گزارش| اجاق کور منابع آبی در زنجان/ مدارا با حفرکنندگان چاههای غیرمجاز تا چه زمانی ادامه دارد؟
گروه استانها ـ با جدی شدن بحران آبی در زنجان و وجود ۳ هزار چاه غیرمجاز در این استان همچنان داستان تکراری پلمب و طولانی شدن روند رسیدگی به شکایت کشاورزان ادامه دارد و معلوم نیست این روند بوروکراسیهای زائد اداری تا کی ادامه خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، آب یکی از چهار عنصر اصلی طبیعت است که کمبود آن میتواند آسیبها و تهدیدات جدی را برای مردم در سراسرکرهزمین ایجاد کند. در این میان کشور ایران هم همچون سایر کشورها در سالهای گذشته به شدت با بحران خشکسالی و کمآبی مواجه شده چرا که از یک سو رشد سریع و الگوی نامناسب استقرار جمعیت،کشاورزی ناکارآمد و سوء مدیریت و از سوی دیگر کاهش میزان بارندگی، تغییر اقلیم و لولهکشیهای غیراستاندارد در مناطق شهری و بهرهبرداری بی رویه از آبهای زیرزمینی سبب شده این کشور دچار بحران آب و خشکسالی شود و در این روزها با این بحرانها دسته و پنجه نرم کند.
استان زنجان هم همانند سایر استانهای کشور امروزه با معضلی به نام بحران آب مواجه است و هرساله به علت بهرهبرداری بیرویه آبهای زیرزمینی و عدم نظارت جدی بر حفر چاههای غیرمجاز شاهد کاهش یک و نیم متری عمق آبهای زیرزمینی در دشتهای استان به خصوص در دشتهای ابهر و خرمدره هستیم.
حال موضوعی که در اینجا باید بررسی شود این است که تا چه زمانی این برداشتهای بیرویه آب ادامه خواهد داشت و با این وضعیت، آینده آب استان چه خواهد شد؟ دود طولانی شدن روند رسیدگی به چاههای غیرمجاز به چشم چه کسانی خواهد رفت و تا کی مسئولان بخاطر وضعیت معیشتی متخلفان با آنان مدارا خواهند کرد؟
اسماعیل افشاری، مدیرعامل آب منطقهای استان زنجان در گفتوگو با تسنیم در رابطه با مسئله بیش از 3 هزار حلقه چاه غیرمجاز در استان اظهار داشت: طرح پلمپ چاههای بدون مجوز در دستور کار منابع آب قرار دارد تا با تشکیل تیم نظارتی چاههای ممنوعه استان شناسایی شوند ولی روند قانونی پلمپ چاههای غیرمجاز تا صدور حکم نهایی بهکندی پیش میرود.
وی با اشاره به اینکه در سال جاری هیچ چاه غیرمجازی پلمپ نشده است و همچنان پیگیر ورود مراجع قضایی به این موضوع هستیم، ابراز کرد: متاسفانه روند رسیدگی به چاههای غیر مجاز کند است و این اصلا قابل توجیه نیست.
مدیر عامل آب منطقهای به ناکافی بودن بودجه دولت اشاره کرد و گفت: برای پلمپ چاههای غیرمجاز نیازمند بودجه کلان دولتی هستیم و با این وضعیت بودجه دولتی امکان پلمپ تمام چاههای غیرمجاز وجود ندارد.
مدیرعامل آب منطقهای استان زنجان با اعلام اینکه میزان ورودی و خروجی آب سدها در استان برابر نیست و با کاهش 13 درصدی بارشها مواجه هستیم، افزود: متاسفانه از سوی دیگر هم الگوی کشت مناسبی در اختیار کشاورزان استان قرار ندارد و همین یکی از علل هدرفت منابع آبی است. از آنجاییکه 90 درصد آب مصرفی استان در حوزه کشاورزی مصرف میشود بسیاری از کشاورزان با کشت محصولات پرمصرفی چون هندوانه شرایط نگران کنندهای در رابطه با آب های زیرزمینی رقم زدهاند و در جلسات متعددی که در این خصوص با جهاد کشاورزی برگزار کردیم به راهحل خاصی نرسیدهایم چون که همه مراحل آموزش و فرهنگسازی الگوی کشت نیازمند یارانه و بودجه است.
طبق تمام آن چه گفته شد حل مشکل بحران آب نیازمند برنامهریزیهای دقیقی از سوی مسئولان مربوطه است. وجود چند هزار چاه غیر مجاز و برخورد لاکپشتی با متخلفان و نیز طولانی بودن روند رسیدگی به پروندهها و مدارا کردن با متخلفان بخاطر مسائل معیشتی و اقتصادی میتواند آثار و نتایجش در آینده بسیار نزدیک به خودمان برگردد. طولانی بودن روند اداری و بوروکراسی زائد اداری حداقل در مسئله مربوط به آب باید حذف شود ولی متاسفانه این داستان پلمپ چاههای غیرمجاز، شکایت کشاورزان از شرکت آب و منطقهای و طولانی شدن روند رسیدگی به شکایت و همینطور ارجاع پرونده به دیوان عدالت همچنان ادامه دارد و گویا کسی نیست به این موضوع تکراری خاتمه دهد.
آن چیز که مسلم است موضوع آب موضوعی نیست که بتوان به راحتی از کنار آن گذشت و یا با کسی مدارا کرد. بحران آب در این روزها چه در کشور و چه در جهان به قدری جدی است که میتواند در آینده بسیار نزدیک شرایط کرهزمین را دگرگون کند همانگونه که یک ویروس کرونا توانست شرایط را بهراحتی تغییر دهد و در یک برهه زمانی بیش از 4 میلیارد نفر را در دنیا قرنطینه کنند. حال امیدوار هستیم مسئولان استان زنجان و با یک حرکت جهادی بتوانند هرچه سریعتر موضوع حفر چاههای غایر مجاز و آبهای زیرزمینی را حل کنند ولی باید گفت این انتظار از مسئولان استان بیهوده است.
گزارش از زهرا شاهمرادی
انتهای پیام/ش