عطش بیآبی روستاهای "سربیشه" را فرا گرفت/ ضربالاجل استاندار خراسانجنوبی به کجا رسید؟
گروه استانها- مردمان کویر سالهاست در برخی نقاط با مشکل کمآبی دست و پنجه نرم میکنند، در برخی روستاها مادران و دختران هنوز کوزه بر دوش در صف آب به نوبت میایستند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، آب مایه حیات است؛ این جمله برای برخی از مناطق خراسان جنوبی بیشتر نمود دارد. نقاطی که مردان و زنانش مانند سالهای دور هنوز مایهحیات زندگی را بر روی دوش حمل میکنند و هر کدامشان برای رسیدن به آب گامهایش را از دیگری تندتر و بزرگتر برمیدارد تا کوزهاش را زودتر و بیشتر پر آب کند و بیشتر روزشان را در کنار تانکر آب یا قنات نسبتا خشک روستا سپری میکنند تا نوبتشان فرا رسد و بتوانند ظرف و لباس خود را بشویند.
اینجا هنوز مردمانش برای رسیدن به آب آرزو دارند و دوش مادران و زنان روستاهای شهرستان مرزی سربیشه دیگر تاب سنگینی کشیدن کوزه و دبههای آب را ندارد. نبود آب آشامیدنی و تداوم خشکسالی در سالهای اخیر وضعیت زندگی را در این روزها بیشتر از گذشته سخت کرده است.
کمآبی در 10 روستای سربیشه زخم عمیقی از خود برجای گذاشته به گونهای که وضعیت ناراحت کننده بیآبی چند سالی است بر زندگی ساکنان منطقه حاکم است و مسئولان همچنان با وعده و وعید آب را به وسیله تانکر برایشان حمل میکنند؛ تانکرهایی که فقط مصرف چند روزشان را جوابگو است.
صفهای طولانی برداشت آب صحنههای تلخ روزهای گرم و طاقتفرسای روستاهای "بیژائم" است. مردان و زنان روستا با دبههای خالی از آب هر روز تا مسیر قنات نسبتاً خشک روستا پای پیاده میروند و یا منتظر رسیدن تانکر آب هستند.
توجه به رسیدگی مشکل بیآبی تنها درخواست مردم منطقه از مسئولان است که شاید اندکی توجه مرهمی باشد بر لبهای خشکیده این مردمان سختکوش و قانع.
وقتی با این مردمان با قناعت منطقه همکلام میشوی، آرزویی جز تامین آب ندارند. اینجا کودکانشان کلمه بابا آب داد را بیشتر از دیگر کودکان سرزمینم درک میکنند. اینجا کودکانش صرفهجویی در مصرف آب را بهتر میفهمند و در زندگی خود عملیاتی میکنند.
در این روزهای گرم تابستان، عطش کمآبی هم بر این گرما افزوده و روزگار مردمان برخی از روستاهای خراسان جنوبی در حالی سپری میشود که بیشتر وقت خود را در صفهای طولانی تأمین آب به انتظار میرسانند.
روستای درویشآباد در فاصله 30 کیلومتری سربیشه است؛ اهالی این روستا آب شرب خود را از تانکر تامین میکنند و در گفتگو با خبرنگار تسنیم گلایه دارند که "آب نداریم و برای تامین آب باید در انتظار بنشینیم".
یکی از اهالی روستا که 60 سال سن دارد افزود: 16 سال است کارمان همین است؛ هر روز صبح برای رسیدن به آب به سراغ تانکر میآییم نه به زندگی و نه کارمان میتوانیم برسیم چرا که ساعتها وقتمان در این صف سپری میشود.
وی با گلایه از مسئولان گفت: آب قنات روستا مدتی است کم شده و این موضوع عرصه را بر مردم تنگتر کرده است. تصور کنید 50 خانوار بخواهند هر روز از تانکر آب برداشت کنند یا از قنات روستا که مانند یک نخ آب میدهد آب خود را تامین کنند چه شرایط به وجود میآید و حال اینکه این کار هر روز ما است و کلا از زندگی و کارهایمان باز ماندهایم.
تنها این روستا نیست که با مشکل کم آبی دست و پنجه نرم میکنند روستای بیژائم در 5 کیلومتری درویش آباد نیز همین مشکل را دارد و گویا در سال 1370 قرار بود به این روستا آبرسانی شود اما هنوز خبری نیست.
استاندار هفته گذشته در سومین جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران استان که با دستور کار آب رسانی به روستاها برگزار شد به مسئولان تذکر داد که به هیچ عنوان پذیرفته نمیشود که در روستایی، مردم با مشکل کمبود آب مواجه باشند.
محمدصادق معتمدیان با تعیین ضربالاجلی 48 ساعته از فرمانداران و شرکت آبفا خواست برای تأمین آب مناطق روستایی و عشایری به صورت 24 ساعته برنامه ریزی و اقدام کنند و با تشکیل ستادی در فرمانداریها، این موضوع 24 ساعته رصد شود.
با عبور از روستاها در این مسیر به هشت روستای دیگر هم برخوردیم که مشکلات آبیشان مانند درویشآباد و بیژائم بود اما مسئولان چاره رفع مشکلات آبی در این منطقه را در دست بودن مجتمع آبی درویشآباد میدانند.
مدیر آبفای شهرستان سربیشه از کلنگزنی مجتمع در سال 96 خبر داد و گفت: درحال حاضر عملیات اجرایی چهار مجتمع آبرسانی خوشاب، جیک وزیدر، درویشآباد و چنشت در دست اجرا است که برای اتمام آنها بیش از 40 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
سمیعی با بیان اینکه برای رفع مشکلات آبی روستاهای درویش آباد نیازمند اعتبار 15 میلیارد تومانی هستیم افزود: مجتمع درویشآباد تاکنون 30 درصد پیشرفت دارد که اگر تامین شود آب بیش از دو هزار نفر جمعیت شهرستان پایدار میشود.
وی ادامه داد: برای تکمیل چهار مجتمع آبرسانی بیش از 40 میلیاردتومان نیاز است که با تکمیل آن بیش از چهار هزار نفر از مزایای آب شرب بهرمند میشوند و در حال حاضر 70 روستای این شهرستان با تانکر آبرسانی میشوند.
مدیرعامل آبفای خراسان جنوبی نیز از برگزاری جلسه با فرمانداران و بررسی مشکلات آبی روستاها به دستور استاندار خبر داد و گفت: هفته گذشته در مجموع سه دستگاه تانکر آب با ظرفیت 18 هزار متر مکعب آب برای شهرستانهای قاین، زیرکوه و طبس اضافه کردیم وسه دستگاه دیگر هم در نظر گرفتیم.
امامی افزود: در هفته گذشته نسبت به خردادماه 33 درصد افزایش تامین آب داشتیم و تلاش میشود با برنامههایی که داریم مشکلات آبی در سربیشه برطرف شود.
وی از در دست اجرا بودن مجتمعهای آبی برای رسیدن به آب پایدار در سطح استان خبر داد و افزود: برای تابستان برنامه جامعی داریم و تلاش میشود مجتمع فخر رود درمیان تا هفته آینده درست شود.
خبرگزاری تسنیم در بیرجند در نظر دارد به منظور بررسی مشکلات آبی مردم در روستاهای استان نسبت به پیگیری و انعکاس آن اقدام کند در این راستا هم استانیهای بزرگوار اگر مشکلی در این زمینه دارند میتوانند با شماره 09030643819 از طریق پیام رسان سروش و تلگرام و یا با شماره تماس 32342609 موضوع را با همکاران ما در میان بگذارند.
انتهای پیام/254/س