خائیز در آتش بی توجهی سوخت؛ اهتمام جدی مدیران لازمه عدم تکرار آتش سوزیهای مشابه
خائیز بهبهان از دیرباز به سخاوتمندی و سرسبزی تشبیه شده ولی در آتش سوزی اخیر ۵ روز در حریق سوخت و نشان داد برخی مدعیان محیط زیست فقط نظارهگر موضوع بودند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بهبهان، آتش سوزی اخیر خائیز در بهبهان 5 روز به طول انجامید که قلب زاگرس را سوزاند اما فریادرسی در پایتخت و مدیران ارشد بحران نداشت و در آتش بیمهری سوخت.
گروههای جهادی و نیروهای امدادی با دست خالی به جنگ اهریمن آتش رفته و در نقاط مختلف بر آن غلبه کردند و دچار صدماتی نیز شدند که روشن شد چنین مواردی با دستان توانای شهروندان حل میشود.
ضعف قانونگذاری، لجاجتهای کلان سازمانی از جمله مواردی بود که در مصاحبههای مختلف از سوی مدیران منابع طبیعی و محیط زیست به چشم میخورد اما آنچه بیشتر خود نمایی میکرد کمبود تجهیزات مدیریت بحران و محیط زیستی در بهبهان بود که به وضوح نمایان شد.
زاگراس متعلق به همه است و برای حل مشکلات آن در تلاشیم
نماینده حوزه انتخابیه مردم بهبهان و آغاجاری در نخستین روزهای حضور در بهارستان طی تذکری به وزیر کشور خواستار گسیل امکانات اطفاء حریق به خوزستان برای جلوگیری از گسترش حریق در زاگرس شد.
محمدطلا مظلومی در گفت و گو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: نشستی با حضور نایب رئیس مجلس، نمایندگان استانهای زاگرسنشین و مسئولانی از محیط زیست، وزارت دفاع و مراتع و آبخیزداری به منظور بررسی علت آتشسوزیهای دامنهدار در جنگلهای بلوط زاگرس برگزار شد.
وی با اشاره به لزوم اختصاص یک شماره تلفن سه رقمی جهت اطلاع رسانی سریع آتش سوزی در مراتع و جنگلها افزود: ایجاد چند پایگاه اطفاء حریق در منطقه زاگرس یکی از نیازهای اساسی بود که در این نشست مطرح و به تصویب رسید که انشالله پیگیریهای لازم انجام میشود.
نماینده مردم بهبهان و آغاجاری ضمن تقدیر از حضور خودجوش گروههای مردمی برای اطفا حریق خائیز بیان کرد: سازماندهی و تعیین گروههای جهادی و مردمی در صورت بروز آتش سوزی به جهت امداد رسانی در دستور کار آینده کمیسیون محیط زیست قرار میگیرد و به سرانجام مثبت کشیده خواهد شد.
وی با اشاره به اهمیت زیست بوم زاگرس و مراتع آن گفت: پس از تشکیل کمیسیون محیط زیست طرح یا لایحه جامع پیشگیری اطفاء حریق در زاگرس تدوین و برای تصویب به صحن مجلس آورده میشود تا خواستههای قانونی در آن مطرح شود.
مظلومی با اشاره به لزوم توجه ویژه به حل مشکلات محیط بانان تصریح کرد: پیش بینی تدابیر لازم جهت جبران خسارت وارده و افرادی که در اطفاء حریق دچار صدمه شدهاند نیز در دستور کار این نشست قرار گرفته و با موافقت حداکثری نمایندگان حاضر روبرو شد.
وی از تمدید قرارداد هوانیروز و دستگاههای امدادی خبر داد و عنوان کرد: بسیج یکی از نیروهای موثر در صحنه اخیر بود که مقدمات پیش بینی بودجه و اعتبار لازم برای موارد اطفاء حریق در سر فصل بودجه بسیج دیده شد البته تجهیز مدیریت بحرانهای شهرستانی نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
قانونگذار بازوی قوی ما است
یکی از فعالان مجازی شهرستان بهبهان درباره حادثه اخیر خائیز و واکنش کاربران مجازی درخصوص آن اظهار داشت: در فضای مجازی واکنشهای متعددی نشان داده شد که البته بعضا مغرضانه بود اما در لابه لای آن صحبت های قابل تاملی نیز دیده میشد.
وی افزود: آنچه بیشتر از همه به چشم میخورد مسئله ضعف قانونگذار در سالهای پیشین است که موجب سوختن زاگرس در آتش بی توجهی شد و حقیقتا محدود مسئولی به آن واکنش نشان داد.
این فعال مجازی بیان کرد: قانونگذاران باید نسبت به استقرار پایگاه اطفاء حریق و تقویت محیط بانان اهتمام جدی بورزد و درصدد حل این مشکلات اساسی باشد.
چه باید کرد!
در ایران به طور متوسط طی یک دوره 13 ساله حدود 16 هزار هکتار در سال طعمه حریق شده که بخش زیادی از آن جزو عرصههای مقطعی و چیزی حدود 4 هزار هکتار هم عرصههای جنگلی را شامل میشود.
در سالهای گذشته در بحث حریق سیاستهای اجرایی دیده شده و در سال 99 با توجه به بارندگیهای مناسب و بارانهای بهاری انتظار این بود که پوششهای جنگلی زیاد باشد. بنابراین احتمال افزایش آتش سوزی ها بوده و به طور قطع امسال سال سختی برای محافظان طبیعت و جنگلبانان در عرصههای منابع طبیعی کشور است.
در سال 99 سیاستهای جدیدی را تعریف و به واحدهای اجرایی فرستاده شده تا بر پایه بحث پیشگیری و توجه سازمان محیط زیست به این موضوع و با محوریت بومیان و ذینفعان منطقه گام مهمی برای کاهش آتش سوزیها برداشته شود.
از نمایندگان مجلس انتظار میرود با ارائه طرحهایی، کمبود اعتبارات و نیرو را در سازمان محیط زیست و مراتع جبران کنند تا بتوان به بهترین شکل از این مناطق حفاظت کرد.
مهدی مستوی
انتهای پیام/332/ ت