ماجرای بازگشت الواح هخامنشی ‌به ایران پس از ۸۸ سال‌/ آمریکا به‌دنبال مصادره گل‌نبشته‌های تخت جمشید بود

ماجرای بازگشت الواح هخامنشی ‌به ایران پس از 88 سال‌/ آمریکا به‌دنبال مصادره گل‌نبشته‌های تخت جمشید بود

گروه استان‌ها ـ رئیس موزه ملی ایران با اشاره به بازگشت الواح هخامنشی ‌به ایران پس از ۸۸ سال گفت: آمریکا به دنبال مصادره گل‌نبشته‌های تخت جمشید بود.

جبرئیل نوکنده در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در قزوین در مورد نمایش 40 گل‌نبشته‌ از باروی تخت‌جمشید برای اولین بار در ایران و استان قزوین انجام می‌شود، اظهار داشت: این گل‌نبشته‌ها در مورد تاریخ و نحوه ساخت تخت جمشید است که در سال 1311 در کاوش‌های باستان‌شناسی تخت جمشید توسط باستان‌شناسان دانشگاه شیکاگو کشف و از ایران برده شد.

وی با اشاره به دغل‌کاری دولت آمریکا برای صاحب شدن این گل‌نبشته‌ها گفت:‌ با وجود اینکه در آن موقع توانایی خواندن خط گل‌نبشته‌ها را نداشتند و آثار یادشده با توافق دولت به دانشگاه شیکاگو منتقل شد، اما بعدها که دولت جمهوری اسلامی برای بازپس‌گرفتن آنها اقدام کرد، دعاوی‌ای را مطرح کردند که میراث ملی را به غارت ببرند.

نوکنده با یادآوری اینکه بخش‌هایی از این گل‌نبشته‌ها در دهه 1320 به ایران برگشت، افزود: با اینکه دولت ما با دانشگاه شیکاگو توافق کرده بود که در سال 1383 بقیه الواح هخامنشی را به ایران برگردانند، اما متاسفانه آمریکایی‌ها از ما شکایت ‌کردند و 14 سال بازگشت این الواح به ایران را به تاخیر انداختند. در نهایت در سال 2017 دادگاه حکم داد که میراث فرهنگی یک ملت را نمی‌توان مصادره کرد و رای به برگرداندن الواح به کشور داد.

رئیس موزه ملی ایران با بیان اینکه مهرماه گذشته 1700 لوح و گل‌نبشته هخامنشی به کشور برگشت، عنوان کرد: این الواح که متعلق به 509 تا 429 پیش از میلاد و دوران حکمرانی داریوش اول هستند، به 11 موضوع اجتماعی و اقتصادی در مورد نحوه ساختن تخت جمشید می‌پردازند.

نوکنده کل تعداد الواح هخامنشی موجود را بیش از 30 هزار لوح دانست و ادامه داد: مشاهده و خواندن این گل‌نبشته‌ها نشان می‌دهد که ما در 2500 سال پیش زنانی داشتیم که مدیر پروژه ساخت تخت جمشید بوده و حقوق دریافت می‌کردند. ضمن اینکه زنان باردار حقوق بیشتری دریافت می‌کردند.

وی یادآور شد: استان قزوین همواره یکی از قطب‌های تمدنی ایران بوده؛ به طوری که کهن‌ترین صنعت فلزکاری و فرآیند ذوب فلز در تپه قبرستان قزوین کشف شده است.

نمایش گل‌نبشته‌ها تا دهه اول مهرماه ادامه دارد

مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان قزوین نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در قزوین با بیان اینکه الواح و گل‌نبشته‌های هخامنشی بهمن‌ماه وارد قزوین شد، اظهار داشت: آماده بودیم که با وجود این الواح نوروز پررونقی را در عرصه گردشگری آغاز و سپری کنیم؛ ولی متاسفانه با شیوع بیماری کرونا مواجه شدیم و رونمایی از این الواح عقب افتاد.

علیرضا خزائلی افزود: نمایش الواح و سنگ‌نبشته‌های یادشده تا هفته گردشگری یعنی دهه اول مهرماه در موزه قزوین (شهر) ادامه دارد.

وی ادامه داد: خواندن این گل‌نبشته‌ها بیانگر این است که ما تمدنمان را به شیوه برده‌داری نساختیم و دستمزد پرداخت می‌کردیم؛ به طوری که زنان کنار مردان کار و نوجوانان هم در ساخت تخت جمشید کارآموزی می‌کردند.

خزائلی خاطرنشان کرد: همچنین در موزه قزوین گوری متعلق به عصر آهن یعنی حدود 3 هزار سال پیش را با اشیایی مانند ظروف که داخل گور قرار گرفته را در معرض دید عموم قرار دادیم و امیدواریم با بازدید مناسب هم‌استانی‌ها و گردشگران از این آثار امکان نمایش تعداد بیشتری از آثار ملی ما در موزه قزوین فراهم شود.

انتهای پیام/ع

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon