دچارضعف کارشناسی در کاربردیکردن کتب درسی هستیم
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی گفت: برای کاربردی شدن کتابهای درسی در بُعد کارشناسی ضعف داریم همچنین معارف انقلاب اسلامی در کتب درج میشود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ حسن ملکی در نشست خبری با رسانهها اظهار کرد: از کتابهای درسی بهسوی بسته یادگیری حرکت خواهیم کرد؛ مبنای کار استاندارهای برنامه درسی ملی است و اگر مرحله اول درست انجام بگیرد و استاندارد مناسب تولید شود، زمینه برای تولید بسته یادگیری کارآمد شکل خواهد گرفت.
وی افزود: در سال تحصیلی 1400-1401 برای اجرای آزمایشی بستههای یادگیری آماده خواهیم شد که البته شامل همه بستههای یادگیری نخواهد بود؛ اگر بسته یادگیری اجرای آزمایشی نداشته باشد طبیعتاً از نظر برنامه درس ملی کار مطلوبی نیست.
ملکی تصریح کرد: تولید مواد آموزشی و رسانههای یادگیری با رویکرد بسته یادگیری مرحله بعدی اقدامات در سازمان است همچنین طراحی دورههای تحصیلی بهموازات تولید مواد آموزشی انجام میگیرد، دورههای تحصیلی توسط وزیر آموزشوپرورش ابلاغ شده است و برای عملیاتی کردن اهداف راهی جز دورههای تحصیلی نداریم.
وی با اشاره به اینکه یک اقدام مهم سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی که در دفتر انتشارات و فناوری آموزشی انجام شد، ایجاد شبکه ملی رشد است، بیان کرد: بهرهگیری از امکانات فضای مجازی برای ارائه محتوا به شبکه شاد مدنظر است چرا که باید بسته یادگیری آموزش مجازی داشته باشیم.
پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش در وضعیت ابهام
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی درباره وضعیت پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش عنوان کرد: پژوهشگاه در وضع فعلی آموزش و پرورش وضعیت مبهمی دارد و امیدوارم ابهام زدایی ساختاری و تشکیلاتی انجام شود؛ در وضع فعلی پژوهشگاه مطالعات وابسته به سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی است اما این وابستگی از ابتدا ساختاری نبوده و بیشتر به سازمان پژوهش الصاق شده است به همین دلیل این سازمان نتوانست استفاده مطلوب از ظرفیتهای علمی پژوهشگاه ببرد.
استقلال پژوهشگاه مطالعات در گروی موافقت سازمان اداری و استخدامی
ملکی ادامه داد: پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش هم نتوانست تعامل مناسب با سازمان پژوهش برگزار کند؛ هماکنون یک دیدگاه این است که پژوهشگاه مطالعات مستقل شود اما قبل از اینکه این کار انجام شود وزارت آموزش و پرورش باید موفق شود که سازمان اداری و استخدامی را راضی کند، فعلاً برای ما مشخص نیست وضعیت چگونه خواهد بود اما ساختار تشکیلاتی فعلی خود را منهای پژوهشگاه طراحی کردیم چرا که بارها وزیر آموزش و پرورش گفته است تصمیم دارد پژوهشگاه مطالعات را مستقل کند بنابراین در این حالت معنا ندارد در ساختار نوین سازمان پژوهش و برنامهریزی آمزوشی پژوهشگاه را ادغام کنیم.
وی بیان کرد: بنده اعتقاد دارم که پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش باید استقلال داشته باشد یا ادغام درستی انجام شود یعنی رابطه پژوهشگاه با سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی ساختاری باشد نه وضعیت الصاقی بنابراین وضع کنونی مطلوب نیست.
انتقاد از حذف معاونت پژوهشی استانها
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی با اشاره به اینکه در چارت سازمانی استانها اتفاقات نامناسبی افتاده است، متذکر شد: در ساختار جدید، معاونت پژوهشی آموزش و پرورش استانها تضعیف و حذف شده و آموزش و پرورش به بخشنامه دولت استناد میکند که باید تعداد معاونان کاهش یابد اما چرا به سراغ حساسترین معاونت رفتند که کارهای کیفی آموزش و پرورش در استانها به وسیله این معاونت باید محقق شود، تحول با ضعیف کردن تحقیق بیمعنا است.
سناریوی ترکیبی آموزش حضوری و مجازی برای سال تحصیلی جدید
ملکی درباره سناریوهای آغاز سال تحصیلی آینده، گفت: برای سال تحصیلی آینده سناریوی ترکیبی آموزش حضوری و مجازی را داریم و برای این کار در سازمان پژوهش و دفتر تألیف آموزشهای عمومی و متوسطه نظری یک الگو با نگاه ترکیبی باید آماده شود، حالت دوم این است شرایط به گونهای باشد که دانش آموزان اصلاً اجازه حضور در مدارس را نداشته باشند و در اینجا آموزشها با رویکرد مجازی خواهد بود و برای این منظور الگوی دیگری باید طراحی شود و بر روی هر دو الگوی ترکیبی و مجازی کار میکنیم و در این میان همسویی و هماهنگی با شبکه شاد نیز باید انجام شود.
وی با اشاره به اینکه پژوهش در عرصه آسیبهای اجتماعی نوپدید و نوین به شدت احساس میشود، عنوان کرد: نسبت به آسیبهای نوظهور چه آنهایی که فضای مجازی و چه آنهایی که در اثر برخی اختلالها و آسیبهای اجتماعی در دانشآموزان شکل میگیرد نیاز به مطالعه عمیقتر داریم. مسئله مهارتهای زندگی چیزی نیست که سازمان پژوهش بتواند از آن غافل شود.
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی اضافه کرد: موظف هستیم مهارتهای زندگی را در دورههای تحصیلی مختلف از طریق آموزشها و فعالیتهای فوق برنامه در دانشآموزان تقویت کنیم هم اکنون این ضرورت به طور مضاعف باید مورد توجه قرار بگیرد چون از ضعف مهارتها شاهد شکلگیری پدیدهها و آسیبهایی هستیم البته اینگونه نبوده است که قبل از انتصاب بنده از این مقوله غفلت کرده باشند، کتاب مهارت زندگی ویژه دختران و پسران را داریم که اگر محتوای آن را ملاحظه کنید کاملاً مهارتهای زندگی در آن لحاظ شده است مانند انتخاب همسر، زندگی مشترک، دوستیابی و ...
ملکی بیان کرد: اگر معلمان را با تغییر برنامههای درسی و تحولی در بسترهای یادگیری همراه نکنیم به اهدافمان نخواهیم رسید، برای آمادهسازی معلمان باید برنامههای جامعتری را داشته باشیم و برای این موضوع طراحیهایی انجام دادهایم.
درج معارف انقلاب اسلامی در کتابهای درسی
وی درباره درج معارف انقلاب اسلامی در کتابهای درسی گفت: در بخش فنی و حرفهای در کتابهای دانش فنی پایه در رشتههای زراعت، باغبانی، دامپروری، صنایع غذایی، ماشینهای کشاورزی، عملیات آزمایشگاهی در صنایع شیمیایی، دانش فنی پایه در رشتههای الکترونیک و مخابرات دریایی، مکانیک دریایی، تولید برنامههای تلویزیونی و متالوژی، معارف انقلاب اسلامی درج خواهد شد. در بخش نظری نیز در دروس آمادگی دفاعی، مطالعات اجتماعی، تاریخ 3 علوم انسانی و تاریخ معاصر نیز از جمله کتابهایی هستند که مباحث معارف انقلاب اسلامی و همچنین مباحثی درباره "شهید قاسم سلیمانی" در آن درج شده است.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی درباره ضرورت طرح معارف اسلامی در کتابهای درسی، عنوان کرد: به خاطر رسالت تربیتی از سالهای قبل به این مطالب توجه داشتیم و در سالهای اخیر به دلیل تأکید مسئولان نظام برای تربیت انقلابی و آموزش معارف انقلابی به دانشآموزان در این سازمان احساس مسئولیت شد درباره انقلاب اسلامی ایران مطالب بیشتری بیاورند. ما نباید بگذاریم روحیه انقلابی در دانشآموزان تضعیف شود و در ارتباط با مسائل بینالمللی که دشمنان علیه ما طراحی و تلاش برای اجرا دارند زیان ببینیم بنابراین یک راه بیشتر نداریم و قوی ترین راه روش تربیتی و فرهنگی است. با مطالب درسی میتوانیم روحیه انقلابی را در دانشآموزان تقویت کنیم.
ملکی ادامه داد: برای طرح محتوای انقلاب اسلامی، لطمهای به دیگر محتواهای درسی نخواهیم زد و سعی شده یک هماهنگی میان محتوای هر کدام از کتابها و مطالبی که قرار است گنجانده شود، وجود داشته باشد و قرار نیست از محتوای کتابها چیزی حذف شود. ممکن است جملات و عباراتی حذف شود تا این هماهنگی بهتر رخ دهد اما قرار نیست به ساختار کتاب ها لطمهای وارد شود.
خانوادهها نگران دیر رسیدن کتابهای درسی در اول مهر نباشند
وی با تاکید بر اینکه اول مهر در هیچ کتابی تأخیر نخواهیم داشت، تصریح کرد: شیوه توزیع اینترنتی و مبتنی بر تجاربی است که از سالهای قبل بدست آوریم همچنین آسیب شناسی شد تا اشکالات سالهای قبل را شناسایی کنیم یکی از راهها این است که در هر استان یک ستاد تشکیل داده و با مسئولیت مدیرکل استان و رئیس منطقه بحث سفارش کتابهای درسی را مدیریت کنیم. تاکنون ثبت سفارش کتابهای درسی بیش از 86 درصد دانشآموزان میان پایه انجام شده است و 9 میلیون و 751 هزار نفر ثبت سفارش کردهاند؛ خانوادهها به هیچ عنوان نگران اول مهر و رسیدن کتابهای درسی نباشند و ما برای توزیع اقدامات را انجام خواهیم داد.
سه پیش نیاز برای کاربردی شدن کتابهای درسی
رئیس سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی درباره کاربردی شدن کتابهای درسی گفت: ما هم اعتقاد داریم هرقدر کتابهای درسی کاربردی شوند و به زندگی دانشآموزان نزدیکتر، مطلوبتر است و هیچ خط قرمزی در سازمان پژوهش در بین هیچ مسئولی در این زمینه وجود ندارد تصور ما این است که به کاربردی کردن کتابهای درسی توجه داشته و به آن پرداختهایم. اما معتقدم کار از بُعد کارشناسی قوی نیست و کارشناسان قویتری نیاز است تا علم کاربردیتر شدن کتابهای درسی را داشته باشند و از این بابت مشکل داریم.
ملکی ادامه داد: برای کاربردی کردن کتابهای درسی الزامات کار را به درستی یک بار بازنگری و بازبینی میکنیم تا کاربردی شدن کتابها وضع مطلوبی پیدا کند و در این رابطه به سه شرط نیاز است نخست بحث نیازسنجی است که باید با پژوهشهای مختلف آن را تقویت کنیم و هرقدر نیاز دانشآموزان را بهتر بفهمیم به زندگی آنها نزدیک میشویم. در فضای نوین تلاش ما این است در برخی کتابهای درسی کاربردیتر کردن را تاجایی که میتوانیم پیش ببریم که در برخی موارد موفق بوده و در برخی جاها خیر.
وی یادآور شد: موضوع دوم آموزش معلمان در راستای کاربردی کردن محتوا و موضوع سوم آمادهسازی کارشناسانی است که صلاحیت لازم را داشته باشند و از بُعد کارشناسی کار سختی است چرا که یک کارشناس ممکن است عالم باشد اما سیاست اجرا را نداشته باشد.
انتهای پیام/