ربیعی: خروج آمریکا و تحریم های ظالمانه مانع کارکردهای اقتصادی برجام شد

ربیعی: خروج آمریکا و تحریم های ظالمانه مانع کارکردهای اقتصادی برجام شد

سخنگوی دولت گفت: جلسه روز گذشته سران سه قوه هم جلوه عالی از تصمیم سران قوا برای کنارهم قرار گرفتن با درک مشترک از مسائل را نمایش داد.

به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، علی ربیعی سخنگوی دولت در نشست خبری خود با خبرنگاران طی سخنانی اظهار داشت: بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب برای آحاد مردم و جامعه آرامش‌بخش بود و من به نوبه خودم و دولت از ایشان سپاسگزاری می‌کنم.

وی افزود: در دوره حساسی هستیم و در هیچ دوره‌ای به این اندازه چه در آمریکا و چه در سایر کشورهای کینه‌توز علیه ایران بر سر کار نبوده‌اند و هیچ دوره‌ای مثل این دوره جامعه تحول‌پذیر نداشتیم. خوشبختانه مقام معظم رهبری مثل همیشه با درک عمیق از شرایط توصیه‌های راهگشا داشتند و جلسه روز گذشته سران سه قوه هم جلوه عالی از تصمیم سران قوا برای کنارهم قرار گرفتن با درک مشترک از مسائل را نمایش داد. ما آمادگی داریم مطالبات رهبر انقلاب را با همکاری سایر قوا به منصه ظهور برسانیم.

سخنگوی دولت با اشاره به سالروز تصویب برجام تصریح کرد: زمان آن رسیده تا مروری منصفانه به دستاوردهای آن داشته باشیم. این توافق با خروج آمریکا کارکرد خودش را برای مردم ما از دست داد و این سبب شد عده‌ای راه قضاوت غیرمنصفانه را در پیش بگیرند. آمریکایی‌ها نگذاشتند مردم ایران از فواید اقتصادی برجام بهره‌مند شوند. نقض برجام نمی‌تواند این واقعیت را تغییر دهد که ایران ثابت کرد فعالیتش صلح‌آمیز است و چیزی برای مخفی کردن نداشته است. آمریکا به دیپلماسی بین‌المللی بی‌احترامی کرد و ما بدون برجام باید میلیون‌ها دلار خرج می‌کردیم تا حقایقی را به جهان ثابت کنیم.

ربیعی هم‌چنین درباره کارشکنی دولت کره جنوبی در برگرداندن 8 میلیارد دلار از منابع ایران، بیان کرد: این رقم در شرایط فعلی برای ما بسیار مهم است و رفتار کره جنوبی قابل درک نیست و ما فکر می‌کنیم از نظر حقوقی و قانونی منعی برای بازگرداندن آن نیست. افکار عمومی ذهنیت خوبی نسبت به این اقدام دولت کره ندارد و امیدوارم قبل از آنکه دیر شود و تاثیری بر روابط بلندمدت دو کشور بگذارد در این اقدام خود تجدید نظر کنند.

وی در این نشست خبری اظهار داشت: با موافقت دولت با افزایش سهم شناور آزاد شرکت‌های وابسته به دستگاه‌های اجرایی در بازار سرمایه، همه دستگاه‌های اجرایی مکلف شدند تا همکاری لازم را با وزارت اقتصاد و دارایی در افزایش سهم شناور آزاد حداقل به میزان 25 درصد شرکت‌های تابعه اعم از شرکت‌های دولتی و شرکت نهادهای عمومی، سازمان‌ها و صندوق‌های بازنشستگی، مطابق مقررات بورسی، در بازار سرمایه داشته باشند. سازمان برنامه و بودجه هم مکلف شد ماهانه 5 درصد از تخصیص بودجه دستگاه‌هایی را که متناسب با گزارش سازمان بورس اوراق بهادار نسبت به افزایش سهم شناور آزاد شرکت‌های مربوط‌شان اقدام نمی‌کنند، کاهش دهد.

سخنگوی دولت اظهار داشت: بنای دولت بر این است که با کوچک کردن خود سهم بیشتری از طریق بورس به مشارکت مردم در اقتصاد کشور بدهد.

ربیعی با بیان اینکه هیئت وزیران مصوبه دیگری نیز در راستای تقویت و مدیریت عرضه سهام شرکت‌ها در بازار سرمایه و تامین مالی داشت، تصریح کرد: دولت لایحه افزایش سرمایه شرکت‌های بورسی را در این راستا با قید دوفوریت تصویب کرد تا به مجلس شورای اسلامی ارسال شود که امیدواریم به سرعت تصویب شود.

وی با تاکید بر اینکه حمایت از بورس کماکان در دستورکار دولت قرار دارد، خاطر نشان کرد: این موضوع در هفته گذشته نیز بخشی از جلسات دولت را به خود اختصاص داد. اقدامات بورسی که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام داده آثار مثبتی گذاشته و سرمایه بانک رفاه کارگران، 5 هزار میلیارد تومان از این محل افزایش پیدا کرد. این امر موجب شد ظرفیت پرداخت وام‌های قرض‌الحسنه به بازنشستگان کارگری کشور، از 200 میلیارد تومان به دو هزار و 230 میلیارد تومان افزایش یابد. در 1399 به اندازه 15 سال گذشته وام قرض‌الحسنه بدون ضامن به بازنشستگان پرداخت خواهد شد. ضمن اینکه دولت نیز 30 هزار میلیارد تومان از بدهی خود را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کرد.

سخنگوی دولت ادامه داد: پیش‌بینی کرده بودم که حقوق بازنشستگان نزدیک به خواسته بازنشستگان خواهد شد و خوشبختانه امروز شاهد هستیم افرادی که 30 سال سابقه کار دارند و در ماه‌های گذشته یک میلیون و 580 هزار تومان حقوق می‌گرفتند، این مبلغ به دو میلیون و 750 هزار تومان افزایش می‌یابد.

ربیعی هم‌چنین گفت: برای افراد با سابقه 30 سال به بالا پرداختی نداشتیم و الان 35 سال ‌هم پرداخت‌هایشان افزایش خواهد یافت و آنانی که 5 سال بیشتر از 30 سال بیمه پرداخت کرده‌اند این انصاف و عدالت را با توجه به سابقه کار بیشترشان، محقق می‌کند و بر این اساس حداقل دریافتی‌شان آنها هم 3 میلیون تومان شد. براساس مصوبه دولت و تاکید رئیس‌جمهور، جامعه ایثارگری هم تا پایان دولت، مطالبات خودش را دریافت خواهد کرد و یک کارگروه کارشناسی با ریاست سازمان برنامه و بودجه و بنیاد شهید و ستادکل نیروهای مسلح تشکیل شد.

وی در ادامه این نشست در پاسخ به سوالی در خصوص توافق نظامی جامع بین ایران و سوریه که در جریان سفر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به این کشور منعقد شد، تصریح کرد: ما همواره اعلام کرده‌ایم که ایران و سوریه دارای مناسبات ویژه هستند و طی سال‌ها نبرد مشترک که با تروریسم و مداخله خارجی داشتیم ارتباط ما با سوریه استحکام بیشتری گرفته است. اعتقاد داریم که جنگ علیه تروریسم هنوز به پایان نرسیده و بدون سرعت بخشیدن به تقویت نظامی جبهه مقاومت در برابر تروریست‌ها و البته در کنار آن شتاب دادن به آشتی ملی در سوریه، تثبیت دستاوردهای سیاسی کمتر به وقوع خواهد پیوست و امکان بازگشت تروریست‌ها وجود خواهد داشت.  

سخنگوی دولت بیان کرد: همین نگرانی مشوق همکاری‌های نظامی ایران و سوریه است که اخیراً در جریان سفر سردار سرلشکر باقری به دمشق به مراحل خوبی رسید. سردار باقری در این سفر ملاقات‌هایی با رئیس‌جمهور و سایر مقامات عالی سوریه انجام داد که مهمترین بخش سفر امضای توافقنامه همه‌جانبه همکاری‌های نظامی و امنیتی بود. این توافقنامه در حوزه‌های نظامی، امنیتی، آموزشی و فنی است و سردار باقری گفت‌وگوهایی با مقامات سوری درباره پیگیری همکاری‌های اقتصادی داشتند. ایجاد امکان برای حضور شرکت‌ها و ظرفیت‌های فنی و تخصصی نیروهای مسلح در دوران بازسازی سوریه از دیگر موضوعات مورد بحث بوده است.

ربیعی تصریح کرد: ما برای تقویت سامانه پدافندی سوریه با استفاده از تجهیزات تولیدشده ایرانی برای مقابله با تهدیدات هوایی احتمالی اعلام آمادگی کردیم که بررسی و تفاهم صورت بگیرد. البته سردار باقری در کنار این سفر، از نیروهای مستشاری ایران که در کنار ارتش سوریه قرار دارند بازدید کردند و نظرات آنها را استماع کردند.

