«میامی» شهرستانی که با وجود تولید نیمی از غلات استان سمنان کمتر توسعهیافته است
مروری بر توانمندیهای شهرستان میامی در حوزه کشاورزی؛ وقتی شهرستانی با تولید بیش از ۵۰ درصد غلات استان، جزء شهرستانهای کمتر توسعهیافته کشور است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از میامی، شهرستان میامی با جمعیتی حدود 40 هزار نفر در 2 بخش مرکزی و کالپوش، شرقیترین شهرستان استان سمنان است؛ تقریباً نیمی از جمعیت این شهرستان در بخش کالپوش و نیمی دیگر در بخش مرکزی قرار دارد. شهرستان میامی 49 روستا دارد که از این تعداد 12 روستا در بخش کالپوش و 37 روستا در بخش مرکزی جای دارد.
وسعت این شهرستان حدود 8 هزار و 500 کیلومترمربع بوده و با توجه به این وسعت، 88 درصد پراکندگی جمعیت در روستاها و 12 درصد در شهرها است.
با توجه به این آمار، نکته قابلتوجه این است که بیشتر جمعیت این شهرستان در روستاها ساکن هستند.
بخش میامی که تا اواسط دولت دهم جزئی از شهرستان شاهرود بود، در تاریخ 19 شهریور سال 90 با تصویب هیئت دولت بهعنوان شهرستان معرفی شد.
موقعیت این شهرستان به نحوی ممتاز و راهبردی است که وصلکننده و گذرگاه چهار استان سمنان، خراسان رضوی، خراسان شمالی و گلستان بوده و معبری مناسب برای زائران بارگاه ملکوتی ثامنالحجج حضرت علی ابن موسیالرضا (ع) است.
با توجه به قرار گرفتن این شهرستان در محور ارتباطی تهران – مشهد اهمیت ارتباطی و ترانزیتی آن از گذشتههای دور موردتوجه بوده است؛ وجود هفت کاروانسرای میامی، سپنج (جهانآباد)، میاندشت، عباسآباد، الحاک، صدرآباد و محمدآباد پل ابریشم خود گواه این مدعا است.
شهرستان میامی ظرفیتهای فراوانی در حوزههای کشاورزی، معادن و گردشگری دارد؛ بهطوریکه در زمینه کشاورزی، مزارع حاصلخیزی از غلات و گندم در کنار دامپروری پر رونق این منطقه و در زمینه معادن، ذخایر فراوانی از نعمتهای خدادادی در قلب کوههای این شهرستان خودنمایی میکند.
در زمینه گردشگری نیز وجود دشتهای زیبا و تلفیقی از بیابان در جنوب و جنگل در شمال این شهرستان، جلوههایی کمنظیر و استعدادهایی بالقوه را پیش روی گردشگرانی که بهویژه قصد زیارت بارگاه منور امام هشتم را دارند قرار میدهد.
ظرفیتهایی که بیشازپیش همت برنامه ریزان و مدیران در کنار اراده سرمایهگذاران و جوانان این منطقه را میطلبد.
در ادامه، سعی داریم تا مروری بر ظرفیتهای کشاورزی در این شهرستان داشته باشیم.
احمد ملایری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در میامی، اظهار داشت: شهرستان میامی با دارا بودن 2 بخش مرکزی و کالپوش، در حالی بیش از نیمی از گندم استان سمنان را تولید میکند که فقط 5.5 درصد جمعیت استان را در خود جایداده است.
وی گفت: شهرستان میامی بیش از نیمی از زمینهای حاصلخیز استان را داراست و سالانه حدود 300 هزار تن، سهم تولید جالیز، غلات و محصولات باغات این شهرستان است.
فرماندار میامی با بیان اینکه دامپروری بهعنوان یکی از حرفههای اصلی مردم این شهرستان به شمار میرود افزود: در بخش دامپروری حدود 220 هزار رأس دام سبک و 12 هزار رأس دام سنگین توسط مردم و عشایر این شهرستان نگهداری میشود.
کشتهای گلخانهای توسعه یابد
فرماندار شهرستان میامی با اشاره به وضعیت باغات این شهرستان و آسیبهای ناشی از سرمازدگی نیز خاطرنشان کرد: با توجه به سرمازدگیهای امسال، لزوم توجه به پوشش سایبان برای نگهداری از باغات بیشازپیش احساس میشود و امیدواریم تا با ارائه تسهیلات مناسب بتوانیم در سالهای آینده از میزان سرمازدگیها در این شهرستان را بکاهیم.
حرکت به سمت گونههای کشاورزی کمتر آسیبپذیر ضروری است
فرماندار میامی افزود: همچنین لازم است تا با اجرای طرح تغییر الگوی کشت در شهرستان به سمت گونههای کمتر آسیبپذیر برویم و امیدواریم فرهنگ کشتهای گلخانهای در بین مردم نهادینه شود.
پیشبینی برداشت 60 هزار تن گندم از مزارع شهرستان میامی
فرماندار میامی با اشاره به تولید بیش از نیمی از گندم استان سمنان در شهرستان میامی نیز افزود: میامی امسال در وضعیت خوبی از لحاظ تولید گندم قرار دارد و پیشبینی میشود که امسال حدود 60 هزار تن گندم از سطح مزارع این شهرستان برداشت شود.
آماده ارائه زمین و تسهیلات مناسب به سرمایهگذاران در حوزه صنایع تبدیلی کشاورزی هستیم
فرماندار میامی با بیان اینکه توجه به صنایع تبدیلی در حوزه کشاورزی از نیازهای شهرستان میامی است؛ تأکید کرد: شهرک صنعتی میامی با مساحت 400 هکتار، آمادگی ارائه زمین به علاقهمندان و سرمایهگذاران را دارد و ما نیز تلاش میکنیم تا با ارائه تسهیلات مناسب مقدمات جهش تولید در این شهرستان را فراهم کنیم.
توانمندی شهرستان میامی در زمینه تولید محصولات کشاورزی بهاندازهای بالاست که مدیران استانی نیز به این نکته اذعان میکنند.
امامجمعه میامی نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در زمینه ظرفیتهای کشاورزی در این شهرستان اظهار داشت: شهرستان میامی در بعضی محصولات تا 60 درصد تولیدات کشاورزی استان را دارا بوده و این موضوع تا آنجا اهمیت دارد که مدیران استانی اعتراف میکنند که منطقه میامی بهویژه بخش کالپوش سرشار از ظرفیتهای کشاورزی است.
حجتالاسلاموالمسلمین صفایی پور گفت: اگر ظرفیتهای این شهرستان مدیریت شود؛ شاهد رسیدن به نقطه مطلوب در جهش تولید خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه اگر ظرفیتهای مستعد در این شهرستان مدیریت شود، به نقطه مطلوب در جهش تولید میرسیم، تأکید کرد: در صورت مدیریت صحیح این ظرفیتها از سوی مدیران، به رفع محرومیت و فقر در این شهرستان خواهیم رسید و قطعاً اشتغال پایدار برای جوانان منطقه ایجاد خواهد شد.
مسئولان اجرایی و آحاد مردم به جوانان و متخصصان منطقه اعتماد کنند
امامجمعه میامی با درخواست از مسئولان اجرایی و آحاد مردم نسبت به باور به جوانان و متخصصان این منطقه، افزود: آنچه که ما درباره ظرفیتهای سرشار این شهرستان میدانیم با آنچه که امروز میبینیم تناسبی ندارد و اگر این ظرفیتها را در میدان عمل به کار بگیریم و نسبت به توانمندیهای شهرستان برنامهریزی و نقشه راه داشته باشیم، این شهرستان نهتنها منطقه خود بلکه تمامی استان را میتواند تحت تأثیر قرار دهد.
صفایی پور با یادآوری این نکته که ظرفیتهای این شهرستان در توسعه و پیشرفت اقتصادی بسیار حائز اهمیت است خاطرنشان کرد: از مدیران میخواهیم هم در بخش مطالعات میدانی و هم در بخش اجرایی مدیریت کارآمد و جهادی خود را به نمایش بگذارند.
سپاه میامی برای کمک به کشاورزان و دامداران آماده است
فرمانده سپاه ناحیه میامی گفت: سپاه شهرستان میامی برای کمک به کشاورزان و دامداران برای تحقق جهش تولید آماده است.سرهنگ ابوالقاسم کشاورزیان درباره برنامههای سپاه این شهرستان برای پیشرفت بخش کشاورزی منطقه میامی، در گفتگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: با توجه به ظرفیت بالای شهرستان میامی در زمینه کشاورزی و دامپروری بهویژه در مناطق روستایی، اولویت سپاه شهرستان و بسیج سازندگی ارائه تسهیلات ویژه به کشاورزان و دامداران این منطقه است.
ارائه تسهیلات ویژه به کشاورزان و دامداران اولویت سپاه میامی است
وی با اشاره به سال جهش تولید، کشاورزی را یکی از شاخصهای پیشرفت اقتصادی در این منطقه دانست و تأکید کرد: سپاه شهرستان این آمادگی را دارد تا به اشکال گوناگون همچون ارائه تسهیلات، معرفی به ادارات و نهادها در رفع موانع و رسیدگی به مشکلات کشاورزان و دامداران و سرمایهگذاری در بخشهای مختلف گام بردارد.
ایجاد سایهبان راهکاری امن برای جلوگیری از سرمازدگی باغات
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان نیز با اشاره به سرمازدگیهای متعدد به باغات استان سمنان گفت: متأسفانه سرمازدگی در سالهای اخیر سبب از بین رفتن محصولات باغی در استان سمنان و بهویژه شرق استان شده است.
سید حسن میرعماد به خبرنگار تسنیم گفت: برای جلوگیری از سرمازدگی و حفظ محصولات باغی از بارش باران و تگرگ کشاورزان باید اقدام به ایجاد سایهبان کنند.
وی با بیان اینکه ایجاد سایهبان محصولات را از سرمازدگی و بهویژه در برابر تگرگ در امان میدارد تصریح کرد: محصولی که زیر سایهبان باید از سرمازدگی و بارش تگرگ بهصورت 100 درصد در امان میماند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه بیمه برای محصولات باغی امری ضروری است گفت: 25 درصد از باغات استان سمنان بیمه است.
«تک کشتی» باید از سوی کشاورزان کنار گذاشته شود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه باید کشاورزان تک کشتی را کنار بگذارند گفت: اگر کشاورزی به جای کشت یک محصول اقدام به کشت چند محصول کند؛ هنگام سرمازدگی، تگرگ و یا هر خسارت دیگری آسیب زیادی نمیبیند چرا که با از بین رفتن یک محصول سایر محصولات باقی است.
با توجه به آنچه که تنها از ظرفیت سرشار کشاورزی در این شهرستان گفته شد، توجه مدیران استانی به این منطقه را بیشازپیش میطلبد چراکه این شهرستان یکی از 31 شهرستان کمتر توسعهیافته در کشور است و این جایگاه با توجه به توانمندیهای سرشار در این منطقه و قرار گرفتن در مسیر اصلیترین جاده مواصلاتی و ترانزیتی کشور بههیچوجه زیبنده و شایسته مردمان سختکوش این منطقه نیست.
توجه به صنایع تبدیلی در حوزه کشاورزی در کنار برنامه بلندمدت برای بالا بردن مقاومت و مرغوبیت محصولات باغی از جمله نکات قابلتوجه برای رسیدن به جهش تولید در عرصه کشاورزی است. با توجه به ظرفیتهای گردشگری موجود در این شهرستان که هم دارای جاذبههای طبیعی و هم گنجینهای از فرهنگ و هنر ایران در طول تاریخ است، اجرای طرح گردشگری کشاورزی نیز میتواند تجربهای متفاوت از فرهنگ و هنر و طبیعت را در کنار مزارع و باغات حاصلخیز پیش روی گردشگران قرار دهد. خبرگزاری تسنیم تلاش خواهد کرد تا در گزارشهای بعدی به معرفی و تحلیل توانمندیهای این شهرستان نوپا در عرصههای گردشگری و معادن نیز بپردازد.
گزارش از مسعود کریمی
انتهای پیام/363/ ت