حراج خاک در لرستان؛ ماجرای ویلاسازی در «اشترانکوه» چیست؟+تصاویر

حراج خاک در لرستان؛ ماجرای ویلاسازی در «اشترانکوه» چیست؟+تصاویر

گروه استان‌ها ـ مردم و مسئولان شهرستان ازنا از ماجرای زمین خواری و ویلاسازی در «اشترانکوه» آلپ ایران سخن گفتند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ازنا، در سال‌های اخیر پدیده زمین‌خواری در قالب تصرف غیرقانونی اراضی و تغییر غیرقانونی کاربری به یکی از معضلات اجتماعی نگران‌کننده در لرستان تبدیل‌ شده که سالانه حجم و میزان زیادی از اموال و دارایی‌های طبیعی را تباه می‌کند.

اما در کنار این تهدیدها این روزها تصاویری در فضای مجازی لرستان مبنی بر ویلاسازی در منطقه دره تخت در ارتفاعات اشترانکوه منتشر شده است که در همین راستا سراغ برخی مسئولان و مردم رفتیم تا ببینیم ماجرا از چه قرار است.

 واگذاری اراضی در مناطق چهارگانه محیط‌ زیست!

یکی از شهروندان ازنا در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم می‌گوید قبل از این قانون اراضی،در مناطق محیط‌ زیست واگذاری‌هایی با عنوان طرح طوبی برای اجرای طرح‌های کشاورزی به متقاضیان شهرستان ازنا انجام شد که چهار مورد در قسمت سفیدکوه ازنا (منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه) واگذار شده است.

به گفته وی، مطابق ماده 16 قانون حفاظت و بهسازی محیط‌ زیست هر گونه واگذاری اراضی در مناطق چهارگانه تحت اختیار سازمان حفاظت محیط‌زیست، ممنوع است.

این شهروند عنوان می‌کند: مالکان در اراضی کشاورزی شهرستان ازنا، خانه می‌سازند و باید تغییر کاربری بگیرند اما نمی‌گیرند؛ مجوز تغییر کاربری را جهاد کشاورزی می‌دهد و منابع طبیعی نمی‌تواند کاری کند.

ساخت اتاقک نگهبانی لاکچری!

او می‌گوید تاکنون سمت نیروگاه برق دره تخت ازنا ویلا سازی نشده، ولی دیده‌ایم که گاهی جهاد کشاورزی اجازه تغییر کاربری به مالکان اراضی کشاورزی که یک هکتار زمین دارند می‌دهد.

این شهروند بیان می‌کند: مالکان زمین‌های تغییر کاربری چون احتیاج به نگهبانی دارند، یک اتاقک نگهبانی را به‌صورت دوطبقه می‌سازند که طبقه پایین به انباری و طبقه بالا نیز به‌عنوان اتاق نگهبان استفاده می‌شود، اما گاهی پس‌ از ساخت‌وساز اتاقک نگهبانی به‌صورت لاکچری ساخته‌ می‌شود.

اراضی ملی در تصرف زمین‌خواران است

 به گفته این شهروند، اراضی ملی شهرستان ازنا در تصرف زمین‌خواران است به طوری که فقط در دو مورد زمین در دره تخت ازنا که به صورت غیرمجاز از سوی بعضی فرصت‌طلبان تصرف‌ شده بود، یکی از این زمین‌ها یک هکتار است؛ 2500 متر آن مستثنیات و مربوط به کشاورز است و مابقی اراضی ملی بود که محیط‌ زیست برای آن‌ها تشکیل پرونده داده است.

آن‌طور که این شهروند می‌گوید در مورد پرونده‌سازی زمین‌خواری و تحویل آن‌ها به مراجع قضایی شهرستان ازنا باید تسریع شود.

منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه که در حاشیه سه شهر دورود، ازنا و الیگودرز واقع‌ شده، سال 49 منطقه حفاظت‌شده اعلام شد. این منطقه‌ کوهستانی در لرستان با دامنه ارتفاعی 1300 تا 4080 متر دارای اقلیم مدیترانه‌ای معتدل نامرطوب سرد است؛ در این منطقه تاکنون بیش از 600 گونه گیاهی(68 گونه اندمیک و انحصاری) و 274 گونه جانوری شناسایی‌شده است.

سرمایه اشترانکوه در ازنا آب می‌رود

محسن ایازی رئیس منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه منطقه «دره تخت» ازنا در تسخیر ویلاسازان نیست می‌گوید: ماجرا آنگونه که رسانه‌ای شده، نیست. اصلاً تبدیل باغ به ویلا در منطقه «دره تخت» ازنا نداریم. طبق قوانین امور اراضی مالکان اراضی کشاورزی در باغ‌ها می‌توانند 30 متر اتاقک نگهبانی درست کنند.

تصرف 2 زمین از اراضی ملی در منطقه دره تخت ازنا

وی عنوان می‌کند: زمین‌های زراعی فراوانی در منطقه «دره تخت» ازنا وجود دارد که زمین‌های این منطقه را جی‌پی‌اس زده‌ایم؛ فقط دو زمین از اراضی ملی به دست کسانی تصرف‌ شده بود که درخت در آن کاشته بودند که مراحل قضایی پرونده‌ تصرف اراضی ملی انجام و برای رسیدگی تحویل دادسرا شد.

رئیس منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه با اشاره به اینکه در حیطه وظایف محیط‌ زیست نیست که بخواهد برود وارد مستثنیات مردم شود، بیان می‌کند: امور اراضی جهاد کشاورزی شهرستان ازنا باید در جریان ویلاسازی‌ها و تغییر کاربری دخالت کند.

وی تصریح می‌کند: مالک، زمین خود را طبق استاندارد در دره تخت ازنا تبدیل به باغ کرده که باغ هم جزء تغییر کاربری حساب نمی‌شود.

ایازی در بخشی دیگر از سخنان خود با بیان اینکه از سمت نیروگاه تولید برق دره تخت ازنا که به بالا می‌روید اول قبرستان و بعد اراضی مربوط به مستثنیات مردم است، می‌گوید: 4،5 مکان پرورش ماهی در آن قسمت است؛ کنار رودخانه دره تخت اصلاً تخریب بستر این رودخانه را نداشتیم؛ البته شاید مالکان اراضی کشاورزی مسیر آب را به سمت زمین‌شان تغییر داده باشند.

وی در رابطه با یک زمین آن‌طرف رودخانه دره تخت ازنا که قرار بوده در آن بحث گردشگری انجام شود، عنوان می‌کند: استعلام این زمین گرفته شده که این زمین جزء اراضی ملی ازناست و جلوی فعالیت طرح گردشگری گرفته شد‌.

رئیس منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه بابیان اینکه در نزدیکی بستر رودخانه دره تخت ازنا زمین‌های کشاورزی زیادی هست، بیان می‌کند: یک جای رودخانه تغییر حالت داده و همچنین چند مورد استعلام پرورش ماهی داشته‌ایم، آن‌ها را نیز ورود کردیم که اراضی نیز مستثنیات زراعی است.

 وی در رابطه با مشخص بودن زمین‌های مستثنیات دره تخت ازنا تصریح می‌کند: جوی آبی بالای باغ‌های دره تخت ازنا وجود دارد که از جوی آب به پایین، همه مستثنیات هستند.

 ایازی با بیان اینکه یک اتاقک نگهبانی در باغ دره تخت ازنا ساخته‌ شده، می‌گوید: این اتاقک نگهبانی در جاده نیروگاه برق است که مالک باغ ادوات کشاورزی خود را در آن می‌گذارد البته مالک قانونی اقدام به تغییر کاربری و احداث 30-20 متر اتاقک نگهبانی کرده که مراحلش را قانونی انجام داده است.

وی بیان می‌کند: در منطقه «دره تخت» ازنا حدود 4 هزار مترمربع اراضی ملی تصرف‌ شده که جی‌پی‌اس زدیم و در این خصوص ورود کرده‌ایم؛ منابع طبیعی به ما اعلام کرده این زمین از اراضی ملی است که پرونده را برای رفع تصرف تحویل دادستانی داده‌ایم.

 رئیس منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه با بیان اینکه 4 هزار و 350 مترمربع زمین در قسمت روبروی پرورش ماهی جاده نیروگاه شهرستان ازنا تصرف‌شده است عنوان می‌کند: این زمین در اراضی ملی است. شخصی زمین را فنس و آن را صاف‌ کرده و در این زمین درخت کاشته بود که 17 خردادماه فرد متخلف به دادگاه معرفی‌ شد.

 واگذاری زمین در مناطق چهارگانه محیط‌ زیست در قالب طرح طوبی

 وی تصریح می‌کند: منابع طبیعی بخشی از زمین‌های اراضی ملی را به نام طرح طوبی ‌واگذار کرده که نباید واگذاری انجام می‌شد.

ایازی خاطرنشان می‌کند: طبق تبصره 4 ماده 31 در مناطق 4 گانه محیط‌زیست واگذاری اراضی ملی ممنوع است؛ اگرچه این زمین‌های واگذارشده مربوط به منطقه دره تخت ازنا نیست و مربوط به بخش دیگری است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی 17 اسفند 93، پدیده زمین‌خواری، کوه‌خواری و ساخت‌وساز در ارتفاعات را از مسائل رنج‌آور و اسفبار دانستند و هشدار دادند اما برخی در استان لرستان این هشدارها را جدی نگرفتند.

رهبر حکیم انقلاب فرمودند: «باید در قانون این‌گونه اقدامات جرم تلقی شود و افراد سوءاستفاده‌کننده بی هیچ اغماضی مورد تعقیب قضایی قرار گیرند و اگر در دستگاه‌ها نیز کوتاهی انجام گیرد باید با عوامل این کوتاهی هم به‌ شدت برخورد شود».

 تغییر کاربری اراضی کشاورزی در ازنا ممنوع است

خیرالله درویشی مدیر جهاد کشاورزی ازنا هم در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم می‌گوید: هر نوع تغییر کاربری در اراضی کشاورزی بدون اخذ مجوز قانونی از اداره امور اراضی که وابسته به جهاد کشاورزی است، در اراضی کشاورزی شهرستان ازنا ممنوع و خلاف مقررات است.

 وی عنوان می‌کند: تخلفات امور اراضی و تخلفاتی که مربوط به تغییر کاربری‌های غیرمجاز در اراضی کشاورزی شهرستان ازناست، به‌هیچ‌عنوان قابل‌قبول نیست و شخص حتی اگر 10 تا 20 سال هم از آن گذشته باشد مشمول مجازات تخریب، قلع‌وقمع بنا، جریمه نقدی و حبس می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی ازنا با بیان اینکه جریمه‌های سنگین مالی برای تغییر کاربری اراضی کشاورزی در ازنا اعمال می‌شود، بیان می‌کند: فقط در یک مورد، مجازات 400 میلیون تومان جریمه نقدی، 6 ماه حبس و قلع‌وقمع بنا اعمال شده و مالکان قبل از هر اقدامی باید به جهاد کشاورزی مراجعه کنند.

قلع‌وقمع 5بنای غیرمجاز در اراضی کشاورزی ازنا

وی با بیان اینکه ساخت‌وسازهای غیرمجاز در اراضی کشاورزی شهرستان ازنا تخریب می‌شود، تصریح می‌کند: برای کسانی که به صورت غیرقانونی و بدون اخذ مجوز هر اقدامی در ارتباط با ساخت‌وساز، احداث بنا، دیوارکشی، بندکشی و حصارکشی داشته باشند برابر قانون پرونده قضایی تشکیل و به دادگستری ارسال می‌شود و دادگستری برابر ضوابط رأی صادر می‌کند.

درویشی از قلع‌وقمع 5 بنای غیرمجاز در اراضی کشاورزی خبر داد و بیان می‌کند: از سال 90 تا امروز در بخش مرکزی و بخش جاپلق شهرستان ازنا 22 مورد حکم قلع‌وقمع و تخریب بنای غیرمجاز در اراضی کشاورزی ازنا توسط دادگستری صادر شده است.

وی تصریح می‌کند: 22 مورد حکم قلع‌و‌قمع و تخریب بنای غیرمجاز در اراضی کشاورزی ازنا به مرحله اجرای احکام ارجاع شده که ظرف 6 ماه اخیر 5 مورد بنای غیرمجاز در اراضی این شهرستان مشمول تخریب شدند.

مدیر جهاد کشاورزی ازنا با بیان اینکه ممکن است الان هم مواردی از تخلفات در این حوزه وجود داشته باشد، می‌گوید: تغییر کاربری‌های غیرمجاز در اراضی زراعی و باغ‌ها به واسطه‌ یگان حفاظت امور اراضی شهرستان ازنا به صورت 24 ساعته از طریق نقشه‌های هوایی مورد رصد و پیگیری قرار می‌گیرد.

  وی عنوان می‌کند: اگر احیاناً کسی اقدام به ساخت‌وساز غیرمجاز در شهرستان ازنا کرده باشد، از طریق گشت حفاظت از اراضی - وابسته به جهاد کشاورزی - این موارد رصد و پرونده تشکیل‌ شده و به دادگستری ارجاع می‌شود.

 درویشی بیان می‌کند: یک قانون دیگری به اسم کمیسیون تبصره 2 هست که قبل از اینکه پرونده به دادگستری ارجاع شود آن کمیسیون طی روال خودش می‌تواند اقدام به رفع تصرفات و قلع‌وقمع آن بناهای غیرمجاز در اراضی کشاورزی کند.

وی با بیان اینکه در احداث بنا، در اراضی کشاورزی باید مقررات رعایت شود، خاطرنشان می‌کند: در صورتی که حداقل 10 هزار مترمربع باغ احداث‌ شد و نیز درخت‌های کاشته‌شده در این باغ قدمت‌دار باشد مالک اختیار دارد دور باغ را فنس‌کشی کند اما اگر غیر از این باشد، خلاف مقررات است.

 مدیر اداره جهاد کشاورزی ازنا تصریح می‌کند: باغاتی که 3 هکتار هستند مالکان آن‌ها با اخذ مجوز به امور اراضی مراجعه کنند تا بعد از تشکیل پرونده به کمیسیون مربوط ارجاع و مجوز برای دیوارکشی یا ساخت یک اتاقک نگهبانی برای آن‌ها صادر شود.

وی با بیان اینکه معمولاً در مزارع شهرستان ازنا ساخت اتاقک‌های نگهبانی 30 مترمربع است، می‌گوید: البته بستگی به متراژی که کمیسیون به آن مجوز می‌دهد دارد؛ در غیر این صورت احداث هر گونه بنایی در اراضی کشاورزی اگر مجوز نداشته باشد برای آن‌ها پرونده تشکیل می‌شود.

 تبدیل باغ به ویلا نداریم

 درویشی در پاسخ به این پرسش که آیا ویلاسازی به منطقه دره تخت در ارتفاعات اشترانکوه رسیده یا خیر،  عنوان می‌کند: تبدیل باغ به ویلا در منطقه دره تخت ازنا نداشتیم.

وی بیان می‌کند: یک ساختمان رفاهی بین 30 تا 40 مترمربعی در منطقه دره تخت ازنا داشته‌ایم که از سال 95 دارای مجوز است و از طریق کمیسیون برای این باغ، مجوز احداث اتاقک نگهبانی صادر شده است.

 مدیر جهاد کشاورزی ازنا با اشاره به اینکه به مالکان اراضی کشاورزی مجوز ساخت اتاقک نگهبانی باغ در این شهرستان داده می‌شود، تصریح می‌کند: اگر کسی درخت‌های قدمت‌داری در یک هکتار باغ دارد، به جهاد کشاورزی ازنا مراجعه کند تا مطابق با شرایط منطقه‌ای متراژی که به آن داده می‌شود تأیید شود. البته عمدتاً اتاقک‌های نگهبانی بین 30 تا 40 متر است و بیشتر نیست.

 وی می‌گوید: خواهشی که دارم این است بهره‌برداران و کشاورزان و کسانی که می‌خواهند سرمایه‌گذاری کنند، تحت هیچ شرایطی حتی به اندازه یک مترمربع در اراضی کشاورزی - هر قدر هم زمین داشته باشند - اقدام به ساخت‌وساز و ویلاسازی نکنند و قبل از هر اقدامی به جهاد کشاورزی مراجعه کنند.

درویشی عنوان می‌کند: اگر تخریب بستر رودخانه در دره تخت ازنا حقیقت داشته باشد، متولی بستر رودخانه، اداره منابع آب است و جهاد کشاورزی در آن دخالتی نمی‌کند؛ اداره منابع آب شهرستان ازنا باید در  مورد بستر رودخانه ورود کند.

گزارش از هانیه حقیقی

انتهای پیام/641/ ت

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon