گزارش تسنیم از حرف تا عمل منتخبان مجلس: نمایندگان تهران ودیعه مسکن میگیرند؟/ نظر غیرعلنی ۱۲ نماینده را بخوانید
خبرنگار پارلمانی تسنیم در گفتگو با ۱۲ نفر از نمایندگان تهران، از آنها سوال کرد که آیا ودیعه مسکن مجلس را دریافت میکنند یا خیر؟ این نمایندگان بدون ذکر نامشان به این سوال پاسخ دادند.
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، ازجمله موضوعاتی که همواره در ادوار مختلف مجلس مدنظر هیئترئیسه قرار دارد، اسکان نمایندگان در شهر تهران است. نمایندگانی که در شهرهای مختلف انتخاب می شوند، بخشی از وقتشان را برای حضور در جلسات علنی و کمیسیونهای تخصصی در شهر تهران صرف میکنند،که این مسئله نیازمند اسکان در پایتخت است.
براساس این گزارش، سابقه ادوار گذشته مجالس نشان داده که هیئترئیسه غالباً راهکارهایی برای اسکان نمایندگان مجلس در شهر تهران، جهت سهولت در دسترسی به ساختمان بهارستان در نظر گرفته که از جمله آنها میتوان به تحویل موقت مسکن به نمایندگان و یا پرداخت مبلغی به عنوان ودیعه جهت تهیه مسکن استیجاری اشاره کرد.
البته در هر دو مورد (چه تحویل مسکن و چه پرداخت ودیعه)، مبلغ و یا ملک به صورت موقتی در اختیار نمایندگان قرار میگیرد و آنها موظفاند پس از پایان دوره نمایندگی آن را به مجلس برگردانند؛ رقم ودیعه مسکن نیز برای نمایندگان در ادوار مختلف متفاوت بوده است، به طوری که در ابتدای آغاز به کار دوره دهم، رقمی بین 250 تا 300 میلیون تومان و در دوره یازدهم حدود 200 میلیون تومان برای این منظور در نظر گرفته شده است، اما آن طور که حجتالاسلام علیرضا سلیمی عضو هیئترئیسه مجلس به خبرنگار خبرگزاری تسنیمگفته است، "طبق تصمیم این هیئت، ودیعه خانه و خودرو به نمایندگانی که در تهران خانه دارند و یا اینکه نمایندگانی که خودرو دارند، مبالغی برای اجاره خانه و یا خرید خودرو داده نشود".
چندی پیش در اولین روزهای مجلس یازدهم پویشی به راه افتاده و برخی نمایندگان تهران اعلام کردهاند که قصد ندارند ودیعه مسکن را دریافت کنند، زیرا معتقدند نمایندهای که در تهران سکونت دارد، نیازی به تأمین مسکن ندارد.
به اعتقاد برخی دیگر، لزوماً نماینده تهران بودن، دلیلی بر عدم نیاز به مسکن استیجاری برای اسکان در پایتخت نیست و میبایست از ودیعه مسکنی که مجلس در اختیارشان قرار میدهد، استفاده کرد.
پیش از نگارش این گزارش، تصور این بود که قاطبه نمایندگان تهران با دریافت ودیعه مسکن مخالف و از دریافت آن امتناع خواهند کرد؛ اظهارات برخی نمایندگان در فضای مجازی نیز بر این باور دامن میزد.
در همین رابطه خبرنگار تسنیم با 12 نفر از نمایندگان تهران تماس گرفته و جویای نظر آنها درباره دریافت ودیعه مسکن شد.
از آنجا که اکثر قریبب به اتفاق آنها تمایلی به مصاحبه و انتشار نامشان نداشتند، اظهار نظرشان بدون درج نام منتشر میشود:
1-"درباره ودیعه مسکن نمایندگان صحبتی ندارم."
2- به اعتقاد بنده نمایندگان هزینههایی دارند که باید برای جلوگیری از فساد نماینده این هزینهها از سوی مجلس تأمین شود، اگر قرار بر این باشد که نمایندگان تهران این ودیعه را دریافت نکنند، باید در مجمع نمایندگان تهران درباره این موضوع تصمیمگیری شود".
3-"درباره ودیعه مسکن اطلاعات دقیقی ندارم و باید در موقع خودش صحبت کنیم، درباره این موضوع مطلبی «از قول بنده» نقل نشود".
4-"درباره ودیعه مسکن ورود نکنید، اگرچه خودِ بنده با توجه به اینکه در تهران منزل دارم، اما به این موضوع ورود نکنید".
5- "نباید پویشی برای نگرفتن ودیعه مسکن مطرح میشد، زیرا ممکن است برخی نمایندگان تهران به این ودیعه نیاز داشته باشند، اما در جوی که برای نگرفتن ایجاد میشود، گرفتار شده و از گرفتن آن امتناع کنند و برای نیازشان به راههای دیگری متوسل شده و یا از رانتهای دولتی استفاده کنند که این مانع تقویت نظارت نمایندگان بر دولت و وزرا میشود؛ پیشنهاد میکنم شما هم پختهتر و کارشناسیشده به موضوع ورود کنید، مثلا ممکن است نماینده تهران هستم، ساکن شهرستان دیگری باشد، بالاخره خانهای باید در تهران داشته باشد، بدون منزل در تهران که نمیشود."
6- "فعلا درباره ودیعه مسکن نمایندگان صحبت نمیکنم".
7- "بنده اعلام کردهام که نیازی به ودیعه مسکن مجلس ندارم، زیرا در تهران خانه دارم، اما بهتر بود کسی که میخواهد از دریافت آن انصراف دهد، اقدامش را علنی نکند تا برای نمایندگانی که میخواهند بگیرند، دردسر درست نشود".
8- "برخی از نمایندگان تهران در حال حاضر اجارهنشین هستند و در حالی که شغل نمایندگی را دارند، طبعاً رفت و آمد به منزل آنها بیشتر میشود که خانه فعلیشان کفاف شرایط فعلی آنها را نمیدهد، اخیرا مباحثی مطرح شد مبنی بر اینکه آنهایی که لازم ندارند ودیعه را نگیرند که این اقدامی پسندیده است، اما قرار نیست ما جویّ راه بیندازیم که آنهایی که نیاز ندارند از این مسکنها استفاده نکنند، ضمن اینکه مسکنهایی که از سوی مجلس برای وکلای ملت در حال آماده شدن است، آنهایی که لازم دارند، می توانند استفاده کنند، امتیازی است که در اختیار نمایندگان قرار میگیرد".
9- "این ودیعه باید ویژه مسکن مطرح شود، به نظر بنده اگر استفاده دیگری از آن شود، یعنی اگر نمایندهای بخواهد به عنوان حقوق و دستمزد و غیر از مسکن استفاده کند، کار درستی نیست، اگر نماینده قبلاً سابقه نمایندگی داشته و این ودیعه را اخذ کرده، دیگر نباید آن را بگیرد و به عبارتی از این امتیاز و فرصت استفاده کرده است، ترجیحاً نباید بگیرد، مگر اینکه نماینده عنوان کند که قبلاً خانه اجاره کرده و در حال حاضر هم میخواهد اجاره کند و هزینهها بالاتر رفته و طبیعتا کمکهزینه میخواهد".
10- "نمایندهای که با این ودیعه خانهای اجاره میکند، طبیعتاً این ودیعه ماهانه، هزینه و تمام میشود، اما اگر به عنوان ودیعه مسکن میپردازد، باید آن را در پایان دوره نمایندگی برگرداند".
از این میان، 3 تن از نمایندگان نیز به صراحت گفتند که ودیعه مسکن را دریافت نخواهند کرد.
در ابتدای این گزارش نیز آورده شد که شاید از یک منظر منطقی باشد که مجلس شورای اسلامی لااقل برای نمایندگان مقیم شهرستان که در تهران منزلی ندارند، تسهیلاتی را در نظر بگیرد. یا اگر نمایندهای در تهران در حال حاضر مسکن ندارد و وضعیت او نیز به گونهای است که پرداخت اجاره در یک بخش متوسط به پایین تهران هم در توان او نیست کمک هزینهای انجام شود. با این حال بسیاری از خبرنگاران و ناظران بیرونی هنوز نتوانسته منطقی برای دریافت ودیعه مسکن توسط کسانی که در تهران مسکن مستقل دارند پیدا کند!
خبرگزاری تسنیم در روزهای آینده نظر تعداد بیشتری از نمایندگان را جویا خواهد شد.
انتهای پیام/