گزارش|تحولات منطقه و اهمیت سفر همزمان ظریف و لاوروف به ترکیه

گزارش|تحولات منطقه و اهمیت سفر همزمان ظریف و لاوروف به ترکیه

شواهد نشان داده که در پرونده‌های مهم و حساسی همچون سوریه، ترکیه نمی‌تواند بدون تعامل و همکاری با دو شریک مهم آستانه، اهداف خود را پیش ببرد و در لیبی نیز چنین موقعیتی در برابر روسیه دارد.

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، پس از آنکه دیپلماسی به شکل دیدار حضوری و سفر دیپلماتها به کشورهای مختلف جهان به خاطر شیوع گسترده ویروس کرونا به مدت چند ماه تعطیل شد حالا رفته‌رفته دستگاه دیپلماسی کشورهای جهان وارد روند عادی سازی شدهاند و سفرها آغاز شده است. 

یک هفته پیش بود که ترکیه میزبان فائز السراج نخست وزیر دولت وفاق ملی بود و امروز نیز این کشور سه مهمان برجسته دارد که قرار است در مورد چند مساله سیاسی مهم منطقه، گفت‌وگو کنند. امروز دستگاه دیپلماسی ترکیه مهمان سه وزیر مهم منطقه است و انتظار می‌رود نتایج گفت‌وگوهای امروز بر تحولات پیش‌رو تاثیر مستقیم بگذارد.
بر اساس اطلاعاتی که در رسانه‌های ترکیه منتشر شده، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، سرگی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه و سرگی شویگو وزیر دفاع این کشور، مهمان مولود چاووش اوغلو و همکاران او هستند. البته آنگونه که منابع دیپلماتیک تهران و آنکارا خبر دادند گفت‌وگوهای ظریف با مقامات ترکیه، مفصل‌تر و طولانی‌تر خواهد بود.

ظریف هفته آینده به آنکارا و مسکو سفر می‌کند

سفر وزرای خارجه و دفاع روسیه به ترکیه

سردار پاکپور ادعای مقام ترکیه‌ای را رد کرد|"پ‌ک‌ک" در داخل خاک ایران حضور ندارد

اهمیت سفر ظریف
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در شرایطی به ترکیه می‌رود که روند عادی سازی تدریجی کرونا منجر به بازگشایی مرزهای زمینی بین ایران و ترکیه شده و دو کشور قرار است در چارچوب ادامه همکاریهای اقتصادی و بازرگانی به فعالیت‌های متقابل ادامه دهند و انتظار می‌رود که در آیندهای نزدیک سفرهای هوایی نیز بدون دردسر انجام شود.
یکی از چالش‌هایی که طی روزهای اخیر توجه رسانه‌های ترکیه و ایران را به سوی خود جلب کرد، اظهارات ناشیانه و خام وزیر کشور ترکیه سلیمان سویلو بود.

سویلو پس از پرواز با بالگرد نظامی بر فراز مرز زمینی ایران و ترکیه به یک خبرنگار مصاحبه کرده و در لابلای سخنان خود ادعاهای بی اساسی را علیه ایران مطرح و اعلام کرد که نزدیک به یکصد نفر از نیروهای تروریست پ.ک.ک به داخل مرزهای ماکو گریخته‌اند و ایران در مقابل آنها واکنشی انجام نداده است!

البته سخنان سویلو با واکنش دقیق و مناسب سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روبه‌رو شد و آن را مصداق بی مسئولیتی و کم اطلاعی دانست.
علاوه بر اهمیت شراکت ایران و ترکیه در قالب گروه 3 جانبه آستانه در کنار روسیه، روابط دوسویه بین تهران و آنکارا دارای پس زمینه تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ارزشمندی است که طرفین برای حفظ ابعاد مختلف همکاری‌ها تلاش می‌کنند و انتظار می‌رود که همفکری و هماهنگیهای دقیق بین مسئولان سیاسی و امنیتی ایران و ترکیه، بتواند نه تنها بر ثبات و پایداری در سوریه بلکه بر دیگر تحولات منطقه نیز به شکل مثبت تأثیر بگذارد و علاوه بر این، در حوزه‌های اقتصادی، بهداشت و سلامت و امور دانشگاهی و فرهنگی، شاهد همکاری‌های گسترده بین این دو کشور مهم اسلامی منطقه باشیم.

لاوروف و شویگو چه در چمدان دارند؟
لاوروف و شویگو وزرای امور خارجه و دفاع روسیه در شرایطی به ترکیه می‌روند که در تحولات میدانی لیبی، تا حد مشهودی، ورق به نفع آنکارا برگشته است. امروز بسیاری از روزنامه‌های ترکیه از این موضوع خبر دادند که یکی از ژنرال‌های مهم طرفدار حفتر، توسط سربازان تحت امر دولت وفاق ملی دستگیر شده و این به معنای تضعیف یکی از جناح‌های مهم نظامی حفتر در گستره لیبی است.
سفر وزیر امور خارجه و وزیر دفاع روسیه به ترکیه پس از آن است که تاکنون با وجود مشکلاتی که کرونا پدید آورده، چندین دور مذاکره حضوری و غیرحضوری بین مسئولین اطلاعاتی و امنیتی آنکارا و مسکو صورت گرفته و در این دیدارها، در مورد چند و چون مدیریت پرونده لیبی، مسکو و آنکارا با هم چانه‌زنی کرده‌اند.
هنوز اطلاعات روشنی از چند و چون توافق و احتمال معامله سیاسی و نظامی بین ترکیه و روسیه در دست نیست. اما با توجه به این که هفته گذشته، هیاتی از طرف دولت وفاق ملی لیبی با وساطت و میانجیگری اردوغان به مسکو رفته و با مقامات روسیه دیدار کرده، لذا میتوان چنین استنباط کرد که ترکیه و روسیه در مورد آینده لیبی، به توافق نزدیک می‌شوند.

اما در این میان، مسائل و موانعی وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از نحوه واکنش ترکیه به رویکردهای سیاسی و دفاعی مصر و یونان در شرق مدیترانه و همچنین ابعاد توافق امنیتی - دریایی در پرونده لیبی.

روشن است که مقامات روسیه با درک روشنی که از منافع ترکیه در حوزه انرژی و همکاری دفاعی و امنیتی با کشورشان دارند تلاش می‌کنند از ترکیه امتیازات بیشتری بگیرند و پرونده را به سمت و سویی ببرند که ترکیه، مجالی برای تحرکات خودسرانه نداشته باشد.

در پایان باید گفت، با وجود تمام رقابت‌ها و برخی تنش‌های جزئی و گهگاهی، سیر روابط سیاسی و اقتصادی بین ترکیه و ایران در سالیان گذشته از روند مطلوبی برخوردار بوده است. همچنین اشتراک همکاری سیاسی، دیپلماسی و امنیتی بین تهران، مسکو و آنکارا، باعث شد که بسیاری از معضلات سیاسی، حقوقی و امنیتی منطقه، بدون نیاز به مداخله آمریکا و اروپا حل شوند که این خود یکی از مهم‌ترین نتایج و دستاوردهای همکاری منطقه‌ای بین این 3 قدرت مهم منطقه است.

در چند سال اخیر، آنکارا گهگاه تلاش کرده تا با کنار نهادن بسیاری از بایسته‌ها و قواعد حقوق بین‌الملل، در منطقه دست به تحرکات غافلگیر کننده بزند. اما واقعیت این است که شرکای آستانه، به همان اندازه که در چارچوب همکاری‌های منطقه‌ای، شریک و در حال تعامل هستند، باید چهارچوب کلی امنیت و ثبات منطقه را نیز با حس مسئولیت پذیری و پایبندی به حقوق و حاکمیت کشورها، ارزیابی کنند.

لذا با تحلیل رویدادهای گذشته میتوان گفت، شواهد نشان داده که در پرونده‌های مهم و حساسی همچون سوریه، ترکیه نمی‌تواند بدون تعامل و همکاری با دو شریک مهم آستانه، اهداف خود را پیش ببرد و در لیبی نیز چنین موقعیتی در برابر روسیه دارد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
خانه خودرو شمال
میهن
گوشتیران
رایتل
triboon
طبیعت