادث طبیعی را امری مهم عنوان کرد و گفت: اجرای طرح ویژه بهسازی و مقاومسازی مسکن روستایی گامی استوار در راستای توسعه امکانات عمرانی و بهبود کیفیت مساکن روستایی است.
وی تصریح کرد: طرح ویژه بهسازی و نوسازی مسکن روستایی بهدلیل زود بازده بودن میتواند بهعنوان یک محرک توسعه سهم بسزایی در افزایش رونق بخش مسکن داشته باشد که ایجاد زمینه توسعه پایدار و افزایش سطح رفاه زندگی روستائیان از آن جمله است.
مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان زنجان با تأکید بر ضرورت ترویج مقاومسازی و آموزش و ارتقای دانش فنی روستایی، ادامه داد: پیشگیری از تخریب مسکن روستایی در حوادث، تمرکز سرمایه گذاری در روستاهای مستعد، توزیع عادلانه اعتبارات بخش مسکن در شهر و روستا، ترویج مقاوم سازی، آموزش و ارتقای دانش فنی روستائیان و ترویج الگوی ساخت مسکن اقتصادی از جمله اهداف اصلی طرح است.
انتهای پیام/ش