پیگیری تسنیم| اظهارات متناقض مسئولان درباره کیفیت آب شرب شهر فرادنبه / بلاخره آب کیفیت دارد یا نه؟
گروه استانها ـ معضل آب شرب فرادنبه معضلی است که سالها مردم این شهر را درگیر خود کرده که خبرگزاری تسنیم پیگیر این مشکل است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، فرادنبه شهری است که 45 کیلومتری مرکز استان قرار دارد و آب شرب آن مشکلاتی را دارد، معضل آب شرب فرادنبه معضلی است که سالها مردم این شهر را درگیر کرده است. آبی که به گفته مردم این شهر قابل خوردن نیست و باید آب شرب مصرفی خود را از شهرهای اطراف تهیه کنند.
با وجود اینکه مسئولان بهداشتی استان و شهرستان اعلام کردهاند شرب این آب مشکلی ندارد اما مردم این شهر مدعی هستند که تعدادی از اهالی که توانایی خرید دستگاه تصفیه آب را ندارند به بیماریهای مختلفی گرفتار شدهاند. برای همین پرونده آب شرب فرادنبه همچنان برای خبرگزاری تسنیم باز است و این خبرگزاری این معضل را در دست پیگیری دارد.
پس از گزارش تسنیم در این خصوص، مسئولان آب و فاضلاب شهری استان چهارمحال و بختیاری، جلساتی را در این خصوص با خبرنگار تسنیم ترتیب دادند و خبرنگار تسنیم سراغ مسئولان رفته است تا علل این مشکلات پیش آمده در شهر فرادنبه را جویا شود.
قدرت الله بیگلری، در این نشست اظهار داشت: بیشترین معضل آب استان در شهرستان بروجن وجود دارد و اوج آن در سفیددشت است زیراکه سفیددشت، دشتی است که هیچ گونه آبی در آن باقی نمانده است که بشود استحصال کرد، همچنین آب شرب فرادنبه نیز مشکلات کمی و کیفی بسیاری دارد.
وی با بیان اینکه کیفیت آب شرب نسبی است، گفت: آب شرب شهرکرد بهترین کیفیت را دارد و این دلیل نمیشود که کیفیت آب هر منطقه که نسبت به آب شهرکرد پایینتر باشد آلوده اعلام شود، این در صورتی است که آب هر منطقه استاندارد لازم را دارد اما کیفیت صد درصدی که مد نظر است را ندارد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری افزود: آب فرادنبه استاندارد است و ضامن سلامتی آن دانشگاه علوم پزشکی است اما کیفیت نسبی آن نسبت به بروجن و شهرکرد پایین است.
بیگلری ادامه داد: بیش از 90 درصد آب حاصل از بارندگی صرف کشاورزی میشود که طی سنوات گذشته همه آب زیرزمینی استحصال شده و به بخش کشاورزی منتقل شده است، در نتیجه آبهای زیرزمینی تخلیه شدهاند و پارامتر غلظت مطرح میشود که آب مانده در لایههای آبدار غلیظ میشوند و این غلظت سبب میشود که نیترات و شوری آب بالا رود.
وی افزود: دشت آهویه با عمق 270 متر از دشت مرجن بروجن آب میگیرد و در 6 الی 7 کیلومتری بروجن واقع است که آب خوبی دارد اما Ec آن بالا است، بنابراین چاهی نیز در دهنو تاسیس شده که نیترات آن بالا است که ترکیب این دو باعث شده منبع آبی ایجاد شود که Ec و نیتراتش پایین بیاید.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: در واقع باید گفت آبهای شیرین نیترات دارد و آبهای با کیفیت که نیترات ندارند شور هستند که برای کسب کیفیت مطلوب این دو آب باید با هم مخلوط شوند.
بیگلری ادامه داد: در تابستان که چاههای کشاورزی فعال هستند و غلظت آب بالا است، آب کف سفرهها باقی میماند و هر چه سطح آب افت کند، غلظت نیز زیاد میشود که در این صورت املاح معدنی آب زیاد شده و این املاح مزه آب را تغییر میدهند.
وی تصریح کرد: اهالی و امام جمعه شهر میگویند لولهها را تعویض کنید اما زمانی که مایع درون لوله مشکل دارد اگر کل لولههای شهر نیز عوض شود باز کیفیت آب فرادنبه نسبت به بروجن و شهرکرد پایینتر است.
بیگلری با بیان اینکه شرکت آب و فاضلاب شرکت تامین کننده آب نیست بلکه تنها یک شرکت توزیع کننده است، گفت: لوله اثر زیادی در تغییر رنگ و مزه آب ندارد اما هر جا که حوادثی رخ دهد لوله بلافاصله عوض میشود.
وی اظهار کرد: آب فرادنبه با آب شهرکرد قابل قیاس نیست، سفیددشت کم آب است اما آب شیرین و گوارا دارد ولی متاسفانه همه آب صرف کاشت سیب زمینی شده است و زمینها خشک شده و آبی باقی نمانده است.
بیگلری در ادامه گفت: پروژه بن_ بروجن هنوز اجرایی نشده است و چندسال پیش به متولیان امر پیشنهاد دادهایم که اگر خط اجرای این پروژه را تکمیل کنند، مشکل آب فرادنبه نیز حل میشود و دیگر کسی این مشکل را گردن لولهها نمیاندازد.
بیگلری در رابطه با وعدههای داده شده در مورد تعویض لولههای آب گفت: خط لوله مشکلی ندارد اما حال که اصرار به تعویض است قول تعویض 3 کیلومتر از لولههای این مسیر را دادهایم که یک و نیم کیلومتر در سال گذشته تعویض شد و اکنون نیز در صدد خرید دو کیلومتر لوله هستیم. خریداری این حجم لوله تنها 500 میلیون تومان هزینه به همراه دارد و چیزی را تغییر نمیدهد زیرا که مشکل اصلی منابع آب است و آب شور با تعویض لوله شیرین نمیشود و این روش تنها حیف و میل کردن پول بیت المال است.
آب فرادنبه مقبول است، اما مطلوب نیست
بیگلری تصریح کرد: اگر لوله فلزی تبدیل به پلی اتیلن هم شود باز مزه آب شور است زیراکه آب فرادنبه مقبول است اما مطلوب نیست.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری با مطرح کردن سه فرضیه در مورد مشکل لولههای شهری در فرادنبه گفت: جنس برخی از لولههای شبکه منازل گالوانیزه است که افراد خود باید آنها را تعویض کنند، همچنین اگر لولههای شهری تماماً فرسوده باشد شکسته میشود و آب هدر میرود که در این صورت تعویض آن تسریع میشود. همچنین ممکن است بگویند لولههای آب فرادنبه پوسیده است و هیچ حوادثی هم نداریم اما از آنجایی که این لولهها فلزی است پس حتما باید عوض شوند و این در صورتی است که تنها مقدار ناچیزی لوله فلزی در شهر موجود است.اما بن بستهای زیادی در مسیر لولههای شهری وجود دارد که در این قسمت آب آخر خط به صورت راکد میماند و رنگ آب مناطق عوض میشود لذا دستور داده شده است که بن بستهای فلزی عوض شوند همچنین برای رفع این مشکل شیرهایی به منظور تخلیه رسوبات در شبکههای شهری تعبیه شده است.
وی در رابطه با نشت فاضلاب بروجن به آبهای زیرزمینی، بیان کرد: پساب فاضلابهای بروجن به مدت 25 سال به صنعت فولاد فروخته شد که این صنعت اجازه هدر رفت یک لیتر از این پساب را هم نمیدهد همچنین بخشی از آن وارد رودخانه میشود که این رودخانه خود وارد حوزه بهشتآباد شده و دیگر از پشت سد نمیگذرد.
بیگلری ادامه داد: سنوات گذشته برخی از آبهای صنعتی در تغذیه مصنوعی استفاده میشد که امروز این طرح نیز اجرایی نمیشود.
وی با اشاره به اینکه مشکل آب فرادنبه بیآبی و خشکسالی است، گفت: همه میتوانند از این آب نمونهگیری کنند اما باید قوانین نمونهگیری از جمله انتخاب آزمایشگاه معتبر، نحوه نمونهگیری، سلامت ظرف نمونه گیری، حمل و نقل و غیره رعایت شود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری اظهار کرد: آب هر منطقه هر ماه آزمایش میشود که در فصل بهار و زمستان که فصل کشاورزی نیست و بارندگی زیاد است کیفیت آب بالا میرود اما در تابستان که با کمآبی روبهرو میشویم کیفیت آب نسبت به قبل کمتر می شود زیرا مواد معدنی یا همان غلظت آب بالا میرود.
وی افزود: پروژه بن_ بروجن تا 10 سال دیگر نیز به بهرهبرداری نمیرسد لذا میطلبد اصحاب رسانه و نمایندگان مجلس دست به دست هم دهند و این مسئله را حل کنند.هفت سال پیش پیشنهاد دادیم که محل این آبگیر را تعویض کنند تا بیشتر مشکلات آبی استان حل شود که در این صورت اسم پروژه از بن-بروحن به سودجان - بروجن تبدیل میشود و میتوان شبکهای نیز به بن و وردنجان داد با تغییر و تحول در پروژه بروجن مشکلات آبی منطقه حل خواهد شد.
پنهان کردن آلودگی آب فرادنبه غیرممکن است
در ادامه این جلسه اکبر رستمی، مدیر دفتر کنترل کیفی آب و فاضلاب استان، در رابطه با آلوده بودن آب فرادنبه اظهار داشت: آب فرادنبه از یک منبع و به صورت همزمان وارد شبکههای خانگی میشود که 13 هزار نفر از این آب میخورند و پنهان کردن آلودگی آب غیر ممکن است و اگر قرار باشد کسی از خوردن این آب بیمار شود کل 13 هزار نفر باید دچار بیماری شوند.
وی تصریح کرد: در اختیار قرار دادن آب آلوده قتل عمد است زیرا آب آلوده حکم سم را دارد و کوچک و بزرگ از این آب مینوشند لذا ما نمیتوانیم چنین کاری را انجام دهیم. آبها روزانه چک میشوند که اگر آب منطقهای آلوده باشد چاه آب توسط مرکز بهداشت پلمب خواهد شد و هرگز وارد شبکه نخواهد شد.
مدیر دفتر کنترل کیفی آب و فاضلاب استان در پایان گفت: تیدیاس آب استاندارد باید 1500 باشد که این رقم از صد تا 1500 همه استاندارد محسوب میشوند اما کیفیت آنها با یکدیگر متفاوت است به طور مثال تیدیاس آب کوهرنگ 200 و تیدیاس آب فرادنبه بیش از هزار است که همین ارقام طعم و مزه آب را تغییر میدهند و این پایین بودن تی دی اس آب به معنای استاندارد نبودن آب نیست بلکه کیفیت آن کاهش مییابد که افراد خارج از منطقه این تفاوت را به خوبی احساس میکنند.
آزمایش و آنالیز آب هر منطقه بصورت ماهانه انجام میشود
در ادامه این نشست بازدیدی از آزمایشگاه آب و فاضلاب استان صورت گرفت که زهرا غلامی،رئیس آزمایشگاه آب و فاضلاب شرکت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری، با بیان اینکه آب استان بسیار عالی است و کدورت پارامتری است که هر روز چک میشود، اظهار داشت: حد مطلوب کدورت آب یک واحد و حد استاندارد آن 5 واحد است که اغلب آبهای استان زیر یک واحد کدورت دارند.
وی با بیان اینکه مرجع کلیه آزمایشات ما کتاب "استاندارد متد" که یک کتاب جهانی میباشد است، ادامه داد: آزمایش آب از نظر میکروبی 48 ساعت زمان میبرد که اگر آب آلوده باشد به مرحله بعدی منتقل و تا 72 ساعت اول آلودگی آن مشخص میشود و در آزمایش از نظر فیزیکی و شیمیایی، در یک نمونه آب 20 پارامتر آنالیز و طی دو روز نتایج آزمایش ارائه میشود.
رئیس آزمایشگاه آب و فاضلاب شرکت آب و فاضلاب شهری چهارمحال و بختیاری ادامه داد: چهار آزمایشگاه میکروبی آب، فیزیکی و شیمیایی آب، فاضلاب و آلایندهها و مواد معدنی در مرکز استان وجود دارد که حجم اصلی کار در آزمایشگاه میکروبی و فیزیکی و شیمیایی انجام میشود و در حال دریافت ایزو 17025 که سختترین و اصلیترین ایزو در زمینه آزمایشگاهی است، هستیم.
غلامی تصریح کرد: آزمایشات طبق برنامههای نمونه برداری که به صورت رسمی و سامانهltms ( سامانه مدیریت آزمایشگاهی سراسر کشور) است صورت میگیرد و نمونه برداری از کلیه منابع و مخازن استان به صورت روزانه طبق برنامه انجام میشود.
وی با بیان اینکه نمونهبردار مخصوص در استان وجود دارد، گفت: نمونه بردار با ظرفهای مخصوص نمونهگیری میکند و نمونهها با کاملترین دستگاهها بررسی میشوند البته برخی از نمونهها در محل نمونه آنالیز میشود و به صورت آنلاین وارد سیستم میشوند. برنامه روتین آنالیز به صورت ماهانه انجام میشود اما اگر آب منطقهای آلوده باشد بنابر درخواست مردم و مسئولان آب منطقه چندین بار در ماه نمونهگیری و آنالیز میشود.
وی گفت: از آنجایی که برای آنالیز میکروبی آب، بُعد مساحت و زمان در نظر گرفته میشود لذا 5 آزمایشگاه در شهرستانهای بروجن، کیار، اردل، لردگان و فارسان فعال هستند اما آزمایشات فیزیکی و شیمیایی تنها در ستاد مستقر است.
غلامی ادامه داد: مشکلات میکروبی آب فرادنبه نیز در آزمایشگاه بروجن و طبق برنامه ما آنالیز میشود و جنبه فیزیکی شیمیایی آن در آزمایشگاه مرکز استان صورت میگیرد.
وی با بیان اینکه در آنالیزها یک حد مطلوب و یک حد استاندارد وجود دارد گفت: خیلی از آبهای ما در حد مطلوب هستند به طور مثال برخی از منابع فرادنبه در حد استاندارد هستند اما مطلوب نیستند که این دست ما نیست و به علت سفرههای آب زیرزمینی اتفاق میافتد.دغدغه ما بیشتر از دیگران است و پارامترهای آب مرتب و با دقت چک میشوند، همچنین نتایج آزمایشگاهی ما با آزمایشگاه مرکز بهداشت مطابقت میکند.
انتهای پیام/7540/ش