خون‌شریکی؛ روایتی مستند از رزمندگان غیر ایرانی دفاع مقدس

خون‌شریکی؛ روایتی مستند از رزمندگان غیر ایرانی دفاع مقدس

«از دشت لیلی تا جزیره مجنون» می‌خواهد روایتگری کند تا همه بدانند دو ملت ایران و افغانستان یگانه هستند. هم در خون شریک‌اند و هم در غم.

خبرگزاری تسنیم، معصومه خوانساری:

شاید اگر جایی بشنوید و بخوانید که مردم افغانستان در هشت سال جنگ ایران و عراق بعثی، دوشادوش رزمندگان ایرانی به فرمان امام خمینی(ره) و زیر پرچم اسلام در جبهه‌ها حضور داشته و به درجه‌ شهادت و جانبازی و یا اسیری هم رسیده‌اند؛ برایتان غیر قابل‌ قبول و تعجب‌آور باشد. مردمانی که معنی جهاد اسلامی را فراتر از مرزهای سیاسی خود می‌دانند و در جبهه‌های‌ایران، فلسطین و سوریه کنار  سربازان اسلام جنگیدند. «از دشت لیلی تا جزیزه ی مجنون» خاطره‌نوشت‌هایی از رزمندگان افغانستانی است که در طول جنگ تحمیلی، در جبهه‌ها کنار سربازان ایرانی به کارزار پرداختند.

جنگ احساس مسئولیت اخلاقی و سیاسی را که هر انسان آزاده‌ای باید در برابر استقلال و حاکمیت دولت متبوعش داشته باشد، بیدار می‌کند.  محمدسرور رجایی، در پیشخوان کتاب «نگاهی گذرا به مواجهه‌ افغانستان با کمونیسم، انقلاب و دفاع مقدس ایران» مخاطب را با  افغانستان و دوره‌های سیاسی و تاریخی این سرزمین مأنوس می‌کند تا در ادامه تأثیر کمونیست بر حکومت و آزادی مردم این سرزمین را شاهد باشیم و دلیل‌مندی مهاجرت راویان روایت کننده از هشت سال دفاع مقدس کشورمان را بشناسیم.  

کودتا و غارت تحت مضامین آزادی و رهانیدن ملتی، دستمایه‌ متجاوزان و نسخه‌پیچ‌های سیاسی شده که خود را منجی مردمانی می‌دادند که مورد ظلم جامعه مدنی و سیاسی خود قرار گرفته‌اند. در خاورمیانه‌ جنگ‌پرور و سیاسی، حکومت‌ها مادام برای حاکمیت خود و حفظ آرمان‌ها و خطوط مرزی به حق خود و با وجود جنگ‌های داخلی و حزبی و قومی،  با دشمنانی که از قاره‌ای دورتر، ادعای آزادی ملت‌ها را یدک می‌کشند، در ستیزند. ملت‌های اسلامی مرزها را محو و در کنار هم به فکر آزادگی بشر و  رشد و بالندگی آنها هستند. همه‌ مسلمانان تحت یک کلمه و به فرمان مراجع به جنگ با ظلم رفته و خطوط مرزی سیاسی و حکومتی برایشان بی‌معنا است. در این میان، سخت‌ترین عرصه، مقابله‌ مسلمان در مقابل مسلمان به نام اسلام است که انتخاب را سخت و راه را دشوار می‌کند. نمونه تاریخی این جنگ‌ها در زمان خلافت امام علی علیه‌السلام بوده و خیلی از مسلمانان راه را اشتباه انتخاب کردند. وجود سنبه‌های پُر زور غربی و سیاست‌های تفرقه‌اندازی به این رویدادها دامن زده و مسئله را سخت‌تر کرده است.

کسانی می‌توانند از این تفاصیل سیاسی گذر کنند که حقیقت را بشناسند. این کتاب به ما خواهد گفت رزمندگان افغانستانی با توجه به فقر نظامی و در بحبوحه‌ مسائل سیاسی و کودتا در کشورشان و رانده شدن و تحت تعقیب بودن از طرف دولت وقت، چگونه  با اختیار و انتخاب خود وارد جنگ و دفاع از مرزهای کشور اسلامی دیگر شدند که خود تابع آن نبودند.

در مقدمه کتاب و از زبان نویسنده می‌خوانیم: «این اثر حاصل 14 سال پژوهش است ... از برکت همین گفت‌وگوها تقریباً با تمام محورهای عملیاتی آشنا شده‌ام. می‌دانم که زاغه‌ شهید رستمی‌پور کجاست و چگونه با رشادت مبارزان هم‌وطنم و با اهدا کردن چند شهید دوباره احیا شده است. می‌دانم که آقای عزیز جعفری اگر چه امروز به دنبال آهن قراضه، کوچه‌ای جنوب تهران را در می‌نوردد، روزگاری در فتح حاج عمران، آرپی‌چی‌زن قهاری بوده است. می‌دانم حاجی نصرت، پیرمرد خوش‌برخورد روزگار ما، چگونه غرور سرد و پُر برف ارتفاعات کوه ریجاب را با همرزمانش آب می‌کرده است. این کتاب می‌خواهد روایتگری کند تا همه بدانند دو ملت ایران و افغانستان یگانه هستند. هم در خون شریک‌اند و هم غم.» همین روند و روحیه جهاد اسلامی در سال‌ها بعد در کشور بوسنی، فلسطین و سوریه هم پیش آمد و مسلمانان به دور از خط کشی‌های مرزی و تابعیت در جبهه‌های حق علیه باطل جنگیدند.

کتاب و ادبیات , ادبیات دفاع مقدس , امام خمینی(ره) , کشور افغانستان , دفاع مقدس ,

امام خمینی(ره) پس از پیروزی انقلاب در پیامی به مردم آزاده افغانستان گفتند: «اسلام مرز ندارد.»  همین کلام سرمشق خیلی از کسانی شد که بی‌ادعا مرزها را حذف کرده و به خاطر اسلام وارد صحنه شدند. سرور رجایی با توجه به حفظ اصالت متن و با حذف یا اضافه کردن کلمات افغانستانی، نثری ساده و شیرین را به روایت‌هایی جذاب اضافه می‌کند تا کتاب پیشِ رو به رغم تعداد صفحاتش خوش‌خوان باشد.

نویسنده در اولین خاطره کتاب، سراغ شهید ایرانی می‌رود که در جهاد افغانستان به شهادت می‌رسد و جنازه و قبرش به امانت می‌ماند. در بهسود  افغانستان. گفت‌وگو با برادر شهید بدون‌مرز «احمد رضا سعیدی» یکی از جذاب‌ترین فصل‌ها و خاطره‌های کتاب است که برادری و مودت شیعیان برای حفظ آرمان‌ها را نقش می‌زند.

کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» برگرفته از میثاق سربازان اسلامی است که خارج از مرزهای افغانستان به جهاد و جنگ در مقابل ستم ایستاده‌اند. محمدسرور رجایی پای خاطرات این مردان بی‌ادعا نشسته و با تحقیق مفصل و تدوین گفته‌هایشان در قالب تاریخ شفاهی به نوشتن کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» پرداخته که از طرف نشر «راه‌یار» در 528 صفحه چاپ و راهی بازار نشر شده است. در این کتاب می‌خوانیم که برادران افغانستانی با حکم جهاد امام خمینی(ره) به صحنه آمده و بدون چشم‌داشتی کنار سربازان ایرانی در مقابل دشمن بعثی ایستاده‌اند. مردمانی که سیاسیون کشور خودشان بازیچه‌ دست سردمداران قدرت در اروپا و امریکا هستند و به نام آزادی، خاک زرخیزش را به توبره می‌کشند و دولت‌هایی مثل طالبان و داعش را علم می‌کنند تا به نام اسلام و قرآن، شیعیان و اسلام را قتل‌وعام کنند. نویسنده با تکیه بر دیدگاه «اسلام مرز ندارد» به سراغ کسانی رفته که تحت همین پیام امام(ره)، خارج از وطن و بدون ثبت‌نام در بسیج یا احزاب جهادی، به پاسداری از اسلام پرداخته‌اند. در هر فصل این کتاب، با یکی از این دلاوردِلان آشنا شده و نحوه‌ آشنایی و ارتباط گرفتن نویسنده با راوی خاطره را می‌خوانیم. در انتهای روایت هر خاطره با عکس‌های به یادگار مانده به استقبال فصل بعدی می‌رویم.

با خواندن کتاب به یاد شهدای حرم کشور خودمان می‌افتیم که مجاهدت و افق دیدشان در حفظ اسلام  فراتر از خصوط مرزی و سیاسی بود و مجاهدت اسلامی و جهاد را بالاترین رکن زندگی خویش قرار داده‌اند. مردمانی که با هر ملیتی در دل تاریخ ثبت شده‌اند. این کتاب را به کسانی توصیه می‌کنم که توجهی به انتخاب‌های رزمندگان و شهدای مدافع حرم و فلسطین و یمن ندارند و معنای اسلام واقعی را درک نکرده‌اند.

علاقه‌مندان برای تهیه کتاب «از دشت لیلی تا جزیره مجنون» علاوه بر کتابفروشی‌ها، می‌توانند از طریق مراجعه به سایت Ammaryar.ir و یا صفحه مجازی این نشر به نشانی raheyarpub در اینستاگرام، اقدام به تهیه این کتاب کنند. نسخه الکترونیکی این کتاب نیز از طریق سایت و برنامه کتابخوان «طاقچه» در دسترس است.

انتهای پیام/

 

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
triboon
گوشتیران