وی در پاسخ به سوالی درباره درخواست وام 50 میلیون دلاری کشورمان از بانک جهانی اظهار داشت: ما  حق خود می دانیم که از همه نهادهای بین المللی که حق عضویت آنها را پرداخت کرده و حضور داشته‌ایم در شرایط نیاز درخواست وام کنیم. وزارت بهداشت ما تصویب کرد که 50 میلیون دلار وام از بانک جهانی دریافت کنیم که این مبلغ  از سوی بانک جهانی به سازمان جهانی بهداشت پرداخت شود  و این سازمان اقلام مورد نیاز وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی را خریداری و برای ما ارسال کند. اقدامات نهایی از جنبه تشریفات اداری آن نهایی شده و اقدامات اجرایی آن باقی مانده است.

سخنگوی دولت هم‌چنین در پاسخ به سوالی درخصوص روابط تجاری ایران با ونزوئلا گفت: از مصاحبه من با یک نشریه خارجی سوءتفسیری صورت گرفت، اصولا موضوع و کمک به ونزوئلا مطرح نبوده است و اساسا از سمت ونزوئلا از ما کمکی درخواست نشده و چنین موضوعی مطرح نبوده است. آنچه در روابط  تجاری ایران و و ونزوئلا مطرح است مانند روابط و مبادلات تجاری با سایر کشورهاست. ما با کشورهای مختلف جهان روابط تجاری داریم که روابط با ونزوئلا هم به همین منوال است. قواعد و مقررات تجاری میان ایران و ونزوئلا وجود دارد که این مراودات بر همین اساس صورت می‌گیرد. هر چند ممکن است این تبادلات به مردم این کشور برای مقابله با فشار تحریم یکجانبه آمریکا کمک کند و متقابل هم می‌تواند باشد، اما هدف ما برخورداری از مناسبات عادی تجاری دو کشور و منافع متقابل بوده است و تابعی از تصمیمات غیرقانونی آمریکا نخواهد بود. به آمریکا آجازه نخواهیم داد روابط تجاری ما با هر کشوری دیگر از جمله ونزوئلا را به مسئله‌ای غیرعادی و متأثر از تحریم‌های یکجانبه تبدیل کند.

ربیعی تصریح کرد: تجارت ایران و ونزوئلا مستثنی از قواعد تجاری و بین المللی ایران با سایر کشورها نیست و دریافت بهای کالاهای صادراتی بر هم منوال حتما انجام خواهد شد.

وی درخصوص سال تحصیلی آینده با توجه به بیماری کرونا، بیان کرد: شروع سال تحصیلی بر اساس آخرین تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا 15 شهریورماه است و تغییری همم نکرده است. برای اجرای این تصمیم شکل و کیفیت برگزاری کلاس‌ها در سه سناریو در وضعیت‌های قرمز، زرد و سفید کرونایی در نظر گرفته شده است. برگزاری کلاس‌های آموزشی در وضعیت قرمز قطعا به صورت غیرحضوری خواهد بود و می‌تواند در وضعیت زرد به صورت ترکیبی حضوری و غیر حضوری باشد که البته باید پروتکل‌های بهداشتی کاملا رعایت شود. در وضعیت زرد و در روش ترکیبی نیمی از دانش آموزان در روزهای فرد و نیمی دیگر در روزهای زوج سر کلاس می‌روند و در روزهایی که در کلاس حضور ندارند به صورت غیرحضوری به  آنها آموزش ارائه خواهد شد.  وزارت آموزش و پرورش با دقت تمام در این زمینه بررسی کرده و پیش‌بینی‌های لازم را انجام داده تا کمترین دغدغه و نگرانی برای خانواده‌ها ایجاد نشود. سامانه شاد یکی از کارهای موفق جمهوری اسلامی ایران است که میلیون‌ها نفر در این شبکه حضور دارند و در آینده هم این شبکه تقویت خواهد شد.

سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی درخصوص شرایط پرداخت ودیعه مسکن به مستأجران بیان کرد: اصل این موضوع در ستاد ملی کرونا مورد تفاهم قرار گرفته و اینکه منابع بانکی آن به چه صورت و با چه درصدی و با چه نرخی به متقاضیان پرداخت شود، در حال بررسی است. اصل بر این است که به مستأجران پولی پرداخت شود تا به صاحب‌خانه داده شود و قسط آن را ماهانه دریافت کنند. بانک مرکزی در حال بررسی ابعاد این تصمیم است که این ودیعه فشاری به نقدینگی در جامعه نیاورد. تصمیم نهایی نیاز به بررسی‌های بانک مرکزی دارد تا منابع این ودیعه بدون افزایش نقدینگی در جامعه تأمین شود. امیدواریم زودتر به نتیجه برسند تا در این شرایط فعلی به داد مستأجران برسیم.

ربیعی هم‌چنین در بخش دیگری از سخنان خود درخصوص اقدامات دولت و مجلس برای تامین و تخصیص ارز کالاهای اساسی بیان کرد: وزیران اقتصادی بنا به دعوت به مجلس می‌روند، اما تامین ارز وظیفه دولت است. دولت 8 میلیارد دلار برای کالاهای اساسی در سال 99 پیش بینی کرده است که باید تامین شود و اولویت نخست بانک مرکزی تامین ارز و اختصاص آن به کالاهای اساسی است. روز گذشته در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی که با حضور سران قوا تشکیل شد، روسای کمییسون‌ها اقتصادی و برنامه و بودجه مجلس دیدگاه‌های خود را مطرح کردند. محمد نهاوندیان معاون اقتصادی رئیس‌جمهور در ستاد هماهنگی، جلسات مشترکی را تشکیل می‌دهد که نمایندگان قوای دیگر هم حضور دارند تا طرح‌های دولت در این زمینه ارائه شده و نظراتی خود را ارائه کنند.

وی در ادامه درباره اخباری مبنی بر تشکیل کمیته هماهنگی دولت و قوا به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب در شیوه‌ای گفتمانی و بیانی، تعامل مجلس و دولت را تبیین کردند که گلایه ما نیز از الفاظی بود که در مجلس به کار برده شد، که البته محدود بود و آن نوع قضاوت‌ها وجدان جمعی مجلس نبود. امیدوارم پس از این شاهد این برخوردها نباشیم، زیرا باعث تفسیرهای متفاوتی هم شد. ستاد اقتصاد مقاومتی وجود دارد که مسئولیت آن با آقای جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور و نمایندگان هر سه قوه در آن حضور دارند. از طرفی یک ستاد مبارزه با فساد نیز وجود دارد که نمایندگان هر سه قوه در آن حضور دارند و به طوری طبیعی جلسات آن تشکیل می‌شود. برای اینکه دولت روابط خود با قوا را چگونه تنظیم کند و چگونه هم‌افزایی ایجاد شود، کمیته‌هایی نیز تشکیل می‌شود و وزارتخانه‌های مختلف لوایح پیشنهادی مورد نیاز را در آن کمیته‌ها جمع‌آوری کرده و اولویت‌ها مشخص می‌شود.

سخنگوی دولت افزود: اینکه کارویژه و کمیته خاصی میان مجلس و دولت تشکیل شده باشد؛ تاکنون موردی در این‌باره نشنیدم اما اینکه چگونه کار مشترک صورت بگیرد به طور طبیعی آقای جهانگیری جلسات مورد نظر را برگزار می‌کند.

ربیعی هم‌چنین درباره واکنش رئیس‌جمهور به سوال از وی و اینکه آیا معاون پارلمانی این موضوع را با هیئت رئیسه مجلس مطرح و پیگیری کرده است، بیان کرد: معاون پارلمانی رئیس‌جمهور در این خصوص با رئیس مجلس و هیئت رئیسه و اعضای مهم مجلس دیدارهایی داشته‌اند. تعاملات دولت و مجلس در حال سامان گرفتن است و در این خصوص ما جلساتی که این تعامل را چگونه به بهترین وضع سامان دهیم، داشته‌ایم.

وی افزود: با برنامه‌ریزی که صورت می‌گیرد و با بیانات رهبر معظم انقلاب که چارچوب‌هایی را برای تعامل بیان کردند ان‌شاالله تعامل رو به مثبتی در پیش رو خواهیم داشت. هم‌افزایی قوا برای دولت یک اصل است، بعد از فرمایشات رهبر معظم انقلاب در دیدار تصویری با نمایندگان مجلس  و از طرف دیگر جلسه روز گذشته که قوا با یکدیگر داشتند، فصل نوینی در هم‌افزایی بین قوا ایجاد شد. البته ما سوال را حق مجلس می‌دانیم؛ در این زمینه هیچ تردیدی نیست و نمایندگان باید به قوت از هر ظرفیتی که دارند، استفاده کنند اما من درباره استیضاح چیزی نشنیدم و اگر هم موردی باشد یک اظهار نظر شخصی است. بعید می‌دانم که طرح مسئله استیضاح مدنظر مجلس باشد؛ به نظر ما باید روال طرح سوال طی شود و مفاهمه‌ها صورت بگیرد و وزرا صحبت کنند و فکر می‌کنیم که نیاز به این اقدامات پیش نخواهد آمد.

سخنگوی دولت در ادامه درخصوص بازگشت ارزهای صادراتی گفت: اینکه عده‌ای ارز را برنگردانند نباید دلیل بشود که ما امروز همه صادرکنندگان را زیر سوال ببریم. من معتقدم امروز صادرکنندگان ما در خط مقدم اقتصادی قرار دارند و به کشور کمک می‌کنند. تحریم و زندگی اقتصادی بدون نفت فقط با صادرکنندگان قوی ممکن خواهد بود؛ ما نیازمند این هستیم که صادرکنندگان قوی در کشور داشته باشیم. اگر می‌خواهیم زندگی اقتصادی‌ ما را بدون نفت تجربه کنیم، باید به تولید داخلی خودمان متکی شویم. افزایش تولید داخلی و صادرکننده‌های قوی، راه برون‌رفت ما از فشارهای آمریکا است، بنابراین صادرکنندگان ما غالباً از افراد خوشنام و دلسوز کشور هستند.

ربیعی بیان کرد: بحث ما درباره افرادی است که کارت‌های یکبار مصرف و کارت‌های مختلف را گرفته‌اند که این افراد امروز در فشار اقتصادی دولت، ارزهای خودشان را برنمی‌گردانند. تابه‌حال هیچ‌وقت تفاوت قیمت ارز آنچنانی وجود نداشت و این صادرات از سال‌های گذشته این صورت می‌گرفته و یک روال طبیعی بوده است و ما حدود 80 میلیارد دلار درآمد ارزی داشتیم و درآمدارزی نفتی کشور پاسخگوی نیازهای ما بوده و هر کسی می‌توانسته صادرات بیشتری انجام دهد منعی در کشور نداشته است و ما الان با تحریم مواجه شدیم. امروز در جلسه صبح ستاد اقتصادی دولت تصمیمات خوبی در مورد تامین ارز برای مواد اولیه کارخانه‌ها اتخاذ شده که تامین ارز سرعت بیشتری پیدا کند. وقتی ارز کارخانه‌ها تامین شود، تولید داخل هم افزایش خواهد یافت و بخشی از این تولید داخل منجر به صادرات خواهد شد.

وی افزود: گمرک جمهوری اسلامی ایران تعهد برگشت ارز را از همه صادرکنندگان اخذ کرده است؛ قطعا این صادرکنندگان با محرومیت روبرو خواهند شد و کارت‌های آنها نیز باطل و از گردنه خارج می‌شوند. یک عده‌ای سوءاستفاده‌گر از کارت‌های افراد عادی که می‌توانستند کارت بازرگانی دریافت کنند، استفاده کرده‌اند. چون در آن زمان شرایط، شرایط سهلی بوده ولی الان در شرایط دقت بیشتری صورت گرفته است. دیروز هم در ستاد اقتصادی سران قوا این موضوع بحث شد و اتفاقا تفکیکی میان صادرکنندگان خوب و دادن پاداش به آنها در نظر گرفته شد. امروز صبح هم تصمیم گرفته شد تا مهلت برگشت ارز صادراتی از سه تا چهار ماه بازگردد. افرادی هم که ظرف سه ماه ارز صادراتی خود را تحویل دهند، 10 درصد معافیت بازگشت ارز خود را خواهند داشت و این یک سیاست تشویقی است و امروز برای این افراد در نظر گرفته شد. کمیته‌ای هم که در وزارت صمت است با حضور بانک مرکزی و نماینده قوه قضائیه، کار آن دسته افراد را پیگیری می‌کند.

سخنگوی دولت اظهار داشت: ما سیاست‌ها و برنامه‌هایی را دنبال می‌کنیم که بتوانیم در شرایط تحریم، از این شوکی که الان برای کاهش ارز وارد شده، در ماه‌های آینده خارج شویم.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon