عقد قرارداد بد، «ستاره هفتم» فدراسیونِ تاج/ در روز روشن دروغ نگو!
افشای جزییات قرارداد مارک ویلموتس، نشان میدهد تمام ادعاها درباره خوب بودن و درس گرفتن از قرارداد کیروش، عاری از واقعیت بوده است.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، رونمایی از قرارداد عجیب مارک ویلموتس با فدراسیون فوتبال که در برنامه ورزشگاه شبکه پنج سیما رقم خورد، همه را شوکه کرد. یادمان نرفته که مهدی تاج، رئیس پیشین فدراسیون فوتبال در روزهایی که بحث جدایی ویلموتس مطرح شده بود، چگونه از این قرارداد دفاع کرد.
پس از اینکه یک نماینده مجلس قرارداد ویلموتس و دستیارانش را سه میلیون دلار اعلام کرد، تاج در تاریخ 15 آذرماه و در برنامه ورزش و مردم، با متهم کردن فاش کنندگان این رقم به تشویش اذهان عمومی، اعلام کرد قرارداد او زیر دو میلیون دلار بوده و قرارداد خوبی بسته شده است. (لینک مصاحبه)
با این حال انتشار جزییات قرارداد ویلموتس نشان داد برخلاف گفتههای رئیس پیشین فدراسیون فوتبال، قرارداد این مربی بلژیکی نه خوب بوده و نه زیر دو میلیون دلار، اما شاید تاج با قرار گرفتن در سمت دیگر ماجرا و به جای وکیل ویلموتس، از این قرارداد به عنوان قراردادی خوب یاد کرد، نه در جایگاه رئیس فدراسیون فوتبال ایران. خبرگزاری تسنیم در تاریخ 21 آبانماه و حدود سه هفته پیش از صحبتهای مهدی تاج، در گزارشی با عنوان "رقم واقعی قرارداد سرمربی تیم ملی فوتبال ایران" به رقم دو میلیون یورویی قرارداد ویلموتس اشاره کرده بود، اما با توجه به دست نیافتن به جزئیات قرارداد علاوه بر اشاره به این موضوع، به رقم دقیق دو میلیون و 250 هزار یورویی اشاره نشده بود.
آنچه از جزئیات این قرارداد میتوان به آن پی برد، نابخردی و کارنابلدی در تنظیم آن بوده است. حال اینکه چه افرادی در این ماجرا نقش داشتهاند، نیاز به بررسیهای بیشتری دارد، اما قطعاً نفر اولی که باید پاسخگو باشد، مهدی تاج است که مدافع قرارداد بود و میگفت از قرارداد کیروش درس گرفتهاند!
جالب اینجاست قرارداد سنگین ویلموتس فقط مبلغ 7 میلیون و 875 هزار یورو برای سه سال و نیم نیست، بلکه او طبق قرارداد پاداشهایی نیز دریافت میکرد. به طور مثال برای هر برد 6 هزار یورو و برای هر مساوی 3 هزار یورو که دریافت چنین مبالغی برای برد تیمهایی چون کامبوج و هنگکنگ، به همان اندازه جای تعجب دارد که رقم قرارداد او همه را شگفتزده کرده است.
انتقادات زیادی به دریافت بخشی از پاداش صعود تیم ملی به جام جهانی توسط کارلوس کیروش صورت گرفت، اما فدراسیون در قرارداد ویلموتس نیز دقیقاً تعهد داده 10 درصد از مبالغ دریافتی از فیفا را به سرمربی بلژیکی پرداخت کند. البته که موضوع پرداخت پاداش به ویلموتس به همین جا تمام نمیشود، بلکه فدراسیون تعهد داده بود 10 درصد پاداش بازیهای تیم ملی در جام جهانی را هم در همان ایام به ویلموتس پرداخت کند که هرکدام از این تعهدات، جای تامل بسیار زیادی دارد.
مهدی تاج، در زمان ریاستش بر سازمان لیگ به تاریخ 12 اسفند 92 با اشاره به تاکیدات سازمان بازرسی کشور در امور ورزشی و فدراسیونها و با استناد به ماده 104 قانون مالیاتهای مستقیم نامهای به باشگاهها ارسال کرده و خواهان این شده بود که در قراردادها حق پرداخت مالیات بازیکنان و مربیان را ندارند، حالا چطور شده که او به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال و در مقامی بالاتر از جایگاه قبلی خود، در قراردادی که با مارک یلموتس امضا کرده، حتی مالیات قرارداد این مربی را به عهده گرفته است. به ویلموتس اجازه داده شده بود تا بدون نیاز به تاییدیه فدراسیون فوتبال قرارداد اسپانسری داشته باشد و فقط درصدی از آن را به فدراسیون پرداخت کند، در حالی که میزان آن نیز معین نشده بود.
اجازه داشتن سه دستیار خارجی در کادرفنی تیم ملی برای ویلموتس، آن هم در شرایطی که انتقاد بزرگی به کیروش وارد بود که در 8 سال حضورش یک مربی ایرانی برای تیم ملی پرورش نداد، دیگر نکته عجیب قرارداد ویلموتس بود.
جالب اینجاست که مهدی تاج و البته برخی دیگر از مسئولان فدراسیون فوتبال بارها اعلام کرده بودند از قرارداد و رفتارهای کارلوس کیروش درس گرفتهاند و قرارداد خوبی با ویلموتس بسته شده است و حتی مهدی تاج به این مربی بلژیکی، لقب نجیب داده بود، اما انتشار قرارداد نشان میدهد هیچ کدام از این اظهارات درست نبوده و مربی نجیبی که رئیس پیشین فدراسیون از آن دَم میزد، وجود از ایران به فیفا شکایت کرد. این مربی بلژیکی در حالی قراردادی دو میلیون و 250 هزار دلاری به امضا رسانده که در ساحل عاج به عنوان آخرین تیمی که در آن فعالیت میکرد، حدود 700 هزار دلار دریافت میکرد. حالا هم پس از گذشت 6 ماه فعالیت و حداقل حضور در ایران، با شکایت به فیفا خواستار تمام مبلغ شده است.
در صورتی که ایران بازنده شکایت ویلموتس به فیفا باشد - که احتمال آن هم کم نیست- فدراسیون حدود 6 میلیون یورو دیگر به این مربی بدهکار خواهد شد. مربیای که پس از دو شکست مقابل بحرین و عراق، علاوه بر اینکه صعود تیم ملی به جام جهانی 2022 را به خطر انداخت، حالا فدراسیون فوتبال را در باتلاقی فرو برده که مدیرانش با قراردادی که بستهاند، آن را ایجاد کردهاند. قراردادی که رئیس و هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال که امضای همه آنها پای قرارداد است، به جای عذرخواهی و پاسخگویی، مدافع آن بودند و البته برخی از آنها همچنان هستند.
مهدی تاج و هیئت رئیسهاش، باید پاسخگو باشند که چگونه فوتبال ایران را در این وضعیت اقتصادی و دوران سخت معیشتی مردم، بدهکار مربیای کردهاند که حتی در مدت زمان قراردادش هم برای تیم ملی کاری انجام نداد. اگر نهادهای نظارتی و قضایی کشور واقعا به دنبال شفافیت و عدالت هستند، باید چنین پروندههایی را بررسی کنند. آیا این افراد نباید تاوان اشتباه خود را بدهند و در صورت پیروزی ویلموتس در پروندهاش در فیفا که احتمال آن هم زیاد است، بهتر نیست غرامت سنگین این قرارداد از سوی همین مدیران پرداخت شود؟
این البته اولین اتفاق بد در ماجرای عقد قرارداد با مربی خارجی در زمان مسئولیت رئیس پیشین فدراسیون فوتبال نیست. هنوز پرونده پاداش 200 هزار دلاری به کیروش بابت کسب عنوان سومی در جام ملتهای 2019 باز است آن هم در شرایطی که این مسابقات دیدار ردهبندی نداشت اما یا مدیران فدراسیون از این موضوع بیخبر بودند یا خودشان را به بیخبری زدهاند و اینچنین پروندهای دیگر برای ایران در فیفا باز کردند. فدراسیونی که به استناد به یک گزارش در سایت فیفا، خود را پنج ستاره نامید و از در و دیوار فدراسیون تا مرکز تیمهای ملی، پُر شده بود از نوشته «فدراسیون پنج ستاره» و البته مسئولانی که مرتب این موضوع را در تمام مصاحبههایشان تکرار میکردند و به هر بهانهای از پنج ستاره بودن فدراسیون حرف میزدند.
پیشتر و در تاریخ 14 مهر 98 با توجه به سیاست سکوت فدراسیون در مطلبی با عنوان «سکوت؛ ستاره ششم فدراسیون فوتبال» به این موضوع اشاره کردیم که به دلیل رویه اطلاعرسانی فدراسیون فوتبال، سکوت، ستاره ششم این فدراسیون شده و اکنون با توجه به گاف بزرگ در قرارداد کیروش و امضای قرارداد عجیب با ویلموتس باید گفت که عقد قرارداد بد، هفتمین ستاره فدراسیون ِتاج است که حتی مقابل دوربین در برنامه ورزش و مردم و در روز روشن، رقم قرارداد این مربی را درست نگفت، آن هم در شرایطی که نگفتن واقعیت از سوی مسئولان را کاری ناپسند عنوان کرده بود.
انتهای پیام/