زیارت قبور ائمه(ع)، پلکان رشد معنوی انسان است

زیارت قبور ائمه(ع)، پلکان رشد معنوی انسان است

حجت‌الاسلام و المسلمین هاشمیان معتقد است: این ادعا که شیعه با توسل به اهل‌بیت(ع) یا با زیارت قبور این بزرگواران دچار شرک می‌شود، صحیح نیست. شیعه با این کار به خدا تقرب پیدا می‌کند و در صراط مستقیم حق تعالی مستحکم‌تر قدم برمی‌دارد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در هشتم شوال سال 1344 هجری قمری پس از اشغال مکه، وهابیان به سرکردگی عبدالعزیز بن سعود روی به مدینه آوردند و پس از محاصره و جنگ با مدافعان شهر، سرانجام آن را اشغال کرده و به تخریب قبرستان بقیع از جمله بارگاه امام حسن(ع)، امام سجاد(ع)، امام باقر(ع) و امام صادق(ع) پرداختند. امروز یکشنبه، 11 خرداد سالروز این اقدام جنایتکارانه وهابیت است. به همین مناسبت تسنیم، به گفت‌وگو با حجت‌الاسلام و المسلمین سیدمحمدحسین هاشمیان، استاد حوزه و عضو ارشد شورای پژوهش پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم علیه‌السلام پرداخت که مشروح آن به این قرار است:

*تسنیم: چه دلیلی وجود دارد که تخریب قبور ائمه بقیع علیهم‌السلام به وهابیت نسبت داده شده است؟

وهابیت که مسبب اصلی این واقعه بوده، بر پایه‌ اندیشه سلفی‌گری منحرف و با شعار زدودن مظاهر شرک، دست به این اقدام وحشتناک زده است؛ درحالی که بر اساس مبانی شیعه و اهل تسنن، زیارت قبور به طور کلی و زیارت قبور اولیاء الهی به طور خاص مورد تأکید و سفارش قرار گرفته است. در سیره پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله این امر را می‌بینیم. حتی در سیره‌ بزرگان اهل سنت می‌بینیم که در مواجهه با مشکلات به زیارت قبر پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله می‌رفتند و طلب رفع حاجت می‌کردند؛ بنابراین توسل به اولیاء الهی و زیارت قبورشان بعد از رحلتشان از این دنیا، صرفاً جزو اعتقادات شیعه نیست و اهل سنت هم به این اعتقاد دارند.

*تسنیم: اما وهابیت بارها و بارها زیارت قبور را بدعت در دین دانسته است.

در روایتی از رسول گرامی اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله داریم که «من زارنی فی مماتی کمن زارنی فی حیاتی؛ هر کس که در زمان زندگی مرا زیارت کند گویی مرا در زمان پس از حیات زیارت کرده» یا در مورد شهدا در قرآن کریم داریم که «وَ لا تَحسَبَنَّ الَّذینَ قُتِلوا فی سَبیلِ اللَّهِ أَمواتًا بَل أَحیاءٌ عِندَ رَبِّهِم یُرزَقونَ؛ (ای پیامبر!) هرگز گمان نبر کسانی که در راه خدا کشته شدند، مردگانند! بلکه آنان زنده‌اند، و نزد پروردگارشان روزی داده می‌شوند.»(169 آل عمران)

بنابراین از دنیا رفتن اولیاء الهی و شهدا و تخریب قبور مطهر آنان، به این معنا نیست که باب خیر و فیض الهی که از آنها به دیگران می‌رسیده، منقطع شده است؛ بنابراین زیارت قبور اهل بیت و بارگاه ساختن برای آنها بدعت نیست، بدعت آن چیزی است که امروز در قالب شعارهای سلفی‌گری داریم می‌بینیم؛ ظلم‌ها و خون‌هایی است که به ناحق در جهان ریخته می‌شود.

*تسنیم: شیعه زیارت قبور ائمه علیهم‌السلام و تکریم ایشان را مصداق یگانگی خداوند می‌داند. چه دلایلی بر این موضوع عنوان شده است؟

زیارت جامعه کبیره به یک معنا دوره امام‌شناسی، ولایت‌شناسی و اهل بیت‌شناسی است. در زیارت جامعه کبیره در فرازی که در واقع تفسیر آیه شریفه «فِی بُیُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَ یُذْكَرَ فِیهَا اسْمُهُ» است، می‌فرماید مصداق آن خانه‌ها، حرم‌های اهل بیت علیهم‌السلام است. حرم اهل بیت(ع) یک فضای معنوی و قدسی است و اتفاقاً اوج توحید در این مکان‌ها ساری و جاری است. چرا؟ چون اینجا خانه‌هایی است که در آنها ذکر الهی برده و یاد خدا در آنها احیاء می‌شود؛ بنابراین ادعایی که شیعه با زیارت قبور اهل بیت(ع) مشرک شناخته می‌شود، مضحک است. شیعه با توسل به اهل بیت(ع) اتفاقاً به معنای ناب و اصیل توحید پی می‌برد.

معنای اصلی توحید پذیرش ولایت الهی است. پذیرش ولایت الهی یعنی چه؟ یعنی وقتی فرمود من پیامبرم را بر شما منصوب کردم «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا أَطِیعُوا اللَّهَ وَأَطِیعُوا الرَّسُولَ وَأُولِی الْأَمْرِ مِنْكُمْ» او صاحب امر را امیرالمؤمنین و اولادش قرار داد؛ ولایت الهی و توحید الهی را پذیرفتن یعنی تسلیم بودن در برابر امر پیغمبر صلی‌الله‌علیه‌وآله، یعنی تسلیم بودن در برابر امر خدا.

چطور می‌تواند کسی ادعا کند که من موحدم درحالی که شرک بسیار بزرگی (هم هوای نفس، هم شیطان) را در مقابل خدای متعال قرار داده است؟ این ادعا، ادعای گزافی است که وهابیت امروز دارد. مدعی توحید است؛ درحالی که شرک عظیم، شرکی است که اینها ترویج می‌کنند. خدا از ما خواسته که از این مسیر تبعیت از ولایت به او تقرب جوییم، اگر کسی از این راه نرود، شرک ورزیده است.

خداوند در قرآن کریم می‌فرماید «فَلَا وَرَبِّكَ لَا یُؤْمِنُونَ حَتَّى یُحَكِّمُوكَ فِیمَا شَجَرَ بَیْنَهُمْ ثُمَّ لَا یَجِدُوا فِی أَنْفُسِهِمْ حَرَجًا مِمَّا قَضَیْتَ وَیُسَلِّمُوا تَسْلِیمًا» اصلاً کسی ایمان نیاورده اگر در مقابل حکم و دستور پیامبر تسلیم نشود. مگر نفرمود «مَنْ كُنْتُ مَوْلَاهُ فَهَذَا عَلِیٌّ مَوْلَاهُ»؟ مگر نفرمود «أنا و عَلِىٌّ مِن شَجَرَة واحِدَة و سائِرُ النّاسِ مِن شَجَرٍ شَتَّى.....»؟ اینها فرمایشات پیغمبر اکرم(ص) بوده که از سوی فریقین هم نقل شده است؛ چرا تبعیت نکردند؟ لذا این ادعا که شیعه با توسل به اهل بیت(ع) یا با زیارت قبور آنان دچار شرک می‌شود؛ برعکس است، یعنی شیعه با این کار دارد تقرب به پروردگار پیدا می‌کند و در صراط مستقیم حق تعالی مستحکم‌تر قدم برمی‌دارد. ما روزی چند بار در نماز می‌گوییم: «اهدِنَا الصِّراطَ المُستَقِیمَ» در تفسیر البرهان نقل می‌کند از امام باقر علیه‌السلام که «علیٌ صراط المستقیم» این اوج معنای تسلیم در مقابل امر پروردگار است، کسی که هوای نفس و تعصبات جاهلی خود را در مقابل خدا شریک قرار دهد، آیا می‌تواند ادعای موحد بودن را داشته باشد؟ قطعاً خیر.

قبور اهل‌بیت(ع) به ویژه این قبور تخریب شده ائمه مظلوم بقیع، امروز نشانه‌ای از مظلومیت اهل بیت علیهم‌السلام است؛ یعنی می‌تواند بهترین مبلّغ برای تبیین مظلومیت اهل بیت پیامبر اکرم(ص) باشد. چقدر پیامبر نسبت به اهل بیتش و همینطور نسبت به سایر ائمه(ع) سفارش کرد؛ سفارش به محبت و مودّت و ...، حضرت خود نیز به این امر مقیّد بود؛ محبت پیامبر نسبت به سبط اکبرشان را فریقین نقل کرده‌اند و ... . این برازنده و خواسته خدا و رسولش است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
triboon
گوشتیران