خراسان شمالی| علت اصلی گرانی مرغ در بازار چیست؟
گروه استانها-بسیاری از کارشناسان صنعت مرغداری و فعالان اقتصادی معتقد هستند اگر دولت پیشبینی لازم را برای تأمین و عرضه بدون واسطه نهادههای دامی و نظارت بر خدمات منجر به تولید مرغ داشته باشد٬ بازار مرغ به ثبات و ارزانی خواهد رسید.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد٬ گرانی اخیر قیمت مرغ در بازار استان خراسان شمالی و بسیاری از نقاط کشور٬ انتقادات فراوانی را متوجه نحوه مدیریت بازار و مسئولان دولتی کرده است. در حالی که مرغداران از گرانی قیمت تمام شده مرغ سخن میگویند٬ خریداران نیز کاهش عرضه در بازار و دلالی را مهم ترین عامل گران شدن میدانند.
قیمت تمام شده مرغ به شدت افزایش داشته است
علی آذری از فعالان تولید مرغ و صنعت مرغداری استان خراسان شمالی با اشاره به گران شدن قیمت تمام شده مرغ زنده و دلایل گرانی این روزهای مرغ در بازار٬ اظهار داشت: نبود نهادهها و گرانی نهادهها و کنسانتره٬ یکی از مهم ترین عوامل گرانی مرغ در بازار است.
وی افزود: با توجه به شرایط کرونایی و کاهش شدید مصرف٬ 45 روز پیش مرغ دارها ضرر کردند. مرغدارها مرغ 8 هزار تومانی را به 6 هزار تومان فروختند و این در فرایند جوجهریزی تاثیر زیادی داشته است.در دو ماه قبل جوجه ریزی کم شد و حالا نتیجه آن مشخص میشود.
آذری ادامه داد: دلیل دوم گرانی فعلی قیمت مرغ در بازار٬ گران شدن قیمت تمام شده مرغ در استان و سایر نقاط کشور است. کرایه حمل 30 درصد٬ قیمت نهادهها نیز 100 درصد گران شده و سرسام آور شد. قیمت کنجاله سویا 7 هزار تومان شده٬ کنسانتره 2 برابر شده است به 20 هزار تومان رسیده است. مرغ بدون هیچ گونه سودی برای مرغدار به 11600 تومان تمام میشود که بسیار گران است.
وی افزود: قیمت تمام شده مرغ به شدت بالا رفته است. با این حال باید این را بگوییم که قیمت مرغ بالا نرفته و فعلا با قیمت قبل در حال توزیع است. مسئولان نیز در این میان هیچ حمایتی نکردند. مرغ 8500 تومانی با ضرر تولید کننده به بازار می آمد. مرغ امروز٬ به قیمت واقعی نزدیک شده است.
آذری با طرح سوالی از مسسولان درباره قیمت مرغ منجمد در بازار نیز گفت: مرغ منجمد هم بسیار گران شده است. مرغی که با قیمت 8000 تومن خریده شده است چرا با رقمی بیش از 13000 تومان فروخته میشود؟
فعال صنعت مرغداری استان گفت: نهادهها و به ویژه سویا در بازار بسیار کمیاب شده است و مرغدار هیچ رغبتی به جوجه ریزی ندارد و اگر قیمت به 12 یا 13 هزار تومان برسد٬ شاید ضرر نکنند.
وی با اشاره به نبود مسئول مستقیم و متولی امر در صنعت مرغداری استان نیز اظهار داشت: متاسفانه شنیده ایم که مدیرعامل اتحادیه استعفا داده است. اتحادیه به عنوان نماینده صنف مرغدار باید در کنار مرغدار باشد و حرف تولید کننده را بزند.
توزیع نهادههای دامی در دو ماه گذشته مشکل داشت
توسلینیا مدیر شرکت پشتیبانی امور دام خراسان شمالی نیز درباره مشکلات پیش آمده در بازار مرغ استان٬ اظهار داشت: نهادهها با ارز 4200 تومانی تامین میشود ولی بخش قابل توجهی از نهادهها توسط بخش خصوصی توزیع میشود. نهادهها تا اسفند سال گذشته آرامش خوبی داشت ولی از اسفند سال گذشته به دلیل عدم تأمین ارز٬ مشکلاتی ایجاد شد و تفاوت قیمت به این علت است.
وی افزود: اینکه گفته میشود مرغ گران شده تا مرغ منجمد توزیع شود٬ درست نیست چرا که مرغ های منجمد در استان تا برج 7 و 8 تاریخ مصرف دارد. برنامه توزیع این مرغها را نداشتیم و فقط به خاطر تعادل در قیمت این توزیع انجام شده است.
توسلی نیا ادامه داد: از هفته گذشته کار توزیع مرغ انجام شد تا قیمت به تعادل برسد. ستاد تنظیم بازار قیمت مرغ را 15000 تومان مصوب کرده و با توزیع مرغ منجمد باید مرغ به این قیمت برسد.
مدیر شرکت پشتیبانی امور دام خراسان شمالی در پاسخ به چرایی تفاوت قیمت مرغ منجمد که با قیمت 8000 تومان خریداری شده و 13000 تومان فروخته میشود٬ گفت: تفاوت قیمت مرغ خریداری شده و منجمد شده به این علت است که مرغها را به قیمت 12700 خریدهایم. مرغ منجمد شده از مرغ 8 هزار تومانی نیست و این مرغ به صورت حمایتی و با قیمت 12700 تومان از مرغداران خریده شده است. قیمت مرغ منجمد توسط شرکت مرکزی پشتیبانی امور دام و ستاد تنظیم بازار کشوری تعیین میشود.
وی درباره توزیع کم نهادهها به مرغداران نیز گفت: بخشی از نهادهها از طریق بخش خصوصی داده میشود و بخش کمی از طریق شرکتهای دولتی و ذخایر امور دام داده میشود. در تلاش هستیم سهم بیشتری را برای استان بگیریم و در دو ماه گذشته سهم استان به درستی داده نشده است.
انتهای پیام/311/ ت