چگونه برند و اختراع خود را ثبت کنیم؟


چگونه برند و اختراع خود را ثبت کنیم؟

ممکن است تصور کنید که ثبت اختراع در ایران کار پیچیده و دشواری است و مانند برخی از کارهای اداری نیاز به دوندگی زیادی دارد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با مراحل و مدارک لازم برای ثبت اختراع آشنا کنیم، پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

به گزارش گروه بازرگانی خبرگزاری تسنیم، چنانچه مخترع یا طراح صنعتی هستید و یا قصد دارید برند خود را ثبت کنید لازم است با قوانین مربوط به آنها کاملا آشنا باشید. به عنوان مثال، پیش از اقدام برای ثبت اختراع باید بدانیم که از نظر قانون چه مواردی را می توان به عنوان اختراع ثبت کرد و اصلا چرا باید اختراع، طرح صنعتی یا برند خود را ثبت کنید.

طبق قانون مخترع برای اینکه بتواند اختراع خود را در مقابل سوء استفاده و کلاهبرداری افراد سودجو مصون بدارد و همچنین از مزایای قانونی و تسهیلات موجود برخوردار شود بایستی اختراع خود را ثبت کند. این قضیه در مورد برند و طرح صنعتی نیز صادق است و افراد برای جلوگیری از سوءاستفاده از این افراد باید به طور قانونی آنها را به ثبت برسانند. در ادامه به تعریف اختراع، برند و طرح صنعتی و نحوه ثبت آنها می پردازیم.

ثبت برند :

ثبت علامت تجاری که در ایران با ثبت برند شناخته می شود یک امر کاملا اختیاری است مگر در مواردی که قانون ثبت آن را الزامی دانسته باشد . به عنوان مثال ، برای جلوگیری از تقلب و تقلید و تسهیل نظارت در ساخت کالاهایی که برای مصرف مستقیم بر روی بدن انسان به کار میرود، نصب و ثبت اجباری علائم صنعتی بر روی تمام اجناس دارویی و خوراکی و آرایشی الزامی است.

اما علامت تجاری یا همان برند چیست؟ ماده 1 قانون ثبت علائم تجاری و اختراعات، علائم تجاری را این گونه تعریف می کند : علامت تجاری هر گونه علامتی است شامل نقش ، تصویر، رقم ، حرف ، عبارت ، مهر، لفاف و غیره که برای امتیاز و تشخیص محصول صنعتی ، تجاری در نظر گرفته می شود. علامت تجاری باید جدید ، ابتکاری و قابل انتقال بوده و گمراه کننده نباشد.

مراحل ثبت برند:

پیش از انجام هر گونه اقدامی لازم است تا به استعلام برند بپردازید تا مطمئن شوید تا قبلا برندی مشابه این برند ثبت نشده باشد. پس از ثبت نام و فعالسازی در سامانه مالکیت معنوی بایستی برای ارسال اظهارنامه اقدام نمایید. پس از تشکیل پرونده و انتشار آگهی نوبت اول ، آگهی تقاضای برند در روزنامه رسمی منتشر می شود. سپس برای برند درخواستی شما، شماره ثبت برند صادر شده و پس از انتشار آگهی رسمی برند در روزنامه رسمی می توانید گواهی نامه ثبت علامت تجاری یا همان برند خود را دریافت نمایید.

ثبت اختراع :

همان طور که می دانیم زمانی که یک شخص آن چه که در ذهن و فکر خود داشته و آن را بسازد به شرطی که کسی قبلا مانند آن را ثبت نکرده باشد به این فرآیند اختراع گفته می شود.

حال برای اینکه این اختراع منحصر بفرد شود و به نام مخترع آن شناخته شود باید در یک سازمانی به ثبت برسد تا از سوءاستفاده های احتمالی مصون بماند. به این عملیات «ثبت اختراع» گفته می شود که در فرآیند آن به شخص مخترع سندی ارائه می شود که به آن ورقه اختراع گفته می شود.

به عبارت دیگر ورقه اختراع سندی است که جهت بهره برداری انحصاری از اختراع برای مدت محدودی به مخترع داده می شود تا رقبای وی نتوانند از اختراع وی برای تهیه و فروش محصولات سوء استفاده نمایند . این حق انحصاری استفاده از اختراع هنگامی به رسمیت شناخته شده و مورد حمایت قرار می گیرد که اختراع مطابق مقررات تودیع و به ثبت رسیده باشد ، در غیر این صورت استفاده از اختراع ثبت نشده برای دیگران آزاد تلقی شده و هر کسی می تواند از آن برای تولید محصولات خود استفاده کند .

مراحل ثبت اختراع :

الف) تعیین مشخصات مالک و مخترع و ثبت اظهارنامه :

شعبه مزبور پس از دریافت اظهارنامه و ثبت و تطبیق نسخ آن نسخه دوم را پس از تایید به متقاضی به عنوان رسید مسترد می دارد. متصدی شعبه مکلف است که ظرف مدت 15 روز اظهارنامه و ضمائم مربوطه را مورد بررسی قرار داده و در صورت داشتن نواقص ، مراتب را به طور کتبی به متقاضی اعلام نماید.

ب) تعیین مشخصات فنی اختراع :

در این مرحله بایستی مشخصات فنی اختراع خود را در قسمت مربوطه در سامانه اداره مالکیت صنعتی وارد نمایید. به همین منظور لازم است که برای اختراع خود یک نام و عنوان تعیین نمایید. زیرا در این مرحله لازم است تا آن را وارد سامانه کرده و  سپس به توصیف اختراع خود بپردازید. توجه داشته باشید که توصیف اختراع به تنهایی می‌تواند نقش بسزایی در قابل ثبت بودن یا نبودن اختراع شما داشته باشد.

ج) بررسی اظهارنامه توسط کارشناسان اداره مالکیت صنعتی :

چنانچه اظهارنامه و ضمائم آن کامل و مطابق آیین نامه باشد، کارشناس مربوطه در بانک اطلاعات داده اداره‌ مالکیت صنعتی به جستجو پرداخته تا مطمئن شود که اختراع شما جدید است یا خیر. در صورتی که مورد مشابهی پیدا نکند گواهی نامه ثبت اختراع شما صادر می شود و اگر اختراعی مشابه با آنچه شما در توصیف اختراع خود بیان کردید یافت شد به شما اطلاع داده می شود تا به اداره مالکیت معنوی مراجعه کنید. در صورتی که با شواهد و استدلال کارشناس مربوطه را قانع کنید که اختراع شما جدید بوده و نسبت به اختراعات قبلی دارای ابتکار است ، گواهی نامه ثبت اختراع به نام شما صادر می شود.

ثبت طرح صنعتی :

 از نظر این قانون‌، هر نوع ترکیب خطوط یا رنگها و هرگونه شکل سه بعدی با خطوط‌، رنگها و یا بدون آن‌، به نحوی که ترکیب یا شمایل یک فرآورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی را تغییر دهد، طرح صنعتی گفته می شود. در صورتی که یک طرح صنعتی تنها منجر به یک نتیجه فنی شود بدون اینکه ظاهر آن تغییر کند، مشمول حمایت از این قانون نیست.

زمانی می توان کارثبت  طرح  صنعتی  را انجام داد که آن طرح جدید و یا اصیل باشد. از طرفی زمانی طرح صنعتی جدید محسوب می شود که به طور محسوس و یا از طریق استفاده به هر نحو دیگر پیش از اینکه اظهارنامه آن تسلیم شده باشد انتشار داده نشده باشد. همچنین باید بر حسب مورد، قبل از حق تقدم اظهارنامه برای ثبت در هیچ نقطه‌ای از جهان برای عموم افشاء نشده باشد.

مراحل ثبت طرح صنعتی :

به منظور ثبت طرح صنعتی، متقاضی بایستی پس از مراجعه به سایت اداره مالکیت صنعتی و تکمیل اظهارنامه طرح و پیوست نمودن مدارک لازم درخواست خود را به طور الکترونیکی ارسال نماید. پس از بررسی مراتب توسط کارشناسان اداره مربوطه، در صورت عدم وجود منع قانونی، طرح صنعتی مورد نظر به نام متقاضی ثبت و تحت حمایت قانون قرار خواهد گرفت.

چنانچه موفق نشدید تا برند ، اختراع و یا طرح صنعتی خود را به ثبت برسانید ، به شما پیشنهاد می کنیم تا با مشاوران مجرب و کارآزموده موسسه حقوقی بازرگان به شماره های 02145518 و 09120253390 تماس حاصل فرمایید.

 

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بازار
اخبار روز بازار
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon