گزارش|وضعیت کرونا در ۳ کشور قفقاز جنوبی و عواقب اجتماعی و سیاسی آن

گزارش|وضعیت کرونا در 3 کشور قفقاز جنوبی و عواقب اجتماعی و سیاسی آن

کشورهای قفقاز جنوبی نیز همچون بسیاری از کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق دارای زیرساختهای بیمه‌ای و حمایتی ضعیفی هستند؛ به طوری که امکان تأمین نیازهای مالی شهروندان متضرر از بحران کرونا در بیشتر موارد مهیا نیست.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم ، با شروع پاندمی کرونا در جهان کشورهای قفقاز جنوبی نیز از نتوانستند از این وضعیت در امان بمانند و مبتلایان به ویروس کرونا در کشورهای آذربایجان، ارمنستان و گرجستان رو به افزایش گذاشت.

مقایسه نوع رویکرد هر سه کشور به مسئله کرونا نشان دهنده جدیت هر سه دولت در قبال این مسئله و تلاش برای کنترل شیوع آن است. به نظر می‌رسد سران هر سه کشور نسبت به ضعف نظام بیمارستانی خود واقف بوده و اذعان به احتمال فاجعه بار بودن وضعیت بهداشتی کشور در صورت شیوع بالای این بیماری داشته‌اند. چرا که بلافاصله پس از مشاهده نخستین موارد ابتلا هر سه دولت بلافاصله اقدام به تعطیلی تمام نهادهای دولتی، مراکز تجاری، اماکن توریستی و تفریحی و حتی در مواردی ممنوعیت کامل خروج از منزل برای چند روز دست زدند.

در هر سه کشور تمام مرزهای خارجی بسته شده، سفرهای بین شهری در داخل کشور ممنوع شده، وسائط نقلیه عمومی همچون اتوبوسها، مترو و هواپیما تعطیل شده و جریمه‌های سنگینی برای افرادی که قوانین انضباطی کنترل کرونا را رعایت نکنند در نظر گرفته شده است.

به استناد اعلام رسمی وزارت بهداشت جمهوری آذربایجان این کشور با جمعیت تقریباً 10 میلیونی خود که پرجمعیت‌ترین کشور قفقاز به شمار می‌آید، تا روز 24 ژوئن در مجموع 13 هزار و 715 بیمار داشته که با درمان 7 هزار و 503 نفر از آنان و مرگ 167 نفر این کشور هم اکنون دارای 6 هزار و 45 بیمار مبتلا است.

گرجستان نیز با جمعیت 3.7 میلیونی خود بنابر اعلام رسمی وزارت بهداشتش تاکنون 914 مورد ابتلا داشته که از این موارد 771 نفر بهبود یافته و 14 نفر فوت کرده‌اند. به این ترتیب هم اکنون 258 نفر در بیمارستانهای گرجستان در حال درمان هستند.

جمهوری ارمنستان نیز با جمعیت قریب به 3 میلیون خود، دارای 21 هزار و 6 مورد ابتلا است که از آنان تاکنون 10 هزار و 144 نفر درمان شده و 372 نفر جان باخته‌اند. به این ترتیب هم اکنون ارمنستان با داشتن 10 هزار و 490 مبتلا دارای بیشترین بیمار و بیشترین جان باخته در قفقاز است که می‌تواند نشانه‌ای از ضعف نظام بهداشتی این کشور باشد. نکته جالب توجه این است که نخست وزیر ارمنستان، نیکول پاشینیان و همسر او نیز جزو معدود دولتمردان جهان بود که خود مبتلا به ویروس کرونا شد.

به نظر می‌رسد یکی از اصلی‌ترین علل وخامت اوضاع در ارمنستان در مقایسه با دو همسایه قفقازی دیگر این کشور تاخیر در شناسایی موارد ابتلا در این کشور بوده باشد. در حالی که آذربایجان و گرجستان در فوریه سال جاری میلادی نخستین موارد ابتلا به این ویروس را در کشور خود گزارش داده بودند، ارمنستان با یک ماه تاخیر در ماه مارس به صورت رسمی از مشاهده نخستین بیمار کرونایی خبر داد.

همچنان که از آمار رسمی کشورها بر می‌آید وخیم‌ترین وضعیت در قفقار متعلق به ارمنستان بوده و موفق‌ترین دولت در کنترل بحران کرونا دولت گرجستان به شمار میآید.

موفقیت حزب حاکم در گرجستان می‌تواند نقش بسیار سازنده‌ای در انتخابات ماه اکتبر این کشور داشته باشد. چرا که حزب حاکم عملکرد موفقش در میان همسایگان قفقازی و غیر قفقازی از جمله روسیه و ترکیه را می‌تواند به عنوان عاملی تبلیغی در انتخابات سراسری به نفع خود مورد بهره برداری قرار دهد.

از دیگر نکته‌های قابل توجه در مبارزه گرجستان با کرونا مقاومتی است که کلیسای ارتدوکس این کشور برای برگزاری مراسم نان و شراب از خود نشان داده و حتی با وجود اعلام رسمی دولت مبنی بر ریسک بالای ابتلا به بیماری کرونا، در مراسمی با یک قاشق به برگزاری مراسم مذهبی خاص این کلیسا پرداخت که در واکنش به این بی اعتنایی مقامات کلیسا، دولت با اعلام وضعیت فوق العاده در کشور تلاش کرد تا از قوه قهریه دولتی علیه مقامات کلیسا استفاده کند.

توجه به نوع اقدام مقامات باکو و ایروان در مقایسه با تفلیس نشان دهنده تاخیر آنان در اقدامات پیشگیرانه اما شدت عمل بیشترشان در ادامه مسیر است. در هفته‌های اخیر جمهوری آذربایجان شدیدترین اقدامات پیشگیرانه را که ممنوعیت هر نوع خروج از منزل است در نظر گرفته و احتمال می‌رود وضعیت قرنطینه سخت با درجات مختلف آن، تا هفته‌های آینده نیز ادامه داشته باشد.

همچنین برخی شایعات حکایت از تعطیلی مدارس در این کشور تا ابتدای سال 2021 دارد.

عواقب اجتماعی کرونا در قفقاز

کشورهای قفقاز جنوبی نیز همچون بسیاری از کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق دارای زیر ساخت‌های بیمه‌ای و حمایتی ضعیفی هستند، به طوری که امکان تأمین نیازهای مالی شهروندان متضرر از بحران کرونا در بیشتر موارد مهیا نیست.

در این میان ضررهایی که هر سه دولت از وضعیت موجود متحمل شده‌اند امکان اداره اوضاع را سخت‌تر کرده است. در حالی که هر سه کشور بر صنعت توریسم و درآمدهای حاصل از آن تأکید قابل توجهی داشته و 6 ماهه بهار و تابستان را اصلی‌ترین دوره درآمدزایی خود تلقی می‌کردند، با بسته شدن مرزها این منبع درآمدی چه برای دولت و چه برای آحاد جامعه نابود شده است.

از سوی دیگر دولت آذربایجان در چند ماه گذشته با بحران کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی مواجه شد که این مساله نیز وضعیت بغرنج‌تری را برای باکو به وجود آورد.

همچنین ارمنستان نیز که اقتصادی وابسته به ارزهای ارسالی کارگران ارمنی مشغول در روسیه دارد با فروکش کردن نشاط بازار کار و نیز مشکلات بسته بودن مرزها با روزهای سختی مواجه است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon