رژیم اسرائیل|موافقان و مخالفان داخلی نتانیاهو در طرح موسوم به الحاق کرانه باختری

رژیم اسرائیل|موافقان و مخالفان داخلی نتانیاهو در طرح موسوم به الحاق کرانه باختری

طرح نتانیاهو موسوم به الحاق کرانه باختری و دره اردن با مخالفانی جدی در رژیم صهیونیستی روبرو است و این مسئله او را درکنار موانع منطقه‌ای و بین المللی در وضعیتی قرار داده که به نظر می‌رسد مجبور باشد از موضع کنونی خود عقب نشینی کند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی طی یک سال و نیم نبود دولت جدید، با تمرکز بر شعارِ « الحاق کرانه باختری » در تبلیغات انتخاباتی اش، این وعده را به شهرک نشینان و ساکنان سرزمین های اشغالی می داد که در صورت پیروزی در انتخابات و تشکیل کابینه جدید، کرانه باختری و دره رود اردن را به سرزمین های 1948 الحاق خواهد کرد. با تشکیل ائتلاف برای کابینه جدید رژیم صهیونیستی در آوریل 2020، نتانیاهو که از زمان به قدرت رسیدن ترامپ به دنبال اجرای این طرح بود تمام تمرکز خود را بر اجرای این طرح قرار داد. اما حال با گذشت 2 ماه از آغاز اقدامات جدی نتانیاهو برای اجرای کردن طرح موسوم به الحاق کرانه باختری و دره رود اردن، اجرای این طرح به شکلی که مد نظر نتانیاهو است با موافقان و مخالفانی همراه شده که این موافقت و مخالفت ها می تواند بر اجرای آن تأثیر گذاشته و به تبع قدرت و لابی هر یک مانع اجرای آن یا سرعت گرفتن آن برای اجرا به صورتی نتانیاهو برنامه ریزی کرده شود.

رویکرد نتانیاهو در اجرای طرح موسوم به الحاق

همانگونه که در بالا اشاره شد طرحی که تحت عنوان طرح الحاق کرانه باختری و دره رود اردن شناخته می شود در حقیقت رویکرد حزب لیکود و شخص نتانیاهو برای اجرای نوع خاصی از الحاق است که شامل ملاحظات زیر در اجرا است:

زمان

از حیث زمان لیکود و نتانیاهو به دنبال اجرای طرح مزبور، طی مدت زمان کوتاه حداکثر دو ماه هستند. در حقیقت آنها می خواهند با اعلام الحاق بخش های وسیعی از کرانه باختری و رود اردن، به یکباره این مسئله را به عنوان تحقق بخشی از آرمان صهیونیزم، جشن بگیرند.

جغرافیا

از حیث نحوه اجرا در عرصه جغرافیایی دیدگاه نتانیاهو و لیکود شامل اجرایی کردن طرح از شرق کرانه باختری به سمت غرب است. بدین شکل که ابتدا دره رود اردن که از شرقی ترین نقطه در کرانه باختری آغاز می شود در آغاز کلید زدن اجرای طرح الحاق می شود و پس از آن طی مدت زمانی که کمتر از دو ماه خواهد بود ابتدا مجتمع های شهرکی بزرگ مثل غوش عتصیون و E1 و پس از آن مجتمع های شهرکی کوچک تر که در غرب کرانه باختری و در امتداد خط سبز قرار دارند الحاق شوند.

موافقان و همراهان نتانیاهو

در داخل رژیم صهیونیستی عمدتاً مذهبی های افراطی و صهیونیزم های تندرو حامی این دیدگاه هستند و هر روز نتانیاهو را به اجرای طرح خود بر اساس زمان بندی اعلام شده تشویق می کنند.

راستگرایان افراطی

راستگرایانی که همراه با نتانیاهو در انتخابات اخیر و قبل از آن همراه بوده اند و مجموعه ای از احزاب مذهبی و حریدی را در خود دارند حامی اصلی نتانیاهو در عرصه سیاسی هستند. حزب شاس و راست جدید به رهبری «نفتالی بِنِت»، وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی، شاخص ترین های این جریان هستند. این جریان حامی اصلی طرح ارائه شده از سوی لیکود است و از زمان طراحی تا هم اکنون از آن به شکلی که در بالا اشاره شد، حمایت کرده است. این جریان در داخل رژیم صهیونیستی به شدت بر آرمان های افراطی صهیونیزم تأکید دارد.

شورای شهرک های صهیونیست نشین کرانه باختری

شورای شهرک های صهیونیست نشین کرانه باختری نهادی است که اداره مجموعه شهرک های کرانه باختری را در دست دارد. این  شورا، مجمعی برآمده از شوراهای هر یک از شهرک ها است. هر کدام از این شوراها مربوط به یک شهرک در کرانه باختری است که اعضای آن در انتخابات برگزار شده در هر شهرک انتخاب شده اند. عمده اعضای این شوراها، حاخام های تندرو مذهبی و حریدی هستند که بر آرمان افراطی و ضد انسانی صهیونیزم تأکید دارند. هر شورا مرجع قانونگذاری و اجرای آن قانون ها در هر شهرک هستند. شکایت های قضایی و مسائل مربوط به آن نیز توسط همین شوراها حل و فصل می شوند. تمامی شهرک های موجود در کرانه باختری با فتوا و حکم حاخام های صهیونیست با غصب زمین های فلسطینی ها بنا شده اند.

این مجموعه خواستار اجرای یکباره طرح الحاق در کرانه باختری است. شورای شهرک ها حتی از لیکود و نتانیاهو هم جلوتر رفته اند و خواستار اجرای طرح موسوم به الحاق در یک روز و ساعت مشخص هستند. این گروه بزرگ ترین مشوق نتانیاهو در اجرای طرح مذکور محسوب می شوند. قدرت این مجموعه در آراء آنها در انتخابات و اقدامات ضد انسانی آنها علیه فلسطینی ها نهفته است. آنها توسط دولت رژیم صهیونیستی مسلح شده اند و با نام امنیت دست به اقدامات تروریستی علیه فلسطینیان می زنند. سوزاندن خانواده دوابشه نمونه مشهور اقدام تروریستی این گروه از صهیونیست های تندرو و افراطی است.

سفیر ایالات متحده

شاید گنجاندن دیوید فریدمن، سفیر ایالات متحده در میان حامیان داخلی طرح موسوم به الحاق کرانه باختری نتانیاهو کمی همراه با مسامحه باشد اما توجه به دو نکته این مسئله را توجیه می کند. اول آنکه سفیر ایالات متحده در رژیم صهیونیستی، همواره از قدرت بالایی در ساختار سیاسی رژیم برخوردار است و همواره با نفوذی که در محافل سیاسی داخلی دارد یکی از تأثیرگذارترین شخصیت های عرصه سیاست داخلی رژیم صهیونیستی بوده است. دوم اینکه همواره سفرای ایالات متحده از میان یهودی های حامی صهیونیزم انتخاب می شوند که در لابی های آمریکا دارای نفوذ قابل توجهی هستند و در تصمیم سازی و تصمیم گیری داخلی رژیم صهیونیستی در داخل رژیم به گفته های آنها توجه می شود.

فریدمن، همان کسی است که رئیس کمیته آمریکایی اسرائیلی طرح الحاق بوده است. او طی دو ماه گذشته با همکاری یک تیم کامل امنیتی و متخصص، اقدام به تهیه نقشه های الحاق کرده است. او مشوق اصلی نتانیاهو در اجرای طرحش محسوب می شود. عجله فریدمن برای اجرای این طرح، صدای صهیونیست های سکولار و چپگرا را درآورده و آنها را مجبور به واکنش علیه فریدمن کرده است. او طی 2 ماه گذشته همواره به عنوان میانجی بین نتانیاهو و مخالفان طرح الحاق در حال رفت و آمد بوده است تا این طرح را در نزدیک ترین زمان اجرا کند تا جایی که روزنامه صهیونیستی هاآرتص او را نخست وزیر سوم رژیم صهیونیستی نامیده است. او محرک اصلی نتانیاهو و مشوق موافقان او در اجرای طرح موسوم به الحاق کرانه باختری و دره رود اردن محسوب می شود.

مخالفان نتانیاهو

در محافل رژیم صهیونیستی همان دسته ای که پیش از این مخالفان نتانیاهو بوده اند هم اکنون مخالفان اجرای طرح موسوم به الحاق کرانه باختری نیز هستند که در 3 دسته عمده قرار دارند:

چپگرایان سنتی

چپگرایان در رژیم صهیونیستی دارای پایگاه اجتماعی کارگری و بیشتر تحت تأثیر جریان های چپ و سوسیالیست جهانی هستند. سردمدار این جریان در رژیم صهیونیستی حزب «کار» است که در حال حاضر در عرصه سیاست داخلی رژیم صهیونیستی در پایین ترین حد محبوبیت خود طی 72 سال اشغال فلسطین قرار گرفته است. این حزب در آخرین نظرسنجی های انجام شده در سرزمین های اشغالی در موقعیتی قرار گرفته که اگر هم اکنون انتخابات برگزار شود امکان کسب حداقل کرسی لازم برای ورود به کنست رژیم صهیونیستی را ندارد و در کنست حضور نخواهد داشت.

چپگرایان سنتی از ابتدا سردمدار مذاکرات سازش بوده اند. آنها به طرح دو دولت اعتقاد دارند و تا زمانی که رهبران چپگرا و نزدیک به این جریان در رأس قدرت قرار داشتند طرح دو دولت در حال مذاکره برای اجرا بود. لذا این طیف به هیچ وجه قائل به الحاق کرانه باختری نیستند. حزب کار در حال حاضر به دلیل ائتلاف با بنی گانتس، در کابینه جدید رژیم صهیونیستی قرار دارد اما با اصل الحاق بدون آنکه دولت فلسطینی تشکیل شود مخالف است و یکی از مخالفان جدی دیدگاه لیکود و نتانیاهو در اجرای طرح موسوم به الحاق کرانه باختری محسوب می شود. ولی به دلیل داشتن تنها 2 کرسی درکنست از قدرت بالایی برخوردار نیست و با بنی گانتس در این راستا هم کلام شده است.

بنی گانتس و حزب آبی سفید

بنی گانتس که نخست وزیر دوره دوم دولت جدید رژیم صهیونیستی است وتا 18 ماه دیگر بر مسند پست نخست وزیری قرار می گیرد برخلاف چپگرایان سنتی با الحاق کرانه باختری مخالف نیست و آن را به عنوان آرمان صهیونیزم در دیدگاه خود دارد. اما او با روش نتانیاهو برای الحاق مخالف است. اختلاف دیدگاه گانتس با نتانیاهو در طرح موسوم به الحاق در دو مورد است: اول، در خصوص زمان اجرا گانتس به دنبال این است که طی مدتی طولانی این طرح اجرایی شود. آغاز آن از 6 ماه آینده باشد و به مرور زمان طی یک فرآیند دراز مدت کل طرح اجرایی شود. دوم، اینکه از حیث جغرافیا، او خواستار اجرای طرح مذکور از غرب به شرق است. یعنی ابتدا الحاق از خطر سبز و مجتمع های شهرکی بزرگ اطراف قدس آغاز شده، در نهایت به مرور زمان به دره رود اردن برسد. ضمن آنکه در خصوص دره اردن ملاحظاتی دارد مبنی بر اینکه باید برای فلسطینیانی که در دره اردن زمین داشته و هر روز برای کشت و کار به آنجام می روند راه حلی پیدا کرد.

دستگاه امنیتی و ارتش

شاید مهمترین مخالف نتانیاهو در اجرای طرح مد نظرش در الحاق کرانه باختری و دره اردن، دستگاه امنیتی باشد. دستگاه امنیتی بر اساس برآیندی که ازوضعیت امنیت در کرانه باختری و نوار غزه دارد الحاق یکباره کرانه باختری و دره اردن را نادرست دانسته، با طرح نتانیاهو در این راستا مخالف است. براساس گزارش های امنیتی و نظامی تهیه شده، صهیونیست ها به این پیش بینی رسیده اند که با اجرای یکباره طرح موسوم به الحاق در کل فلسطین انتفاضه سوم آغاز خواهد شد و از سوی دیگر نوار غزه تا حد یک جنگ تمام عیار اقدام به واکنش خواهد کرد. لذا آنها که با وقوع هرگونه انتفاضه همه جانبه و جنگ تمام عیار با غزه مخالف اند و آن را موجب ایجاد خطر برای کیان رژیم صهیونیستی می دانند، با طرح نتانیاهو برای الحاق کرانه باختری و دره اردن به طور یکجا نیز مخالف اند.

جمع بندی

مجموع موافقان و مخالفان نتانیاهو موقعیتی را در مقطع کنونی برای وی ایجاد کرده اند که او همچون گذشته  نمی تواند به طور یکجانبه، اقدام به اجرای طرح مورد نظر خود برای الحاق کرانه باختری و دره رود اردن کند. لذا به نظر می رسد با وجود موانعی که در عرصه بین الملل و جهانی و منطقه ای نیز برای این طرح به وجود آمده است، احتمال اجرایی شدن این طرح به صورتی که مد نظر صهیونیست های تندرو و مذهبی های افراطی است، ضعیف باشد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان