تسنیم گزارش می‌دهد؛ آگاهی و آموزش همگانی لازمه رهایی جامعه از آسیب اعتیاد است

تسنیم گزارش می‌دهد؛ آگاهی و آموزش همگانی لازمه رهایی جامعه از آسیب اعتیاد است

گروه استان‌ها- تجربه جوامع مختلف ثابت کرده آموزش و تلاش برای آگاه‌سازی در زمینه مبارزه با مواد مخدر وظیفه‌ای همگانی است و اگر این اتفاق مهم به جنبشی همگانی تبدیل شود می‌تواند جامعه را به سمت کاهش و رهایی از این آسیب اجتماعی سوق دهد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، می‌توان گفت اعتیاد به مواد مخدر، مهمترین آسیب اجتماعی است که همه ابعاد زندگی فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. شخصی که به مواد مخدر آلوده می‌شود، علاوه بر آسیب‌های جسمی، از نظر روحی نیز آسیب می‌بیند و این وابستگی، عزت نفس، شایستگی‌ها و توانایی‌های او را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

چه بسا استعدادهایی که تحت تأثیر این وابستگی کاذب و آسیب‌زا، کمرنگ می‌شوند و فرصت شکوفایی نمی‌یابند. روابط خانوادگی و اجتماعی چنین فردی مختل می‌شود و فرد معتاد، از سوی اطرافیانش طرد می‌شود و نمی‌تواند زندگی و روابط انسانی عادی داشته باشد.

وضعیت اقتصادی شخص معتاد نیز تحت تأثیر این آسیب قرار می‌گیرد و از طرف دیگر برای اطرافیان شخص مانند همسر، فرزندان و پدر و مادر نیز آسیب‌هایی به همراه دارد.

به‌نظر می‌رسد مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به مواد مخدر آگاهی و هوشیاری فرد به‌ویژه در ارتباط با همسالان و دوستان است هر چند خانواده‌ها و رسانه‌ها نیز در این میان نقش مهمی بر عهده دارند.

حساس‌‌سازی، آگاه‌سازی و آموزش همگانی بهترین را‌هکارهای پیشگیری از اعتیاد

یزدان آزرمی درباره وضعیت استان همدان در حوزه مبارزه با مواد مخدر اظهار داشت: در استان همدان در سه ماهه اول سال 99 نسبت به سه ماهه مشابه در سال گذشته، 21 درصد افزایش کشفیات در حوزه مواد مخدر و اقدامات مقابله‌ای داشته‌ایم که توسط دستگاه‌های انتظامی امنیتی انجام شده است.

وی  با بیان اینکه در حوزه پیشگیری  طرحی با عنوان «یاریگران زندگی» با هدف فرهنگ‌سازی، آموزش و پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر در ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور تصویب شده است، افزود: این طرح با توجه به شرایط هر استان، قابلیت بومی‌سازی دارد، طرحی که  سال گذشته در 500 مدرسه سطح استان اجرا  و با استقبال بسیار خوبی روبه‌رو شد.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان همدان با اعلام اینکه امسال  نیز  طرح «یاریگران زندگی» با هدف آموزش خانواده‌ها و محلات مناطق هدف، اجرا می‌شود، بیان کرد: امسال با توجه به شیوع کرونا، طرح‌های فرهنگی- آموزشی  مرتبط با حوزه پیشگیری تهیه شده است.

وی با اشاره به اینکه در حال تولید محتوا برای آموزش، اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی درباره مضرات اعتیاد و مواد مخدر در فضای مجازی هستیم گفت: از آنجا که برخی برنامه‌های طراحی شده در این عرصه اجتماع‌محور است، با تعطیل شدن مدارس مدتی این فعالیت‌های آموزشی تعطیل شدند و از سرگیری فعالیت‌‌ها در فضای مجازی نیز به زمان نیاز داشت.

آزرمی در مورد وضعیت همکاری مردم در عرصه مبارزه به مواد مخدر عنوان کرد: میزان درصد همکاری مردم  در این عرصه را نداریم که بتوانم دقیق بگویم اما از رسانه‌ها انتظار داریم در این زمینه ما را یاری دهند.

وی تصریح کرد: همانطور که در مهار و مدیریت موج اول کرونا مردم نقش مهمی داشتند معتقدیم در عرصه مبارزه با مواد مخدر نیز اگر مردم  ما را کمک کنند، آن وقت می‌توان به مهار مواد مخدر در جامعه امیدوار بود.

این مقام مسئول افزود: اگر چه دولت‌ها و حاکمیت در بخش مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد در جامعه وظایفی دارد اما تجربه  40 ساله انقلاب ثابت کرده‌ است در هر عرصه‌ای که مردم ورود کرده و مسئولان را یاری دادند توانسته‌ایم موفقیت‌های چشمگیری به دست آوریم.

وی با بیان اینکه خوشبختانه امروز مبارزه با مواد مخدر به یک وظیفه عمومی تبدیل شده و پیشرفت‌های بیشتری نیز به‌دست آمده است عنوان کرد: انتظار ما از همه مردم این است که حساسیت خود و خویشاوندانشان را نسبت به مواد مخدر  بالا ببرند و اعتیاد را پدیده‌ای نامطلوب بدانند تا شرایط برای کسانی که در این فضا قرار می‌گیرند یعنی برای عرضه کننده، فروشنده و مصرف کننده مواد مخدر سخت شود. 

آزرمی نقش گروه‌های مردمی در این عرصه را نیز مهم ارزیابی کرد و گفت: یکی از حلقه‌های واسط بین حاکمیت و مردم، همین تشکل‌های مردم‌نهاد  هستند که با زمینه فعالیت و جامعه هدف گسترده‌‌ای که دارند، می‌توانند در حوزه مبارزه با  آسیب‌های اجتماعی به‌ویژه اعتیاد نقش سازنده‌ای داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه گاهی سمن‌ها در رساندن پیام به مردم نسبت به دستگاه‌های رسمی، موفق‌تر هستند اظهار داشت: از نمونه‌های موفق سمن‌ها رسانه‌ها هستند که می‌توانند با اطلاع‌رسانی مؤثر نقش مهمی در این زمینه داشته باشند.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان همدان با تشریح فعالیت‌های این شورا در فضای مجازی نیز افزود: برای تولید محتوا در فضای مجازی می‌خواهیم از ظرفیت سازمان‌های مردمی استفاده کنیم و به این منظور فراخوان داده‌ایم تا تشکل‌هایی که می‌توانند در این رابطه ما را یاری دهند اعلام آمادگی کنند.

وی گفت: در حال حاضر نزدیک به 40 تشکل در حوزه آسیب‌های اجتماعی مرتبط با اعتیاد با ما همکاری دارند و طرح‌هایی نیز ارسال کرده‌اند که اگر در کمیته مشارکت‌های مردمی تصویب شوند، اجرایی خواهند شد.

آزرمی پیرامون اطلاع‌رسانی در حوزه مبارزه با مواد مخدر بیان کرد: نمی‌توانیم بگوییم کدام راه برای مقابله و پیشگیری در عرصه مبارزه با مواد مخدر بهتر است بنابراین  باید از همه روش‌های اطلاع‌رسانی استفاده کنیم.

وی عنوان کرد: هدف ما این است که مبارزه با مواد مخدر، دغدغه‌ای همگانی باشد به همین دلیل در این مسیر از ظرفیت روحانی مسجد تا خانواده‌ها، رسانه‌ها و اهالی محل و همه افراد جامعه، به گونه‌ای که می‌توانند در این زمینه مؤثر باشند، استفاده می‌کنیم.  

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان همدان وضعیت استان در عرصه مبارزه با مواد مخدر را مطلوب دانست و عنوان کرد: آنچه بنده به‌عنوان هماهنگ‌کننده شورای مبارزه با مواد مخدر می‌بینم این است که همه مسئولان، دغدغه مبارزه با مواد مخدر را دارند و اگرچه سطح آن در افراد و سازمان‌های مختلف، متفاوت است اما همه مسئولان مربوطه، در این‌باره دغدغه دارند.

آزرمی در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت مراکز ماده 15 و 16 در همدان اظهار داشت: در استان همدان، یک مرکز ماده 16 که مربوط به نگهداری و درمان معتادان متجاهر است و 42 مرکز ماده 15 برای ترک اعتیاد وجود دارد که در شرایط کرونا تعطیل شده بودند اما از ابتدای تیرماه دستورالعمل بازگشایی آنها در این شرایط، برای سازمان بهزیستی که متولی آنهاست، ارسال شده است.

این مقام مسئول تصریح کرد: طبق آئین نامه ارسالی مراکز ماده 15 و 16  در شهرهایی که وضعیت قرمز ندارند، با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی بازگشایی شدند و تاکنون  نزدیک به 400 نفر در کل استان، در این مراکز پذیرش شده‌اند.

وی درباره معتادین بهبود یافته در این مراکز بیان کرد: وظیفه ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و نظارت است و نقش اجرایی ندارد هرچند این سه وظیفه نیز همه ابعاد مقابله‌ای، درمانی، فرهنگی و مشارکت‌های مردمی را شامل می‌شود.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان همدان درباره معتادینی که درمان آنها توسط دانشگاه علوم پزشکی به عنوان کمیته درمان و سازمان بهزیستی انجام می‌شود نیز مطرح کرد: این ستاد و متناظر آن شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان‌ها، سیاست‌گذاری و نظارت بر درمان آنها را برعهده دارد.

وی افزود: در بخش حمایت‌های پس از درمان نیز، یک دستورالعمل مراقبتی داریم که بیشتر در حوزه معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری تعریف شده و البته ما هم تا حدی در آن نقش داریم هرچند این مهم یکی از برنامه‌های جدی در استان همدان است که مقدمات آن را فراهم کرده‌ایم و به دنبال اجرایی شدن آن هستیم.

آزرمی توضیح داد: این آیین‌نامه و دستورالعمل در سراسر کشور تحت عنوان دستورالعمل مراقبت پس از خروج، برای معتادینی که در مراکز ماده 15 و 16 درمان می‌شوند، اقدامات مختلفی در بخش‌های اشتغال‌زایی، کارآفرینی، آموزش و تسهیلات رفاهی، فرهنگی، آموزشی و ورزشی در نظر گرفته است که متولی آنها، ادارات مختلفی مانند سازمان فنی‌حرفه‌ای، وزارت فرهنگ و ارشاد، وزارت ورزش و جوانان، سازمان تبلیغات، سازمان سمت و اداره کار هستند.

وی درباره سطح شیوع  اعتیاد به مواد مخدر در استان  نیز گفت: در حال بررسی این موضوع هستیم و فعلا راجع به آن آماری نداریم اما به طور کلی، درصد شیوع شناسی اعتیاد در سطح استان 2.1  درصد است.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان همدان بهترین راهکارها برای پیشگیری از اعتیاد را حساس‌سازی، آگاه سازی و آموزش همگانی دانست و بیان کرد: برای این کار باید از همه ظرفیت‌های موجود مانند خانواده، هم‌سالان، فضای مجازی و رسانه‌های سمعی، بصری و مجازی استفاده کرد.

وی با تاکید براینکه پیشگیری از اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر باید به یک جنبش  همگانی تبدیل شود، گفت: برای رفع این آسیب اجتماعی که رهبر معظم انقلاب از آن به عنوان مهمترین آسیب اجتماعی کشور یاد کردند، همه باید کمک کنند و نباید تصور کرد که مبارزه با مواد مخدر فقط وظیفه 22 دستگاهی است که در عضویت ستاد مبارزه با مواد مخدر هستند پس همه آحاد جامعه  باید آن را یک رسالت همگانی بدانند، چون موضوع مواد مخدر، موضوعی نیست که بتوان از کنارش به راحتی عبور کرد.

نقش مهم خانواده‌ها در پیشگیری و آگاه‌سازی جوانان

سرهنگ حاجیلو درباره برنامه‌های آموزشی پلیس مبارزه با مواد مخدر برای پیشگیری از اعتیاد گفت: برنامه‌های آموزشی ما در مراکز آموزشی، صدا وسیما و نیز از طریق فضای مجازی اجرا می‌‌شود که در حال حاضر با توجه به تعطیلی مدارس، این برنامه‌ها را در فضاهای دیگر پیگیری می‌کنیم یعنی کارشناسان ما با حضور در برنامه‌ها، آموزش‌های لازم را ارائه می‌دهند.

رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان همدان عنوان کرد: هرچند وظیفه اصلی پلیس مبارزه با مواد مخدر، کشف و مقابله با عرضه مواد مخدر و دستگیری معتادین است و نهادهای دیگر متولی آموزش دراین‌باره هستند اما پلیس هم وارد این عرصه شده و تا جایی که بتواند، برای آموزش نیز از فرصت‌ها و ظرفیت خود استفاده می‌کند.

وی در پاسخ به این سؤال که مردم چگونه می‌توانند در این زمینه کمک‌کننده باشند،گفت: بهترین کمک این است که خانواده‌ها فرزندان خود را نسبت به اثرات مخرب اعتیاد آگاه‌ کنند.

حاجیلو کنترل جوانان و بیان مضرات مواد مخدر در خانواده‌ها را بهترین راه پیشگیری از اعتیاد دانست و گفت:مهم‌ترین کانون برای تأثیرگذاری و پیشگیری در این‌باره، خانواده‌ها و مراکز آموزشی هستند، همچنین نقش گروه‌های مردمی در آموزش  و تأثیرگذاری نیز انکارناپذیر است.

وی سن شیوع مواد مخدر در استان را مانند سطح کشور دانست و بیان کرد: پلیس مبارزه با مواد مخدر همدان، با قدرت وظایف خود را در همه زمینه‌ها از جمله مقابله با عرضه مواد مخدر، پاکسازی مناطق و محیط‌های آلوده و آسیب‌زا و جمع‌آوری معتادین انجام می‌دهد و مشکلی در‌این باره وجود ندارد.  

به گزارش تسنیم، آنچه از صحبت‌‌های کارشناسان و مسئولان فهمیده می‌شود این است که آموزش و تلاش برای آگاه‌سازی در زمینه مواد مخدر، وظیفه‌ای همگانی است و اگر مبارزه با مواد مخدر به جنبشی همگانی تبدیل شود، می‌تواند بسیار مؤثر باشد و جامعه را به سمت کاهش و مهار این آسیب اجتماعی سوق دهد.

انتهای پیام/741/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon