شایعات به خانواده حاج احمد متوسلیان فشار عصبی وارد کرده است/ حضرت آقا هیچگاه از لفظ شهید برای این چهار دیپلمات استفاده نکردند

شایعات به خانواده حاج احمد متوسلیان فشار عصبی وارد کرده است/ حضرت آقا هیچگاه از لفظ شهید برای این چهار دیپلمات استفاده نکردند

فرزند جاویدالأثر سید محسن موسوی می‌گوید: اگر ۱۰ یا ۲۰ درصد احتمال شهادت را درست بدانیم باید کار تفحص برای کشف پیکر صورت بگیرد.

خبرگزاری تسنیم، چهاردهم تیر سال 1361، اتومبیل هیئت نمایندگی دیپلماتیک کشور حین ورود به شهر بیروت و به‌هنگام عبور از پست ایست و بازرسی توسط مزدوران حزب فالانژ لبنان متوقف شده و چهار سرنشین خودروی مزبور با وجود مصونیت دیپلماتیک، توسط آدم‌ربایان دست‌نشانده رژیم تروریستی به‌گروگان گرفته شدند. در این آدم‌ربایی سردار احمد متوسلیان وابسته نظامی سفارت ایران در بیروت، سید محسن موسوی کاردار سفارت ایران در بیروت، تقی رستگار مقدم کارمند سفارت ایران و کاظم اخوان عکاس خبرگزاری جمهوری اسلامی به‌اسارت درآمدند و طی اخباری رسمی و غیررسمی بعداً تحویل رژیم صهیونیستی داده شدند. دقایقی بعد از ربوده شدن احمد متوسلیان و همراهانش، رادیو اسرائیل اعلام می‌کند: ژنرال احمد متوسلیان، طراح عملیات فتح المبین و بیت المقدس، در پست بازرسی «برباره» به‌اسارت گرفته شد.

سید رائد موسوی تنها فرزند جاویدالأثر سید محسن موسوی در سال 61 و هنگام ربوده شدن پدر دو ساله بود. او که مدت‌هاست به‌عنوان دبیرکل انجمن حمایت از دیپلمات‌های ربوده‌شده ایرانی در جریان جزئیات پرونده حقوقی و پیگیری‌های سیاسی و بین‌المللی این چهار دیپلمات بوده است در گفت‌وگو با تسنیم، نکاتی را درباره شایعات مطرح شده درباره تأیید شهادت دیپلمات‌ها عنوان می‌کند. مشروح این مصاحبه در ادامه می‌آید:

* تسنیم: باز هم در سالگرد ربایش چهار دیپلمات ایرانی شایعاتی در مورد اطلاعات جدید از سرنوشت آنان، در رسانه‌ها پخش شده است. نظر شما درباره نقل‌های جدید در مورد شهادت احمد متوسلیان و یارانش چیست؟

بله یک فضای رسانه‌ای مبتنی بر حدس و گمان شکل گرفته و بزرگنمایی شده است. واقعیت این است که اتفاق جدیدی نیفتاده روایتی که عنوان شده روایت عیسی ایوبی است که یک روایت نامعتبر است و روی آن مانور داده شده است.

عیسی ایوبی یکی از روزنامه­‌نگاران از روزنامه الدیار از حزب سوری ــ قومی لبنانی و معاون شبکه جهانی وولتر است که ادعا کرده در زمان بازداشت دیپلمات­‌های ایرانی با 4 دیپلمات در زندان بوده است. او با طرح جزئیاتی از روزهای بازداشتش می‌گوید با دیپلمات‌های ایرانی مدتی در یک سلول بوده است. آن‌ها در معرفی خود گفته‌اند که "ما دیپلمات‌های ایرانی هستیم و در ایست و بازرسی فالانژها ما را ربودند".

بعد از یک هفته نگهبانان کیسه‌هایی را روی سر ما کشیده و دست ما را بستند. ما را یک به یک سوار جیپ کردندو بعد از طی مسیری مجبورمان کردند کنار صخره‌های نزدیک دریا بایستیم. ناگهان صدای تیر گلوله‌هایی را شنیدیم که شلیک شد. حس کردم جنازه افرادی کنارم روی زمین افتاد اما گلوله‌ای به من نخورده بود. بعد از دقایقی من را به زندان زیرزمینی برگرداندند. آن موقع اواخر ژانویه 1983 بود.»

روایت‌هایی دال بر شهادت دیپلمات‌های ربوده شده داریم ولی در میان سناریوهای مطرح شده روایت عیسی ایوبی که مبتنی بر این مسئله است که "دیپلمات‌ها را در ساحل مدیترانه تیرباران کردند"، از جمله روایت‌های منطقی ماجرا نیست و تناقضات بسیاری دارد. من با عیسی ایوبی چند سال پیش ملاقات کرده‌ام و با هم مفصل صحبت کردیم. متأسفانه صحبت‌های ایشان با هیچ‌کدام از اسناد و مدارک و روایات دیگر تطابق ندارد.

شهدای دفاع مقدس , دفاع مقدس ,

* تسنیم: آنچه باعث شده ماجرای نقل شده از طرف عیسی ایوبی مجدداً مطرح شود، برداشت‌های مختلف از محتوای یک یادداشت بود. از واکنش‌ها به این موضوع بگویید. 

آقای احسان محمد حسنی مدیر سازمان اوج، یک متن معمولی را در زمینه سالروز ربایش این چهار دیپلمات ایرانی نوشتند و در آن یکسری احتمالات را مطرح کردند و گفتند اگر چنین احتمالاتی مطرح است باید بررسی شود و به نتیجه برسد. منتها بعد از انتشار یادداشت ایشان، محتوایش یک کلاغ و چهل کلاغ و تبدیل به اخباری از پیدا شدن پیکر شده است که دیگر انگار فردا قرار است پیکرهای چهار دیپلمات به کشور بیاید و حالا باید خود را بر اساس آن برای مراسم استقبال آماده کنیم! در حالی که چنین نیست. یک نوشته با یک برداشت هنری از اتفاقات پیش آمده به شایعاتی رسیده و کلاً به موضوع دیگری تبدیل شده است. من دیدم حتی این خبر به رسانه‌های لبنان هم رسیده است و آنان در رابطه با این موضوع صحبت می‌کنند. متأسفانه موجی که خودمان ایجاد کردیم برای ایجاد یک مطالبه حالا دارد ما را نیز با خود می‌برد و غرق می‌کند.

* تسنیم: شما کدام احتمال را در مورد سرنوشت دیپلمات‌های ربوده شده قوی‌تر می‌دانید؟

به عنوان یکی از کسانی که بیشتر از سایرین روی مستندات پرونده دیپلمات‌های ربوده شده کار کرده‌ام، می‌گویم در میان احتمالات بررسی شده ما دو نوع سناریو محتمل داریم که به نسبت مابقی قابل اتکاتر است. یکی اینکه چهار دیپلمات ربوده شده به فلسطین اشغالی منتقل شده‌ و در اسارت به سر می‌برند و سناریوی دیگر این که در همان مرحله نخست دستگیری شهید شده‌اند. چنانچه توانسته باشند روز اول اسارت را به روز دوم برسانند تا کنون کشته نشده‌اند مگر آنکه در اسارت به مرگ طبیعی از دنیا رفته باشند.

هر چند در مذاکرات گروگان‌ها در سال 2008 میلادی برای تبادل اسرای لبنان و رژیم صهیونستی، اسرائیل گزارشی را به سازمان ملل داد و عنوان کرد که این افراد کشته شده‌اند و تحقیقات رسمی بین‌المللی بر این اساس پایان یافت اما اگر بخواهیم تحلیلی را در مورد شهادت دیپلمات‌ها صحیح بدانیم فقط شهادت در روز نخست اسارت پذیرفته است که آن هم بر مبنای درگیری با فالانژهای اسیر کننده است، آن هم برای رهایی از اسارت که منجر به شهادت افراد شده است.

* تسنیم: چرا به غیر از درگیری در روز نخست بقیه احتمالات شهادت را مردود می‌دانید؟

به هیچ وجه اعدام و کشتن این افراد کاری عقلانی و منطقی نبوده است. از روز دوم ربودن حاج احمد و یارانش، پیگیری‌ها و فضای رسانه این‌قدر سنگین شد که اگر کسی هم به اهمیت مسئله واقف نبوده، دیگر فهمیده که این افراد چه قیمتی دارند. بنابراین اعدام آنان طی چند ماه بعد از اسارت فرضیه بی اساس است. این موضوع در پیوست قضیه شهادت مطرح می‌شود که افرادی که منجر به درگیری و شهادت دیپلمات‌ها در روز اول شده‌اند توبیخ شده‌اند زیرا برگ برنده مهمی را از بین بردند پس این‌چنین نیست که اسرائیل با کشتن این افراد، برگ برنده خود را بسوزاند.

من با دو نفر از اسرای لبنانی که در سال 2008 آزاد شدند صحبت کردم که به نقل از اسرای فلسطینی می‌گفتند چنین افرادی را در زندان دیده‌اند. مسائل مشابه این زیاد است و همگی آنان قابل اتکاست. هرچند این‌ها شواهد است و هیچ کدام مدرک نیست. اما باید سناریوها را کنار هم چید تا بتوان فهمید کدام‌یک به واقعیت نزدیک‌تر است.

شهدای دفاع مقدس , دفاع مقدس ,

* تسنیم: رئیس سازمان اوج مطالبه‌ای درخصوص تفحص مناطقی را مطرح کرد. نظر شما در این باره چیست؟

آقای محمد حسنی عنوان کرده‌اند که: «سپاه و حزب الله، نقطۀ مورد نظر تدفین این افراد را با دقّت و سرعت، تفحص کنند و چنانچه بقایای پیکرهای مطهرشان کشف شد، با آزمایش DNA، طی بیانیه‌ای حقیقت را با مردم در میان بگذارند.» چنانچه فرضیه شهادت دیپلمات‌ها را در نظر بگیریم، تفحص کردن این مناطق کار خوبی است که ما خانواده‌ها نیز مخالف آن نیستیم و آن را چندبار هم مطرح کرده‌ایم تا اگر ستاد تفحص شهدا در این کار تخصص دارند بر اساس مدارک و شواهد به انجام آن اقدام کنند.

بالأخره یکی از مراحل پیگیری پرونده هم همین موضوع است که اگر 10 یا 20 درصد احتمال شهادت را درست بدانیم باید کار تفحص برای کشف پیکر صورت بگیرد. ارگانی که مسئول این کار است و تخصص و زمینه انجام تفحص پیکر شهدا را دارد، باید مناطق مورد اشاره را تفحص کند. دو یا سه محل هست که با در نظر گرفتن فرضیه شهادت دیپلمات‌ها به عنوان محل دفن آنان مطرح می‌شود. با تفحص این مناطق باید شواهدی پیدا شود.اگر قرار است کار تفحص انجام شود، باید به دور از محیط رسانه‌ای و در یک فضای کاملاً تخصصی انجام شود. چند سال پیش هم احتمالی بر پیدا شدن پیکرها مطرح شده بود که از ما اعضای خانواده نمونه DNA گرفتند اما جواب آزمایش منفی بود.

* تسنیم: وضعیت خانواده چهار دیپلمات ایرانی با پخش شایعات چگونه است؟

شنیده ام حال مادر احمد متوسلیان چندان مساعد نیست. چون از وقتی این شایعات مطرح شد، همسایه‌ها برای عرض تسلیت به منزل آنان مراجعه کرده‌اند. به همین دلیل در شرایط بدی قرار گرفته است. بستگان ما نیز تماس می‌گیرند و اشک می‌ریزند و موضوع را جویا می‌شوند. من با همه خانواده‌های این چهار دیپلمات در ارتباطم و دیده‌ام که چه فشار عصبی سنگینی به همه خانواده‌ها خصوصاً خانواده حاج احمد متوسلیان آمده است. اگر چنین شایعه‌ای درست بود حتماً نیاز به طی کردن مقدماتی مثل گرفتن آزمایش DNA از خانواده‌ها داشت نه اینکه بدون اطلاع قبلی گفته شود. پخش این شایعات ظلم به خانواده‌ها است.

* تسنیم: چرا در برخی رسانه‌ها و فضای مجازی به چنین شایعاتی دامن زده شده است؟

گویی یک شبکه رسانه‌ای این شایعه را بزرگنمایی می‌کند و نمی‌دانم چه منطقی پشت آن بوده است. برخی با مطرح کردن این شایعات می‌گویند که عده‌ای از زنده بودن دیپلمات‌ها سود می‌برند. یا عنوان می‌کنند از زنده بودن آن‌ها برای رسمیت دادن به اقدام رژیم صهیونیستی استفاده می‌شود. کاش این موضوعات باعث می‌شد که ماجرا به مطالبه همیشگی از رژیم صهیونیستی تبدیل شود. اما کدام یک از مسئولین تراز اول ما حتی یک بار در یک محفل بین‌المللی عنوان کرده است که ما از اسرائیل چنین مطالباتی داریم؟ متأسفانه این موضوع باعث شده تا عده‌ای سعی دارند با این بهانه‌ها دهان کسانی را که دلایلی بر زنده بودن این چهار دیپلمات دارند ببندند.

 

شهدای دفاع مقدس , دفاع مقدس ,

* تسنیم: مسئولین هم واکنشی نسبت به این اخبار داشته‌اند؟

بعضی از مراجع عالی رتبه نظام که در این پرونده امنیتی جمهوری اسلامی مسئولیت دارند، خودشان در تماس با من و یا اعضای خانواده‌ها علت داستان این شایعات را جویا شدند. که این خود نشان از بی اساس بودن آن دارد وقتی خود دستگاه‌های مسئول اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند. افکار عمومی نسبت به مسئله سرنوشت دیپلمات‌های ربوده شده حساس است و هر خبری در رابطه با چهار دیپلمات واکنش آن‌ها را برمی‌انگیزد. هرچند این شایعه بی‌اساس بوده است اما امیدواریم عاملی باشد برای پیگیری و تعیین تکلیف وضعیت چهار دیپلمات ربوده شده.

* تسنیم: ظاهراً رهبر معظم انقلاب همیشه نگاه دیگری را نسبت به مسئله داشته‌اند.

حضرت آقا هیچگاه از لفظ شهید برای این چهار دیپلمات استفاده نکردند. در سخنرانی عمومی عنوان جاویدنشان را برای حاج احمد به کار بردند و در جلسات خصوصی هم همیشه تأکید بر پیگیری پرونده این چهار دیپلمات داشته‌اند. حتی یک بار هم بحث شهادت را مطرح نکردند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon