گزارش ویدئویی| باغ موزه دفاع مقدس زنجان چشم به راه اعتبار/ پروژه ارزشمندی که با گذشت ۱۱ سال هنوز خاک میخورد
گروه استانها ـ باغ موزه دفاع مقدس زنجان با گذشت ۱۱ سال به دلیل عدم اختصاص اعتبار و عدم توجه بسیاری از مسئولان استانی به این امر مهم، هنوز دارای پیشرفت آن چنانی نیست
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، دفاع مقدس یکی از بخشهای مهم تاریخ ایران است که علاوه بر بُعد نظامی، ابعاد مختلف فرهنگی و سیاسی دیگری نیز داشته است که باید حفظ شده تا به نسلهای آینده نیز برسد.
برای رسیدن به این هدف با همت بخشهای درگیر در دفاع مقدس فضاهای مختلفی تدارک دیده شده تا میراث گرانسنگ دفاع مقدس را از یک سو بازسازی و نگهداری کنند و از سوی دیگر همان حال و هوا و روحیات جهادی را به جوانانی که فضای جنگ و دفاع مقدس را درک نکردهاند منتقل سازند.
در این راستا و رسیدن به این اهداف، باغ موزههای دفاع مقدس میتوانند یادگاری از دوران تجاوز دشمن به خاک ایران باشند که این تجاوز با سلحشوری و رشادت بهترین فرزندان این آب و خاک ناکام ماند. میراثی ماندگار که با بهره گیری از بهترین و آخرین تکنولوژیهای روز بهترین فضا را می تواند برای معرفی فرهنگ پایداری به نسل امروز مهیا کند.
تاریخی که روایت آن در کتابها، تلویزیون و سینما نتوانسته فرهنگ ایثار و شهادت را به درستی به نسل امروز منتقل کنند در حالی که برخی کشورها در مورد وقایعی چنین، آنچنان حماسه سرایی و داستانسرایی می کنند که گویی قهرمانان آنان قدرتهایی ماورایی داشتند حال آنکه مرور شجاعتها و ایثارگریهای رزمندگان ایران نشان میدهد دلاورمردیها و خلوص نیت آنان بیهمتا بوده و اکنون نیز باید یاد همه آنها را با تمام توان زنده نگاه داشت و داستانهای آن را نسل به نسل منتقل کرد.
با تمام آن چه که گفته شد، استان زنجان نیز با تقدیم 3 هزار شهید به نام غواصان دریادل شهرت یافت غواصانی که در طول هشت سال دفاع مقدس در بسیاری از عملیاتهای آب و خاکی خط شکن بودند، اما با گذشت چندین دهه و با داشتن میراث با ارزشی از شهیدان در زنجان هنوز باغ موزه دفاع مقدس این استان تکمیل و مورد بهره برداری قرار نگرفته است! مجموعهای که باید برای آشنا کردن جوانان این خطه سالهایی پیش از این به بهره برداری میرسید اما بعد از گذشته بیش از یک دهه هنوز هم بی حاصل است.
کار مطالعاتی باغ موزه دفاع مقدس در استان زنجان در سال 88 کلید خورد و در سال 89 در منطقه تفریحی و گردشگری گاوازنگ شهر زنجان در زمینی به مساحت 22 هکتار کلنگزنی شد اما پس از گذشت نزدیک به 11 سال این پروژه هنوز تکمیل و به بهرهبرداری نرسیده است.
حالا موضوعی که در این گزارش باید بررسی شود این است که چرا چنین مجموعه با ارزشی آن طور که باید در طی سالهای متمادی مورد توجه مسئولین امر استانی نبوده و پیشرفت چندانی نداشته است؟ چه ارگانهایی برای به ثمر نشستن این مجموعه دخیل بودند که هنوز اقدامی در این راستا انجام نداده و خود را از انجام هر گونه اقدام کمکی کنار زده اند؟ آیا تکمیل باغ موزه دفاع مقدس با وجود تقدیم سه هزار شهید نباید یکی از اولویتهای این استان بود و یکی از مکان های جذاب گردشگری محسوب می شد؟
برای پاسخ به سوالات بالا در ابتدا باید گفت تکمیل نشدن باغ موزه شهدا موجب شده تا زنجان با داشتن فرهنگ و آثار غنی از شهادت، عملا از داشتن چنین فضای فرهنگی محروم مانده باشد.
قاسم محمدی، مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان زنجان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در رابطه با عدم تکمیل این پروژه اظهار داشت: بر اساس هدفگذاری انجام شده باید فاز اول باغ موزه دفاع مقدس زنجان در سال 1400 مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
وی افزود: در حال حاضر این پروژه با پیشرفت فیزیکی 52 درصدی در مرحله دیوار کشی و تیغه بندی قرار دارد و پیمانکاران در حال انجام عملیات اجرایی هستند.
به گفته این مسئول نوسانات قیمتی که در بازار وجود دارد یکی از عوامل در عدم پیشروی پروژه است زیرا برآورد اولیه برای تکمیل پروژه باغ موزه دفاع مقدس، ده میلیارد تومان پیش بینی شده بود، اما قیمت تمام مصالح روزانه حتی با افزایش صد درصدی در نوسان است که همین مسئله موجب می شود تا مداوم صورت وضعیت جدید برای برآورد قیمت ها اعلام شود.
قاسم محمدی با بیان این که پروژه باغ موزه دفاع مقدس یک پروژه ملی استانی محسوب میشود، اظهار داشت: این پروژه به نام مرکز فرهنگی و موزه دفاع مقدس استان در حال ساخت است و تنها در مرکز استان احداث می شود.
این مسئول با بیان این که سرانجام رسیدن این پروژه نیازمند همکاری تمام مسئولین امر استان از جمله استاندار، فرماندار، شهردار، اعضای شورای شهر زنجان است، افزود: در بیش از 20 استان کشور پروژه های باغ موزه دفاع مقدس توسط همراهی تمام مسئولان امر استانی تکمیل و مورد بهره برداری قرار گرفته است و در استان زنجان نیز همراهی و همدلی تمام مسئولان را می طلبد.
مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان زنجان ادامه داد: میزان اعتباری که از تهران به این موضوع اختصاص مییابد بسیار ناچیز است و برای به سرانجام رسیدن چنین مجموعه گستردهای با 22 هکتار مساحت، نیازمند اعتبارات بومی و استانی هستیم و از سویی دیگر برای احداث ساختمان مرکزی فرهنگی پروژه با مساحت 6 هزار متر مربع نیز نیازمند همیاری و همکاری همهجانبه چندین ارگان هستیم.
این مسئول اشارهای به جلسه مشترک استاندار زنجان با وزیر دفاع زد و گفت: در آن جلسه امیر حاتمی قول مساعدت به این پروژه را دادند و اگر روند تخصیص اعتبارات از وزارت دفاع کمی با سرعت بیشتری پیش رود بسیاری از مشکلات را میتوانیم حل کنیم.
وی در ادامه گریزی به مبحث جدیدی زد و گفت:در برخی از شهرستانهای استان، یادمانهای شهدای گمنام وجود دارد که با عنایت شهدا، ساخت و سازها و بودجه تزریق میشود ولی دو یادمان شهدا در دو شهرستان سلطانیه و نیکپی از حدود چهار سال گذشته آغاز شده ولی تاکنون تکمیل نشده است.
قاسمی خاطرنشان کرد: هر دو این پروژهها بعد از گذشت بیش از چهار سال باید به طور کامل مورد اجرا و بهرهبرداری قرار میگرفتند اما متاسفانه این یادمان شهدا خصوصا در شهرستان سلطانیه به حال خود رها شده و پیشرفتی در آن مشاهده نمیکنیم و در این ارتباط باید مسئولین شهرستان سلطانیه در عدم پیشرفت پروژه پاسخگو باشند زیرا تا حال حاضر باید این پروژه به اتمام میرسید اما هنوز به مرحله عملیات اجرایی هم نرسیده است.
رضا عسگری، فرماندار زنجان نیز در گفتوگو تسنیم توپ را به زمین شهرداری انداخت و گفت: برای اتمام پروژه باغ موزه دفاع مقدس استان، علاوه بر اختصاص اعتبارات ملی، شهرداری زنجان باید بخشی از اعتبار این پروژه را تامین کند.
این مسئول خاطر نشان کرد: با توجه به تشکیل ستاد یادواره شهدای استان، در حال آمادگی برگزاری آن برای سالهای پیش رو هستیم و یکی از الزامات مورد نیاز نیز تکمیل پروژه باغ موزه دفاع مقدس است اما این پروژه در سالهای اخیر با کندی پیش رفته است و با این وجود ما اعلام میکنیم که با تمام ظرفیتها کمکرسان این پروژه خواهیم بود.
عسگری با اشاره به این که اعتبارات شهرستانی نیز به طور کامل در اختیار اداره حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس قرار داده میشود، تصریح کرد: تصمیمگیری در ارتباط با صرف اعتبار در پروژههای مربوطه بر عهده ارگان ذیربط خواهد بود و فرمانداری نیز در تلاش است تا این پروژه هر چه سریع تر تکمیل شده و مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
عباس راشاد، رئیس شورای شهر زنجان در ارتباط با پروژه باغ موزه دفاع مقدس زنجان به خبرنگار تسنیم گفت: طی دوره شورای چهارم و پنجم مدارکی مبنی بر این که پروژه مذکور نیازمند همراهی شهرداری و اعضای شورای شهر است توسط مدیر کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان ارائه شد و درخواست معقولی بود زیرا در بسیاری از استان ها باغ موزه دفاع مقدس به دست شهرداریها احداث شده است.
وی افزود: طی سال 98 در ایام بودجه ریزی سعی شد تا به پروژه مذکور اعتبار پیشبینی شود اما متاسفانه حوادثی که طی سال گذشته در شهرداری زنجان رخ داد، موجب شد تا بسیاری از برنامهریزیها طبق مصوب پیش نرود با این که یک میلیارد و دویست میلیون تومان اعتبار برای این امر اختصاص یافته شده بود اما طی سال گذشته در جذب این اعتبار موفق نشدیم.
رئیس شورای اسلامی شهر زنجان افزود: متاسفانه تلاشهای بسیای شد تا با خرید سنگ به مبلغ یک میلیارد تومان و تحویل آن به باغ موزه، کمکی در اجرای پروژه داشته باشیم اما این امر نیز محقق نشد.
حال با تمام آن چه که گفته شد باغ موزه 11 ساله زنجان که هنوز در نیمه راه است برای این که تکمیل شود و مورد بهرهبرداری قرار گیرد دلسوزی و همراهی تمام مسئولین امر استانی را میطلبد تا بتوان قطرههایی از اعتبارات استانی را برای این موضوع جذب کرد و در راستای پیشبرد این هدف ارزشمند در پیش گرفت.
گزارش از زهرا بیات و امیرحسین ناسوتی
انتهای پیام/ش