یک نویسنده خادم فرهنگ رضوی شد

یک نویسنده خادم فرهنگ رضوی شد

سعید تشکری که بارها قلمش را در حوزه ادبیات رضوی آزموده است و مشهد جغرافیای داستان‌نویسی اوست،‌ به عنوان خادم فرهنگ رضوی شناخته شد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ در هجدهمین جشنواره فرهنگی بین‌المللی امام رضا(ع) که به دلیلی شیوع ویروس کرونا به صورت مجازی برگزار از 5 هنرمند کشور به عنوان خادمات فرهنگ رضوی تقدیر می‌شود.

سعید تشکری، آریا عظیمی‌نژاد، غلامرضا سازگار، شایسته‌فر و عباس اخوین به عنوان خادمان فرهنگ رضوی در این دوره شناخته شده‌اند.

سعید تشکری،‌ هنرمند متعهدی است که در سال‌های فعالیتش تلاش داشته تا چراغ هنر دینی را روشن نگاه دارد، که اگر اینگونه نبود نام نیک و هنر باخلاقیتش در هر جشنواره به عنوان برگزیده اعلام نمی‌شد. او همواره یکی از اولین گزینه‌ها برای روی صحنه رفتن یک نمایش دینی بوده و چاپ آثاری باشکوه که در چهار دوره جایزه کتاب سال حاضر بودند و کسب جوایز بین المللی چون یونیسف و کسب نشان عالی رایو تنها چند خط از دفتر فرهنگی و پرافتخار اوست.

سعید تشکری نویسنده خطه خراسان که قلمش از یک سو ریشه در تاریخ بلندقامت خراسان بزرگ و زبان فارسی دارد و از سوی دیگر در سودای تاریخ است و کلام رایج و جاری در آن.  بارها قلمش را در عرصه ادبیات رضوی آزموده و هر بار سربلند‌تر از گذشته بیرون آمده است، «بار باران» ،‌ «ولادت» ،‌ «غریب قریب»، «اوسنه گوهرشاد»، «سیمیا»‌، «آبی‌ها»، «موقف» بخشی از آثار این نویسنده است که فصل جدیدی را در عرصه ادبیات رضوی گشوده‌اند.

نویسنده‌ای که خود معتقد است که ادبیات رضوی وقتی زنده می‌شود که معاصرسازی شود، «مشهد» برای سعید تشکری جغرافیاست،‌ یک مدل و الگوی جهانی است. در ادامه مروری داریم بر برخی آثار سعید تشکری که در حوزه فرهنگ رضوی نوشته شده‌اند.

"بار باران" ـ انتشارات نیستان

تشکری در رمان «بار باران» از منظر شهودی به زندگی گوهرشاد بیگم عروس تیموری پرداخته است‌. گوهرشاد بیگم و شاهرخ پس از مرگ تیمور به سوی سرزمین هرات حرکت می‌کنند تا جا پای تیمور نور جهانگشای بگذارند و بخشی از سرزمین او را به نام تیمور پادشاهی کنند. تیمور در راه چین و ماچین در سودای فتح سرزمین تازه و توبه خویش جان می‌دهد . از سوی دیگر گوهرشاد و شاهرخ در راه رسیدن به طوس با مادر بیمار گوهرشاد روبرو می‌شوند. آنها می‌شنوند که در طوس سلطانی به نام رضا(ع) شفای عرب و عجم، ترک و تاتار را با بهای شکستن دل می‌دهد. گوهرشاد عهد می‌بندد در صورت بهبود مادرش خانه‌ای در کنار بارگاه سلطانی رضا بسازد. مادر بهبود می‌یابد و گوهرشاد به عهد خویش پافشاری می‌کند. قوامالدین شیرازی معماری حاذق بر کار گمارده می‌شود. اما پیرزنی حاضر نیست که تکه زمین خود را به گوهرشاد بفروشد...

"ولادت" ـ نیستان

رمان "ولادت" تشکری روایتی است  که نویسنده از پذیرش امام و اندیشه و منش او در میان ایرانیان هم‌عصر وی عرضه می‌کند. مبنای اصلی رمان براساس دلبستگی کاتبانی ایرانی است که از دهقانان و شبانان بودند که نقل قول‌هایی درباره امام رضا(ع) به نقل از امام موسی کاظم(ع) شنیده و با هنرهایی از قبیل نقالی، در دورهم نشینی‌هایی «شبچرا» آن را بیان می‌کردند.

سفر امام رضا(ع) و حضرت معصومه(س) به ایران در این کتاب، از زبان مجموعه‌ای از کاراکترها بیان می‌شود که تشکری سعی کرده با رعایت ایجاز و خلق زبان فاخر متناسب با موقعیت و رخداد رمان و نیز ایجاد فصول متعدد و کشف هر واقعه از منظر مختص به خود در جریان داستان آن را به ماجرایی بیش از یک سفر تعبیر کرده و از آن به حادثه‌ای برای تغییر سرنوشت محتوم ایرانیان مسلمان و مقسم آن به قبل و بعد از خود یاد کند.

به تعبیر تشکری در این داستان در حقیقت با داستانی چند وجهی درباره زندگی این خواهر و برادر مواجه می‌شویم که شهود دراماتیک نویسنده نسبت به برخی موضوعات در بخش‌هایی از پرداختن به زندگی این دو بزرگ، از رویکردهای محتوایی آن محسوب می‌شود.

"غریب قریب" ـ به‌نشر

"غریب قریب" اما داستان ساختن و بازسازی حرم امام(ع) در دوران‌های مختلف تاریخ ایران است. این کتاب شامل دوازده بخش است که هر کدام در قالب داستانی ساخت و نگهداری حرم را در دوران‌های نوغانیان، سامانیان، غزنویان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان، چنگیزی‌ها، ایلخانان، تیموریوان، صفویان، افشاریان و قاجار روایت می‌کند. 

"سیمیا"ـ نیستان

کتاب «سیمیا» دومین مجلد از رمان ولادت است که سعید تشکری پیش از این منتشر کرده است و روایتی داستانی در حاشیه هجرت امام رضا(ع) از مدینه به مرو را روایت می‌کند. در مجلد نخست از رمان ولادت داستان زندگی دو شبان خراسانی که یکی کاتب و دیگری صحاف است روایت می‌شود که  فرزند خوانده‌های خود را که در ویرانه‌های شوش دانیال پس از دیدار با مولای خود امام موسی کاظم(ع) در پی کشتاری که عباسیان برای تاراج پارسیان انجام داده‌اند، می‌یابند و آنها را از بدو طفولیت در وصیتی مکتوب به نام هم می‌خوانند. پس از سال‌ها آن دو فرزند با عنوان لیلا و هاتف اکنون پس از سالها و مرگ این کاتب و صحاف با هم ازدواج می‌‌کنند، اما پرسش ساده آنها از خود این است: ما که هستیم؟ و چرا فرزند مولای پدرانشان ولیعهد تازه عباسیان است؟ لیلا و هاتف برای یافتن پاسخ خود و ازدواج با یکدیگر به مدینه می‌روند تا حقیقت امام هشتم شیعیان را بیابند و زندگی خود را آغاز کنند. رسیدن آنان به مدینه مصادف است با هجرت اجباری حضرت امام رضا(ع) به مرو‌.اکنون هاتف و لیلا یکی در پی امام هشتم به سفر می‌رود و یکی با حضرت معصومه(س) همراه می‌شود.

تشکری در این رمان ماجرای این دو جوان را از فراز دیگری از زندگی آنها ادامه می‌دهد. هاتف در زندان مامون اسیر است و جوانی به نام سیاح در طلب ازدواج با دختر آنهاست و برای جلب اذن پدر دختر، هاتف و دیدار با نعمان برادر خود که هر دو اسیر زندان مامون هستند از قم راهی بغداد می‌شوند. نعمان سر سودایی دارد و می‌خواهد دل به زندگی پیش رویش ببندد اما هاتف در راه و مسیر خود سخت دلبسته است و تصمیم دارد پس از آزادی از زندان نیز کماکان به مسیر پیش از این آمده در ارادت و تبعیت از امام خود ادامه دهد و در این راه است که او در میان دو راهی طلب دختر هاتف و شروط او و همراهی با برادرش و در پی زنگی رفتن دست و پا می‌زند.

"آبی‌ها" ـ به‌نشر

رمان آبی‌ها« درباره زندگی پزشکی است که در شهر هالینوبلس متولد شده است؛ شهری که مسلمانان نام حران را بر آن گذاشته‌اند. این پزشک مسیحی، معاصر دوران هارون‌الرشید خلیفه عباسی است. او ناچار می‌شود به‌دلیل احضار هارون، دیر انطاکیه را ترک کرده و به سمت درباره او برود.

در ادامه داستان پزشک مسیحی که ذکریای رومی نام دارد، خبردار می‌شود که علی‌بن‌موسی (ع) در مدینه است. بنابراین چون حدس می‌زند ماموران هارون از مسیر حرکتش به سمت مدینه خبر دارند، تصمیم می‌گیرد مسیرش را عوض کند تا سواران نتوانند آن‌چنان که توقع دارند او را در مدینه پیدا کنند. طی اتفاقاتی که در ادامه می‌افتد پزشک مسیحی به کسوت شاگردان امام رضا (ع) در می‌آید.

"موقف" ـ به‌نشر

این کتاب روایتگر ماجرای دعبل است، حکایت جوانی شاعرپیشه و عاشق که به خواسته معشوق می‌رود تا شاعری شود با کلامی برنده و محکم، و شعرهایی بسراید تا به دعبل خزایی مبدل شود. او سرانجام با آن چه که از جان کلامش برمی‌آید با وجود بعد مسافت موقف امام هشتم می‌شود و در وصف پیامبر و فرزندانش آن چنان شعر می‌‌گوید که چون شمشیر به دستان در خدمتشان در می‌آید.

"اوسنه گوهرشاد" ـ به‌نشر

گوهرشاد بیگم بانی ساخت مسجد گوهرشاد در مشهد، پس از هزار سال به این مسجد می‌آید و با ملکه‌ای روبرو می‌شود که می‌خواهد مسجد گوهرشاد را خراب کند...

در کتاب «اوسنه ی گوهرشاد» روایت‌هایی درباره مسجد گوهرشاد، دوران تجدد رضاخانی، واقعه کشتار مردم در این مسجد، شهر پاریس و … ارائه می‌شود و داستان‌هایی موازی در قرون گذشته و معاصر مقابل خواننده گذاشته می‌شود.

تشکری پیشتر نیز به عنوان خادم رضوی معرفی و به‌عنوان چهره سال 1398 هنر انقلاب اسلامی خراسان رضوی انتخاب و معرفی شده است.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon