گزارش/ "گردشگری کشور" قربانی تشتت تصمیمات مسئولان دولتی!
بعد از زیانهای فراوان صنعت گردشگری به واسطه شیوع ویروس کرونا، نمونه تناقض رفتاری مسئولان در تعطیلات عید فطر نمود یافت که از یک طرف وزارت میراث فرهنگی علاقهمند به افزایش تعطیلات این ایام بود و از طرف دیگر وزارت بهداشت از مردم میخواست به سفر نروند!
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ بعد از بحران کرونا یکی از اصلیترین صنایعی که با زیانهای فراوان روبهرو شد و در آستانه ورشکستگی قرار گرفت، صنعت گردشگری و صنایع وابسته به آن مانند صنایع دستی بود.
حالا که کرونا در وضعیت کنترل شدهای قرار گرفته، صنعت گردشگری در انتظار سیاستگذاران این حوزه است تا با تدابیر حمایتی اندکی از زیانهای فعالان این حوزه را جبران کرده و امکان ادامه فعالیت برای فعالان خرد این صنعت را فراهم کنند.
یکی از موانع اصلی برای به ثبات رسیدن تصمیمسازیها در حوزه گردشگری فقدان وحدت رفتاری مسئولان در مواجهه با بحران کرونا است؛ وزیر بهداشت و نهادهای وابسته به این وزارتخانه هنوز معتقدند که کشور باید در شرایط کنترل شده ادامه فعالیت دهد اما نهادهای اقتصادی و اجتماعی روند فعالیت زیرمجموعههای خود را به مرور در حالت عادی قرار دادهاند.
نمونه این تناقض رفتاری در تعطیلات عید فطر نمود پیدا کرد که از یک طرف وزارت میراث فرهنگی علاقهمند به افزایش تعطیلات این ایام برای رونق گردشگری بود و از طرف دیگر وزارت بهداشت از مردم میخواست تا به سفر نروند! استدلال هر کدام از این نهادها هم در جای خود قابل تأمل بود.
آنچه در تعطیلات عید فطر رخ داد نه به نفع وزارت بهداشت بود و نه به نفع گردشگری
از یک سو، وزارت بهداشت موظف به در نظر گرفتن جوانب احتیاط برای حفظ سلامت جامعه است و از طرف دیگر وزارت میراث فرهنگی و گردشگری باید به دنبال رونق این صنعت و سلامت روانی مردم باشد اما آنچه در این میاندر تعطیلات عید فطر رخ داد، نه به نفع وزارت بهداشت بود و نه وزارت میراث فرهنگی.
علیرغم هشدارهای وزارت بهداشت مردم به سفر رفتند و به دلیل عدم وحدت رویه در سیاستگذاریها و ممانعت از شکلگیری این تفکر که میان ارکان دولت اختلافی وجود دارد، وزارت میراث فرهنگی ورود جدی به مدیریت این سفرها نداشت بنابراین آنچه رخداد سفرهایی بود که در آن پروتکلهای بهداشتی به درستی رعایت نمیشد.
حال که این تجربه در سفرهای عید فطر به دست آمد بهتر است اگر نمیتوان مانع سفرهای مردم در تعطیلات شد حداقل شرایطی فراهم کرد که در کنار رعایت پروتکلهای بهداشتی رونق گردشگری هم در سایه این سفرها محقق شود.
وزارت میراث فرهنگی و گردشگری با همکاری وزارت بهداشت میتواند با ایجاد جشنوارهها و نمایشگاههای استانی شرایط حضور مردم را در این اماکن پیشبینی کند و حالا که مردم مقصدی مشخص در استانها پیدا میکنند امکان رعایت پروتکلهای بهداشتی در این محلها را پیشبینی کند.
لزوم همکاری بین دستگاهی در سفرهای مردم
برای اعمال کنترلهای بیشتر در سفرهای مردم نیاز به همکاریهای بین دستگاهی وجود دارد و تنها وزارت میراث فرهنگی امکان اعمال کنترلها را ندارد و باید شهرداریها، اتحادیهها و انجمنهای تخصصی، هواپیمایی کشور، حملونقل ریلی و جادهای و... به کمک این سیاستها بیایند.
شاید اگر این همکاریها در سیاستگذاری بیشتر بود امکان ایجاد زمانهای سفر برای سازمانهای مختلف در بازه زمانی متنوعتر فراهم میشد و در تعطیلات شاهد پیک مسافرت و افزایش احتمال همهگیری کرونا نبودیم. در این صورت فرآیند رونقبخشی به حوزه گردشگری هم مستمرتر و پویاتر میشد چرا که وقتی در یک بازه زمانی مشخص با پیک سفر مواجهیم و با توجه به ظرفیت محدود ارائه خدمات گردشگری به مسافران، این صنعت بخشی از مسافران خود را از دست میدهند و پتانسیل ایجاد شده به هدر میرود.
خدمات گردشگری امکان ذخیرهسازی ندارند
هر خدمت گردشگری محدودیتهایی دارد و یک حجم مشخص از تقاضاها را پاسخگوست و اگر حجم تقاضا بیش از آن چیزی باشد که قابلیت عرضه وجود دارد بخشی از این تقاضاها بی پاسخ مانده و در اصل این امکان درآمد از بین میرود؛ ولی اگر امکان سفر در بازه های زمانی متنوع تقسیم شود این مشکلات هم به وجود نخواهد آمد.
خدمات گردشگری برخلاف بسیاری از صنایع دیگر امکان ذخیرهسازی ندارند و باید در یک بازه زمانی مشخص مصرف شوند، به دلیل فقدان خاصیت ذخیرهسازی وقتی افزایش تقاضا پیش میآید عملا این ظرفیت ایجاد شده بعد از بازه زمانی مشخص از بین میرود.
انتهای پیام/