گرانی و کرونا هر دو بر تولید قارچ خوراکی در زنجان تاختند

گرانی و کرونا هر دو بر تولید قارچ خوراکی در زنجان تاختند

گروه استان‌ها ـ شیوع ویروس کرونا سبب شد تا بسیاری از اشتغال‌های خرد دچار آسیب جدی اقتصادی شوند، حتی این ویروس به صنعت تولید قارچ خوراکی هم رحم نکرده و سطح تولید واحد‌های کوچک مقیاس را در زنجان ، ۳۰ الی ۵۰ درصد کاهش داده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، در راستای تامین امنیت غذایی جمعیت رو به رشد، پرورش و تولید محصولاتی که نیاز کمتری به منابع تولید نسبت به سایر محصولات غذایی دارند باید بیش‌تر مورد توجه قرار گیرد و پرورش قارچ خوراکی گزینه‌‌ای مناسب جهت این امر است.

این صنعت از جمله مشاغلی است که به راحتی در منازل قابل راه‌‌اندازی بوده و با هزینه‌ای به نسبت کمتر با کوچک‌ترین مساحت می‌توان بخشی از نیاز پروتئینی جامعه را تامین کرد. از سوی دیگر پرورش قارچ خوراکی به نحوی است که استفاده دوباره از ضایعات پاک کشاورزی در تولید انجام می‌گیرد و هنر پرورش قارچ از دل ضایعات انجام می‌شود و این مسئله‌ بسیار حائز اهمیت است.

در حال حاضر کشت این محصول در سراسر جهان در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است و در کشور و استان زنجان نیز برنامه‌ریزی‌هایی برای تولید در سطح خرد و کلان انجام شده است.

اما از اواخر سال  اخیر که کشور و زنجان با شیوع ویروس کرونا مواجه شد همین عامل کافی بود تولید محصول در استان کاهش یابد زیرا برخی از واحد‌های کوچک خانگی دچار آسیب مالی شدند و رمق بازار آن‌ها از تب‌و‌تاب افتاد.

به عبارتی دیگر قارچ توزیعی در استان، از آنجایی که نمی‌‌توانست مدت زمان زیادی در دمای معمولی نگهداری شود قارچ درجه یک، سریع در اثر تاثیر و افزایش دما به درجه دو و سه تبدیل شد و همین عامل سبب شد تا قارچ کپک زده و در محل‌های عرضه انباشته و نهایتا معدوم شود.

از سویی دیگر محدودشدن تردد وسایل نقلیه در سطح کشور، به هم‌خوردن عرضه و تقاضا، کاهش خرید محصول با محصور شدن در خانه، عدم رغبت خرید قارچ توسط استان‌های همجوار به دلیل تعطیلی رستوران‌ها و غذاخوری‌ها در بازه زمانی چند ماهه موجب شد تا میزان مصرف قارچ خوراکی به صورت چشمگیری کاهش یابد.

در نهایت تمام مسائل با حاشیه‌سازی‌های کرونا باعث شد تا قارچ روی دست تولیدکنندگان باقی بماند و از آن‌جایی که صنعت فرآوری این محصول نیز همچون بسیاری از محصولات کشاورزی دیگر در استان موجود نبود، راه چاره‌ای پیش پای تولید کننده نماند جز این که به اجبار میزان تولید را کاهش داد به طوری این روز‌ها میزان برداشت این محصول در  روز از 3.5 تن به 2.4 تن کاهش یافته است.

منوچهر کریمی، کارشناس مسئول نهال و گیاهان دارویی جهاد کشاورزی استان زنجان در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم با اشاره به اینکه میزان قارچ تولیدی استان تا قبل از شیوع ویروس کرونا سالانه یک هزار  تن بود اظهار داشت: شیوع ویروس کرونا این صنعت را نیز با رکود مواجه کرده و حجم تولیدی قارچ استان را کاهش داده است.

وی افزود: تاثیر این ویروس بر روی واحد‌های کوچک خانگی شدیدتر است به طوری که میزان تولید واحد‌های کوچک مقیاس به میزان 30 الی 50 درصد کاهش یافته است و تولید‌کنندگان خرد با آسیب اقتصادی روبه‌رو شده‌اند.

گرانی نهاده‌

این مسئول با بیان این که صنعت فرآوری قارچ خوراکی نیز در استان زنجان وجود ندارد گفت: علاوه بر موارد مذکور مشکلاتی همانند افزایش قیمت نهاده‌های مورد نیاز این صنعت را با مشکل مواجه می‌کند به همین دلیل تعداد واحد‌های فعال پرورش قارچ خوراکی از 160 مورد در سال 93 به 64 واحد در سال 99 کاهش یافته است.

کریمی با بیان این‌که 61 واحد پرورش قارچ خوراکی به صورت سنتی و سه واحد پرورش قارچ به صورت صنعتی با مقیاس بالای 65 تن در حال فعالیت در استان زنجان هستند تصریح کرد: شهرستان ابهر بیشترین میزان تولید را به خود اختصاص می دهد.

وی خاطر نشان کرد: میزان اشتغال در صنعت پرورش قارچ خوراکی در استان زنجان به بیش از 150 نفر می‌رسد و افراد متخصص از جمله تحصیل‌کردگان رشته‌‌های کشاورزی در صورت حمایت از این رشته علاقه مناسبی به اشتغال در این صنعت نشان می‌‌دهند.

با تمام آن‌چه که گفته شد علاوه بر مشکلات خاص در پرورش قارچ خوراکی از جمله نبود واحد‌های فراوری و بالا بودن قیمت نهاده‌ها که سدی بر مسیر تولید در سال جهش تولید است و حل مسائل همت مسئولان را می‌طلبد اما نباید از اثر منفی ویروس کرونا بر این صنعت نیز غافل بود.

گزارش از فرید حائری

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon