کام تلخ کشاورزان از فروش گندم به دولت / نرخهایی که به نفع گندمکاران نیست / وعدههایی که عملی نمیشود
گروه استانها ـ عدم پرداخت به موقع پول گندم از سوی مراکز خرید دولتی سبب گلایه کشاورزان استان فارس شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، هر سال در روزهای خرید تضمینی گندم از سوی دولت حرف و حدیثهایی از حضور دلالان و واسطهگران وجود دارد، حرفهایی از این جنس که نرخ اعلام شده از سوی دولت به نفع کشاورز نیست که همین امر زمینه برای حضور دلالان را فراهم میکند.
البته در این میان اعتراضات دیگری نیز از سوی کشاورزان مطرح است و آن هم اینکه دولت پول گندمکاران را به موقع پرداخت نمیکند و این امر ادامه زندگی را برای کشاورزان با دشواری روبهرو میکند.
این موضوع البته تازه نیست بلکه هر سال تکرار میشود تا جایی که پای مجلسیان نیز به موضوع باز میشد و نمایندگان مردم نیز اعتراضات خود را مطرح میکردند. امسال هم کشاورزان از عدم پرداخت به موقع پول گندم گلایه دارند.
20 روز گندم فروختیم اما خبری از پول نیست
یکی از گندمکاران منطقه قره باغ شیراز در گفتوگو با تسنیم میگوید: 20 روز است که گندم را به مرکز خرید تحویل دادیم اما هنوز پولی به حساب ما واریز نکردهاند، چندین بار هم مراجعه کردم اما بیفایده بوده است.
به گفته این کشاورز قرار بوده که 48 ساعت پس از تحویل گندم به مراکز خرید، پول به حساب کشاورز واریز شود اما 20 روز گذشته وپولی به حساب نیامده است. وی میافزاید: ما درآمد خانوادهمان را از این شغل به دست میآوریم وقتی پس از چندماه محصول برداشت میکنیم انتظار داریم که پولی به دستمان بیاید.
این کشاورز میگوید: ما برای ادامه فعالیت و کشت دوباره باید پول داشته باشیم اما الان نه پولی داریم که گذران زندگی کنیم و نه پولی برای اینکه دوباره محصولی بکاریم.
یکی دیگر از کشاورزان نیز از پرداخت اقساطی پول گندم شکایت دارد. وی در گفتوگو با تسنیم میگوید: 15 روز است که گندم را فروختیم اما تاکنون پولی پرداخت نشده علاوه بر آن زمانی هم پرداخت میکنند به صورت اقساط پرداخت میشود که گرهی از مشکل ما باز نمیکند.
خرید حدود 800 هزار تن گندم در استان فارس
صمد رنجبر، مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی استان فارس در گفتوگو با تسنیم از خرید حدود 800 هزار تن گندم از کشاورزان استان خبر داد و اعلام کرد که 93 درصد پول نیز به گندمکاران پرداخت شده است.
به گفته وی خرید گندم هنوز از مناطق شمالی استان ادامه دارد و پیشبینی میشود امسال خرید تضمینی گندم در استان به 900 هزار تن برسد. هر چند طبق گفته رنجبر تولید گندم بیش از این مقدار است.
مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی استان فارس میگوید: تولید استان نزدیک به یک میلیون و 300 هزار تن است که همه این میزان به دولت فروخته نمیشود، بخشی توسط دلالان خریداری میشود، بخشی برای مایحتاج روزانه کشاورزان کنار گذاشته میشود و بخشی نیز برای کاشت دوباره نگهداری میشود.
افزایش قیمت خرید در کنار تورم
هر چند رنجبر اعتقاد دارد امسال نرخ خرید تضمینی گندم از سوی دولت 50 درصد نسبت به سالهای گذشته افزایش داشته اما تورم و شرایط حاک بر اقتصاد سبب شده که کشاورزان اعلام کنند این نرخ مقرون به صرفه نیست.
وی میگوید: تنها 10 درصد از گندم به واسطهها و دلالان فروخته میشود که آنها هم باید گندم خریداری شده را به دولت تحویل دهند و اصرار دولت برای خرید گندم برای تامین مایحتاح مردم است تا مجبور به واردات نشود.
مدیر توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی استان فارس تاخیر در پرداخت پول کشاورزان را رد نمیکند و آن را دلیل مشکلات سامانه خرید یا اشتباه در ثبت مشخصات کشاورزان اعلام میکند.
وی با اذعان به وقفه و تاخیر در ثبت سامانه خرید گندم و به تبع آن تاخیر در بازپرداخت پول میگوید: البته تاخیر در بازپرداخت نباید بیش از 10 روز طول بکشد، اگر چنین بوده کشاورزان میتوانند به جهاد کشاورزی مراجعه کنند تا مشکل بررسی شود.
قیمت تضمینی خرید گندم در سال 99 با تصویب هیئت وزیران، به ازای هر کیلوگرم مبلغ 25 هزار ریال تعیین شده که کشاورزان معتقدند این میزان با توجه به شرایط اقتصادی مقرون به صرفه نیست علاوه بر آن تاخیر در پرداخت هم مزید بر علت شده تا کشاورزان ناراضی باشند.
بسیاری از کارشناسان از جمله نمایندگان مجلس معتقدند که سیاستهای دولت در این زمینه باید اصلاح شود چراکه در غیر این صورت خودکفایی گندم را تحت تاثیر قرار میدهد زیرا با ادامه این روند کشاورز حاضر نیست گندم خود را به دولت بفروشد که مشکلات زیادی را به همراه دارد.
گزارش از حلیمه زارع
انتهای پیام/424/ش