گزارش| آیا ورزشکاران در هنگام ورزش کردن باید از ماسک استفاده کنند؟
گروه استانها ـ بالا گرفتن شیوع ویروس کرونا در کشور موجب کاهش فعالیتهای عمومی و ورزشی شده و ورزشدوستان مجبورند برای حفظ سلامتی خود از حضور در مکانهای پر خطر پرهیز کنند، در این گزارش به چگونگی انجام ورزش در ایام کرونا پرداختهایم.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، شیوع ویروس کرونا زندگی و فعالیتهای همه اقشار جامعه را به نوعی تحت تاثیر خود قرار داده است؛ ورزشکاران نیز از این قائده مستثنی نمیباشند چراکه این ویروس برای فعالیتهای بدنی آنها محدودیتهایی ایجاد کرده است.
در ابتدای شیوع این ویروس، فعالیتهای ورزشی و باشگاهها در کشور بهمنظور جلوگیری از شیوع بیشتر کرونا تعطیل شد، اما در اواسط اردیبهشت ماه برخی از رشتهها و باشگاههای ورزشی فعالیت خود را با شرط رعایت پروتکلهای بهداشتی، از سر گرفتهاند.
چندی پیش متخصصان در پی یافتههای آزمایشی بر روی تردمیل با و بدون ماسک، اعلام کردند که استفاده از ماسک هنگام ورزشهای شدید موجب کاهش عملکرد شناختی و تنفس میشود که باعث نگرانی ورزش دوستان شد.
پوشیدن ماسک هنگام ورزش چه مشکلاتی ایجاد میکند؟
در این رابطه، کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار کرد: احتمال انتقال و همچنین ابتلا به ویروس کرونا با فعالیتهای ورزشی بیشتر میشود چرا که هنگام این فعالیتها، تنفس با شدت و سرعت بیشتری انجام میشود.
جواد سیناییفر افزود: با فعالیت ورزشی سنگین، عضلات اسید لاکتیک بیشتری تولید میکنند که باعث احساس سوزش و خستگی میشود و اسید لاکتیک در بدن تبدیل به دیاکسید کربن شده و از طریق بازدم دفع میشود.
وی ادامه داد: استفاده از ماسک هنگام این فعالیتها، عمل دم و بازدم را برای فرد، سختتر میکند چرا که دفع دیاکسید کربن به خوبی صورت نمیگیرد و استنشاق مجدد آن باعث افزایش تعداد تنفس میشود.
سیناییفر تصریح کرد: همچنین مشکل دیگری که ایجاد میشود، کاهش غلظت اکسیژن هوای دمی است که شرایطی مشابه با ورزش در ارتفاع ایجاد کرده و باعث سردرد و سرگیجه خواهد شد.
کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی اظهار کرد: در طی برخی تحقیقاتی که انجام شده، پوشیدن ماسک در فعالیتهای شدید نظیر پیادهروی سریع، دویدن سریع، دوچرخهسواری سریع و فوتبال تنفس را خیلی سخت میکند اما در فعالیتهایی با شدت پایین مثل پیادهروی آرام تنفس فقط کمی سخت میشود.
آیا هنگام ورزش از ماسک استفاده کنیم؟
در این رابطه، دبیر انجمن علمی پزشکی ورزشی گفت: در فعالیتهای ورزشی با شدت پایین، استفاده از ماسک بویژه در مکانهایی که فاصله گذاری بخوبی رعایت نمیشود، الزامی است.
دکتر محمدحسین پورغریب افزود: در ورزشهای متوسط تا شدید استفاده از ماسک توصیه نمیشود و حفظ فاصله اجتماعی ضروری است که لازم میباشد از فعالیت در مکانهای شلوغ اجتناب شود.
وی ضمن تاکید بر اینکه مهمترین اصل رعایت فاصله اجتماعی است، ادامه داد: در فعالیتهای ورزشی مانند پیاده روی بهترین فاصله، 5 متر و در فعالیتهایی نظیر دویدن سریع، 10 متر میباشد.
دکتر پورغریب تاکید کرد: اگر فرد هنگام فعالیت ورزشی، دچار تنگی نفس، سبکی سر و سرگیجه شود، باید نشسته و ماسک خود را بردارد و چند نفس عمیق بکشد، اگر علائم ادامهدار شد، به پزشک مراجعه کند.
چه کسانی نباید به باشگاه مراجعه کنند؟
متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در پاسخ به این پرسش افزود: برای ورزش در مکانهای عمومی راهی جز استفاده از ماسک نمیباشد که باید به شرایط بدنی خود توجه کرده و بهترین راه را برای انجام فعالیتهای بدنی در این ایام، انتخاب کرد.
دکتر پریوش داوودیان افزود: همچنین به افرادی که دارای بیماریهای زمینهای هستند مثل مشکلات قلبی و ریوی، توصیه میشود فعالیتهای بدنی در اماکن عمومی را با شدت پایین و مدت زمان کوتاه با استفاده از ماسک، انجام دهند.
وی ادامه داد: برای فعالیتهای بدنی با شدت متوسط و بالا در این افراد، به هیچوجه استفاده از ماسک توصیه نمیشود و بهتر است که در منزل و جای خلوت ورزش کنند.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری هرمزگان تاکید کرد: در مجموع بهتر است که این افراد برای هرگونه فعالیت ورزشی به مکانهای عمومی که مجبور به استفاده از ماسک میباشند، مراجعه نکنند.
آیا پس از بهبودی بیماری کرونا، فعالیتهای ورزشی مثل سابق انجام میگیرد؟
در این رابطه متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت: شایعترین علامتی که در این بیماری مشاهده میشود، درگیری ریوی است، چنانچه این آسیب شدید باشد ممکن است پس از بهبودی عوارضی را در ریه باقی بگذارد و عملکرد ورزشکاران را دچار اختلال کند.
دکتر داوودیان ضمن تاکید بر اینکه این موضوع بستگی به شدت بیماری دارد، افزود: یکی از این مشکلات، کاهش حجم تنفسی ریه میباشد که باعث میشود مثل قبل توانایی اکسیژن رسانی عالیی وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: همچنین در موارد نادر که آسیبهای قلبی و مغزی وارد میشود، شاید عوارض این آسیبها در فرد باقی بماند.
به گزارش تسنیم، با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا در هرمزگان و مشکلاتی که بر اثر استفاده از ماسک هنگام ورزش به وجود میآید، بهتر است ورزش دوستان حتیالامکان در مکانهای بسیار خلوت و منزل، فعالیتهای ورزشی خود را تا بهتر شدن شرایط استان، ادامه دهند تا کوچکترین احتمال آسیبهای ناشی از استفاده ماسک یا باقی ماندن عوارض بیماری کووید 19 در صورت ابتلا، برای ورزشکاران استان بوجود نیاید.
گزارش از سمانه جیشی
انتهای پیام/868/ش