نبض صادرات در سه بازارچه مرزی استان خراسان جنوبی نمی‌زند/ مردم خواهان بازگشایی بازارچه‌ها

نبض صادرات در سه بازارچه مرزی استان خراسان جنوبی نمی‌زند/ مردم خواهان بازگشایی بازارچه‌ها

گروه استان‌ها - خراسان جنوبی چهار معبر مرزی دارد اما چند سالی است در اقدامی یک‌سویه از طرف افغانستان بازارچه میل ۷۸، یزدان و دوکوهانه بسته شده و درحال حاضر تنها معبر ماهیرود باز است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، شاید به خیالش هم نمی‌رسید که خشکسالی‌های زیاد کشت و کار کشاورزی‌اش را تعطیل کند و او را در نقطه صفر مرزی مشغول به کار شود.

کارش سخت است باید هر روز بار کامیون‌ها را بر دوش جابه‌جا کند اما خدا را شاکر است که می‌تواند لقمه نان حلالی را برای خانواده‌اش تأمین کند.

او از خاطرات خوش روزهایی که در دیار خود آب و آبادانی داشت می‌گوید که مشغول کشت و کار کشاورزی در روستای آبا و اجدادی‌شان بوده و مردم روستا از این کشت و کار خرسند و خدا را شاکر بودند اما این خوشحالی‌ها دوام طولانی نداشت چرا که بعد از گذشت چند سال خشکسالی بر این استان کویری چنبره انداخت و سبب خالی‌شدن برخی از روستاها شد.

البته برخی از روستائیان بودند که با وجود خشکسالی باز هم خانه و کاشانه خود را ترک نکردند و به مبارزه با خشکسالی ادامه دادند و از مرزهای کشورشان دفاع کردند.

غلامرضا یکی از اهالی این روستاهای مرزی است که برای درآوردن لقمه نانی برای خانواده خود با بازشدن بازارچه ماهیرود به سراغ این معبر می‌رود تا به عنوان کارگر در آنجا مشغول به کار شود.

افراد زیادی این روزها در ماهیرود مشغول به کسب و کار هستند و خدا را شکر حتی کرونا هم نتوانست صادرات و واردات از مرز ماهیرود را متوقف سازد و صادرات کالا از این مرز در دو ماهه امسال رشد داشته است.

چند سالی است بخشی از صادرات و واردات کشور از طریق این بازارچه مرزی انجام می‌شود. حضور تعداد زیاد کامیون در هر روز خبر از رونق صادرات و واردات از طریق این بازارچه دارد و این روزها کارگران بازارچه هم از اینکه می‌توانند نان حلالی بر سر سفره خود ببرند خوشحال هستند.

چند سالی است صادرات و واردات از مرز ماهیرود رونق گرفته و در دو ماه اخیر 5 کشور خارجی مقصد صادرات خراسان جنوبی بوده و صادرات از این استان 107 درصد افزایش داشته است.

اما این همه ماجرا نیست چرا که علی‌اکبر، دیگر کارگر بازارچه مرزی از روزهای بیکاری خود می‌گوید روزهایی که هر از گاهی مسئولان پشت تریبون رفته و از بازگشایی بازارچه میل 78، یزدان و یا دوکوهانه خبر می‌دهند اما اکنون چند سالی است که این انتظار برایشان به آرزویی بزرگ تبدیل شده است. آرزویی که با محقق شدنش چرخ اقتصاد استان دوباره به چرخش در می‌آید و بازار کار برای کارگران روستاهای مرزی فراهم می‌شود.

او که چند سال است در انتظار بازگشایی بازارچه است هرچند بازارچه  از سمت کشور ایران باز است اما طرف افغان بنا به دلایلی در حال حاضر تنها به ارتباط با همان ماهیرود تمایل دارد.

علی اکبر می‌گوید به همراه چندین نفر از مردم روستا روزگاری در بازارچه میل 78 کار می‌کردیم و زندگی‌مان از آن محل تامین می‌شد اما از وقتی این بازارچه تعطیل است برخی از مردم روستا که زمانی مرر درآمدشان از طریق بازارچه بود و در حال حاضر چندین سال است که بیکارند به حاشیه بیرجند و برخی به دیگر نقاط استان مهاجرت کرده اهالی روستاهای مرزی همچنان خواستار بازگشایی این بازارچه هستند.

خراسان جنوبی دارای یک موقعیت استراتژیک است و به عنوان پل ارتباطی بین ایران، افغانستان محسوب می‌شود و بازارچه‌های مرزی این استان می ‌تواند نقش موثری در رونق اشتغال، توسعه زیرساخت‌ها، رونق اقتصادی و خدمات رسانی داشته باشد.

بدون شک یکی از راه‌هایی که می‌تواند سبب جلوگیری از مهاجرت شود، رونق یافتن بازارچه‌های مرزی برای اهالی روستاهای مرزی استان است.

وجود بازارچه‌های مرزی در کشور به ویژه استان محروم خراسان جنوبی بسیار اهمیت دارد و زیرکوه یکی از شهرهای مرزی این استان است که با راهاندازی مجدد بازارچه مرزی یزدان در این منطقه می‌تواند به توسعه و رونق میزان اشتغال جوانان آن کمک کند چرا که از زمان تعطیلی یزدان، کارگران بیکار و برخی به ماهیرود رفته تا آنجا کاری دست و پا کرده و مشغول فعالیت شوند.

استاندار خراسان جنوبی اردیبهشت ماه امسال بود که در بازدید از منطقه ویژه اقتصادی بیرجند با بیان اینکه 412 درصد افزایش ترانزیت در سال 98 از مرز ماهیرود صورت گرفته است عنوان کرد: خوشبختانه بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته و علیرغم تمام محدودیت‌های موجود از لحاظ وزنی 44 درصد و از لحاظ ترانزیت 412 درصد در سال 98 افزایش صادرات صورت گرفته است.

معتمدیان گفت: امسال افزایش 66 درصدی از لحاظ ارزشی و 13 درصدی از لحاظ وزنی میزان صادرات استان از مرز ماهیرود داشتیم که در سایه همکاری و همراهی دستگاه‌های متولی حاصل شده است.

وی تصریح کرد: مرز ماهیرود در ایام شیوع ویروس کرونا به دلیل وجود زیرساخت‌های لازم، رعایت پروتکل‌های بهداشتی و هم افزایی دستگاه‌های متولی جزو محدود مرزهای فعال کشور بوده است که یک ساعت تعطیلی نداشته است.

استاندار خراسان جنوبی یادآورشد: از سوی دولت افغانستان درخواست 24 ساعته‌شدن مرز ماهیرود مطرح که با نظر موافق به دنبال اخذ مجوزهای لازم از دولت جهت 24 ساعته شدن مرز ماهیرود هستیم که این مهم در اقتصاد استان و کشور تاثیر به سزایی خواهد داشت.

مردم شهرستان درمیان نیز در در جریان بازدید نماینده مردم شهرستان‌های بیرجند، درمیان و خوسف از این شهرستان خواستار فعال شدن بازارچه مرزی میل 78 بودند.

حال با وجود پیگیری‌ها و وعده‌های بسیار زیاد از سوی مسئولان باز مردم شهرستان‌های مرزی همچنان خواهان بازگشایی این سه بازارچه هستند و از مسئولان می‌خواهند گزارشی از آخرین پیگیری‌های خود را ارائه دهند و تلاش بیشتری برای بازگشایی این بازارچه‌ها صورت گیرد.

انتهای پیام/254/س

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon