طرح جامع مدیریت پسماند در اردبیل اجرا نمیشود
گروه استانها- در حالی که جمعیت اردبیل رو به افزایش است، وضعیت دفن زباله در این شهر به مرز بحران رسیده و طرح جامع مدیریت پسماند شهری با گذشت ۲ سال از تصویب اجرا نمیشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، نزدیک به 600 هزار نفر در شهر اردبیل سکونت دارند و به گفته مسئولان متوسط تولید زباله در این شهر بیش از میانگین کشوری است. اما در حالی که تا به امروز باید اردبیل به جرگه شهرهایی که تکفیک از مبدا و مدیریت پسماند را عملی کردهاند، میپیوست، عملا اقدام جامعی صورت نگرفته است.
هر زمان معضل پسماند مطرح شده، شهرداری اردبیل از حجم بالای زباله و کمبود امکانات داد سخن گفته درحالی که رئیس شورای اسلامی شهر اردبیل نشان میدهد، بسیاری از مصوباتی که میتوانست ناجی محیط زیست شهری شود، عملا اجرا نمیشود.
علیرضا پوستی معتقد است معضل پسماند در اردبیل جدی است. هم در تولید بالاتر از میانگین کشوری هستیم و هم طرحهای جامع اجرا نشده است.
وی با اشاره به رفتارهای دور پنجم و چهارم شورای شهر اردبیل گفت: متاسفانه برخی تجربههای شکست خورده موجب شده دور پنجم در موضوع پسماند دست به عصا رفتار کند.
تبلیغ میدانی تفکیک از مبدا زباله کافی نیست
رئیس کمیسیون بهداشت، سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر اردبیل با اشاره به تولید روزانه 800 گرم پسماند توسط هر شهروند اردبیلی، گفت: این میزان بیش از میانگین کشوری است.
وی تصریح کرد: در موضوع پسماند، گام نخست موضوع تفکیک از مبدا است که شورای پنجم برای حل این مشکل با شرکت بخش خصوصی مشارکت را آغاز کرده و با این شرکت عقد قرار داد شده است.
به گفته پوستی هر چند تفکیک از مبدا ضروری است و باید فرهنگ سازی شود، میزان تبلیغات محیطی این طرح کافی نبوده و شرکت میتوانست با تبلیغ در محلات برخوردار سطح استقبال مردم را تقویت کند.
رئیس شورای اسلامی شهر اردبیل همچنین به معضلات جمع آوری پسماند در اردبیل اشاره کرد و گفت: چند سالی است که شرکتهایی به صورت حجمی در جمع آوری و انتقال پسماند به ایستگاه موقت اقدام میکنند. 5 منطقه شهری به 5 شرکت واگذار شده است.
وی با اذعان به اینکه نیروی انسانی مورد نیاز توسط شهرداری انتخاب میشود، افزود: این در حالی است که ما از شرکتها انتظار داریم با کیفیت کار کنند و در مقابل شهرداری خود نسبت به تعیین کارگران اقدام میکند و در حالی که شهرداری مشکل استخدام نیرو دارد، این نیروها به بدنه شهرداری تحمیل میشود.
کوهی از زباله در نزدیکی اردبیل شکل گرفته است
رئیس کمیسیون بهداشت، سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر اردبیل اظهار کرد: بعد از جمع آوری و انتقال ما مشکلاتی در ایستگاه موقت جمع آوری زباله را شاهد بودیم.
به گفته پوستی این ایستگاه واقع در روستای صومعه ایمنی لازم را نداشت که در پی بررسیهای صورت گرفته فنس کشی اطراف آن انجام شد.
وی افزود: اما مشکل جدی مخزن دائمی دفن است که بیش از 20 سال پیش در طالب قشلاقی انتخاب شده و در آن مقطع زمانی مکان یابی درستی انجام نشده است.
وی با بیان اینکه این معضل موجب شده تا امروز عملا نتوان دفن زباله را انجام داد، اضافه کرد: متاسفانه با کوهی از زباله در نزدیکی شهر مواجهایم و هر روز نیز بیشتر از روز قبل انباشت زباله مشاهده میشود.
رئیس شورای اسلامی شهر اردبیل تاکید کرد: هم مسئله دفن و هم شیرابهها به معضل جدی محیط زیستی تبدیل شده و لازم است در موضوع دفن زباله بازنگری شود.
پوستی در پاسخ به اینکه دور پنجم شورای شهر برای مدیریت پسماند چه کرده است، گفت: در سال 97، طرح جامع مدیریت پسماند شهری را مصوب کردیم و در این طرح تمامی مسائل ذکر شده پیش بینی شده است.
وی با بیان اینکه طرح جامع از آموزش مردم تا تغییر محل دفن زباله را پیشنهاد داده است، گفت: حتی کمیته اجرایی نیز پیشنهاد شده است و فقط کافی است این مصوبه عملی شود.
تجربههای تلخ شورا با سرمایه گذاران
در عین حال که شورای شهر مسئولیت خود را با طرح جامع مدیریت پسماند تمام شده میداند، رئیس شورای اسلامی شهر اردبیل معتقد است برخی تجربههای تلخ حضور سرمایه گذاران در اردبیل این مجموعه را دست به عصا کرده است.
پوستی تصریح کرد: در سال 93، شرکتی به منظور جمع آوری پسماند خشک اردبیل وارد عقد قرارداد شد که بعدها با عملیاتی نشدن طرح، لغو قرارداد با این شرکت سالها به طول انجامید.
وی افزود: بعد از آن شرکتی در استان اعلام کرد که نسبت به تولید برق از زباله اقدام خواهد کرد. حتی تا مرحله خرید دستگاه پیش رفت اما بعدها این طرح به در بسته خورد.
به گفته رئیس شورای اسلامی شهر اردبیل قرار بود هر کیلووات برق این شرکت به قیمت 800 تومان از سوی شرکت توانیر خریداری شود اما بعدها اعلام کردند که حاضرند به قیمت 550 تومان خریداری کنند که در نهایت موجب انصراف شرکت سرمایه گذاری شد.
وی افزود: شورا با این شرکت نیز لغو قرارداد کرد و در نهایت به منظور تفکیک از مبدا با شرکت دیگری وارد عقد قرارداد شدیم که قیمت آن بالا و تبلیغات میدانی پایین است.
پوستی متذکر شد: در بحث تولید کربن از زباله نیز اخیرا شرکتی پیشنهادی داده بود که موضوع اهلیت شرکت محل سوال بود. از سویی درخواست سرمایه گذار ضمانت وام توسط شهرداری بود که مورد پذیرش شورا قرار نگرفت.
رئیس کمیسیون بهداشت، سلامت و محیط زیست شورای اسلامی شهر اردبیل افزود: در نهایت بعد از چندین بار برگشت این قرارداد و تصحیح آن، نهایتا تصویب شده و به عقد قرارداد رفته است.
اعلام حضور سرمایه گذار با فن آوری آلمانی
پوستی افزود: امیدواریم دو شرکتی که در حال حاضر نسبت به تفکیک زباله و تولید کربن جامد قرارداد دارند به شکل مطلوبی فعالیت خود را پیش ببرند.
وی با اشاره به حضور یک سرمایه گذار جدید در موضوع مدیریت پسماند گفت: این سرمایه گذار مدعی است که نه تنها وام نمیخواهد، بلکه وام نیز برای استان تامین میکند و میتواند فن آوری آلمانی را به اردبیل بیاورد.
رئیس شورای اسلامی شهر اردبیل با اشاره به اینکه این سرمایه گذار توسط یکی از نمایندگان استان، علی نیکزاد معرفی شده است، افزود: نیاز سرمایه گذار روزانه هزار تن زباله است.اما میزان زبالهای که می توانیم تامین کنیم 400 تن است.
به گفته پوستی قرار است سرمایه گذار طرح خود برای مدیریت پسماند 400 تنی را ارائه دهد و ما بعد از ارائه نسبت به بررسی آن اقدام کنیم که در صورت مثبت بودن پیشنهادات،قرارداد سرمایه گذار قبلی باید بررسی شود.
وی افزود: یکی از مشکلات شورای دور پنجم اردبیل قراردادها است. به حدی قراردادها در دورههای قبلی یک طرفه منعقد شده که جای تعجب دارد و مشخص نیست چرا مسائل حقوقی بخش عمدهای از قراردادها مورد بررسی قرار نمیگرفته است.
گفتوگو: ونوس بهنود
انتهای پیام/136/ی